به گزارش خبرنگار ايرنا ، گل دهي درختان مركبات در مازندران غالبا از اوايل فروردين هر سال شروع مي شود و از اواخر فروردين نيز بوي بهار نارنج در همه نقاط استان مي پيچد و جمع آوري شكوفه هاي خوش بو و طعم نارنج نيز از همان زمان شروع مي شود و در ارديبهشت به اوج مي رسد.
امسال اما درختان مركبات از جمله نارنج زودتر از سال هاي پيش به گل نشست و جمع آوري شكوفه ها هم طي دو روز گذشته با فروكش كردن بحران سيل و سيلاب در كوچه باغ هاي شهر و روستاهاي مازندران شروع شد تا اميد به زندگي را پس از بحران سيل و گل و لاي كم سابقه بارورتر كند ، اميد به سالي پربار و پرمحصول براي باغداران و كشاورزان و در پيش بودن ' سالي پر بركت ' آن گونه كه كارشناسان كشاورزي نامگذاري مي كنند.
گزارش هاي ميداني خبرنگاران و عكاسان ايرناي مازندران كه اين روزها به دنبال تهيه خبر ، گزارش و عكس و فيلم از بحران سيل و سيلاب هستند ، نشان مي دهد كه بهار از همه اين بحران ها عبور كرده و به راهش ادامه مي دهد و شهروندان مازني هم اميد به زندگي را به رغم همه مصايب طبيعي با جمع آوري شكوفه هاي زود شكفته بهار نارنج بارورتر مي كنند.
** سالي پربركت براي كشاورزي و باغداري
مدير امور باغباني سازمان جهاد كشاورزي مازندران روز چهارشنبه در باره شكفتن زودهنگام شكوفه هاي مركبات بويژه درختان نارنج به خبرنگار ايرنا گفت : دوره گل دهي درختان مركبات در استان ، دهه اول فروردين هر سال است ولي در سال زراعي جاري كه از مهر ماه پارسال شروع شد به خاطر شرايط آب و هوايي خوب زمستاني ، شكوفه دهي اين درختان جلو افتاده است.
هادي ايزدي افزود : درختان مركبات مازندران از هفته آخر سال گذشته به شكوفه نشستند ، به طوري كه درختان مركبات از نوع نارنج ، پرتقال و نارنگي اين روزها سرشار از شكوفه هستند.
وي دوره گل دهي مركبات را طولاني عنوان كرد ، ادامه داد : تا پايان ارديبهشت زمان و فرصت گل دهي اين نوع درختان است و كشاورزان از گل دهي زودتر اين درختان نه تنها نگراني نداشته باشند ، بلكه نويد بخش سالي پربركت برايشان است اگر بلاياي طبيعي ديگري مانند سرما و يخبندان ايجاد نشود.
مدير باغباني جهاد كشاورزي مازندران وجود روزهاي گرم و آفتابي را دليل گل دهي زودتر درختان مركبات در استان اعلام كرد و گفت : اين مساله به همراه به كارگيري روش هاي مناسب و به اندازه تغذيه درختان از سوي كشاورزان ، سال پربار مركبات را در استان رقم خواهد زد .
وي اضافه كرد : بارندگي ها ، زمان گل دهي درختان مركبات مي تواند زمينه ساز بروز برخي بيماري هاي قارچي در اين نوع محصولات شود كه با اقدامات پيشگيرانه همچون محلول پاشي قارچي مي توان اين مشكل را كنترل كرد .
اين كارشناس امور باغباني به باغداران توصيه كرد كه محلول پاشي درختان را جدي بگيرند تا شكوفه ها دچار آفت زدگي نشوند .
وي همچنين استفاده از عناصر غذايي به عنوان ديگر موضوعي نام برد كه باغداران در زمان گل دهي درختان مركبات بايد آن را توجه بكنند .
ايزدي گفت : اقدامات آموزشي و ترويجي كارشناسان كشاورزي مازندران طي سال هاي اخير باعث شده تا سطح آگاهي كشاورزان در خصوص نگهداري و مراقبت از محصولات بالا برود ، به طوري كه طي سه سال اخير ميزان باردهي مركبات در باغات مازندران روند افزايشي داشته است و ميانگين توليد 20 تن در هر هكتار به 30 تن در هر هكتار افزايش يافته است .
مازندران 110 هزار هكتار باغ مركبات دارد كه سالانه حدود 2 و نيم ميليون تن محصول از آن برداشت مي شود .
** رنگ نشاط و طعم خوشي
بهارنارنج علاوه بر رايحه خوش كاربردهاي فراوان در توليد بسياري محصولات خوراكي و دارويي دارد.
شكوفه نارنج يا بهار نارنج، طبيعت يا مزاج گرم و خشك دارد و بوييدن آن شادي آور، تقويت كننده مغز و از بين برنده آبريزش بيني است، شكوفه هاي نارنج يكي از معطرترين گلهاست كه از جمله كاربردهاي آن در توليد مربا و عرق بهارنارنج در طب سنتي است، از آب نارنج نيز براي خوشبوكردن و بهبود طعم غذا استفاده مي شود و در صنعت عطر و شامپوسازي نيز كاربرد دارد.
عرقي كه هم ازاين شكوفه ها تهيه ميشود عرق بهار نارنج ناميده ميشود كه طبيعت آن نيز گرم و خشك است، اين عرق نيز نشاط آور، تقويت كننده مغز، باز كننده گرفتگي مجاري بيني، از بين برنده ترشحات سينوسها و دستگاه تنفس و در از بين بردن بعضي از انواع تپش قلب مفيد است.
ميوه ترش نارنج نيز طبيعت سرد و خشك دارد، طبق اصول طب سنتي، ترشيها همه به عصبها ضرر ميرسانند اما از بين ترش مزه ها نارنج كمترين ضرر را به عصبها ميرساند و خوردن آب نارنج همراه با شكر، صفراي زيادي را از بدن خارج ميكند.
پوست اين ميوه هم سرشار از خاصيت است، طبيعت پوست نارنج، گرم و خشك و بوييدن پوست و برگ آن هم نشاط آور است، از خلال پوست نارنج هم ميتوان مانند خلال پوست پرتقال مربا و هم با خيساندن آن در سركه، ترشي تهيه كرد.
توليد عسل بهارنارنج نيز يكي از برندهاي مورد اهميت براي صاحبان كلني هاي زنبور عسل مازندران است، اين عسل بسيار رقيق ، كم رنگ و بسيار خوش عطر و طعم و داراي خواص درماني و دارويي همچون مقوي قلب، ضد بي خوابي، تقويت كننده اعصاب و آرام بخش است.
استان مازندران را پايتخت بهارنارنج مي نامند، حدود 6 ميليون اصله درخت نارنج در سطح خيابان هاي اين استان پهناور بويژه در شهرهاي ساري و بابل نگاه و شامه هر صاحب ذوقي را از فرسنگ ها دورتر مي دزدد، تا جايي كه يكي از علايم و نشان هاي نزديكي به حوزه نوار شمالي كشور در اين بخش عطر روحبخش اين شكوفه ها است.
عطر بهار نارنج اما اين بار در سخت ترين شرايط زندگي بهاري و زودتر از آنچه توقعش مي رفت اعلام حضور كرد ، حضوري كه مي تواند رنج و غم مصيبت سيل و سيلاب را شست و شو دهد.
2096/1654
تاریخ انتشار: ۷ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۶:۲۱
ساري – ايرنا – مازندران در پائيز و زمستان 97 علاوه بر بارندگي ، روزهاي گرمِ خوبي را پشت سر گذاشت و اين وضعيت بر روي بخش مهمي از توليدات كشاورزي و باغداري استان بويژه مركبات اثر گذاري كرد كه نتيجه آن شكفتن زودهنگام شكوفه هاي بهار نارنج بوده است .