تاریخ انتشار: ۱۷ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۶:۴۰

اراك - ایرنا - بارش های سیل آسا بهار امسال در بسیاری از نقاط كشور پهنه ای از ویرانی سیلاب را به همراه داشت و استان مركزی نیز از این رهگذر جراحاتی دید، دردی كه از قهر طبیعت ایجاد شد و همدلی مردم و مسئولان در مدیریت بحران برآن مرهمی نهاد.

به گزارش ایرنا، استان مركزی در پی بارش های سیل اسای هفته گذشته شاهد سیلابی شدن اغلب رودها و سرریز سد ها و بندهای خاكی بود اما اقدامات كارشناسی، پیش آمادگی و همكاری بین بخشی هدفمند موجب شد كه خسارت ها به حداقل رسیده و در بازه زمانی مناسبی راهبردهای ترمیمی در جبران آسیب ها آغاز شود.
اگرپه در سال های اخیر استان مركزی قربانی پیامدهای خشكسالی شدید بود و علاوه بر خشك شدن شمار زیادی از چشمه ها، چاه ها و قنوات ، آبرسانی سیار به روستاها با تانكر، بخش هایی از این خطه نیز درگیر فرونشست زمین شده است.
بارش های بهاره توانسته موجب ابگیری كامل سدها و بندهای خاكی استان مركزی شود اما بروز سیلاب در بخش هایی از استان تاسیسات زیرساختی، اراضی كشاورزی، ابنیه تاریخی، تاسیسات راه ها، شهرها و روستای این استان را دستخوش خسارت جدی كرد و براثر رانش زمین بخش هایی از این استان مشكلات متعددی را تجربه كردند.
مدیریت بحران استان مركزی از ماه ها قبل با برنامه ای هدفمند برای بارش ها برنامه داشت و در پی این راهبردها اكنون بسیاری از روان آب ها هدایتگری موثر داشتند و نسبت به وسعت ابعاد سیل مهار و مدیریت پیامدها نمره قبولی دارد.
از نگاه دیگر در پی باران رحمت اكنون اغلب رودخانه ها و قنوات درحال جوشش هستند اما درسی كه سیلاب به استان مركزی داد این بود كه پیش آمادگی برای حوادث، مدیریت علمی برای كنترل آب حاصله از بارش ها و اصلاحات موثر نواقص اجرایی و فنی در جای جای استان نیازی است كه نباید از ان غفلت شود.
ستاد مدیریت بحران استان مركزی با آغازبارش های سیل آسا بر مبنای نقشه های پیشیابی هواشناسی توانست كنترل موثری بر نقاط حادثه خیز استان و شناسایی بهنگام آن داشته باشد اما میزان فشار آب در بند خاكی سیان خمین و یك بند خاكی در كمیجان باعث شد خساراتی در اراضی كشاورزی و منازل و برخی تاسیسات رخ دهد.
یكی از نقاط قوت ستاد مدیریت بحران استان مركزی در راهبری امور و كنترل خسارات جدی سیلاب در این خطه به ویژه در 2 جبهه از اراك، بهره گیری از ظرفیت مردمی و همكاری بین بخشی قوی دستگاه های دولتی و بخش خصوصی بود كه توانست ظرفیت حداكثری را در فرصت محدود ایجاد كند و به عنوان طرح موفق جلوی عمیق تر شدن جراحات سیلاب را بگیرد و این چیزی است كه باید در بازنگری تكالیف مدیریت بحران استان روز به روز پررنگ تر و حساب شده تر دیده شود.
درپی بارش های سیل اسای اخیر، 122 میلیون مترمكعب آب پشت سد كمال صالح شازند جمع شده و این سازه آبی سرریز دارد در حالی كه پیش از این حجم ذخیره آبی سد كمال صالح اراك 69 میلیون مترمكعب بود.
مروری بر راهبردهای وقایع روزهای اخیر تجربه ای را برای پیشگیری از حوادث مشابه در خود دارد و با توجه به اعلام هواشناسی كشور مبنی بر تداوم بارش ها می طلبد كه پیش آمادگی و هوشیاری بیشتری در قبال بحران های در كمین در سراسر كشور به ویژه استان مركزی لحاظ شود و در كنار آن تلخی حادثه سیلاب را با سیل نوعدوستی و كمك به آسیب دیدگان این حادثه در سراسر ایران جبران كنیم.
هواشناسی استان مركزی در چهارم فروردین ماه جاری با صدور اطلاعیه ای از احتمال آبگرفتگی معابر و سیلابی شدن مسیل ها در برخی مناطق استان خبرداد و در آن از تحلیل نقشه های پیش یابی و تصاویر ماهواره ای سخن رانده بود كه موج بارشی قدرتمندی در راه این استان است و نیز است كه دستگاه های خدمات رسان و مسئولان نسبت به پاكسازی زیرگذرهای شریانی، پیش آمادگی داشته و عملیات كنترل و لایروبی مسیر رواناب ها با سرعت انجام شود و اقدامات راهداری با توجه به شدت بارش ها به ویزه در جنوب استان مركزی و شهرهای خمین، دلیجان، محلات و نراق و كلانشهر اراك اعمال شود.
ستاد مدیریت بحران استان مركزی با بسیج به موقع امكانات استان و بهره گیری از ظرفیت بخش خصوصی، دولتی و همراهی سپاه روح الله موفق شد سیلاب استان را مدیریت و از بروز خسارت وسیع جلوگیری كند هرچند بخش هایی از این استان داغی خسارت سیلاب را بر خود دید.
ستادهای بحران استان مركزی و تمامی زیر بخش های آن در این حادثه با هماهنگی فرمانداران، بخشداران و دهیاران برای مقابله با سیلاب به حالت آماده باش درآمدند و مرخصی مدیران و كارشناسان دستگاه های عضو نیز لغو شد.
در مدت 48 ساعت بارش های سیل آسا در استان مركزی بیش از 100 میلیمتر آب حاصله از بارندگی در جای جای این استان جاری شد و این پدیده ای نادر در این خطه نیمه خشك بود چرا كه متوسط بارندگی سالانه این استان 320 میلیمتر است و كنترل پیامدهای مخرب ناشی از روان اب این بارش های شدید به بهترین شكل در ستاد مدیریت استانداری مركزی صورت گرفت.
استاندار مركزی در جریان بحران سیلاب در گفت و گو با ایرنا گفت: با وجود اقدامات وسیع كارشناسی به دلیل شدت بارش ها و حجم بالای آب بند خاكی انجیرك و سد سوارآباد اراك سرریز كرد و موجب آبگرفتگی بخش وسیعی از دشت میقان و زیر آب رفتن بخشی از جاده دسترسی اراك - فراهان شد.

***مشاركت فعالانه شهروندان با اعضای ستاد بحران غیر قابل توصیف بود
سید«علی آقازاده» افزود: نهادهای خدمات رسان و اجرایی عضو ستاد بحران استان در كمترین زمان ممكن با حضور در قلب حادثه مسیل حركت روان آب را هدایت و پاكسازی كردند اما به دلیل حجم بالای آب بخشی از مناطق روستایی این منطقه در محاصره سیلاب واقع شدند اما با هدایتگری موثر و مدیریت صحیح كه با حضور طیف های مردمی و انجمن های زیست محیطی صورت گرفت، آب های خروشان به دریاچه میقان رسید و این زیستگاه طبیعی را مشروب كرد.
وی ادامه داد: حضور به موقع تیم های برفروب راهداری و برنامه ریزی های ستاد بحران شهرستان ها مانع از مسدود شدن شریان های اصلی ارتباطی در استان شد و این موضوع كلیدی است كه باید در حوادث مشابه به آن توجه جدی شود.
استاندار مركزی گفت: در یكشنبه و دوشنبه هفته گذشته حجم آب برخی رودخانه های استان از 35 متر مكعب در ثانیه به 70 مترمكعب رسید اما با مدیریت موثر در ایجاد سیل بند و اقدامات كنترلی و پیشگیرانه و تخلیه ساكنان در معرض خطر، از فاجعه انسانی و مالی جدی در این خطه جلوگیری شد.
آقازاده عنوان كرد: جاده محسن آباد و داوود آباد در منطقه دشت میقان اراك نیز در جریان سیلاب های اخیر به دلیل حجم بالای آب دچار ابگرفتگی شد كه این مهم نیز در راستای همدلی و برنامه ریزی موثر گروه های كنترل و عملیاتی مهار شد.
وی عنوان كرد: افزایش حجم آب رودخانه قره كهریز، 26 منزل مسكونی را دچار آبگرفتگی كرد و ساكنان آن ها با بهترین شرایط از منطقه خطر دور و اسكان یافتند اما در عصر دوشنبه هفته گذشته این رودخانه به طور ناگهانی طغیان كرد و بخش هایی از سنجان، گوارآباد، عقیل آباد و ضامنجان دچار آبگرفتگی شدید شدند و چند منزل قدیمی كه از پیش تخلیه شده بودند تخریب و تاسیسات برق و چند خودرو دچار صدماتی شدند.
استاندار مركزی عنوان كرد: با توجه به تعریف تكالیف اعضای ستاد بحران هر بخش به صورت سریع و با ماموریت مشخص در این مناطق حضور یافت و در كمترین زمان ممكن مشكلات ناشی از سیلاب مهار شد.
آقازاده ادامه داد: در تمامی مدت بارش های شدید برای هر سد و بند خاكی از دستگاه های متولی ایجاد آن، كارشناسان در محل حضور داشتند و گزارش لحظه به لحظه به ستاد مدیریت بحران ارائه می شد و نشست های مستمر ستاد مدیریت بحران استان با ستادهای شهرستانی در ویدئو كنفرانس با فرمانداران جریان داشت.
استاندار مركزی ادامه داد: در این مدت از تمامی تجهیزات و ماشین آلات سنگین و فنی استان فهرست برداری شد و تمامی آن ها آماده سازی و در مكان های مشخص مستقر شدند و با بروز مشكل به صورت هدفمند و با برنامه صحیح به كار گرفته شدند.
آقازاده بیان كرد: برابر مصوبه ستاد مدیریت بحران استان كار حفاظت از تاسیسات زیرساختی واقع در مسیر آبراهه ها و مسیل ها به دستگاه های متولی سپرده شد و این مهم ضریب ایمنی و دقت نگهداری از سازه ها را با تجهیزات درون دستگاهی بالا برد و این تجربه موفق در شرایطی رقم خورد كه در موارد مشكل دیگر دستگاه های عضو مدیریت بحران بنا به ضروریت در كمترین زمان ممكن به یاری آنان می شتافتند.
استاندار مركزی گفت: اگرچه در فضای مجازی اخبار نادرستی از ناایمن بودن سازه های آبی و سدهای استان منتشر شده بود اما با وجود شدت بارش ها مشكل جدی رخ نداد و نیاز است كه با فروكش كردن مسایل سیلاب برنامه موثر در هدایتگری اطلاع رسانی به ویژه استفاده مطلوب از فضای مجاری برای این امر و پیشگیری از شایعات مخرب نیز اندیشیده شود.
آقازاده افزود: 2 سد بتنی بزرگ كمال صالح در شازند و الغدیر در ساوه ودر جریان بارش های شدید چون كوه ایستادند، ظرفیت سد كمال صالح شازند 110 میلیون متر مكعب است كه بعد از چند سال آبگیری كامل شد و اضافه های آن نیز از دریچه های اضطراری آن به مناطق مشخص هدایت داده شد تا مشكل ساز نشود.
استاندار مركزی اظهار داشت: سد الغدیر ساوه نیز 250 میلیون متر مكعب گنجایش دارد كه 100 میلیون متر مكعب آن آبگیری شده و امید می رود كه با بارندگی های اخیر برای مصارف تابستانی منطقه مشكلی نباشد.
آقازاده عنوان كرد: شماری سد خاكی با قدمت حدود 30 سال و مربوط به دهه 60 در این استان وجود دارد كه حجم نگهداری آب آن ها پایین و حداكثر تا 500 هزار متر مكعب است و با اقدامات پیشگیرانه و كنترلی از بروز مشكل حاد در این زمینه نیز پیشگیری شد.
با فروكش كردن سیلاب در روز 12 فروردین، استان مركزی در روز طبیعت میزبان رئیس خانه ملت و وزیر راه و شهرسازی برای برآورد آسیب ها و تصمیم سازی دولت در كمك به جبران آن بود.

*** 11 هزار میلیارد ریال برآورد اولیه میزان خسارت در استان مركزی
جانشین ستاد مدیریت بحران استان مركزی نیز در خصوص بارش های اخیر این استان گفت: در برآورد اولیه از دستگاه های متولی بیش از 11 هزار میلیارد ریال خسارت از سیلاب در بخش های مختلف در استان گزارش شده كه كارشناسان در جریان ارزیابی جزئیات آن برای ارایه گزارش به دولت و مجلس هستند.
«مهدی زندیه وكیلی» بیان كرد: این خسارت ها بر اساس برآورد اولیه دستگاه های اجرایی و فرمانداری های استان مركزی به سه زیر بخش زیر بنایی، مسكن شهری و روستایی و بخش كشاورزی استان وارد شده است.
وی گفت: در جریان سیلاب رودخانه قره كهریز ورزشگاه و حسینیه كرهرود برای اسكان اضطراری ساكنان در خطر تجهیز شد و شهرداری اراك و سایر دستگاه های اجرایی نیز با حضور بهنگام و باز كردن مسیر آبراهه ها و تو اقدامات عملیاتی از بروز بحران جدید جلوگیری كردند.
زندیه وكیلی ادامه داد: بخشی از مسیل امان آباد نیز در پی بارش های شدید آبگرفتگی داشت كه با اقدامات مناسب هدایتگری آب و تثبیت شرایط صورت گرفت.

*** هیچ سدی در استان مركزی نشكست
مدیركل مدیریت بحران استانداری مركزی گفت: با وجود میزان قابل توجه آب رودها و سرریز بندها و سدهای استان هیچ كدام دچار شكستگی و شرایط حاد بحرانی نشدند و مدیریت لازم با كنترل حجم آب دریچه های خروجی برای ان ها اعمال شده است.
« حمید غیاثی » اضافه كرد: سیلاب در اراك از طریق چند مسیل به تالاب میقان ریخت كه سه مسیل اصلی به سرعت شناسایی، لایروبی و بازگشایی شد و نگرانی ها در این خصوص رفع شد.
«حمید غیاثی» افزود: در 2 روز بارش شدید باران هفته قبل بین 50 تا 108 میلیمتر بارندگی در مناطق مختلف استان رخ داد و برخی از راه های برون شهری و روستایی دچار آبگرفتگی شد.
وی توضیح داد: به دلیل حجم بالای آب رودخانه ها در منطقه قهره كهریز اراك منازل بخشی از كرهرود تخلیه شد و ساكنان آن به مناطق امن منتقل شدند و گروه های امدادی عملیات تخلیه آب از این منطقه را به صورت مستمر انجام داده اند.
غیاثی ادامه داد: شماری از منازل فرسوده در شهرستان های مختلف استان بر اثر بارش برف و باران تخریب شد.

*** شدت بارش ها تردد در مسیرهای شریانی استان مركزی را قطع نكرد
مدیركل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان مركزی نیز گفت: جاده فراهان به اراك كه در پی بارش های شدید و سیلاب مسدود شده بود كه در مدت 48 ساعت با كاری طاقت فرسا بازگشایی شد.
«علی زندی فر» افزود: این محور پرتردد با آغاز بارش های سیل آسا دچار آبگرفتگی شدید شده بود و سه كیلومتر آن زیر آب بود كه با هدایت آب به مسیر رودخانه؛ از آبگرفتگی خارج و تردد در آن از سر گرفته شد.
مدیركل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان مركزی گفت: راه قهاوند - كمیجان و همدان نیز به دلیل سیلاب و مشكلات ناشی مسدود شد و راهداران استان در این راستا نیز تلاش های زیادی را انجام دادند.

*** رفع خطر از 11 نقطه بازار تاریخی اراك در برابر بارش ها
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مركزی گفت: 11 نقطه بازار تاریخی اراك در برابر حوادث احتمالی ناشی از بارش های سنگین رفع خطر شد.
«علیرضا ایزدی» افزود: این نقاط شامل سراها و طاق های بازار بود كه به وسیله داربست استحكام بخشی شد تا در بارش ها دچار آسیب جدی نشود.
وی اظهار داشت: بارش های اخیر هشت میلیارد ریال آسیب به بناهای تاریخی استان وارد كرد كه اولویت میراث فرهنگی استان حفظ بازار تاریخی اراك است.
ایزدی افزود: عمده مصالح به كار رفته در بناهای تاریخی خشتی و گلی است كه با بارش زیاد دچار خسارت می شود اما به سبب اهمیت ارزش فرهنگی و تاریخی باید تدابیر لازم برای حفظ آن ها اندیشیده شود.
وی اظهار داشت: به دلیل بارندگی شدید و آسیب های قبلی 20 درصد از كل بنای خانه تاریخی حاجباشی در دیواره شمال شرقی فرو ریخت كه با همراهی عوامل شهرداری كار آوربرداری و ایمن سازی آن صورت گرفت.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مركزی گفت: برآورد اولیه خسارت بارش های شدید به بناهای تاریخی این استان 40 میلیارد ریال است.
ایزدی افزود: در پی بارش های پرحجم و شدید هفته جاری 9 اثر تاریخی مهم در شهرستان های مختلف استان آسیب هایی دیدند و نیازمند مرمت اضطراری برای بی خطرسازی و استحكام هستند.
وی توضیح داد: شماری از منازل و ابنیه تاریخی شهر نراق نیز در پی بارش های شدید اخیر آسیب دیده كه نیازمند مرمت فوری است.
مدیركل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان مركزی عنوان كرد: بخش هایی از منزل تاریخی امیركبیر در روستای هزاوه از توابع داراك نیز آسیب دیده كه باید ترمیم شود.
ایزدی خاطرنشان كرد: : هنوز برآورد دقیق و جزئیات خسارت ها كامل نشده و كارشناسان در حال رصد و جمع بندی هستند و در حوزه پلهای تاریخی نیز با توجه به خروش رودهانه ها هنوز تخمین خسارت ها امكان پذیر نیست.

*** 174منبع آبی شهرستان اراك با مدیریت صحیح استحكام سازه داشتند
فرماندار شهرستان اراك گفت: تمامی 174منبع آبی شهرستان اراك با مدیریت صحیح استحكام سازه داشتند و با وجود سرریز آب خطر جدی ایجاد نكردند.
« حسین بختیاری » افزود: روان آب های سطحی در محدوده جاده اراك - فراهان و مسیل های این حوزه ایجاد آبگرفتگی شدید كرد كه با ایجاد خاكریز در منطقه مشهد میقان اقدامات هدایت مسیر سیلاب صورت گرفت.
وی بیان كرد: در پی بارش های شدید 12 فروردین سیلاب موجب تخریب دیواره سیل بند شده در مسیر جاده فراهان اراك به سمت مشهد میقان شد كه با حضور نیروهای پشتیبانی و شمار قابل توجهی از ماشین آلات سنگین در این محدوده برای مقابله با پیشروی سیلاب خاكریز ایجاد و راه هدایت آب به تالاب میقان بسترسازی شد.
فرماندار اراك تصریح كرد: به دلیل حجم بالای بارش ها و سرریز 2 بند خاكی محدوده كرهرود با مصوبه ستاد مدیریت بحران 26 خانه در بخشی از كرهرود كه در خطر آبگرفتگی بود تخلیه شد و ساكنان آن به مناطق امن منتقل شدند.
بختیاری اظهار داشت: 20 پمپ مكش آب قوی در كرهرود آب موجود در این منطقه را تخلیه كردند و بر اثر طغیان رودخانه یك پل بالا دست منطقه كرهرود تخریب شد.

*** 12 مسیر آبگیر درون شهری اراك كنترل شد
شهردار اراك گفت: در پی بارش های سیل آسای هفته گذشته، 12 مسیر درون شهری آبگیر در این كلانشهر مدیریت شد.
«محمدكریم شفیعی» افزود: این مسیرهای درون شهری دارای نواقص فنی و شیب نامناسب است كه عملیات اصلاح مهندسی و استاندارد سازی آن ها با پایان یافتن ناپایداری های جوی اخیر كلید می خورد.
وی توضیح داد: آبگرفتگی در برخی از معبرها و زیرگذرها در جریان بارش های شدید بهاره به حدی بود كه در شبكه ترافیكی شهر اختلال ایجاد كرده بود اما با تلاش نیروهای شهرداری این مشكلات تا حد زیادی حل شد.
شهردار اراك ادامه داد: چند نقطه حادثه خیز ترافیكی نیز در شهرداری های مناطق مختلف این كلانشهر وجود دارد كه با بارش سنگین می تواند حوادث بحرانی ایجاد كند.
شفیعی اظهار داشت: منطقه كرهرود اراك به دلیل نزدیكی به رودخانه قره كهریز و وجود قنات های قدیمی در بستر ساخت و ساز شده این منطقه نیز دچار آبگرفتگی شد كه با دستور استاندار مركزی 35 واحد مسكونی تخلیه و با 24 پمپ تخلیه، كار هدایت آب از منازل مردم ادامه یافت.
وی خاطرنشان كرد: اولویت در اقدامات ستاد مدیریت بحران شهری اراك حفظ جان شهروندان بوده است و علاوه بر منازل منطقه كرهرود چندین سازه نامستحكم دیگر در نقاط مختلف شهر به دلیل در راه بودن تندباد شدید و خیس خوردن سازه ها تخلیه شد.
شهردار اراك گفت: در 2 روز سیل آسای استان مركزی، بیش از 1000 نفر از مدیران و عوامل انسانی در مدیریت شهری با 70 دستگاه انواع تجهیزات و ماشین آلات سنگین و نیمه سنگین در عملیات راهبری سیلاب و مدیریت آبگرفتگی این كلانشهر فعالیت داشتند.
وی تصریح كرد: برآوردهای اولیه از میزان خسارات سیلاب به حوزه زیرساختی و مدیریت شهری اراك 600 میلیارد ریال است.
«محمدكریم شفیعی» افزود: این رقم در محاسبات اولیه كارشناسان جمع بندی شده و جزئیات دقیق آن در روزهای آتی تكمیل می شود.

*** تمهیدات لازم از شدت خسارات ناشی از طغیان رودخانه قره چای كاست
فرماندار شهرستان تفرش گفت: در پی بارش های سیل آسا 2 روز اخیر در استان مركزی، افزایش آب رودخانه قره چای در طول 80 كیلومتر شهرستان تفرش مدیریت شد.
«حمیدرضا فراهانی» افزود: حجم آب رودخانه قره چای در محدوده شهرستان تفرش به دلیل سرریز سدها و بندهای خاكی این شهرستان افزایش یافت اما با برنامه ریزی های از پیش تعیین شده كه مشكل جدی برای مناطق شهری و روستاهای این خطه ایجاد نشد.
وی ادامه داد: تمامی پل های مسیر رودخانه قره چای در محدوده شهرستان تفرش لایروبی و بازگشایی شده و این روخانه با حجم وسیعی از سیلاب به سمت ساوه می رود.
وی بیان كرد: به دلیل شدت بارش باران و برف در شهرستان تفرش پنج خانه روستایی خشت و گلی تخریب شد اما هیچ گونه خسارت جانی به دنبال نداشته است.

*** امكان تولید 10 مگاوات برق از ذخیره آبی ساوه
رئیس ستاد مدیریت بحران شهرستان ساوه نیز گفت: با تداوم بارش های و افزایش ورودی آب سد الغدیر امكان تولید 10 مگاوات برق میسر است.
«علی میرزایی» افزود: حجم آب در سد ساوه به 72 میلیون مترمكعب و دبی آب ورودی نیز به 90 متر مكعب در ثانیه رسید.
وی افزود: با توجه به اینكه تولید انرژی از كاربری های تعریف شده سد الغدیر ساوه است، در صورتی كه ذخایر آب این سد از 90 میلیون مترمكعب فراتر رود، می توان علاوه بر تامین آب برای مصارف كشاورزی و خانگی نسبت به تولید انرژی نیز اقدام كرد.

*** سیل آمد اما مهربانی و نوعدوستی را با خود نبرد
مدیر عامل جمعیت هلال احمر استان مركزی گفت: برخی از مسافر قطار مسیر تهران - اراك بامداد 13 فروردین در اراك اسكان اضطراری داده شدند.
دكتر« محمد محمدی » افزود: قطار مسیر تهران - اهواز با توجه به ریزش كوه در مسیر ریلی ازنا، متوقف شده بود.
وی ادامه داد: نیروهای امدادی هلال احمر برای خدمت رسانی به هموطنان در محل حاضر شدند و نسبت به تامین اسكان اضطرای آنان اقدام كردند.
محمدی گفت: بیش از 3 هزار تخته پتو و ملزومات شرایط بحران از جمله غذای 72 ساعته از این استان به مناطق سیل زده كشور در لرستان اعزام شد.
وی ادامه داد: 13 تیم تخصصی امداد شامل 12 تیم سیلاب و یك تیم كوهستان نیز از این استان برای كمك به سیل زدگان لرستان اعزام شد.
محمدی توضیح داد: همراه با تیم تخصصی امداد كوهستان استان مركزی اقلام تغذیه ای شامل 500 قرض نان خشك، 60 بسته خرما از انبارهای امداد و 400 بطری آب معدنی اهدایی خیر محلاتی نیز توسط بالگرد مستقر به لرستان ارسال شد.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان مركزی خاطرنشان كرد: 1000 بسته مواد غذایی نیز تاكنون از انبارهای استان مركزی برای حادثه دیدگان از سیل لرستان ارسال شده است.
محمدی گفت: تا یازدهم فروردین ماه 267 میلیون كمك نقدی مردم از طریق صندوق های مستقر در پایگاه های هلال احمر جمع آوری و برای كمك به سیل زده ها صرف می شود.
جانشین فرمانده سپاه روح‌الله استان مركزی نیزگفت: نخستین محموله سپاه روح الله این استان به مناطق سیل زده استان های گلستان و مازندران ارسال شد.
سرهنگ «محسن گلشن زاده» افزود: محموله جمع آوری شده كمك های كاركنان سپاه روح الله استان مركزی به دنبال بارش نزولات آسمانی و وقوع سیل در استان‌های گلستان و مازندران برابر دستور مقام معظم رهبری و فرماندهی كل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به مناطق سیل‌ زده ارسال شد.
وی ادامه داد: این محموله شامل 700 تخته پتو، 30 هزار قرص نان، لباس، كنسرو و انواع وسایل گرمایشی با 2 دستگاه كامیون به مناطق سیل ‌زده ارسال شد.

*** سیلابی شدن رودخانه خمین در 20 سال گذشته بی سابقه بود
فرماندار خمین گفت: خروش رودخانه اصلی شهر خمین در 20 سال گذشته بی سابقه بود.
«احمد طهرانی» افزود: 20 خانه روستایی در 2 بخش مركزی و كمره این شهرستان با هدف پیشگیری از وقوع حوادث احتمالی تخلیه شد.
وی ادامه داد: با توجه به حجم بارش ها و سرریز بندها و خروش رودخانه ها، هیچ تلفات جانی در این شهرستان گزارش نشد.
طهرانی افزود: حدود 100 خانه خشت و گلی روستایی با توجه به حجم بارندگی ها و نبود استحكام سازه بین 50 تا 100 درصد تخریب شدند.

*** خسارات بخش آب و كشاورزی استان مركزی
مدیرعامل آب منطقه ای استان مركزی گفت: تجهیزات آب منطقه ای این استان بر اثر بارش های اخیر و جاری شدن سیل 780 میلیارد ریال خسارت دید.
«عزت الله آمره ای» افزود: این خسارت ها براساس كارشناسی های اولیه انجام شده به سدها، بندها، رودخانه ها و ایستگاه های سنجش سیل شركت آب منطقه ای استان مركزی وارد شده است.
وی ادامه داد: بیشتر این خسارت ها به سازه های آبخیزداری شهرستان های اراك و ساوه وارد شده است.
مدیرعامل آب منطقه ای استان مركزی یاد آور شد: 50 سد، مخزن، بند خاكی و انحرافی در استان مركزی زیر نظر شركت آب منطقه ای این استان و وزارت نیرو فعالیت دارد كه در سیلاب خیر هیچ گونه آسیبی به این سازه ها وارد نشده است.
آمره ای گفت: اكنون تمامی سدها و بندهای استان مركزی در حال سر ریز است و مشكلی در این سازه ها وجود ندارد.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان مركزی گفت: در برآورد اولیه سیلاب، بیش از سه هزار و 450 میلیارد ریال خسارت به حوزه كشاورزی این استان وارد شده است.
«مجید آنجفی» افزود: این میزان خسارت گمانه زنی اولیه است و به دلیل اینكه هنوز بخش هایی از استان درگیر عوارض ناشی از سیلاب است امكان ارزیابی نهایی و اعلام سریع تمامی خسارت ها در زیربخش های كشاورزی وجود ندارد و این مهم در روزهای آینده اعلام می شود.
وی ادامه داد: در ارزیابی های كلی در پی بارش های شدید و جاری شدن سیلاب بخش های مختلف زراعت، باغات، قنوات و چاه های كشاورزی و تاسیسات آبزی پروری استان خسارات متعددی دیده اند.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان مركزی یاد آور شد: وقوع سیلاب همچنین خسارت هایی را در بخش دام و طیور استان نیز به همراه داشته است كه با توجه به پراكندگی دامداری ها در سطح روستاها و شهرستان ها برآورد نهایی این خسارت ها در حال انجام بوده و به زودی اعلام می شود.

*** سفر مقامات ارشد دولت به اراك
13 فروردین رئیس مجلس شورای اسلامی و وزیر راه و شهرسازی به این استان سفر و در جریان اقدامات استان برای مقابله با سیل قرار گیرند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در سفر به استان مركزی از مناطق سیلابی این استان بازدید و در نشست ستاد مدیریت بحران استان مركزی گفت: پرداخت خسارت سیل زدگان در بخش های مختلف در دستور كار دولت و مجلس شورای اسلامی قرار دارد.
دكتر«علی لاریجانی» افزود: خسارت دیدگان ناشی از سیل در كشور نگران نباشند، تمام منازل شهری و روستایی، مزارع كشاورزی، باغات، مرغداری ها و گاوداری ها كه در جریان سیلاب آسیب دیده اند فهرست برداری می شود.
وی بیان كرد: خسارت ها باید بر اساس ارزیابی از سوی مسئولان و استانداران به مجلس شورای اسلامی ارسال شود و گزارش خسارت های ناشی از سیلاب در روزهای اخیر خدمت رهبر معظم انقلاب ارایه شده است.
لاریجانی گفت: اعتبارات مورد نیاز برای لایروبی رودخانه ها و جبران خسارت های وارده به مردم باید به مجلس شورای اسلامی ارایه شود تا در اسرع وقت اعتبارات پرداخت شود.
وی یادآور شد: در سال های گذشته اعتبارات قابل توجهی برای ساخت سدهای كشور هزینه شد كه اگر چه هدف اصلی آن تولید برق بود اما اكنون این سدها نقش قابل توجهی در كنترل سیلاب ها ایفا كردند.
وزیر راه و شهرسازی نیز در سفر به استان مركزی نیز گفت: بارش های شدید، رانش زمین و سیلاب در روزهای اخیر 16 هزار میلیارد ریال خسارت به زیرساخت ها و تاسیسات راه كشور خسارت زد.
«محمد اسلامی» افزود: این میزان خسارت به غیر از هزینه ای است كه باید برای ترمیم های اساسی و جایگزین صورت گیرد.
وی بیان كرد: بنیاد مسكن نیز برآوردهای خسارت در این بخش را آغاز كرده و پیش بینی می شود كه بیش از 50 هزار واحد مسكونی در كشور بر اثر سیل دچار آسیب شده باشد.

*** تقدیر رئیس جمهوری و معاون اول از مدیریت بحران سیلاب در استان مركزی
رئیس جمهوری در تماس تلفنی با استاندار مركزی آخرین وضعیت استان در پی بارش های روزهای گذشته را پیگیری كرد.
دكتر« حسن روحانی» در این تماس از زحمات استاندار و اعضای ستاد بحران، دستگاه‌های امدادی، خدمات‌رسان و اجرایی قدردانی كرد و خواستار استمرار آماده ‌باش تا حصول اطمینان از آرامش وضعیت جوی در استان شد.
اسحاق جهانگیری نیز شامگاه ششم فروردین ماه در تماس تلفنی با سید «علی آقازاده» استاندار مركزی از مدیریت مناسب سیلاب و بارش های شدید این استان تقدیر كرد.
وی در این تماس تلفنی از زحمات تمامی اعضای شورای هماهنگی مدیریت بحران استان مركزی در طراحی و اجرای اقدامات پیشگیرانه موثر در كنترل سیلاب و برنامه ریزی مطلوب شهرستان ها در دوره بحران تشكر كرد.

*** تقدیر نماینده مردم استان مركزی در مجلس خبرگان رهبری از خدمات ستاد بحران
آیت‌الله محسن اراكی، دبیركل مجمع جهانی تقریب مذاهب و نماینده مردم استان مركزی در مجلس خبرگان رهبری با صدور پیامی از امدادرسانی موثر مدیریت بحران این استان در جریان سیلاب اخیر به مردم قدردانی كرد.
در این پیام ذكر شده بود: خبر وقوع حادثه ناگوار سیل در برخی مناطق كشور به ویژه بخش هایی از استان مركزی موجب تاسف و تاثر شد.
حضور ارگان‌ها و نهادهای مختلف از استانداری و تشكل های مردمی و عمومی در امدادرسانی به مردم مناطق حادثه دیده درخور تحسین و قدردانی است.

*** ایرنایی ها پای ثابت پوشش اخبار روزهای سیل آسای استان مركزی
خبرگزاری ایرنا استان مركزی پیش از آغاز سال جدید با زمان بندی حضور همكاران، جدول كشیك كاری را تنظیم و با در نظر داشتن مدیریت زمان اخبار بارش و اقدامات استان در حین بحران آبگرفتگی ها را در دستور كار داشت.
تولید حدود 100 فراورده خبری، چهار گزارش تصویری و 2 فیلم در ایام نوروز امسال حاصل تلاش همكاران ایرنا در استان مركزی بود.
ایرنا مركزی علاوه بر انعكاس اخبار مربوط به روزهای سیل آسا، در فضای مجازی به ویژه اینستاگرام فعالیت داشت.
استان مركزی با 29 هزار هكتار وسعت دارای یك میلیون و 414 هزار نفر جمعیت و 12 شهرستان است.
گزارش از: معصومه ابراهیمی
6991/3075