تهران - ایرنا - هفتم فروردین سال جاری (1398) بود كه رسانه های سعودی از سفر خلیفه حفتر فرمانده ارتش خودخوانده لیبی به عربستان و دیدار وی با ملك سلمان پادشاه سعودی خبر دادند، خبری كه حكایت از توطئه جدید علیه مردم لیبی و ادامه خون ریزی ها و كشتار مردم این كشور داشت.

لیبی از زمان سرنگونی رژیم سرهنگ «معمر القذافی»، رئیس جمهور سابق این كشور به دست مردم لیبی و ناتو در سال ۱۳۹۰ فاقد دولت مركزی مقتدر می باشد؛ از این تاریخ به بعد گروه‌های مسلح و برخی قبایل اداره شهرها و مناطق این كشور را به دست گرفتند و گروه تروریستی داعش نیز از فرصت استفاده كرد و توانست در غیاب دولت مركزی در این كشور اعلام خلافت هر چند محدود نماید.
هم اكنون دو دولت شامل 'وفاق ملی' به ریاست 'فایز السراج' در طرابلس كه مورد حمایت جامعه جهانی است و همچنین دولت موازی «طبرق» در شرق لیبی به ریاست «عبدالله الثنی» كه از ژنرال «خلیفه حفتر» فرمانده خودخوانده نیروهای مسلح این كشور حمایت می كند، در این كشور وجود دارد.
خلیفه حفتر، كه در دوران قذافی ژنرال ارتش لیبی بود، روز پنج‌شنبه (15 فروردین) با انتشار یك فایل صوتی به نیروهای تحت امرش دستور داد عملیات تصرف شهر «طرابلس» پایتخت رسمی لیبی را آغاز كنند.
حفتر در این پیام صوتی از ساكنان شهر طرابلس خواسته بود تا سلاح خود را بر زمین گذاشته و در برابر نیروهای تحت امر او مقاومت نكنند.
به فاصله چند ساعت از صدور پیام حفتر بود كه درگیری‌ها در نزدیكی پایتخت لیبی آغاز شد و نیروهای حامی شهر طرابلس اعلام كردند كه توانسته‌اند دو خودروی نفربر نیروهای حفتر را منهدم كنند.
روز‌نامه «رأی‌الیوم» چاپ لندن در این باره نوشت: نیروهای تحت امر خلیفه حفتر روز پنجشنبه با پیشروی به سمت طرابلس، شهر «غریان» یكی از بزرگ‌ترین شهرهای لیبی واقع در میان رشته‌ كوه‌های «نفوسه» واقع در فاصله ۹۰ كیلومتری طرابلس (پایتخت لیبی) را به تصرف خود درآوردند.
تصرف شهر غریان از سوی نیروهای حفتر كه تحت سیطره نیروهای دولت وفاق ملی به رهبری «فایز السراج» قرار داشت، از احتمال وقوع درگیری‌های خونین در روزهای آینده در لیبی خبر می‌دهد.
رأی‌الیوم با اشاره به اینكه شهر غریان یك شهر كوهستانی است و سیطره نظامی بر آن دشوار است، نوشت: سقوط این شهر به معنای فروپاشی نیروهای وابسته به دولت وفاق ملی و تمامی «اقدامات كذب» و دیدار حفتر و السراج در ابوظبی است و حال آنكه قرار بود توافق صلح این دو طرف در همایش ملی تحت نظارت سازمان ملل كه ظرف چند روز آینده قرار بود در شهر غدامس برگزار شود، به عنوان یك توافق و ركن اصلی مورد استناد قرار گیرد.
این روزنامه افزود كه ژنرال حفتر با برخورداری از حمایت چند كشور غربی اعم از انگلیس، فرانسه و ایتالیا و روسیه، تصمیم گرفته دست به اقدام نظامی زده و به طرابلس یورش ببرد و چه بسا همانند «عبدالفتاح السیسی» دوست و متحد مصری‌اش، خود را به عنوان رهبر لیبی اعلام كند.
نكته جالب توجه اینكه پیشروی نیروهای حفتر به سمت طرابلس با حضور «آنتونیو گوترش» دبیركل سازمان ملل در این شهر همزمان شده و این به معنای آن است كه مأموریت سازمان ملل و «غسان سلامه» فرستاده این سازمان به نقطه پایانی رسیده است.
فایز السراج رئیس دولت وفاق ملی كه منصب فرمانده كل نیروهای دولت خود را نیز بر عهده دارد، وضعیت فوق‌العاده و آماده‌باش نیروهای تحت فرمان خود را اعلام كرده كرده و از آنها خواسته است با هر گونه تهدیدی علیه امنیت و ثبات لیبی مقابله كنند و این به معنای وقوع درگیری‌های خونین در روزهای آینده است.
«ارتش ملی لیبی» به فرماندهی ژنرال حفتر بر غرب و مركز لیبی و نیز منطقه فزان در جنوب غربی این كشور سیطره یافته و تنها طرابلس پایتخت این كشور باقی مانده است و به نظر می‌رسد كه وی عزم خود را برای تصرف این شهر نیز جزم كرده تا رؤیای خود یعنی رسیدن به تاج و تخت در لیبی جامعه عمل بپوشاند همچنانكه وی به خاطر همین امر از سرهنگ «معمر القذافی» رهبر پیشین لیبی در جریان كودتای سال ۱۹۶۹ جدا شد.
اینكه آیا نیروهای شرق لیبی تحت امر ژنرال حفتر موفق خواهند شد طرابلس را تحت سیطره خود درآورده و به دوگانگی حكومت در لیبی پایان دهد؟ سوالی است كه پاسخ آن هنوز مشخص نیست، اما پیش‌بینی می‌شود كه این امر با به راه افتادن حمام خون همراه خواهد بود كه قربانیان آن نیز مردم لیبی خواهند بود.
نكته مهمی كه در این بین وجود دارد هماهنگی خلیفه حفتر با ملك سلمان پادشاه سعودی پیش از آغاز حمله به طرابلس است.
براساس اعلام وزارت خارجه سعودی خلیفه حفتر هفتم فروردین به عربستان سفر كرد و در ریاض به دیدار شاه این كشور رفت، دیداری كه گفته می شود به منظور اجازه و هماهنگی برای حمله به طرابلس و خلع دولت رسمی لیبی با طرف عربستانی انجام شد.
اگر به نقش آل سعود در حوادث سال های اخیر منطقه بنگریم، می بینیم كه دست این خاندان به خون میلیون ها نفر از مردم بی گناه كشورهای یمن، عراق، سوریه، بحرین، افغانستان و لیبی آغشته است و سران این كشور حامی گروه های تروریستی و گروه های ضدمردمی در منطقه هستند و به جای دفاع از مردم این كشورها از تروریست ها حمایت می كنند.
بر اساس گزارش العربی الجدید، عربستان به دستور آمریكا وارد پرونده لیبی شده‎ و مجری دستورات سران واشنگتن می باشد، دستوراتی كه فقط به ضرر مردم لیبی می باشد.
یك منبع پارلمانی از طبرق با بیان این كه سفر حفتر به عربستان به دعوت رسمی ریاض صورت گرفته گفت: «آمریكا از عربستان خواسته است كه فاز جدیدی از نقش آفرینی خود در لیبی را آغاز كند».
این منبع كه خواست نامش فاش نشود به العربی الجدید گفت كه مشاوران حفتر برنامه ای كامل برای تعدیل توافقات صورت گرفته بین او و فایز السراج رئیس شورای ریاستی لیبی آماده كرده اند.
سازمان ملل متحد قصد داشت كه انتخابات در لیبی را دهم ماه دسامبر گذشته به‌عنوان راهی برای پایان دادن به درگیری جاری از زمان سرنگونی معمر قذافی برگزار كند، اما افزایش شدت خشونت‌ها و عدم تفاهم بین دو اردوگاه رقیب مانع از آن شد.
در حالی كه طراح حمله حفتر به طرابلس ریاض و واشنگتن می باشند، اما با آغاز حمله نیروهای حفتر، آمریكا به همراه سه كشور اروپایی فرانسه، انگلیس و ایتالیا بیانیه مشتركی صادر كرد و خواهان توقف هرچه سریع تر عملیات در اطراف پایتخت لیبی شد، اقدامی كه نشانگر چهره مزورانه آمریكا در مسایل بین المللی است.
مشكلات چند ساله لیبی نشان می دهد كه بحران این كشور به هیچ وجه راه حل نظامی ندارد و جنگ نتیجه‌ای به جز ویرانی بیشتر برای این كشور و افزایش درد و رنج مردم آن ندارد؛ از این رو گروه های مختلف لیبیایی باید به جای جنگ با هم بر سر میز مذاكره نشسته و مشكلات خود را حل و صلح و آرامش را به این كشور بازگردانند و از دستورات كشورهایی همچون عربستان و آمریكا پیروی نكنند.
خاورم*1275*1144