تهران - ایرنا - نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در سال گذشته 6 رزمایش برگزار كردند و تاكتیك های جدید دفاعی خود را برای مقابله با دشمنان به نمایش گذاشتند.

به گزارش خبرنگار دفاعی ایرنا، نیروهای های زمینی، دریایی و هوایی ارتش، قرارگاه پدافندهوایی خاتم الانبیا(ص) و نیروهای زمینی و هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال 97 در این رزمایش ها علاوه بر نمایش دستاوردهای جدید خود، تاكتیك های نظامی جدید جمهوری اسلامی ایران برای رویارویی با دشمن را در معرض دید عموم قرار دادند.

**رزمایش پدافندهوایی
قرارگاه پدافندهوایی خاتم الانبیا (ص) آبان 97 همزمان با آغاز دور جدید تحریم ها علیه ایران رزمایشی را در بخش های وسیعی از شمال مركز و غرب كشور و در مساحتی به وسعت تقریبی نیم میلیون كیلومتر مربع برگزار كرد.
در این رزمایش 2 روزه كه با محوریت قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) و در قالب شبكه یكپارچه پدافندهوایی كشور برگزار شد، نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، یگان‌های پروازی نیروی هوایی ارتش و شبكه دیده‌بانی بصری و اپتیكی نیز مشاركت داشتند.
در این رزمایش سامانه توپخانه‌ای پدافند هوایی «سراج» برای نخستین بار رونمایی شد و توانست با موفقیت پهپاد‌های متخاصم را در آسمان محل برگزاری رزمایش مورد اصابت قرار دهد.
این سامانه یك توپ 35 میلیمتری است كه توپ و گلوله آن بهینه شده و علاوه بر استفاده از رادار، از یك سامانه جدید اپتیكی نیز بهره می‌برد. سامانه توپخانه‌ای سراج می‌تواند انواع اهداف از جمله ریزپرنده‌ها را كشف و مورد اصابت قرار دهد.
در بخش دیگری از رزمایش سامانه موشكی سوم خرداد نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با شلیك موشك توانست پرنده متخاصم در آسمان محل رزمایش را مورد اصابت قرار دهد.
سامانه موشكی سوم خرداد كه اردیبهشت ماه سال 93 در جریان بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه هوافضای سپاه رونمایی شد، می‌تواند اهداف را در فواصل حدود 50 كبلومتری منهدم كند. این سامانه امكان رهگیری چهار هدف و شلیك همزمان هشت موشك را دارد.
سامانه موشكی زمین به هوای ارتفاع متوسط «مرصاد» نیز با شلیك چند فروند موشك انواع اهداف هوایی را مورد اصابت قرار داد.
این سامانه ارتفاع متوسط از موشك و خودروی حامل جدید بهره می‌برد كه توان تحرك پذیری بالایی به آن می‌دهد؛ از جمله دیگر تغییرات ایجاد شده در این سامانه می‌توان به دیجیتال شدن بسیاری از تجهیزات مربوطه و نیز افزایش برد رادار آن اشاره كرد.
در جریان رزمایش پدافند هوایی و در كنار انواع سامانه‌های رزمی موشكی و توپخانه‌ای از طیف وسیعی از تجهیزات راداری نیز مورد استفاده قرار گرفت.
از جمله این رادار‌ها می‌توان به رادار‌های جستجوگر مطلع الفجر، كشف الكترواپتیك رعد و سامانه كشف كروز كاوش اشاره كرد.
همچنین در این رزمایش برای اولین بار سامانه راداری سه بعدی و كترل هواپیمای شكاری 'بشیر' مورد بهره برداری عملیاتی قرار گرفت.

**نمایش تاكتیك تهاجمی سپاه
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آذر گذشته با برگزاری رزمایش پیامبر اعظم (ص) 12 در جنوب كشور، اقتدار و آمادگی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران را برای حفظ و تضمین امنیت سواحل خلیج فارس به جهانیان نشان داد.
رزمایش پیامبر اعظم 12 كه از 24 آذر ماه با ستون كشی نیروها از استان های فارس، كرمان و تهران به منطقه عمومی خلیج فارس و جزیره قشم آغاز شده بود، امروز با موفقیت به كار خود پایان داد.
در این رزمایش دفاعی یگان های واكنش سریع، نیروهای مخصوص و تكاوری، پهپاد‌های رزمی و شناسایی، بالگرد‌های هجومی، ترابری و بارریز، جنگال، مكانیزه، واحد‌های مهندسی و تخریب، سیستم‌های كنترل و فرماندهی و ناو تیپ ذوالفقار منطقه یكم نیروی دریایی سپاه حضور داشتند.
این رزمایش شامل اجرای عملیات آبی - خاكی، سرپل گیری در ساحل، هجوم به ساحل و دفاع از آن بوده و قابلیت‌ های آن در سامانه رزمی به هم پیوسته و شبیه به صحنه‌های واقعی اجرایی شد.
رزمایش پیامبر اعظم (ص) 12 از رشته رزمایش ‌های ابلاغی و سالانه نیروی زمینی سپاه است كه برای نخستین بار از عملیات تهاجمی در دكترین دفاعی جمهوری اسلامی رونمایی شد.
فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درباره این رزمایش گفت: این رزمایش در سطح عملیاتی تهاجمی بوده، به این معنا كه اگر دشمن بخواهد به تهدید روی بیاورد، ما سراسر تهاجمی و آفندی خواهیم شد و هدف‌ها را در عمق جبهه دشمن تعقیب می‌ كنیم.
سردار محمد پاكپور با یادآوری این كه این رزمایش از سلسله رزمایش‌های ابلاغی و سالیانه نیروی زمینی سپاه است، تصریح كرد: در این رزمایش برای نخستین بار از عملیات تهاجمی در دكترین دفاعی جمهوری اسلامی رونمایی می شود.

**رزمایش نیروی هوایی ارتش
نیروی هوایی ارتش نیز كه دی ماه 97 رزمایش فداییان حریم ولایت را اجرا كرد به واسطه آن از تاكتیك جدید خود تحت عنوان عملیات مشترك جنگنده و پهپاد رونمایی كرد.
در این عملیات كه از نظر فرماندهی و كنترل منحصر به فرد است، همزمان پهپاد رزمی و هواپیمای با سرنشین‌ رزمی به منظور انهدام هدف مورد نظر به پرواز در آمدند و در كنار یكدیگر دست به عملیات زدند؛ در كنار این دو پرنده رزمی یك‌ پهپاد شناسایی نیز به پرواز در آمد تا صحنه نبرد را رصد و به مركز فرماندهی و كنترل گزارش دهد.
این رزمایش با شركت تمام پایگاه‌های شكاری نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و با محوریت پایگاه هوایی شهید بابایی برگزار شد.
هواپیما‌های بمب افكن سنگین راهبردی سوخو 24 و اف 4، اف 5، اف 7، میگ 29، اف 14، صاعقه، هواپیما‌های سوخت‌رسان بوئینگ 707 و 747، هواپیما‌های ترابری و پشتیبانی c. 130 به همراه انواع هواپیما‌های بدون سرنشین مجهز به موشك‌های نقطه زن و بمب‌های هوشمند برد بلند در رزمایش نیروی هوایی ارتش به كارگیری شدند.
انجام تیراندازی‌های هوا به هوا، تیراندازی علیه اهداف هوایی با سرعت و در ارتفاعات مختلف، تیراندازی و بمباران هوا به زمین در روز و شب، با استفاده از بمب‌های هوشمند، بومی و ارتقا یافته سنگین و نیمه سنگین و استفاده از انواع موشك‌های لیزری، تلویزیونی، حرارتی، راداری و انواع راكت‌ها و بمب‌های تولید شده به دست متخصصان داخل كشور از بخش‌های این رزمایش بودند.
در این رزمایش هواپیما‌های اف پنج و صاعقه با بمب‌های سنگین، اهداف مهم و حیاتی دشمن فرضی اعم از باند‌های پروازی، ایستگاه‌های رادار و سكو‌های پرتاب موشك، مخازن سوخت و انبار مهمات در منطقه نبرد را با موفقیت منهدم كردند.
هواپیما‌های اف هفت مجهز به بمب‌های هوشمند، نقطه زن، دور ایستا و راكت‌های ساخت داخل نیز برای نخستین بار اهداف حیاتی دشمن فرضی را با تكنیك‌های ابتكاری و خارج از رینگ پدافندی در عمق منطقه نبرد منهدم كردند.
در بخش دیگری از این رزمایش عملیات جنگ الكترونیك و آزمایش انواع سامانه‌های پیشرفته ارتباطی ارتباطی نیروی هوایی ارتش با استفاده از بستر‌های امن شبكه‌های بی سیم و باسیم، انواع سامانه‌های تسهیلات پروازی و انواع سامانه‌های تاكتیكی مأموریت‌های ابلاغ شده در جنگ الكترونیك را با موفقیت انجام دادند.
جنگنده‌های اف چهار و هواپیمای رهگیر میگ29 با استفاده از موشك‌های بهینه شده و ارتقا یافته در محیط واقعی جنگ الكترونیك، اهداف زمینی و هوایی را با موفقیت منهدم كردند و هواپیمای میگ 29 با شلیك موشك‌های بهینه شده موشك رها شده از هواپیمای اف پنج را مورد هدف قرار داد كه عملیات بسیار تحسین بر انگیز محسوب می شد.
همچنین هواپیما‌های بمب افكن راهبردی سنگین سوخو24 و فانتوم با استفاده از غافلگیری شبانه و در ارتفاع پست اقدام به بمباران سنگین هوا به زمین به سمت اهداف از پیش تعیین شده كردند.

**رزمایش نیروی دریایی ارتش
رزمایش بزرگ اقتدار 97 نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز بهمن ماه گذشته در منطقه عمومی 'نصرآباد' اصفهان برگزار شد.
در این رزمایش 2 روزه بیش از 12 هزار نیروی هجومی، انواع عملیات تازش آفندی، تك هماهنگ شده و پاكسازی را با استفاده از نیروهای واكنش سریع به اجرا درآوردند.
در رزمایش اقتدار 97، یگان‌های زرهی، توپخانه، واكنش سریع، پیاده مكانیزه، مهندسی رزمی، مخابرات و جنگال، پهپاد و هوانیروز با پشتیبانی جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش، نقش آفرینی كردند.
در مرحله نخست رزمایش، پس از شناسایی پهپادها و بالگردهای هوانیروز، تیپ 55 ه‍وابرد و تیپ 25 واكنش سریع با تجهیزات كامل توسط بالگردهای ترابری 'شنوك' و 214 با عملیات هلی‌ برن وارد منطقه شدند و علاوه بر شناسایی، به عملیات پاكسازی و انهدام عناصر، تجهیزات و استحكامات دشمن پرداختند.
در مرحله پایانی رزمایش اقتدار 97 نیز توپخانه ‌های ثابت و متحرك نیروی زمینی ارتش با حجم وسیع آتش در كالیبر‌های مختلف، مواضع دشمن فرضی را از فواصل بین10تا 30 كیلومتری با شلیك گلوله‌های هوشمند و نقطه زن مورد اصابت قرار دادند.
همچنین یگان‌های زرهی و پیاده مكانیزه با انجام عملیات هجومی و تك هماهنگ شده به سمت دشمن، مواضع و تجهیزات آنها را منهدم كردند.
اجرای عملیات تعقیب و انهدام كامل استحكامات دشمن، از دیگر برنامه‌های مرحله نهایی رزمایش نیروی زمینی ارتش در منطقه عمومی 'نصرآباد' اصفهان بود.
در مجموع، نمایش قدرت، توان تحرك و جابه جایی سریع نیروها و پشتیبانی هوایی بالگردهای هوانیروز در تمام مراحل عملیات، از ویژگی های مهم رزمایش اقتدار 97 نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی اعلام شده است.

**رزمایش نیروی دریایی ارتش
نیروی دریایی ارتش در این هفته رزمایش ولایت 97 را اوایل اسفند به مدت 2 روز در محدوده آب های جنوبی كشور تا مدار 10 درجه شمالی اقیانوس هند اجرایی كرد.
از نكات قابل توجه این رزمایش حضور زیردریایی تمام ایرانی فاتح و ناوشكن سهند برای اولین بار در این رزمایش بود كه با شلیك انواع موشك ها و اژدرها توان خود را در صحنه رزم واقعی نشان دادند.
نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در این رزمایش برای نخستین بار طرح پرتاب موشك كروز از زیر آب را به نمایش گذاشت و یك موشك كروز را با استفاده از یك فروند زیر دریایی كلاس سبك غدیر از زیر آب به سمت هدف از پیش تعیین شده شلیك كرد.
یگان های تكاوری و تفنگداران دریایی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی با بكارگیری انواع تجهیزات و سلاح ها مانند قایق های تندرو، شناورهای هجومی و ناوچه های راكت انداز به اهداف از پیش تعیین شده یورش بردند و در مقابله با عملیات تهاجی دشمن موفق عمل كردند.
انهدام واحدهای شناور دشمن توسط شناورهای تندروی آذرخش، شهاب و رعد مجهز به راكت انداز، عملیات مین ریزی، دفاع ساحلی توسط توپخانه ساحلی، اجرای تازش موتوری در سواحل و هلی برن تفنگداران بوسیله بالگردهای یگان هوادریا از جمله دیگر عملیات های این رزمایش بود.
در همین رزمایش ناوشكن شهید دریابان نقدی و ناوچه موشك انداز تبرزین، با شلیك دو فروند موشك كروز قادر و قدیر، اهداف دریایی مورد نظر را منهدم كردند و سامانه موشكی ساحل به دریا نیز با پرتاب یك فروند موشك قادر، هدف خود را در دریا مورد اصابت قرار داد.
اژدر الكتریكی توسط زیر دریایی طارق و اژدر غدیر توسط زیردریایی غدیر هم درجریان این رزمایش شلیك شد و یك فروند بالگرد SH نیز با پرتاب اژدر مارك 46، هدف خود را در دریا مورد اصابت قرار داد.
یكی دیگر از موفقیت های این رزمایش هواپیماهای بدون سرنشین نیروی دریایی مجهز به انواع بمب اقدام به مقابله با یگان های دشمن فرضی كردند و یگان های پدافندی توانستند با سامانه های در اختیار خود از جمله موشك دوش پرتاب میثاق، یك فروند پهپاد متعلق به دشمن فرضی را كه قصد نفوذ به آسمان كشورمان داشت، مورد اصابت قرار داده و سرنگون كنند.

**نمایش اقتدار پهپادی ایران
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی همچنین اواخر اسفند ماه رزمایش بزرگ پهپاد تهاجمی - رزمی نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با نام «الی بیت المقدس یك» را در منطقه عمومی خلیج فارس برگزار و از تاكتیك های جدید پهپادی ایران رونمایی كرد.
در این رزمایش برای نخستین بار تعداد 50 فروند هواپیمای بدون سرنشین تهاجمی 170 RQ ایرانی همراه با تعدادی دیگر از پهپادهای تهاجمی و رزمی شركت كردند.
این برای نخستین بار در ایران و نیز كشورهای دیگر است كه این تعداد پهپاد همزمان در یك عملیات تهاجمی - رزمی، در فاصله بیش از یكهزار كیلومتر دورتر از هدف همزمان پرواز و در یك زمان مشخص با حضور روی اهداف از پیش تعیین شده آنها را با دقت بالا مورد اصابت قرار داده و منهدم كرد.
سرلشكر غلامعلی رشید فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا(ص) در این رزمایش با بیان این كه امروز شاهد قوی ترین رزمایش های نیروی هوافضای سپاه با نام الی بیت المقدس بودیم، گفت: آمریكایی ها كه وعده می‌دادند جشن 40 سالگی انقلاب اسلامی برگزار نخواهد شد، با مشاهده حضور ده ها میلیونی مردم ایران در صحنه راهپیمایی 22 بهمن سال 97 و پرواز ده ها فروند هواپیمای بدون سرنشین نیروی هوافضای سپاه با پرواز از كیلومترها دورتر از نقاط مختلف و هجوم به یك نقطه به عنوان پایگاه نمادین دشمن، اهداف خود را به طور دقیق مورد اصابت و انهدام قرار دادند، باید احساس حقارت و شرمساری كنند.
سردار حسین سلامی جانشین فرمانده كل سپاه نیز با تحسین اقدام و اراده نیروی هوا فضای سپاه در قدرت‌نمایی امروز خاطرنشان كرد: تحریم جواب داد و به رغم آمال و آرزوهای پوچ و شیطانی آمریكا و دیگر بدخواهان ملت ایران، شاهد پرواز ده ها فروند پهپاد رزمی مدرن و پیشرفته بومی RQ 170 ایرانی و پهپادهای تهاجمی - رزمی دیگر در یك رزمایش بزرگ و عملیات تهاجمی منحصربه‌ فرد بودیم.
وی افزود: نیروی هوا فضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به اذن الله بر خود می بالد كه خط مقدم و طلایه دار تولید پهپادهای پیشرفته و مدرن با ویژگی كاملاً ایرانی و بومی در شرایط تحریم قرار گرفته است.
سردار سلامی تاكید كرد: همه پرنده های شركت كننده در این رزمایش، اهداف خود را به دقت منهدم كردند، این پهپاد ها پدیده ای نوظهور در حوزه اقتدار دفاعی و صنعت نظامی كشور ما هستند كه برای نخستین بار و به صورت همزمان و تهاجمی در یك رزمایش افتخارآمیز در منطقه خلیج فارس به نمایش گذارده می شوند.
سردار سرتیپ پاسدار امیرعلی حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه با یادآوری این كه همه فناوری های توسعه این پهپادها در مركز تحقیقات و سازمان خودكفایی این نیرو طراحی، تولید و عملیاتی شده است، گفت: خدای بزرگ را شاكریم كه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سایه تدابیر و منویات حكیمانه و دوراندیشانه رهبر معظم انقلاب و فرماندهی كل قوا امروز دارنده بزرگترین ناوگان هواپیمای بدون سرنشین بمب افكن تهاجمی در منطقه است.
سردار حاجی زاده تصریح كرد: یكی از ویژگی‌های این رزمایش قدرت طراحی و برنامه‌ریزی پرواز همزمان پهپادها در یك منطقه جغرافیایی بسیار كوچك است كه طلوع یك قدرت هوایی جدید را در ایران اسلامی رقم زده است.
وی با یادآوری این كه نیروها و پرنده های شركت كننده در این رزمایش شامل یگان‌های پهپادی سپاه در استان های خوزستان، بوشهر ، فارس و هرمزگان است، افزود: پهپاد های شركت كننده در نقاط متعدد به صورت همزمان به سمت منطقه تعیین شده در جزیره بنی فارو حركت كردند و اهداف مورد نظر را با دقت بالا مورد اصابت قرار دادند و آنها را منهدم كردند.
فرمانده نیروی هوافضای سپاه با اشاره به شركت برخی پهپادهای مدل مشابه MQ1 آمریكایی در این رزمایش تاكید كرد: این اقدام سیلی محكمی به گوش استكبار است و به آنها یادآوری می كند پول های گزافی كه در منطقه هزینه می كنند، این نتایج را برای شما به بار می آورد.
سیام*9612**1336