به گزارش ایرنا، از جمله این ره آوردها همانطور كه از قبل انتظار آن می رفت، تبدیل ، تصویب و گشایش چیلات به عنوان مرز فعال و بازارچه مرزی در محدوده شهرستان دهلران در جنوب ایلام به عنوان استانی كه بیشترین مرز مشترك را با عراق را دارد، است.
آنچه موضوع را برای ایلام با 430 كیلومتر مرز مشترك با سه استان شرقی عراق از دیگر مسائل متمایز می كند، این است كه با وجود گذشت حدود چند هفته از سفر دكتر روحانی به عراق هنوز نتیجه تفاهم و تصویب مرز دهلران در بین چند سند انعقاد شده آن سفر اعلام رسانه ای نشده است.
اهمیت تبدیل چیلات در محدوده دهلران و هم مرز با استان میسان عراق آنگاه بیشتر روشن می شود كه از موضع نهادهای رسمی و مردمی استان میسان كه همگی بیشترین ابرام و پافشاری را در گشایش این مرز كه در میسان 'شهابی ' نامیده می شود، مطلع باشیم.
طی 2 سال گذشته طیف گسترده ای از مجموعه های اداری و اجتماعی استان میسان - در حد فاصل بغداد - بصره - بر لزوم و اهمیت مرز و بازارچه مرزی شهابی - چیلات تاكید كرده اند.
آنان نیز با درك اهمیت مراودات مرزی ، گشایش چیلات را به مثابه دریچه ای رو به توسعه و پیشرفت ساكنان دو سوی مرز و ابزاری برای دور نگهداشتن رابطه دو ملت از تنش هایی همچون آنچه كه حكمرانی مخوف حزب بعث پدید آورد، می دانند.
اما برای ایلام و ایران نیز مرز چیلات - شهابی مملو از فرصت های رشد و رفاه در سطوح مختلف محلی ، منطقه ای و ملی است هرچند مبحث گشایش خروجی مرزی دوم و سوم در مرزهای ایلام با دیالی ، واسط و میسان عراق در بحبوحه پر ازدحام تردد زائران اربعینی موضوعیت و ضرورت یافت.
مدیران ارشد استان ایلام در 2 سال اخیر از یك سو ارتباط دیپلماسی را برای تصویب این مرز در دستور كار داشته اند و به موازات آن با اشراف به اهمیت گشایش این مرز برای طرف عراقی، زیرساخت های ارتباطی و زیربنایی مورد نیاز فعال شدن مرز چیلات در 25 كیلومتری شهرستان مرزی دهلران ایجاد كردند.
در این مدت مسئولان استان های میسان و ایلام بارها دیدن و مكرر بر غیر قابل برگشت بودن گشایش مرز شهابی - چیلات تاكید كردند به نحوی كه در اربعین سال گذشته اهالی دوسوی مرز در دهلران و علی غربی مهیای پذیرایی از زائران بودند.
اما پیچیدگی فرایندهای دیپلماتیك در كنار تعدد مراجع تصمیم گیر در سطوح محلی ، استانی و ملی عراق موجب راكد ماندن این مرز تاكنون شده است مراجعی كه رییس دولت عراق در صدر آنها قرار دارد و با تصویب وی محلی برای كارشكنی عوامل تحریك شده در هیچ سطحی باقی نخواهد ماند.
بر این مبنا اهالی ایلام و میسان به سفر درخشان رییس جمهوری ایران اسلامی از 20 تا 23 اسفند دل و امید بستند سفری درخشان كه دوستداران دو ملت را مشعوف و موجب بخل و یاس نظام سلطه و عوامل منطقه ای آنان شد.
گام اولیه به این مرز برای تردد احتمالی زائران اربعین فراهم شد تا در صورت نیاز و صدور مجوزهای قانونی، امكان تردد از این مرز به كشور عراق یا بازگشت آنها فراهم شود.
بر این اساس مدیران ارشد و فعالان اقتصادی ایلام رایزنی های بسیاری برای پیگیری این موضوع در وزارت و توسط رئیس جمهور انجام دادند.
وزارت كشور و وزارت خارجه نیز در ماه های گذشته گشایش مرز و بازارچه چیلات را از طریق رایزنی با طرف های عراقی پیگیری كردند.
مدیر كل امور مرزی وزارت كشو نیز با سفر به استان ایلام از پیگیری گشایش مرز و بازارچه مرزی چیلات در سفر رییس جمهوری به بغداد خبر داد و امید فعال شدن هر چه سریعتر این مرز را به مردم دهلران نوید داد.
اما در سفر رئیس جمهور به كشور عراق انتظار می رفت خبری بر صحت و سقم بازگشایی این مرز داده شود ولی تاكنون نتیجه آن منعكس نشده است.
بر اساس گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، در بیست و هشتمین جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی رئیس جمهور به دستاوردهای سفر اخیر خود به عراق اشاره كرد و با تأكید بر اجرائی كردن سریع توافقات دو كشور، به ویژه در حوزه اقتصادی، این سفر را بسیار مثبت و نقطه عطفی در روابط دو كشور ارزیابی كرد.
در این جلسه، وزیران صنعت، معدن و تجارت همچنین وزیر امور اقتصادی و دارائی، گزارشی از پیشرفت كارهای خود اراده دادند اما هیچ خبری مبنی بر بازگشایی یا پیگیری مرز چیلات منتشر نشد.
قبل از سفر رئیس جمهور به كشور عراق مدیر كل امور مرزی وزارت كشور در بازدید از روند آماده سازی بازارچه و مرز چیلات در محدوده مرزی شهرستان دهلران در جنوب استان ایلام به خبرنگار ایرنا گفت: وزارت كشور و وزارت خارجه در ماه های گذشته گشایش مرز و بازارچه چیلات را از طریق رایزنی با طرف های عراقی پیگیری كرده اند.
شهریار حیدری افزود: این نقطه مرزی كه در مجاورت كریدور ارتباطی شمال به جنوب عراق قرار دارد از مزیت و موقعیت راهبردی ارزنده ای برای هر دو كشور برخوردار است.
وی پیشرفت اجرایی احداث زیربناهای عمرانی و عمومی چیلات را خوب دانست و گفت: این نقطه مرزی هم اكنون مهیای راه اندازی بازارچه و بعد از آن مرز رسمی است.
حیدری یادآور شد: از سال گذشته تاكنون حداقل چهار بار در جلسات مشترك با طرف عراقی ما بحث چیلات را مطرح كرده ایم و سال گذشته نیز برای اربعین بعنوان مرز احتیاط مطرح شد یعنی در شرایطی كه ترافیك در مهران یا چذابه بود حتما از این مرز استفاده می شد ولی طرف عراقی زیرساخت لازم را نداشت.
وی گفت: در سفر رئیس جمهور به عراق در اسفند ماه جاری این موضوع یكی از بحث هایی است كه با مسئولان عراقی پیگیری می شود و امیدواریم دو مرز چیلات و چنگوله ابتدا بعنوان بازارچه و در آینده چیلات بعنوان مرز رسمی و مجاز مورد بهره برداری منطقه ای و ملی قرار گیرد.
حیدری گفت: مرز چیلات شرایط مرز رسمی و پایانه مرزی را دارد، منتهی طرف عراقی باید پای كار آید و ما در جلسات مربوطه مطرح و پیگیری می كنیم و امیدواریم طرف عراقی آمادگی لازم را داشته باشد تا این مرز با توجه به شرایط و موقعیت مناسب و با توجه به اینكه یكی از اهداف ما گسترش روابط با كشورهای همسایه است محقق شود.
مردم استان ایلام امیدوارند سال 98 آغازی دوباره برای از سرگیری رایزنی ها و گشایش مرز چیلات و توسعه مناطق مرزنشین باشند.
6034/7180
تاریخ انتشار: ۱۷ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۸
ایلام - ایرنا - محتوا و ره آورد سفر اخیر رئیس جمهوری در آخرین روزهای سال 1397 شمسی به عراق بی گمان پیگیری مطالبات 2 ملت را به خصوص در محدوده استان های همجوار ایران و عراق پوشش داده است.