تاریخ انتشار: ۶ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۰:۱۸

تهران- ایرنا- محققان لابراتوار تحقیقاتی نیروی دریایی آمریكا ستاره‌ای را كشف كردند كه با سرعت بسیار بالا در حال عبور از میان كهكشان راه شیری است.

به گزارش روز سه شنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری ساینس الرت، این ستاره كه یكی از سریع‌ترین ستاره‌های شناخته شده در جهان محسوب می‌شود و با عنوان PSR J0002+6216 نامگذاری شده؛ با سرعت 1130 كیلومتر برثانیه در حال حركت است. ستاره PSR J0002+6216 از ابر درحال گسترش ناشی از یك ابرنواختر خارج شده و در واقع نوعی ستاره نوترونی موسوم به تپ‌اختر است.
ستاره‌های نوترونی، بقایای هسته منفجر شده ستاره‌ای هستند كه پس از پدیده ابرنواختر ایجاد می‌شوند و حجم كوچك و چگالی بسیار بالایی دارند. تپ‌اخترها نیز ستاره‌های نوترونی هستند كه به شدت مغناطیسی بوده و سرعت دوران غیرعادی دارند و در هنگام گردش به دور خود، پرتوهای الكترومغناطیسی گسیل می‌كنند. در صورتی كه این پرتوها به طور مرتب گسیل شوند،‌ از سطح زمین می‌توان آن‌ها را به شكل یك فانوس دریایی كیهانی مشاهده كرد.
از آنجا كه ستاره PSR J0002+6216 دارای یك دنباله نازك و نیمه‌تاریك بوده و زاویه دید مناسبی دارد، محققان می‌توانند مسیر آن را مستقیما تا محل شكل‌گیری آن دنبال كنند. این ستاره در فاصله 6500 سال نوری از زمین و در صورت فلكی ذات‌الكرسی قرار دارد و حدود 53 سال نوری از مركز یك ابر ناشی از ابرنواختر موسوم به CTB1 در حال حركت است.
دنباله این ستاره كه در طیف امواج رادیویی مشاهده شده، بین پوسته خارجی حباب غبار ابرنواختر و ستاره Cassiopeia به طول 13 سال نوری كشیده شده است. این دنباله مانند یك نشانگر كیهانی به محل شكل‌گیری ستاره Cassiopeia اشاره دارد. محققان با اندازه‌گیری و ردگیری حركت ستاره دریافتند كه این ستاره در مركز انفجار ابرنواختر متولد شده است و به دلیل نامتقارن بودن ابر CTB1، سر آن به شدت افزایش یافته و در نهایت از حباب غبار خارج شده است.
به اعتقاد محققان، این انفجار ابرنواختر حدود 10 هزار سال قبل رخ داده و PSR J0002+6216 حدود 5 هزار سال قبل، از حباب غبار خارج شده است. در ابتدا سرعت گسترش این حباب غبار بیش از سرعت حركت ستاره بوده است، اما سرعت گسترش آن در اثر برخورد با مواد موجود در فضای میان‌ستاره‌ای كاهش یافته و تپ‌اختر توانسته از این حباب خارج شود.
سرعت این تپ‌اختر به اندازه‌ای است كه می‌تواند از كهكشان راه شیری خارج شده و به فضای میان‌كهكشانی برسد.
محققان در تلاشند تا با بررسی این ستاره، درك بهتری از چگونگی افزایش ناگهانی سرعت ستاره‌های نوترونی در اثر انفجار ابرنواخترها به دست آورند.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه The Astrophysical Journal Letters منتشر شده است.
علمی **9259**1485