تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۳:۱۶

سمنان- ایرنا- اگرچه سیلاب خشمگین در روزهای ابتدایی سال 98 صدمه های انسانی و خسارت های مالی را در بخش های مختلف مانند كشاورزی، دامداری، ساختمان ها، وسیله های نقلیه و زیرساخت ها به بارآورد اما تدبیر مقام های ارشد استان و مدیریت بحران كاهش آسیب ها را رقم زد.

به گزارش ایرنا، برف و كولاك از 27 اسفند ماه سال گذشته و سیل در روزهای مختلف نوروز كه البته در ششم و دوازدهم فروردین ماه امسال شدت یافت، تعدادی از خانه ها را در استان سمنان ویران كرد و غمی را در دل مردم در روزهای آغازین عید نوروز به جای گذاشت.
بر اثر سیل ویرانگر و برف و كولاكی كه لحظات اولیه سال نو شروع شد عشایر دلاور استان سمنان به عنوان سربازان عرصه اقتصاد مقاوتی كه با كمترین استفاده از امكانات دولتی تلاش می كنند نیز دچار خسارت شدند و با تلف شدن دام هایشان تنها راه امرار معاش آنها قطع و اكنون نیازمند كمك مسوولان هستند.
امسال وقوع سیل و برف و كولاك به همراه رانش زمین شیرینی عید نوروز را به دلهره و دغدغه ای برای مردمان و روستاییان استان سمنان ایجاد و در كنار آن خسارت های زیادی را نیز به زیرساخت هایی مانند آب، برق، تلفن، راه و بندهای خاكی وارد كرد.
بارش شدید برف از روز دوشنبه 27 اسفند 97 در منطقه كالپوش شهرستان میامی آغاز شد و موجب بسته شدن راه همه روستاها و قطع برق و گاز در برخی دیگر شد.
برف و كولاك شدید موجب شكسته شدن 150 تیر برق شبكه 20 كیلوولت بخش كالپوش و روستاهای آن شد.
با تلاش شبانه روزی 10 گروه برق رسان از سراسر استان سمنان تیرهای شكسته شده تعویض و عملیات برق رسانی انجام شده است.
بر اثر بروز سیلاب در روزهای ابتدایی سال، حدود 80 درصد از خانه ها و شبكه آب در مناطق شمالی شهرستان شاهرود دچار آسیب شد و بخش زیادی از اهالی روستای تاش به خاطر احتمال بروز سیلاب ، روستا را ترك كرده بودند.
روستای تاش در 30 كیلومتری شاهرود و در مسیر راه شاهرود - گرگان محور توسكستان قرار دارد.
همه این حوادث در حالی رخ داد كه استاندار به عنوان مقام عالی دولت در استان سمنان به همراه مدیران امدادی این استان سال 98 را با تلاش مضاعف و شبانه روزی آغاز كردند و بسیاری از فرمانداران تا پاسی از بامداد سعی در مدیریت بحران های طبیعی بوجود آمده داشتند تا تدبیر دولتمردان مایه كاهش آسیب هایی شود كه می توانست جدی تر باشد.

** رعایت حریم رودخانه ها اقدامی پیشگیرانه است
فرماندار مهدیشهر در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: رعایت حریم رودخانه ها و پرهیز از ساخت و ساز در بالادست یكی از مهم ترین راهكارها برای جلوگیری از خسارت در زمان سیلاب است.
حسن ارگی افزود: 100 واحد مسكونی بالادست شهر شهمیرزاد واقع در مسیر استخر ذخیره آب و سیلاب و 40 واحد مسكونی بالادستی شهر مهدیشهر كه در مسیر سیلاب و ریزش سنگ قرار داشت درشرایط بحرانی و احتمال وقوع سیل در روزهای گذشته به عنوان اقدامی پیشگیرانه تخلیه شدند.
وی اضافه كرد: دستكم 100 خانوار خیابان شیخ چشمه سر شهمیرزاد و 170 خانوار ساكن در بالادست مهدیشهر به منظور پیشگیری از خطرهای احتمالی ناشی از جاری شدن سیلاب، برای تخلیه خانه هایشان اقدام شد.
شهر شهمیرزاد بیش از 15 هزار نفر جمعیت دارد و در 24 كیلومتری مركز استان سمنان قرار دارد.

** قطع برق، تلفن و راه دسترسی 11 روستای شهرستان مهدیشهر
فرماندار شهرستان مهدیشهر گفت: ریزش كوه، بارش باران، وزش تندباد و جاری شدن سیلاب، منجر به قطع آب، برق، تلفن و راه دسترسی به 11 روستای این شهرستان شد.
ارگی افزود: روستاهایی از جمله رودبارك، پرور، كولیم، كاورد، طلاجیم، فینسك، شلی، تم و هیكوم در بخش شهمیرزاد دچار قطعی آب، برق و تلفن شدند و راه دسترسی آن ها نیز مسدود شد.
فرماندار مهدیشهر اضافه كرد: این روستاها دارای 404 خانوار و بیش از یك هزار و 100 نفر جمعیت است.
وی بیان كرد: 6 روستای منطقه خطیركوه این شهرستان نیز در اثر بارش های دوازدهم و سیزدهم فرودین ماه امسال دچار قطعی برق، راه و تلفن شدند.
ارگی تصریح كرد: روستاهای لرد، پاقلعه، رودبار، كمرود، زرشك دره و بندبن در این منطقه دچار قطعی برق شدند.
وی خاطر نشان كرد: برق این روستاها از استان مازندران تامین می شود بنابراین تماس با فرماندار سوادكوه تسریع در رفع مشكل برق این روستاها انجام شد.
ارگی اضافه كرد: مخابرات منطقه خطیركوه به دنبال قطعی برق، دچار مشكل شد.
وی با بیان اینكه با هماهنگی مخابرات استان سمنان مشكل این بخش با تامین برق اضطراری در برخی روستاها حل شد، افزود: یك دستگاه ژنراتور برق از استان خراسان رضوی تامین شده و به صورت مقطعی مشكل مخابرات دیگر روستاهای منطقه خطیركوه مرتفع می شود.
به گزارش ایرنا، شهرستان مهدیشهر در فاصله 20 كیلومتری شمال مركز استان سمنان بیش از 50 هزار نفر جمعیت دارد.
خطیركوه روستایی در شمال شهرستان مهدیشهر در استان سمنان است.

** حضور آتش نشانان سمنان در صحنه هشت حادثه در اثر وقوع سیلاب
به گفته سعید اسمعیل پور مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری سمنان، ماموران آتش نشانی سمنان شامگاه ششم فروردین ماه بر اثر جاری شدن سیلاب در نقاط مختلف این شهر در هشت حادثه مختلف شامل رفع آبگرفتگی و سقوط خودرو در نقاطی مانند پل زیرگذر روزیه در 2 مرحله، پل شهید خالصی، ورودی ورزشگاه 15 هزار نفری و نجات خودروی گرفتار در آب، میدان نور در مسكن مهر، جاده حسن آباد، بلوارهای حكیم الهی و 17 شهریور و پل حسن آباد، به شهروندان امدادرسانی كردند.

** امدادرسانی به یك هزار و 102 نفر گرفتار سیلاب
معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان سمنان گفت: امدادگران استان از 25 اسفند 97 تا پانزدهمین روز فروردین 98 به چهار هزار و 219 حادثه دیده امدادرسانی كردند كه از این تعداد یك هزار و 102 نفر گرفتار در سیل و آبگرفتگی، 25 نفر در اثر ریزش آوار، 15 نفر حادثه دیده شهری، پنج نفر در حادثه كوهستان بودند.
علی آقا یحیایی در گفت و گو با ایرنا، افزود: 248 مورد حادثه در این مدت به وقوع پیوست كه از این تعداد 14 مورد حادثه در اثر برف و كولاك، 40 مورد آبگرفتگی و سیل، سه مورد ریزش آوار، یك مورد حادثه كوهستان و یك مورد رانش زمین بود.

**ارائه خدمات غذایی و دارویی به روستاهای سیل زده
رئیس جمعیت هلال احمر شهرستان دامغان نیز گفت: امدادگران هلال احمر دامغان به روستاهای سیل زده سینگ، معلمان، حسینان و سوسنوار خدمات امدادی، بهداشتی، دارویی و غذایی ارائه كردند.
حمیدرضا داوودیان در گفت و گو با ایرنا افزود: ٥٠٠ وعده غذای گرم، ٣٣٠ متر مربع موكت، 235 تخته پتو، 400 قوطی كنسرو لوبیا، 400 قوطی تن ماهی، 28 دست ظروف، 22 شعله چراغ والور، 744 بطری آب معدنی، یك هزار و 100 قرص نان و 70 بسته غذایی ٧٢ ساعته در منطقه سیل زده سركویر دامغان توزیع شد.

**برآورد خسارت ناشی از سیل در سمنان انجام شد
استاندار سمنان ابراز داشت: برآورد خسارت در این استان و منطقه كالپوش بر اثر وقوع سیل انجام شد و به ستاد مدیریت بحران كشور ارسال می شود.
به گفته وی در بارش های اخیر، بیش از یك هزار نفر در راه مانده، توسط مدیریت بحران استان سمنان، نجات و امداد رسانی شدند.
علیرضا آشناگر ادامه داد: در پی بارش های اخیر در‌ منطقه كالپوش، حدود 200 تیر برق بتنی و تاسیسات آب در 12 روستا قطع شده بود كه با اعزام 50 گروه از اداره برق و تیم های عملیاتی از سوی آبفا روستایی و شركت برق و ارتباطات در مدت معقولی خسارت ها برطرف شد.
آشناگر با اشاره به اینكه برق، آب و گاز منطقه كالپوش برقرار شده است، اضافه كرد: مشكل جدی در این منطقه وجود ندارد، مگر رانش زمین كه تیم های برآورد خسارت به همراه فرماندار میامی هم اكنون در منطقه حضور دارند.
وی خاطرنشان كرد: تاكنون بیش از 124 میلیمتر باران در استان سمنان باریده است كه ‌نسبت به سال گذشته افزایش خیره كننده ای داشت.
آشناگر با اشاره افزایش سه برابری بارندگی در منطقه كالپوش شهرستان میامی، اضافه كرد: باران های اخیر رانش زمین در این منطقه را در‌پی داشته است.

** عشایر خسارت دیده تسهیلات دریافت می كنند
رئیس سازمان امور عشایری كشور در سفر یازدهم فروردین ماه به شهرستان شاهرود گفت: برای عشایری كه خسارت های زیادی را به دلیل وقوع سیل متحمل شدند مبلغ 500 میلیون ریال وام قرض الحسنه در نظر گرفته شده است.
كرمعلی قندالی افزود: به عشایری كه خسارت كمتری دیدند از 100 میلیون ریال تا 500 میلیون ریال تسهیلات ارزان قیمت اعطا می شود.
وی ادامه داد: خسارت های سیلاب شامل تلفات دام، زیرساخت ها از جمله منابع آبی و راه های عشایری و محل های استقرار عشایر و دام ها است.
به گفته وی سیلاب های چند روز گذشته در 12 استان كشور حدود یك هزار و 720 میلیارد ریال خسارت به عشایر وارد كرد.

**عشایر سمنان 20 میلیارد ریال خسارت دیدند
مدیركل امور عشایری استان سمنان گفت: برف و كولاك به همراه سیل در روزهای گذشته بر اساس برآورد اولیه 20 میلیارد ریال به عشایر این استان خسارت وارد كرد.
حمیدرضا حسینی با بیان این كه عمده مشكلات به وجود آمده برای عشایر میامی، شاهرود و دامغان است كه در كوچ و مناطق قشلاقی در شهرستان كلاله و مراغه تپه استان گلستان حضور دارند، افزود: یك هزار و 600 راس دام عشایر استان سمنان كه مستقر در مناطق قشلاقی استان گلستان هستند، تلف شده است‌.
وی ادامه داد: 9 هزار و 100 متر مربع از جایگاه و تاسیسات دامداری های عشایر این استان مستقر در كوچ قشلاقی استان گلستان دچار آسیب و خسارت شده است.
حسینی به بارش برف و كولاك در شهرستان مهدیشهر اشاره و خاطرنشان كرد: عشایر این منطقه از استان سمنان تلفات دامی نداشتند.
به گفته مدیركل امور عشایری استان سمنان یك هزار و 500 كیلومتر از مسیرهای دسترسی و مواصلاتی عشایر استان سمنان در اثر بارش برف و كولاك و جاری شدن سیلاب در روزهای گذشته دچار مشكل شد.
وی یادآور شد: كمك های غیرنقدی شامل مواد غذایی، پوشاك و صفحه های خورشیدی برای تامین برق به مناطق آسیب دیده در منطقه قشلاقی گلستان، برای عشایر سمنانی ارسال شد.
حسینی به خدمات رسانی و حمایت از عشایر استان سمنان تاكید و بیان كرد: اعتباری بالغ بر 300 میلیون ریال برای تامین كمك های غیرنقدی عشایر این استان تخصیص یافت.

** سیل 345 میلیارد ریال در بخش كشاورزی خسارت زد
مدیركل مدیریت بحران استانداری سمنان گفت: وقوع سیل در چند روز گذشته موجب خسارت هایی در بخش كشاورزی حدود 354 میلیارد ریال، در بخش ساختمان ها و وسایل نقلیه و صدمات جانی بالغ بر 560 میلیارد ریال و 700 میلیارد ریال در بخش بیمه شد.
ایرج رئیسیان افزود: تاكنون بالغ بر یك هزار و 620 میلیارد ریال میزان خسارت های وارد شده به منطقه های مختلف این استان در پی بارش های اخیر بوده است.
وی با اشاره به وزش بادهای شدید در برخی از نقاط استان در این مدت، بیان كرد: سرعت وزش باد در منطقه رضوان 100 كیلومتر بر ساعت و در شهرستان ‌دامغان 107 كیلومتر بر ساعت بود.
رئیسیان ادامه داد: با وجود وزش بادهای شدید امداد رسانی به در راه ماندگان، مسافران نوروزی و هم استانی ها به سرعت انجام شد.
وی اظهار داشت: در پی بارش های اخیر 150‌ كیلومتر از راه های مواصلاتی در استان سمنان مسدود شده بود كه با تلاش عوامل راهداری، هلال احمر و پلیس راه بازگشایی شد.
مدیركل مدیریت بحران استانداری سمنان خاطر نشان كرد: با حضور تیم‌ های عملیاتی شركت ‌گاز، برق و آب، مشكلات به وجود آمده در این بخش ها در منطقه های مختلف این استان، در كمترین زمان ممكن برطرف شد.
وی یادآور شد: بر اثر جاری شدن سیلاب در‌ پایین دست شهر سمنان و به دلیل توجه نكردن به هشدار های صورت گرفته، یكی از همشهریان فوت شد.
مدیركل مدیریت بحران استانداری سمنان گفت: در پی بارش های اخیر، با حضور به موقع مسئولان و هم چنین تلاش های ستاد مدیریت بحران استان، در كمترین ‌زمان‌ ممكن خدمات مطلوب به در راه ماندگان و آسیب دیدگاه ارائه شد.

** سیل موجب تخریب جدی 538 واحد مسكونی در سمنان شد
مدیركل بنیاد مسكن انقلاب اسلامی استان سمنان گفت: وقوع سیل در روزهای گذشته بالغ بر 98 میلیارد ریال به طرح‌ های هادی روستایی استان خسارت زد و 538 واحد مسكونی را به شدت تخریب كرد طوری كه امكان بازسازی نیست.
علیرضا فلاحی شامگاه پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: 493 واحد مسكونی روستایی و 45 واحد مسكونی در شهرهای استان به دلیل شدت تخریب و خسارت ناشی از سیلِ روزهای گذشته قابل بازسازی نیست و باید واحد مسكونی جدید احداث شود.
وی ابراز داشت: بر اساس ارزیابی كارشناسان بنیاد مسكن استان سمنان 394 واحد مسكونی در شهرها و یك هزار و 585 واحد مسكونی در روستاها نیازمند تعمیر است.

** سیل 200 میلیارد به دامغان خسارت زد
فرماندار دامغان گفت: بارش های اخیر و وقوع سیلاب به 37 روستای این شهرستان 200 میلیارد ریال خسارت زد.
علی اصغر مجد در گفت و گو با ایرنا افزود: بارش های اخیر و وقوع سیلاب در روستاها و محورهای شهرستان منجر به خسارت 200 میلیارد ریالی حوزه های مختلف و زیرساخت ها شد كه عمده این میزان خسارت وارده به روستاهای سركویر و جنوبی شهرستان بوده است.
فرماندار دامغان ادامه داد: وقوع سیلاب به راه‌ ها، زیرساخت‌های شهری و روستایی، بند های آب، بخش كشاورزی، امور عشایری، منابع طبیعی، آبفای شهری و روستایی، منابع آب و شهرداری‌ های دامغان، دیباج، كلاته رودبار و امیریه خسارت وارد كرده است.
وی خاطر نشان كرد: در پی بارش‌ های اخیر 28 روستا در بخش امیرآباد و 10 روستای بخش مركزی دچار خسارت شدند.

**خسارت 20 میلیارد ریالی به شبكه آب روستایی سمنان
منصور كشاورزیان مدیرعامل شركت آب و فاضلاب روستایی استان سمنان گفت: برف و كولاك هفته اول سال 98 به همراه رانش زمین 20 میلیارد ریال به تاسیسات آب مناطق روستایی در شرق این استان خسارت وارد كرد.

** لایروبی مسیل راهكار كنترل و مهار سیلاب
فرماندار شهرستان سمنان گفت: جاری شدن سیلاب در این شهر و در روستای حسن آباد هیچ گونه مشكل خاصی را به وجود نیاورده است و علت كاهش خسارت ناشی از سیلاب در این شهر را، لایروبی مسیل ها دانست.
سیدعباس دانایی افزود: تمام تمهیدات لازم برای عبور سیلاب از مسیل ها از چند روز قبل اتخاذ شده بود و همین برنامه ریزی و هماهنگی موجب كاهش خسارت های ناشی از وقوع سیل در سمنان شد.

** كاهش خسارت ناشی از وقوع سیل با اجرای طرح های آبخیزداری
معاون آبخیزداری اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان گفت: اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوان داری نقش مهمی در افزایش پوشش گیاهی، جلوگیری از فرسایش خاك، كاهش خسارت سیلاب، كاهش فرونشست زمین و تقویت سفره آب های زیر زمینی دارد.
فرهاد عبدالشاه اضافه كرد: مطالعات و مكان یابی محل های مناسب برای اقدامات آبخیزداری، آبخوان داری و پخش سیلاب به منظور تغذیه آب های زیرزمینی موجب جلوگیری از خسارت های سیل و آبیاری های سیلابی در استان می شود.
وی یادآور شد: اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوان داری مقرون به صرفه و دارای توجیه اقتصادی است، چرا كه در مواقع بحران با كمترین هزینه تا حد زیادی از خسارت های جانی و مالی پیشگیری می كند.
معاون آبخیزداری اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان گفت: عملیات آبخیزداری و آبخوان داری در 14حوضه استان با 300 میلیون ریال از محل صندوق توسعه ملی سال گذشته اجرا شد.
وی تصریح كرد: عملیات آبخیزداری و آبخوان داری در 14 حوضه در شهرستان های استان سمنان در برخی مناطق با پیشرفت فیزیكی 100 درصدی و در مناطق سردسیری با پیشرفت 80 درصدی انجام شد.
وی تخصیص اعتبار از صندوق توسعه ملی برای اجرای طرح های آبخیزداری را یكی از رویكردهای مهم پس از انقلاب در حوزه منابع طبیعی عنوان كرد و ادامه داد: 2 میلیون هكتار از عرصه های منابع طبیعی استان سمنان در حوضه سیل خیز قرار دارد كه در 560 هزار هكتار به منظور كنترل سیلاب عملیات آبخیزداری انجام شده است.
نمایندگی ایرنا در استان سمنان، به دنبال وقوع سیلاب بهاری و برخی حوادث طبیعی دیگر چون رانش زمین در این استان، در نوروز امسال نزدیك به 90 خبر، مصاحبه، گزارش خبری و گزارش تصویری در خصوص مشكلات مردم و خسارت های وارده به بخش های مختلف، كمك رسانی ها و اقدام های انجام شده در این خصوص را روی خروجی استانی و كشوری منتشر كرده است.
7342/7408