يزد - ايرنا - تنورهاي سنتي كه از هنرهاي دستي مهريز است و با توجه به سابقه طولاني آن در منطقه و به دليل توليد انبوه و استفاده گسترده از تنورهاي صنعتي در توليد انواع نان، اين روزها حال خوشي ندارد و براي احياي مجدد آن به حمايت دست اندركاران امر نياز است.

به گزارش ايرنا، خاك رس، ماسه، موي بز و پرز قالي مواد اوليه ساخت تنور است كه توليد كنندگان با تركيب آنها براي ساخت اين هنر دسني از آن اسفتاده مي كنند.
آنها سپس گل هاي آماده را با مهارت ويژه اي كه در گذر زمان به صورت تجربي كسب كرده اند، بر روي هم قرار داده و نسبت به ساخت تنور اقدام مي كنند.
بعد از اتمام فعاليت اوليه هاي ، 2 الي سه روز طول مي كشد و هنوز گل خشك نشده است و با قطعه سنگي سطح داخلي و خارجي آن را صيقل مي دهند تا براق شود.
بعد از چند روز و خشك شدن، كار ساخت پايان مي يابد و فعالان اين هنر نسبت به عرضه و فروش دست ساخته هاي خود به مشتريان بومي و غيربومي اقدام مي كنند.
يكي از فعالان اين هنر محلي مي گويد: اين حرفه حدود 2 قرن در اين شهرستان سابقه دارد و هم اكنون كمتر از انگشتان 2 دست در اين رشته مشغول كار هستند.
مهدي غفاري نژاد روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با اشاره به اينكه پدر و پدربزرگ وي در اين رشته فعاليت داشتند افزود: اين هنر همچنان نسل به نسل در منطقه ادامه دارد.
وي خاطرنشان كرد: سال هاي گذشته افراد زيادي در اين حرفه مشغول بودند، كه با گسترش نانوايي هاي ماشيني، پخت سنتي و تنوري اين فراورده غذايي كم شده است.
به گفته اين فعال صنعت دستي، كار در تنورسازي نسبت به ساير حرفه ها سخت تر است و نسل جوان همانند گذشته ديگر علاقه زيادي براي فعاليت در اين رشته ندارد.
غفاري نژاد مي افزايد: براي احيا و حفظ اين هنر سنتي به معرفي ، فرهنگ سازي و حمايت مادي و معنوي مسئولان از فعالان اين حوزه نياز است .
وي مهمترين درخواست هاي خود را اختصاص هزار مترمربع زمين براي ايجاد كارگاه مناسب و همچنين پرداخت تسهيلات براي گسترش فعاليت هاي خود برشمرد.
رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مهريز هم اظهار داشت: تنورسازي يكي از صنايع محلي و جزو هنرهاي سنتي شهرستان است .
الهام جلوداري افزود: برگزاري دوره هاي آموزشي، فعاليت هاي فرهنگي و اطلاع رساني و پيگيري مشكلات اين قشر مد نظر است.
وي ادامه داد: احيا و گسترش صنايع دستي به خصوص مواردي كه مختص مهريز است در اولويت برنامه هاست و در اين راستا كارگاه آموزشي و بازارچه اي در منطقه وجود دارد.
اين مسئول صنايع دستي شهرستان در ادامه با اشاره به اينكه صنايع دستي متعددي در منطقه وجود دارد، گفت: تاكنون چاقوسازي، سنگ تراشي و تركه بافي در فهرست آثار ملي ثبت شده سات.
جلوداري افزود: گيوه بافي، تخت كشي، قالي بافي، معرق كاري، منبت كاري، سرمه دوزي و كار روي چوب و شيشه از ديگر صنايع دستي فعال منطقه است.
به گفته وي حدود 100 هنرمند در رشته هاي مختلف مشغول كار هستند و جذب جوانان با برگزاري دوره هاي آموزشي از جمله محور فعاليت هاي اين اداره است.
مهريز كه بناي اوليه آن را به مهرنگار دختر انوشيروان ساساني نسبت مي دهند 600 اثر تاريخي و فرهنگي دارد كه تاكنون 100 اثر آن در فهرست آثار ملي ثبت شد.
صنايع دستي نوعي كار است كه در آن لوازم تزئيني و كاربردي تنها با استفاده از دست يا ابزار ساده ساخته مي‌شود، معمولا اين كلمه به روش هاي سنتي ساختن كالاها اطلاق مي‌ شود.
لوازمي كه به صورت توليد انبوه و يا با ماشين آلات مختلف ساخته ‌شوند جزو صنايع دستي نيستند.
مركز شهرستان 55 هزار نفري مهريز در 30 كيلومتري جنوب شهر يزد قرار دارد.
7536/ 2047/