به گزارش ایرنا، سیر و سیاحت در طبیعت و طبیعت گردی از الگوهای جذاب گردشگری است كه می تواند فرصت تماشای مناظر مختلف خدادادی نظیر كوه، جنگل، بیابان، ساحل، حیات وحش و غیره را برای هر گردشگری ممكن سازد.
چشم اندازهای طبیعی با دارا بودن ویژگی زیبایی شناختی لازم جاذبه های فرهنگی و اقلیمی را به نمایش می گذارند.
در این میان با سفر به سیستان و بلوچستان می توان اقلیم های مختلف طبیعی را به یكباره تجربه كرد به گونه ای تفتان با هوای كوهستانی، اقیانوس در سواحل مكران با نسیم خنكای مدیترانه ای، جنگل های حرا با طبیعتی بكر و جذاب و بیابان لوت با كویری شنی و گرم فرصت های جذابی را برای علاقه مندان به طبیعت فراهم می كنند.
گونه های جانوری و گیاهی سیستان و بلوچستان در 13 منطقه شامل پناهگاه حیات وحش، مناطق حفاظت شده، آثار طبیعی ملی و مناطق شكار ممنوع شامل مناطق حفاظت شده گاندو، جنگلی شیله، جنگلی بیرك و جنگلی پوزك، مناطق شكار ممنوع بزمان، بلبل آب نصرت آباد، مك سرخ و پزم و پناهگاه حیات وحش هامون و آثار طبیعی ملی تفتان، پیرگل خاش، سرو زربین سنگان و گل فشان تنگ كنارك زیست می كنند.
جنگل حرا، بسترهای علفی، سواحل شنی و ماسه ای، رودخانه ها و تالاب ها از مهم ترین زیستگاه های گونه های جانوری سیستان و بلوچستان است.
تمساح پوزه كوتاه و سنجاب بلوچی از جمله گونه های جانوری سیستان و بلوچستان هستند كه به گفته كارشناسان در دیگر نقاط كشور نمی توان آثاری از زیست آنها مشاهده كرد.
در بین پستانداران علاوه بر خرس سیاه و سنجاب بلوچی همچنین كل، بز، قوچ، میش، جبیر، آهو، گربه وحشی و كاراكال در مناطق مختلف سیستان و بلوچستان زیست می كنند.
در بین پرندگان نیز دراج، هوبره، زاغ بور، گیلانشاه خالدار، پلیكان خاكستری باكلان و انواع پرندگان شكاری از جمله بحری، بالابان، هما، عقاب طلایی و عقاب ماهیگیر در این استان قابل مشاهده برای علاقه مندان به محیط زیست است.
منابع دریایی و شیلاتی، وجود آثار طبیعی - ملی، تالاب های شور و شیرین، دریاچه ها، جنگل، كوه هایی با چشم انداز خاص و غارهای طبیعی كه می تواند سیستان و بلوچستان را به قطب گردشگری و توسعه اكوتوریسم در كشور و منطقه تبدیل كند.
مدیر كل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: از مهمترین فرصتهای فرا روی توسعه زیست محیطی استان از منظر محیط زیست طبیعی می توان به وجود آثار طبیعی ملی، جنگل های ارزشمند، تالاب های شور و شیرین، رودخانه ها، دریاچه ها، كوههایی با چشم انداز خاص و غارهای طبیعی اشاره كرد كه می تواند منطقه را به قطب گردشگری و توسعه اكوتوریسم در كشور تبدیل كند.
مجید پورمردان افزود: وجود پتانسیل های قوی اجتماعی در سیستان و بلوچستان برای حفاظت از منابع طبیعی و امكان مشاركت عمومی برای حفاظت از مناطق، وجود موزه تاریخ طبیعی و امكان گسترش و توسعه فضاهای شبیه سازی شده با پیش بینی محل های وسیع تر، مكان ایجاد فضاهای مصنوعی با هدف احیا و تكثیر گونه های جانوری در مناطق حفاظت شده، وجود گونه های با ارزش گیاهی و جانوری و نگرش خاص جوامع محلی به موضوعات محیط زیست و حفظ گونه های جانوری با ارزش از دیگر ظرفیت ها در این حوزه است.
وی با اشاره به فرصت های پیش روی محیط زیست دریایی گفت: وجود جوامع گسترده مرجانی و امكان ایجاد سایت های حفاظتی بین المللی، وجود جنگلهای مانگرو و زیستگاه های مهم و منحصر بفرد، تعیین منطقه ای به عنوان ذخیره گاه زیست كره، وجود قابلیت های زیستی برای توسعه سطح حفاظت و ساخت پایگاه دریایی، وجود جوامع محلی با اعتقادات سنتی مطلوب و جلب مشاركت این جوامع در راستای حفاظت از زیستگاه های ساحلی از مهمترین ظرفیت های این بخش است.
مدیر كل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان بیان كرد: همچنین فرصت هایی برای توسعه زیست محیطی از منظر محیط زیست انسانی نظیر همجواری استان با كشورهای همچون افغانستان و پاكستان و بازار مناسب آنها برای توسعه صنعتی وجود دارد.
وی افزود: منابع دریایی و شیلاتی از دیگر امكانات توسعه صنعتی سیستان و بلوچستان است كه می تواند زمینه ساز ایجاد گسترش صنایع شیلاتی و صنایع دریایی در جنوب استان شوند.
پور مردان بیان كرد: همچنین در سیستان و بلوچستان زمینه گسترش صنایع تبدیلی وابسته به محصولات كشاورزی از جمله بسته بندی خرما و صنایع وابسته، تولیدات خوراك دام از ضایعات و هسته خرما وجود دارد.
وی وجود جوامع مرجانی با ارزش، جنگل های منحصر بفرد مانگرو، انواع گونه های جانوری اعم از انواع خزندگان، ماهی ها، پستانداران دریایی، كرانه های سنگی، مصب رودخانه های دائمی و دارا بودن خورهای كوچك و بزرگ، انواع زیستگاه های گلی، مصبی، علف های دریایی و مرجانی، عدم وجود سكوهای نفتی و فعالیت های اكتشاف زیر دریا را از مهمترین نقاط قوت محیط زیست دریایی سیستان و بلوچستان برشمرد كه می تواند زمینه ساز جذب توریسم و توسعه منطقه شود.
7316**3213
تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۲:۱۳
زاهدان- ایرنا- وجود 13 منطقه حفاظت شده حیات وحش در سیستان و بلوچستان با برخورداری از طبیعتی بكر و گونه های جانوری جذاب فرصت خوبی را برای توسعه گردشگری در این استان فراهم كرده است.