به گزارش ایرنا، كارشناسان عراقی معتقدند كه اظهارات اخیر رییس جمهوری و رییس پارلمان عراق به نوعی موافقت با ماندن مشروط نظامیان آمریكا در خاك عراق است كه به نظر می رسد مقامات وزارت امور خارجه و دفاع آمریكا با آن موافقت كرده اند.
در مقابل جناح های سیاسی و ائتلاف های بزرگ پارلمانی در عراق، همچنان با ایده بقای مشروط نظامیان آمریكا مخالفت كرده و بر ضرورت پایان دادن به حضور آنها از خاك عراق اصرار ورزیده اند.
ماندن مشروط به این معنا است كه آمریكایی ها بپذیرند حضور نظامیانشان در عراق فقط محدود به مبارزه با گروه تروریستی داعش باشد.
این درحالیست كه ترامپ در 14 بهمن ماه 97 گفته بود كه حضور نظامی آمریكا در خاك عراق برای زیرنظرگرفتن جمهوری اسلامی ایران است و از وجود پایگاه های ثابت نظامی آمریكا در عراق خبر داده بود، امری كه خشم و اعتراض عراقی ها را برانگیخت و آنها را به تحرك پارلمانی برای پایان بخشیدن به این حضور نظامی خارجی در كشورشان واداشت.
بقای مشروط نظامیان آمریكا را روز گذشته (10 فروردین ماه) «برهم صالح» رییس جمهور عراق در گفت وگو با خبرگزاری آمریكایی «آسوشیتدپرس» عنوان و تاكید كرد كه اگر ماموریت نظامیان آمریكا در عراق فقط منحصر به مبارزه با گروه تروریستی داعش باشد، در عراق مخالفت جدی با خروج نیروهای آمریكا وجود ندارد.
«محمد الحلبوسی» رییس پارلمان عراق نیز كه از نیمه هفته گذشته سفر چند روزه ای به آمریكا داشته و گفته می شود كه این سفر مرتبط با همین موضوع است، همین اظهارات را به نوعی تایید كرده و گفته است كه عراق همچنان نیازمند حضور نظامی آمریكا است.
وی حتی مسئله لایحه قانونی كه برخی فراكسیون های پارلمان برای اخراج نیروهای آمریكایی در طول دو ماه اخیر مطرح كرده اند را در حال حاضر منتفی دانست.
برخی نمایندگان پارلمان عراق معتقدند كه اظهارات این دو مقام عراقی ناشی از فشار سنگین واشنگتن به رهبران عراق بوده و برخلاف اظهارات رییس جمهوری و رییس پارلمان عراق، افكار عمومی این كشور خواهان پایان حضور نظامی آمریكا هستند.
اعلام موافقت ضمنی رییس جمهوری و رییس پارلمان عراق با حضور مشروط نیروهای آمریكایی در این كشور، جنجال تازه ای در بغداد ایجاد كرده و برخی فراكسیون ها را به تكاپوی جدید برای پایان دادن به این حضور نظامی بیگانه واداشته است.
«محمد البلداوی» از فراكسیون «الفتح» نزدیك به الحشد الشعبی به خبرگزاری «المعلومه» عراق گفته است كه واشنگتن در حال حاضر روسای سه گانه عراق (رییس جمهوری، نخست وزیر و رییس پارلمان) را برای پذیرش نظامی اش در خاك عراق تحت فشار سنگین قرار داد است.
وی اضافه كرده است كه واشنگتن بعد از سفر دزدانه «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریكا به عراق در اوائل سال جاری میلادی، اكنون روسای سه گانه عراق را تحت فشار قرار می دهد تا علنی درباره ضرورت حضور نظامی آمریكا در عراق اظهار نظر كنند.
وی مدعی شد كه اظهارات برهم صالح رییس جمهوری و محمد الحلبوسی رییس پارلمان درباره ادامه نیاز به حضور نظامی امریكا در خاك عراق، ناشی از تحت فشار قرار گرفتن آنها است.
البلداوی با رد ضمنی اظهارات الحلبوسی در خصوص منتفی شدن لایحه قانونی خروج نیروهای آمریكایی از خاك عراق در پارلمان این كشور گفته است كه پارلمان درانتظار گزارش دولت درباره پایگاه های آمریكا در خاك عراق و وسعت این پایگاه ها است تا پس از آن، تصمیم لازم را در این خصوص اتخاذ كند.
در همین راستا «عواد العوادی» از فراكسیون «صادقون» نزدیك به «عصائب اهل الحق» نیز در اظهاراتی خبری گفت كه در روزهای آینده پارلمان در خصوص لایحه قانونی خروج نظامیان آمریكا از خاك عراق تصمیم گیری می كند.
وی خاطرنشان ساخته است كه افكار عمومی اجازه حضور نظامی به آمریكا در خاك عراق و دخالت در امور داخلی آن را نمی دهد.
اما «غایب العمیری» از فراكسیون «سائرون» نزدیك به «سید مقتدا صدر» به خبرگزاری «الاتجاه پرس» ارگان خبری گروه مقاومت «كتائب حزب الله عراق» گفته است كه دو فراكسیون بزرگ سائرون و الفتح بر پایان دادن به حضور نظامی آمریكا در خاك عراق اصرار دارند.
وی با اشاره به اینكه سفر اخیر الحلبوسی به آمریكا تغییری در این موضع ایجاد نمی كند گفت كه دو ائتلاف بزرگ پارلمانی الفتح و سائرون پیگیر تصویب لایحه قانونی اخراج نیروهای آمریكا از خاك عراق هستند زیرا نیروهای آمریكایی را اشغالگر می دانند.
نماینده كرد از فراكسیون «تغییر» در پارلمان عراق نیز از عدم یكپارچگی بین رهبران این كشور در قبال حضور نظامیان آمریكا انتقاد كرده و گفته است كه اظهارات اخیر رییس جمهور عراق مبنی بر نبود مخالفت جدی با حضور نظامیان آمریكا در عراق، همه عراقی ها را شگفت زده كرده است.
«هوشیار عبدالله» با انتشار بیانیه ای گفته است كه ملت عراق درباره مواضع متناقض رهبران عراق دچار سرگردانی شده است و اظهارات اخیر رییس جمهوری عراق درباره نیروهای آمریكایی یكی از نمونه های آن است.
وی با اشاره به اینكه مردم عراق دیگر نمی دانند به حرف كدام مسوول عراقی اعتماد كنند گفت مسوولان عراقی باید در قبال مسائل مختلف به ویژه سیاست خارجی یك موضع واحد و در چارچوب منافع ملت عراق داشته باشند.
دو ائتلاف سائرون و الفتح كه جمعا بیش از 110 كرسی از مجموع 329 كرسی پارلمان دارند، از مدتها پیش اعلام كرده بودند كه در حال انجام رایزنی با دیگر فراكسیون های پارلمانی برای تصویب لایحه قانونی خروج نیروهای آمریكا از خاك عراق هستند.
طبق اعلام سابق سفارت آمریكا در بغداد تعداد كل نیروهای آمریكایی موجود در خاك عراق حدود پنج هزار و 200 نفر هستند اما منابع پارلمانی، سیاسی و وابسته به گروه های مقاومت در عراق، تعداد نیروهای آمریكایی را به مراتب بیش از این رقم عنوان می كنند.
آنچه بیش از همه پارلمان و جناح های سیاسی در عراق را به تحرك برای بیرون راندن نیروهای آمریكایی از خاك كشورشان واداشته، پاره ای فعالیت های مشكوك نیروهای آمریكایی از جمله مشاركت در عملیات های رزمی و نادیده گرفتن حاكمیت ملی عراق است.
خاورم *10*353*380*
تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۷:۳۰
بغداد – ایرنا – اظهارات غیرمسوولانه «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریكا در 14 بهمن ماه 97، اكنون نظامیان آمریكا را در مخمصه مطالبه عراقی ها برای انتخاب یكی از دو راه یعنی ماندن مشروط یا اخراج از خاك عراق قرار داده است.