تاریخ انتشار: ۱۴ فروردین ۱۳۹۸ - ۲۰:۳۰

گرگان - ايرنا - با فروكش كردن ارتفاع روان آبهاي ناشي از سيل در شمال غرب و غرب گلستان اگرچه تردد و عبور و مرور مردم در اين مناطق كمي آسان شده اما هنوز شرايط به حالت عادي بازنگشته ضمن اينكه براي رفع خرابي زيرساخت ها به زمان بيشتري نياز است.

به گزارش چهارشنبه خبرنگار ايرنا؛ پس از آغاز بارندگي ها و وقوع سيلاب روزهاي پاياني سال 97 در ايران، گلستان اولين استاني بود كه درگير سيل شد و با گذشت بيش از دو هفته همچنان اهالي منطقه با اين پديده قهري دست و پنجه نرم مي كنند.
باوجود خرابي جاده ها، منازل، مدارس و ديگر بخش هاي گلستان؛ فروكش كردن آب از داخل شهرهاي آق قلا و گميشان علاقه شهروندان براي بازگشت به خانه هايشان و شروع كار بهسازي و بازسازي را افزايش داده اما آنها نگراني هايي هم دارند.
افزايش رطوبت در منطقه و افت كيفيت بهداشت، نم كشيدن پي و سازه اماكن عمومي و خصوصي و احتمال ريزش خانه هاي مسكوني و مشكلاتي از اين دست بيشترين نگراني مردم در شهرهاي آق قلا و گميشان است.
به گفته اميرشير توماج فرماندار گميشان هنوز 30 درصد روان آبهاي جاري در سطح شهر گميش تپه مركز شهرستان گميشان باقي است و اميدواريم با تخليه بقيه سيلاب زندگي در اين شهر به حالت عادي برگردد.
مديركل بنياد مسكن گلستان هم مي گويد در جريان سيل اخير فقط در شهر گميشان 3 هزار و 36 واحد مسكوني خسارت ديد كه از اين تعداد 443 واحد نيازمند نوسازي و احداث مجدد و بقيه نيازمند مرمت است.
ولي‌الله زماني نژاد با بيان اينكه خسارت دقيق واحدهاي مسكوني مناطق سيل گرفته گلستان پس از اتمام كامل آبگرفتگي و جمع بندي نهايي اعلام خواهد شد، اظهار داشت: در مناطق روستايي استان هم 10 هزار و 800 واحد مسكوني در سطح 400 روستا آسيب ديده است.
وي افزود: همچنين به ابنيه فني 130 روستاي گلستان شامل معابر، آب روها، حاشيه رودخانه ها، زيرسازي، آسفالت، جوي و جداول معادل ريالي يكهزار و 300 ميليارد ريال خسارت وارد شده است.
زماني نژاد گفت: بنياد مسكن انقلاب اسلامي گلستان براي ساخت مسكن در شهرها 500 ميليون ريال وام و 120 ميليون ريال كمك بلاعوض و در روستا 400 ميليون ريال وام به همراه 100 ميليون ريال كمك بلاعوض، براي تعمير هر مسكن 150 ميليون ريال و 40 ميليون ريال كمك بلاعوض و 50 ميليون ريال كمك بلاعوض معيشتي پرداخت مي كند.
به گزارش ايرنا و بر اساس آخرين آمار خسارات سيل و بارندگي در گلستان 24 روستاي استان و راههاي روستايي آن دچار رانش زمين شده است.
در همين پيوند مدير كل دفتر مديريت بحران استانداري گلستان گفت كه دستور تخليه و جابجايي سكونتگاه هاي پرخطر از سوي فرمانداريهاي استان صادر شده است.
مجتبي جمالي در گفتگو با ايرنا اظهار داشت: بيشترين تعداد موارد رانش مربوط به شهرستان مينوشت روستاي قلعه قافه و روستاهاي مسير و تعدادي نيز در شهرستانهاي گاليكش، راميان، آزادشهر، مراوه تپه و علي آباد كتول است.
همچنين به گفته مديركل راهداري و حمل و نقل جاده اي گلستان با توجه به گستردگي سيل استان و عمليات راهداران در مناطق كوهستاني بيش از 200 دستگاه ماشين آلات و تجهيزات راهداري از نخستين لحظات شروع بحران در قالب اكيپهاي امدادرساني و عملياتي راهداري كار خدمات رساني را شروع كردند.
مهدي ميقاني با بيان اينكه حجم خسارت و كار شبانه روزي باعث شد به ماشين آلات راهداري گلستان هم 10 ميليارد ريال خسارت وارد شود، بيان داشت: 25 دستگاه تريلي، 36 دستگاه لودر، 31 دستگاه گريدر، 20 دستگاه بيل بكو، 21 دستگاه بيل مكانيكي، 25 دستگاه جرثقيل و كمرشكن و 50 دستگاه خودروهاي امدادرسان اين نهاد درگير حادثه سيل هستند.
اين آمار جداي از ماشين آلات سنگين ساير نهادها نظير هلال احمر، ارتش، سپاه و دستگاههاي اجرايي استان گلستان است.
بر اساس پيگيري خبرنگار ايرنا از مركز مديريت راه هاي گلستان هم اينك جاده هاي آزادشهر - شاهرود، آق قلا - عطاآباد، خواجه نفس - گميشان، گرگان - آق قلا، بندرتركمن - يساقي و اينچه برون - آق قلا به دليل ريزش كوه و ورود سيلاب به جاده مسدود و يا تردد در آن با محدوديت مواجه است.
همچنين تردد در خطوط ريلي استان گلستان هم با محدوديت مواجه است.
پس از انفجار ريل در چند نقطه از راه آهن گرگان -اينچه برون، حركت قطار در اين مسير امكان پذير نيست اما به گفته سعيد رسولي مديرعامل راه آهن جمهوري اسلامي ايران، مسير ريلي شمال ( گرگان - ساري - تهران) تا امشب (چهارشنبه) بازسازي مي شود.
اكنون به سبب آبگرفتگي يا خرابي جاده ترانزيت كالا و جابجايي مسافر از تركمنستان و كشورهاي آسياي ميانه به ايران و در ادامه به ساير نقاط از طريق استان گلستان با وقفه و محدوديت مواجه است و حركت قطار در مسير ريلي گرگان - اينچه برون - تركمنستان هم متوقف است.
همچنين آخرين آمار سازمان جهاد كشاورزي گلستان حاكيست كه سيل 10 هزار و 500 ميليارد ريال به بخش كشاورزي استان خسارت وارد كرد ضمن اينكه 2 هزار و 200 راس دام سبك، 20 راس دام سنگين و اسب و افزون بر 700 هزار قطعه مرغ تلف شده است.
نابودي بخش هاي وسيعي از مزارع و باغات، مرغداري ها، دامداري ها و مراكز آبزي پروري، خسارت يكهزار و 500 ميليارد ريالي به زيرساخت ها و حوزه تاسيسات آبي و خسارت 4 هزار ميليارد ريالي به بخش صنعت از جمله ديگر خسارت هاي ناشي از سيل گلستان است.
مير محمد غراوي سرپرست استانداري گلستان هم گفته است بر اساس برآوردهاي اوليه سيل 48 هزار ميليارد ريال به استان خسارت زد.
تداوم ماندگاري آب در برخي شهرها و احتمال وارد شدن خسارت به اين مناطق در آينده، احتمال افزايش خسارت هاي وارده به بخش هاي گوناگون را بيشتر كرده كه خروج كامل آب و بررسي كارشناسانه مي تواند ابعاد و ميزان دقيق آن را مشخص كند.
با همه اين مسائل و مشكلات مردم گلستان اميد خود را از دست نداده اند بطوريكه در لحظه انتشار اين گزارش 35 زوج جوان از اقوام و نژادهاي مختلف استان كه درگير سيل هستند مراسم ازدواج خود را در يكي از مكان هاي اسكان موقت سيل زدگان در گرگان جشن مي گيرند.
كميته امداد، آستان قدس رضوي، هلال احمر و ساير نهادهاي دولتي هم با كمكهاي نقدي و غيرنقدي به اين زوج هاي جوان در شادي آنها شريك شده اند.
دولت هم اعلام كرده تمام توان خود را در كاهش آلام سيل زدگان گلستان بكار خواهد برد و رييس جمهوري هم در تماس دوشنبه شب با سرپرست استانداري گلستان اطمينان داد تا آخرين لحظه در كنار مردم استان خواهد بود.
حضور نيكوكاران و تشكل هاي خيريه مردم نهاد در گلستان و ارائه كمك هاي مختلف به سيل زدگان نيز جداي از همدلي ايجاد شده ؛ اميد به حل مشكلات منطقه در كوتاه ترين زمان ممكن را افزايش داده است.
استان سيل خيز گلستان حدود 1.9 ميليون نفر جمعيت در سطح 14 شهرستان دارد.
3091/2729