تاریخ انتشار: ۹ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۱:۳۸

تهران- ایرنا- رونمایی از هواپیمای جنگنده كاملا ایرانی كوثر در سال 97 كه تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران در حال اوج گیری بود را می توان نشان دهنده شكست دیوار تحریم ها در عرصه دفاعی دانست.

به گزارش خبرنگار دفاعی ایرنا، این جنگنده كه مرداد سال گذشته برای نخستین بار رونمایی و در آبان ماه خط تولید انبوه آن به بهره برداری رسید، پس از آذرخش و صاعقه سومین هواپیمای جنگنده ساخت ایران محسوب می شود.
هواپیمای كوثر یك هواپیمای جنگنده پیشرفته با مأموریت پشتیبانی نزدیك هوایی است كه به صورت كاملا بومی ساخته شده و ایران را در زمره معدود كشورهای دارای فناوری طراحی و ساخت هواپیمای جنگنده با سامانه های اویونیك و كنترل آتش نسل چهارم قرار داده است.
متخصصان صنایع هوایی توانسته اند تجهیزات الكترونیكی پیشرفته ای را برای این هواپیما، طراحی و نصب كنند و از دیگر قابلیت های این جنگنده نصب انواع موشك ها و بمب های مورد نیاز صحنه رزم بوده و به گونه ای طراحی و ساخته شده ‌‌كه با دیگر تجهیزات و سلاح های ساخت داخل سازگاری كامل دارد.
این هواپیما در دو نوع تك كابین و دو كابین قابل تولید است كه نوع دوكابینه علاوه بر قابلیت رزمی، برای آموزش خلبانان در مرحله پیشرفته كاربرد دارد.
ارتقای توان رزم و آموزش خلبانی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، بومی سازی سامانه های اویونیك و كنترل آتش پیشرفته نسل چهارم، سامانه های مكانیكی و هیدرولیكی و موتور بومی از ویژگی های برتر جنگنده كوثر هستند.
مدیران وزارت دفاع بهره گیری از معماری یكپارچه پیشرفته اویونیك و كنترل آتش با استفاده از شبكه داده دیجیتال نظامی منطبق با نسل چهارم، بهره گیری از فناوری نمایشگرهای چندمنظوره تمام دیجیتال، بهره گیری از رایانه محاسبات بالستیك سلاح و سامانه پیشرفته نشانه روی مقابل خلبانان( HUD ) به منظور افزایش دقت اصابت سلاح و مهمات را از دیگر ویژگی های برتر كوثر بر شمرده اند.
بهره گیری از رادار پیشرفته چندمنظوره كنترل آتش جهت بالا بردن كشف اهداف و تهدیدات و بهره گیری از ناوبری دقیق به صورت رادیویی و مستقل و استفاده از سامانه نقشه متحرك هوشمند نیز از ویژگی ها مهم این جنگنده هستند كه به صورت بومی بر آن نصب شده اند.

** هفت میلیون دلار صرفه جویی ارزی با هر كوثر
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در مراسم افتتاح خط تولید این جنگنده گفت: تولید هر فروند جت جنگنده ایرانی «كوثر» هفت میلیون دلار صرفه جویی ارزی دارد و در آینده نیز شاهد تولید نسل پیشرفته ‌‌تر این جنگنده خواهیم بود.
امیر سرتیپ ستاد امیر حاتمی افزود: این هواپیما در 31 مرداد سال 97 و در حضور رییس جمهوری رونمایی شد و همان جا وعده كردیم در نخستین فرصت خط تولید انبوه این هواپیما كه تمام آزمایش‌ها و تست‌های خود را طی كرده بود، افتتاح كنیم.
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح خاطرنشان كرد: پس از عقد قرارداد با ارتش جمهوری اسلامی ایران، جنگنده كوثر به تعداد قابل توجه و مورد نیاز تولید و در خدمت نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی قرار می گیرد.
امیر سرتیپ حاتمی با بیان این كه در حین تولید، تحقیق و پژوهش در خصوص این جنگنده ادامه دارد، افزود: افتتاح این خط تولید به لحاظ اقتصاد دفاعی موضوع با اهمیت و ارزشمندی است و با آغاز به كار خط تولید جت جنگنده كوثر، صرفه‌جویی ارزی و اشتغال‌زایی قابل توجهی خواهیم داشت.
وزیر دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح گفت: در تولید هر فروند از جت جنگنده كوثر هفت میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی خواهیم داشت و بالغ بر چهار هزار نیروی جوان و دانشمند ایرانی به صورت مستقیم و غیرمستقیم مشغول به كار خواهند شد.

** كوثر ثابت كرد تحریم‌ها سلاحی كند و ناكارآمد است
فرمانده كل ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز درمورد این جنگنده ایرانی گفت: افتتاح خط تولید انبوه هواپیمای جنگنده كوثر جهش جدیدی در ارتقای توان رزمی نیروی هوایی است؛ این اقدام ارزشمند ثابت كرد، تحریم‌ها سلاحی كند و ناكارآمد است.
امیر سرلشكر ستاد سید عبدالرحیم موسوی اظهارداشت: باید از برادرانمان در وزارت دفاع تشكر كنم كه در كاری هم‌افزا با نیروی هوایی ارتش، كمك دانشگاه‌ها و شركت‌های دانش‌ بنیان، نقطه عطفی در تاریخ صنایع دفاعی رقم زدند.
وی با بیان این كه امروز برای صنایع دفاعی كشور و نیروی هوایی ارتش روز مهمی است، افزود: صنایع دفاعی كشور برای اولین بار موفق شد خط تولید هواپیمای جنگنده را نهایی و افتتاح كند. همچنین امروز نقطه عطف و جهش جدیدی در ارتقای توان رزمی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است.
فرمانده كل ارتش جمهوری اسلامی ایران تاكید كرد: ایران با عزم راسخ جوانان مقابل تحریم‌ها ایستاده و توانست كار بزرگ راه‌اندازی خط تولید هواپیمای جنگنده را به سرانجام برساند.

**جنگنده كوثر موجب سرافرازی است
رییس كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز در زمان بازدید از این جنگنده آن را موجب سرافرازی دانست و گفت: ‌با تلاش دانشمندان و متخصصان وزارت دفاع بنیه دفاعی و توان بازدارندگی موثر كشور روز به روز ‌تقویت ‌‌شده است.
حشمت‌الله فلاحت‌پیشه اظهار داشت: امروز واقعا از مشاهده این توانمندی‌ها و دستاوردهای صنعت دفاعی‌ بر خود بالیدم و دست تك تك متخصصان گمنام، متعهد و جوان وزارت دفاع را می‌بوسم.
وی ‌با قدردانی از رویكردها و نگاه‌های درست و موقعیت ‌شناسانه وزیر دفاع ‌به اولویت‌های‌دفاع و توانمندسازی حوزه دفاعی كشور به ویژه توان موشكی، افزود: دشمنان از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی با تحریم و انواع دشمنی‌ها تلاش داشتند به ملت ایران آسیب وارد كنند اما با تلاش متخصصان صنعت دفاعی و اقتدار نیروهای مسلح كشور تاكنون جرات هیچ اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران را نداشته‌اند.
رییس كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به استفاده 11 هزار قطعه در این جت جنگنده كه تماما توسط محققان ایرانی طراحی و تولید شده است، اشاره و تاكید كرد: این جنگنده نشان می‌دهد كه متخصصان ما توانایی ساخت و تولید انواع جنگنده را دارند و با فناوری‌های برتر اكنون شاهد تولیدات برتر صنعت دفاعی از این نوع هستیم.
فلاحت‌پیشه با تاكید بر حمایت جدی مجلس و كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی از مباحث راهبردی قدرت دفاعی اظهارداشت: تلاش داشته‌ام در دوره‌ای كه عضو كمیسیون تلفیق بود‌م، تصمیمات خوبی برای تقویت بنیه دفاعی و افزایش اعتبارات این حوزه گرفته شود.
وی با بیان این كه تلاش داریم تا از نیروهای مسلح به ویژه وزارت دفاع و نیروهای مسلح حمایت ویژه كنیم، گفت: متخصصان این وزارتخانه نشان داده‌اند كه می‌توانند اقدامات برجسته‌ای در حوزه دفاعی انجام دهند؛ بنابراین نه تنها این كمیسیون بلكه مجلس نیز بر افزایش بودجه دفاعی تاكید فراوان دارد.
‌رییس كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان این كه انصافاً دستاوردهای وزارت دفاع موجب سرافرازی است، خاطرنشان كرد: این وزا‌رتخانه به حق شعار 'ما می‌توانیم' را محقق كرده اند و امیدواریم دیگر دستگاه‌های اجرایی نیز از این وزارتخانه الگو بگیرند.‌

**بازتاب خارجی تولید كوثر
رونمایی از جنگنده كوثر بازتاب گسترده ای نیز در جهان داشت و رسانه های بین المللی از آن به عنوان موفقیتی بزرگ برای ایران یاد كردند.
روزنامه ایتالیایی ایل جورناله نوشت: جمهوری اسلامی ایران از معدود كشورهایی است كه توان ساخت جنگنده های نسل چهارم را دارد.
این روزنامه افزود: این جنگنده جدید ایرانی از هواپیمای F-5E / F Tiger الهام گرفته شده است. كوثر یك جنگنده پیشرفته با توان Close Air Support است كه نیروی بازدارنده ایران را در قبال واشنگتن بهبود می بخشد. این یك شكاری نسل چهارم است كه تماما در ایران ساخته شده و دارای رادارهای پیشرفته و سیستم ناوبری با دقت بالا است . ایران یكی از معدود كشورهایی است كه از دانش فنی داخلی برای طراحی و ساخت جنگنده های نسل چهارم برخوردار است.
خبرگزاری فرانسه نیز در این باره گزارش داد: ایران اولین جت جنگنده ساخت داخل را به نمایش گذاشت و حسن روحانی رییس جمهوری این كشور اعلام كرد كه توان نظامی ایران صرفا برای بازداشتن دشمنان و برقراری صلح پایدار در نظر گرفته شده است؛ تصاویر پخش شده از تلویزیون دولتی ایران، روحانی را در نمایشگاه صنعت دفاعی این كشور، داخل كابین خلبان نسل چهارم جنگنده كوثر به تصویر كشید.
خبرگزاری فرانسه در ادامه این گزارش یادآور شد: آمریكا محموله های تسلیحاتی به ارزش صدها میلیارد دلار به رقبای منطقه ای ایران فروخته اما از تهران خواسته است كه برنامه دفاعی اش را محدود كند.
تارنمای اینترنتی شبكه تلویزیونی فاكس نیوز همچنین در مورد رونمایی از این جنگنده در گزارشی نوشت: ایران با نمایش یك جت جنگنده جدید، از برخورداری این هواپیما از سیستم های كنترل آتش و الكترونیك هوابرد پبشرفته خبر داد و اعلام كرد كه جنگنده جدید، توان بازدارندگی در مقابله با واشنگتن را افزایش می دهد.
همچنین شبكه الجزیره ، پایگاه های اطلاع رسانی الرای، النهار و الدیار كویت ، صفحه الكترونیكی روزنامه الاتحاد امارات ، پایگاه عربی دفاع و تسلیحات، عربی 48، عربی 21 و چندین رسانه منطقه ای نیز این خبر خبر این توانمندی را بازتاب دادند.
سیام*9612**1336