اين رفراندوم، هم به آن دليل كه رفراندوم شكلگيري نظام و هم به سبب آنكه اولين رفراندوم عمومي پس از پيروزي انقلاب اسلامي بود، اهميت فراواني داشت و به همين دليل، تصويب قوانين مربوط به آن نيز، داراي اهميت بسيار بود.
10 روز پس از پيروزي انقلاب اسلامي در 22 بهمن 1357 امام خميني (ره) پيشنهاد برگزاري رفراندوم تغيير رژيم را بيان مي كند در شرايطي كه وزارت كشور ساختار مناسبي ندارد و نيروهاي شهرباني انسجام لازم براي برقراري امنيت را ندارند.
اين پيشنهاد ابتدا با مخالفت وزير كشور و دولت موقت مبني بر اينكه دنيا رهبري شما و انقلاب را پذيرفته و اگر از طرف شما رژيم جمهوري اسلامي اعلام شود دنيا آن را مي پذيرد روبرو مي شود اما با اصرار امام در 20 اسفند ماه1357 به سبك انجمن اسلامي ستاد برگزاري رفراندوم در وزارت كشور تشكيل مي شود.
برنامهريزي و تصويب قوانين مربوط به رفراندوم تعيين شكل حكومت ايران برعهده شوراي انقلاب بود.
بر اساس قانون مصوب شوراي انقلاب، در هر برگ رأي، حروف رأي موافق (آري) با رنگ سبز و حروف رأي مخالف (نه) با رنگ قرمز چاپ شد.
بخش بالاي اين 2 قسمت كه حروف آن به رنگ قرمز ; تعرفه رفراندوم بود و رأيدهندگان، پس از دريافت برگ رفراندوم، نظر خود را به صورت مخفي براي يكي از دو حالت اعلام مي كردند ؛ اول ؛ تغيير رژيم سابق به جمهوري اسلامي كه قانون آن از تصويب ملت خواهد گذشت(آري) با رنگ سبز و دوم ؛ تغيير رژيم سابق به جمهوري اسلامي كه قانون آن از تصويب ملت خواهد گذشت.(نه)، با رنگ قرمز.
نتيجه اين همهپرسي سبز رنگ تاييد جمهوري اسلامي با 98.2 درصد راي موافق بود.
امام خميني (ره) نيز در پيامي كه به مناسبت برگزاري رفراندوم صادر كردند، اين روز مبارك را روز امامت و روز فتح و ظفر ملت، اعلام كردند و اين رفراندوم را بيسابقه خواندند.
در اين پيام آمده بود: «من به ملت بزرگ ايران كه در طول تاريخ شاهنشاهي، كه با استكبار خود آنان را خفيف شمردند و بر آنان كردند آنچه كردند، صميمانه تبريك ميگويم... صبحگاه 12 فروردين – كه روز نخستين حكومت الله است – از بزرگترين اعياد مذهبي و ملي ماست. ملت ما بايد اين روز را عيد بگيرند و زنده نگه دارند. روزي كه كنگرههاي قصر 2500 سال حكومت طاغوتي فرو ريخت و سلطه شيطاني براي هميشه رخت بر بست و حكومت مستضعفين كه حكومت خداست به جاي آن نشست...»
بيژن ميرزايي استاد دانشگاه و كارشناس مسائل سياسي ، انقلاب اسلامي را ثمره خيزش عمومي مردم مي داند و گفت:اعتقاد ديرينه ملت ايران به حكومت حق و عدل و مبارزات طولاني آنها، نهاد «جمهوري اسلامي» را براي تحقق آرمانهاي خود به وجود آورده است.
اين استاد دانشگاه ، انقلاب اسلامي ايران را به عنوان مردمي ترين انقلاب دنيا دانست و گفت: اساس بنيانگذاري جمهوري اسلامي است.
وي افزود: مراجعه به آراي عمومي ملت براي انعقاد قرارداد حقوقي اجتماعي، و رسميت دادن و اعتبار قانوني بخشيدن به آن، تكميل نقش ملت در تأسيس نظام جمهوري اسلامي بود و ملت ايران با مشاركت گسترده خود در رفراندوم فروردين ماه 1358 از ميان همه نظامهاي سياسي ممكن و موجود، با اكثريت قريب به اتفاق، جمهوري اسلامي را برگزيد.
اين استاد دانشگاه گفت:ايران در آن دوره از تاريخ با بحرانهاي گوناگوني مواجه بود كه شرايط بغرنجي را براي جامعه به وجود آورد و اوضاع كشور را آشفته كرده بود.
وي افزود: به همين دليل رهبران انقلاب در تلاش بودند هرچه سريعتر نظمي را در جامعه به وجود بياورند و از آنجا كه چارچوبهاي كلان جامعه از بين رفته بود قائدتا بايد چارچوبهاي اصلي مجددا بازسازي مي شد.
عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد خرم آباد به رهبري امام خميني در هدايت كنشگران سياسيي و اجتماعي اشاره كرد و افزود:در اين شرايط بود كه با توجه به فرمان حضرت امام خميني (ره) بر اساس ميزان آراء مردم است، فضاي لازم جهت شركت مردم در رفراندوم جمهوري اسلامي ايران فراهم شد.
وي افزود: در اين انتخابات كه در 12 فروردين سال 1358 برگزار شد مردم به تشكيل جمهوري اسلامي ايران با بيش از 98 درصد رأي موافق پاسخ مثبت دادند.
استاد علوم سياسي دانشگاه به نوع برگزاري انتخاب رژيم اشاره كرد وگفت: رفراندوم، راي گيري مستقيم از همه اعضاي تشكيل دهنده يك سازمان، جامعه يا كشور براي رد يا تصويب سياستي كه رهبران يا نمايندگان پيشنهاد كردهاند، است.
وي با بيان اينكه مه پرسي به 2 نوع اختياري و اجباري تقسيم مي شودگفت: امكان ديگر برگزاري همه پرسي، درخواست همگاني و افكار عمومي است؛ بدين صورت كه اگر مجلس قانون گذاري به ميل خود موضوعي را به همه پرسي نگذارد، كساني از مردم كه صلاحيت رأي دادن دارند، ممكن است درخواستي را امضا كنند كه موضوع به رأي عمومي گذاشته شود.
اين استاد دانشگاه به اساس اعتقاد بنيانگذار جمهوري اسلامي به آرا عمومي اشاره كرد وگفت:اين اعتقاد به راي مردم و مردم سالاري ديني مقولهاي افتخار آميز براي جمهوري اسلامي است و نشان دهنده اين است كه در نظام اسلامي در تمام ادوار انتخابات ملاك همان راي مردم در پاي صندوقها است.
1920/6060
تاریخ انتشار: ۱۲ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۰:۳۱
خرم آباد - ايرنا - همه چيز از رنگ سبز آغاز شد آنگاه كه بيش از 98 درصد مردم در برگ هاي سبز رنگ راي آري خود به جمهوري اسلامي را اعلام كردند.