تاریخ انتشار: ۱۲ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۶

تهران- ایرنا- ورامین با بیش از 180 پارچه آبادی و به دلیل همجواری با كویر، طبیعتی منحصر به فرد دارد، اكثر روستاهای ورامین از آثار تاریخی برخوردار بوده ولی چهار روستای خاوه، حصار حسن بیك، احمدآباد وسط و حصارگلی به دلیل شاخصه های خاص، به عنوان روستاهای هدف گردشگری معرفی شده اند.

به گزارش ایرنا، روستای خاوه از توابع بخش جوادآباد، در 25 كیلومتری جنوب شرق بخش مركزی ورامین و در حاشیه محور قم – گرمسار واقع شده است.
ورودی این روستا، یكی از منحصر به فرد ترین خیابان های درختی در روستاهای شهرستان های استان تهران است و درختان در هم تنیده زبان گنجشك به طول 2 كیلومتر ، صحنه ای زیبا پیش روی افراد ترسیم می كند.
امامزاده علی، بی بی زبیده، نقاره خانه، دو حمام قدیمی، آب انبار، قلعه و تپه باستانی، آسیاب آبی، حسینیه احمدی ها، خانه احمدی ها، خیابان درختی و مدرسه تاریخی روستای خاوه از جمله آثار منحصر به فردی است كه می تواند مورد توجه گردشگران نوروزی قرار گیرد .
بقعه سید سلطان محمود خاوه ای یكی از آثار تاریخی مهم این روستاست كه همه ساله پذیرای تعداد زیادی از مسافران نوروزی است .
سبك معماری این بقعه شباهت بسیاری از بقاع روستاهای مجاور خود را دارد و با گنبدی كم خیز با شیب ملایم با رنگ سبز و با مهارتی خاص ساخته شده است .
این اثر مهم تاریخی یكم مهر سال 82 به شماره 10324 به ثبت آثار ملی رسیده است .
قلعه باستانی خاوه نیز یكی از قلعه های دیدنی ورامین است كه با ارتفاع 12 متر و وسعتی در حدود نیم هكتار متعلق به دوره صفویه و یا زندیه است .
حمام قدیمی خاوه یكی دیگر از آثار تاریخی این روستاست كه با وجود قدمت بسیارو قرار گرفتن در فاصله 2 و نیم متری از سطح زمین از زیبایی و صلابت منحصر به فردی برخوردار است.
مدخل آن رو به شمال واقعه شده و متشكل از رختكن، آب انبار، حوضچه، پاشور، خلوتخانه، خزانه ، تیون و گرمخانه است.
این حمام كه متعلق به اوایل دوره قاجاریه است از آجر و ساروج ساخته شده است .
بقعه امامزاده علی كه نسب وی به امام موسی ابن جعفر(ع) می رسد در جنوب روستای خاوه واقع شده است .
ایوان این بقعه به ابعاد 5 در 3 و نیم متر رو به شمال واقع شده و گنبد آن دو پله ای و ارتفاع آن از سطح زمین 7 متر است و با خشت خام و بدون هیچ گونه تزئینی احداث شده است .
اتاق حرم به ابعاد 4 و نیم در 4 و نیم توسط دیواره هایی با قطر یك متر احداث شده و در مجاورت آن دو اتاق قرار دارد كه به عنوان محل اسكان مسافران از آن استفاده می شده است .
این اثر تاریخی 12 اسفند 81 به شماره 7671 به ثبت آثار ملی رسیده است .
آب انبار روستای خاوه بدون كتیبه و با استفاده از 20 پله به زیر زمین منتقل می شود و آب شرب روستائیان را تأمین می كرد.
این آب انبار كه متعلق به دوره قاجاریه است تا چند سال پیش نیز مورد استفاده روستائیان قرار می گرفت .
مصالح به كار برده شده در ساخت این آب انبار آجر، ساروج و ملات است.
خاوه از یك خانه بوم گردی با امكان اقامت شبانه و یك مركز اسكان مسافران نوروزی نیز برخوردار است.
**روستای حصار حسن بیك
روستای حصار حسن بیك در فاصله 18 كیلومتری جنوب بخش مركزی ورامین در مسیر شهر جوادآباد به روستای خاوه واقع شده است.
نام این روستا از حسن بیك اروملو كه یكی از سرداران شاه عباس بود گرفته شده است، وی در مسیر حركت به سمت شمال از ورامین عبور كرد و در طول مسیر، به روستای آبادی رسید كه از اراضی كشاورزی حاصلخیزی برخوردار بود.
حسن بیك اروملو در این روستا قلعه ای برای خود ساخت و در آن ساكن شد كه این قلعه هم اكنون نیز در روستا وجود دارد.
بر اساس اسناد تاریخی، حسن بیك اروملو بانی ساخت پل خواجو اصفهان است.
این روستا از آثار منحصر به فرد تاریخی همچون دو تپه باستانی، مسجد قدیمی، آب انبار، كاروانسرا، و خانه اربابی با بادگیرهای قدیمی برخوردار است.
** روستای احمدآباد وسط (كوزه گرها)
روستای احمدآباد وسط، یكی از روستاهای بخش مركزی ورامین است كه به دلیل فعالیت چندین كارگاه سفال و كوزه گره، به احمدآباد كوزه گرها معروف است.
این روستا در 8 كیلومتری جنوب جاده اصلی تهران – ورامین واقع شده و به دلیل برخورداری از خاك مرغوب، فعالیت سفالگری در آن رونق دارد، آثاری كه به گفته بسیاری از كارشناسان در رده تولیدات لاله جین همدان است.
این روستای هدف گردشگری از تعداد زیادی آثار تاریخی نظیر امامزاده سید حسین، قلعه زمزم، قبرستان قدیمی، مسجد قدیمی، تپه قلعه و منگل رودخانه اشاره كرد .
بقعه مرقد امام زاده سید حسین رو به شمال قرار گرفته و گنبد رفیع آن كه بر روی ساختمای چهاردیواری واقع شده و قبر در اتاقی بدون تزئینات درون صندوقچه ای چوبی قدیمی قرار دارد .
اهالی روستا از كرامات و معجزات این امام زاده بسیار تعریف كرده اند و همواره برای راز و نیاز به این مكان مراجعه می كنند .
قلعه زمزم به شكل مربع و به ابعاد 70 متر در 70 متر با دیواره هایی به عرض 3 متر در وسط روستای احمد آباد كوزه گران قرار گرفته است .
ارتقاع دیواره ها به بیش از 3 متر می رسیده ولی فرسایش این دیواره ها از ارتقاع آن كاسته است .
در وسط این قلعه چشمه ای با آب بسیار گوارا بوده كه تا چند سال قبل نیز جاری بوده ولی برداشت های صورت گرفته از سفره های زیر زمین آن را خشكاند.
** روستای حصار گلی
روستای حصار گلی، یكی از روستاهای قدیمی شهرستان ورامین است كه در 10 كیلومتری جنوب محور قم – گرمسار واقع شده است كه به دلیل برخورداری از رشته قنات های چند هزار ساله، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
روستای حصار گلی، ورودی كویر مركزی محسوب می شود كه بیش از 3 هزار هكتار اراضی زیر كشت پسته دارد.
قنات ها در گذشته سلاح های ایرانیان برای مقابله با كم آبی بودند و مدیریت منابع آبی كشور با احداث قنات صورت می پذیرفت.
رشته قنات های حصار گلی از ارزش و اهمیت ویژه ای در كشاورزی شهرستان برخوردار بوده اند از این رو در فهرست آثار تاریخی كشور به ثبت رسیده اند.
در حال حاضر 34 دهانه قنات در روستای حصار گلی وجود دارد.
آب‌انبار حصار گلی، یكی دیگر از آثار تاریخی روستا است كه مربوط به دوره قاجار یه‌است.
این اثر در تاریخ 12 بهمن 1381 با شمارهٔ ثبت 7438 به‌عنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
روستای حصار گلی محل احداث بزرگترین دهكده گل و گیاه استان تهران است و هم اكنون صدها هكتار گلخانه تولید گل و گیاه و صیفی جات در آن مستقر است.
ورامین با 300 هزار نفر جمعیت در 35 كیلومتری جنوب شرق تهران واقع شده است.
تهرام/7254//1348