تهران - ایرنا - مدیر مجموعه میراث جهانی كاخ گلستان از پایان مرمت طبقات بالایی ساختمان شمس العماره خبر داد و گفت: در سال جاری این طبقات به روی عموم مردم گشوده می شود.

«مسعود نصرتی» عصر سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا، گفت: ساختمان شمس العماره دارای پنج طبقه است و هم اكنون مرمت طبقات بالایی در مراحل پایانی قرار دارد.
وی با اعلام این كه رشد بازدید كنندگان نسبت به همین مدت در سال پیش 20 درصد رشد داشته است، گفت: امسال با تغییر مسیر گردشگری دركاخ گلستان، میزان ورودی به تمام ساختمان و تالارهای كاخ مدیریت شد.
نصرتی با بیان این كه ورود حجم زیادی از بازدید كننده می تواند به آثار تاریخی آسیب برساند، افزود: علاقه مردم به فرهنگ و تاریخ كشور سبب حفظ آثار تاریخی در سراسر كشور شده اما باید به این موضوع نیز توجه كرد كه حجم زیاد گردشگر نیز می تواند سبب نابودی این آثار شود.
نصرتی از تعطیلی بخشی از محوطه كاخ گلستان كه به فردی برای ارائه غذا و نوشیدنی اجاره اده شد، افزود: پخش موسیقی پاپ و كج سلیقگی مسئولان رستوران سبب بسته شدن این بخش شد.
وی باز كردن ورودی در شرقی، برگزاری نمایشگاه نسخ خطی، فرش در كاخ گلستان را از جمله فعالیت های پیش رو در سال جاری دانست.

** شمس العماره بنای تاریخی تهران
شمس العماره یكی از بناهای تاریخی تهران، مربوط به دورهٔ قاجار و از شاخص‌ترین بناهای كاخ گلستان و برجسته‌ترین ساختمان ضلع شرقی مجموعه كاخ گلستان است.
كار ساخت آن از سال 1244 تا 1246 خورشیدی به طول انجامید كه تاریخ بنایش (1284 قمری) را بحساب جمل «كاخ شاهنشاه» می‌نامند. دلیل برجسته بودن این سازه، بلندی، تزیینات و طراحی آن است.
شمس‌العماره دارای پنج طبقه و 35 متر ارتفاع است كه در زمان ساخت بلندترین ساختمان آن دوره در تهران بوده‌است و اولین ساختمانی بود كه از فلز در سازهٔ آن استفاده كرده‌اند. تمام ستون‌های طبقات بالا و حفاظ‌ ها چدنی هستند.
پیش از ساخته شدن سردر باغ ملی، این ساختمان به عنوان نماد شهر تهران شناخته می‌شد.
طبقه اول شامل ایوان و تالار شاه‌نشین است كه دارای آینه‌كاری ممتاز و كم‌نظیری است و اتاق‌های گوشواره كه در دو طرف شاه‌نشین واقع شده‌اند دارای تزئینات درخور توجهی هستند. در سایر طبقات هم اتاق‌های كوچك با تزئینات مشبك، نقاشی، آینه‌كاری وجود دارند.

**كاخ گلستان
كاخ گلستان با قدمتی بالغ بر 440 سال یكی از منحصر به فردترین مجموعه‌های تاریخی ایران است. اطلاق نام گلستان به این مجموعه ریشه در بنیان تالاری بنام «گلستان» كه از بناهای عهد آقا محمد خان قاجار بوده و در سال 1216 ه‍.ق و در عهد فتحعلی شاه قاجار به پایان می‌رسد دارد.
كاخ گلستان از عهد صفویه تا دوران معاصر دستخوش تغییراتی شده است. بنیان كاخ گلستان به دوران شاه عباس صفوی و به سال 998 ه‍.ق و با احداث چهار باغی در داخل حصار شاه طهماسب و بعدها و در زمان شاه سلیمان صفوی (1109 – 1078 ه‍. ق) با ساخت دیوان خانه‌ای در همان محدوده چنارستان شاه عباسی شكل می‌گیرد ولی امروزه از آن بنیان‌ها اثری در میان نیست؛ و داشته‌های موجود كاخ گلستان از لحاظ دیرینگی محدود به بخشی از آثار و ابنیه از دوران زندیه بوده و فراتر از آن نمی‌رود.
كاخ گلستان در دوم تیرماه 1392 خورشیدی و در سی و هفتمین اجلاس سالانه كمیته میراث جهانی سازمان یونسكو به عنوان میراث بشری از جانب یونسكو به ثبت رسید.
فراهنگ ** 3377 ** 1355 **