تاریخ انتشار: ۱۲ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۷:۱۱

همدان- ايرنا- «يخچال ميرفتاح»از آثار تاريخي دوره قاجاريه و تنها بناي خشتي استان همدان و يگانه يخچال در غرب كشور در زير فشار بارش هاي برف و باران اخير طاقت نياورد و فرو ريخت.

معاون مرمت ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري همدان روز دوشنبه در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: قسمت فوقاني اين بنا خشتي بود و به دليل جذب و نفوذ باران و برف بسيار سنگين شده و ريزش كرد.
احمد ترابي افزود: بارش هاي چند روز گذشته به تعدادي از بناهاي تاريخي همدان خسارت هايي جزيي وارد كرده بود، اما صدمه اي كه به يخچال ميرفتاح وارد شده بسيار جدي است.
وي با بيان اينكه اين بناي تاريخي قابليت مرمت دارد، اضافه كرد: تخريب يخچال ميرفتاح مستند سازي شد و پس از تخصيص اعتبار بازسازي مي شود.
معاون ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري همدان گفت: بناهاي گنبدي بسيار آسيب پذيرهستند و به ويژه در بارش هاي طولاني و شديد بايد مراقب آنها باشيم.
ترابي، مسجد جامع و بقاع متبركه امامزاده كوه، امامزاده هود و امام زاده اظهر را از بناهاي گنبدي همدان برشمرد و گفت: اين بناها به دليل قابليت جذب و نفوذ باران و برف بيشتر در معرض آسيب هستند.
وي تاكيد كرد: هشدارهاي لازم به اين بناها داده شده و ورود گردشگران و مسافران نوروزي به اين اماكن با احتياط بايد صورت گيرد.
يخچال ميرفتاح از آثار دوره قاجاريه در شهر ملاير است كه توسط شخصي به نام ميرفتاح با معماري گنبدي ساخته شده است.
ارتفاع اين بنا از كف تا گنبد ۱۲ متر و از سطح تا منبع ذخيره يخ ۴ متر و داراي دو ورودي است كه يكي به شكل دهليز بوده كه مخصوص ريزش و تخليه يخ و ديگري كه محل رفت و آمد بوده و با پلكاني به قسمت انتهايي يخدان و محل برداشت يخ منتهي مي‌شود.
ضخامت ديوارهاي گنبد در قسمت تحتاني ۹۲ سانتي‌متر و در بالا به سه رديف آجر ۲۰ سانتي‌متري مي‌رسد.
تنها عامل تزييني بنا دو رديف آجركاري است كه به شكل كمربندي و به ضخامت ۲۲۰ سانتي‌متر، داخل بنا را پوشانده و در قسمت بيروني و داخلي يخدان دو رديف خشت به كار رفته است كه نقش عايق را داشته و در فصل تابستان مانع از نفوذ گرما و ذوب شدن يخ‌ها مي شود.
همدان داراي يك هزار و 800 اثر تاريخي است كه در روزهاي گذشته تعدادي از آنها مانند حمام حاج آقا تراب، پل زرامين، پل فرسفج، مسجد بازران و منزل اقتداري در اثر شدت بارش دچار خسارت شدند.
7527/2087