به گزارش ایرنا سیستان و بلوچستان با وسعت و تنوع جغرافیایی، قومی و مذهبی و نیز داشتن مناطق بكر و دست نخورده كه از آن به عنوان گنج پنهان و سرزمین ناشناخته ها یاد می شود، ظرفیت و توانمندی بالایی برای جذب گردشگر دارد كه در صورت توجه بیشتر و فراهم كردن زیر ساختها صنعت گردشگری را متحول خواهد كرد.
منطقه سیستان در شمال سیستان و بلوچستان با پنج شهرستان زابل، زهك، هیرمند، نیمروز و هامون علاوه بر مناظر بكر طبیعی چون آب، بیابان، جنگل و مانند آن بهشتی از آثار تاریخی و باستانی كشور است.
شاخص ترین اثر باستانی این منطقه شهری با بیش از پنج هزار سال قدمت به نام شهرسوخته است، شهری كه در آن آثار شگرف از جمله نخستین چشم مصنوعی جهان، نخستین انیمیشن جهان، اولین جراحی جمجمه جهان و صدها اثر دیگر كشف شده است.
این شهر مجهز به سیستم لوله كشی فاضلاب و آب بوده و زندگی در آن قدمتی حدود 2 هزار و 500 ساله دارد.
دریاچه اساطیری هامون، كوه خواجه، دهانه غلامان، زیارتگاه بی بی دوست، آس بادها و انواع قلعه های تاریخی چون چهل دختران، كافران، قلعه رستم و مانند آن از جمله مناطق باستانی و دیدنی این منطقه به شمار می آید.
مناطق بكری كه هیچ گردشگری نمی تواند نادیده از این همه زیبایی بگذرد و انتظار است هموطنان عزیز حداقل یكبار در زندگی خود از این خطه دیدن كند.
** قلعه رستم
این قلعه یكی از معروف ترین آثار تاریخی برجای مانده از دوران اسلامی در استان سیستان و بلوچستان است كه جنبه افسانه ای گرفته و به نام پهلوان نامدار ایران زمین رستم دستان، نام گذاری شده است.
این قلعه با شكوه در حدود ۷۰ كیلومتری جاده اصلی زابل به زاهدان (۷۰ كیلومتری جنوب غربی شهر زابل) بعد از شهر سوخته خارج از جاده اصلی با طی مسافت چند متری قرار دارد.
بنای تاریخی قلعه رستم در منطقه حوض دار بنا شده و طبق گفته كارشناسان باستان شناسی اوج دوران شكوه و رونق این قلعه در زمان سلسله صفویه بوده است.
در این منطقه بقایای یك شهر باستانی با آجركاری و ساختمانهای متعدد و سردر ورودی، برج نگهبانی و 15 برج دفاعی وجود دارد.
عناصر اصلي ساختمان شاهنشین قلعه رستم شامل حیاط مركزي، ایوانهای شمالي و جنوبي، مجموعهاي از اتاقهای مختلف در اطراف حیاط مركزي، ساختمان حاكمنشین و ساختمان امنیتي در سه طبقه كه متصل به مجموعه است.
در برخی از اتاق های این قلعه پنجرههاي مشبك مانندي با قرار دادن خشتها در كنار یكدیگر به وجود آمده و حصار یا باروي قلعه با استفاده از وضعیت طبیعي از شرق به غرب با نقشه چندضلعی نامنظم ساختهشده، قلعه بر اساس نقشه از پیش تعیینشده انجام شده با این توجه كه ضلع شمالي قلعه بادشكن مناسبي در مقابل بادهاي 120 روزه معروف سیستان داشته باشد.
بخش شرقي قلعه و روبروي شاهنشین یخدان قرار دارد كه شامل یك فضاي مدور نسبتاً وسیعي به ارتفاع 5 متر از سطح زمین است.
با فاصله كمي از ارگ شاهنشین اسطبل قرار دارد و در پشت آن ساختمان طویلي كه بدنه اضلاع آن آخورهایي به ردیف شكل گرفته شده است دیده ميشود.
خندقي به عرض 5/7 متر با اندازههای متغیر در بعضی مكانها قلعه را در برگرفته و به دلیل انباشته شدن خاك، عمق خندق چندان زیاد به نظر نمی آید.
طبق شرایط اقلیمي و وضعیت آب و هوایي و موقعیت استراتژیكي منطقه معماران و سازندگان میبایست دژي مستحكم بهمنظور بهرهبرداریهای نظامي و مسكوني ایجاد میكردند كه مناسبترین مصالح ساختماني آن خشت خام بوده، البته در بعضي موارد آثار گچ نیز در اتاقها دیده میشود.
دروازه ورودي و 15 برج تدافعي اطراف قلعه برای مقابله با ناملایمات طبیعی ساختهشدهاست، تیركش هاي داخل دیوار و برجها و كنگرههاي حصار، وضعیت دفاعي قلعه را نشان میدهند.
باستان شناسان تعدادی سكه نقره مربوط به پوراندخت پادشاه ساسانی را نیز در این منطقه كشف كردهاند.
این آثار با وجود فاصله ای هر چند اندك از جاده اصلی به علت نداشتن جاده ای آسفالته مورد توجه گردشگران و مردم منطقه قرار نداشته و عدم آگاهی مسافران از این اثر مهم تاریخی آن را ناشناخته گذاشته است.
این قلعه تاریخی متاسفانه به علت برخی ناملایمات سیر فرسایشی را طی می كند و آنگونه كه باید بدان توجه نشده است.
سیستان و بلوچستان گنجینه ای تمام عیار از هر آنچه كه برای یك سرزمین مهم تلقی می شود است، منطقه ناشناخته ها كه آثار تاریخی و طبیعی بسیاری را در خود جا داده است.
مناطق زیبا و كم نظیری كه گاهی برخی ناملایمات دردی بر پیكره تب دار آثار آن می شود و نیاز است در كشوری كه از پیشینه كهن فرهنگی و تمدنی برخوردار است این جذابیت ها نمود بیشتری پیدا كرده و بر همه جهانیان شناخته شود.
آثار تاریخی كم نظیری كه هویت یك منطقه و سرزمین را باز خوانی می كند و نماد سربلندی و تمدن آن است.
قلعه های تاریخی بسیاری در استان سیستان و بلوچستان وجود دارد، مناطقی كم نظیر كه گاهی عدم معرفی آن به جامعه باعث از میان رفتن آنها می شود، مناطقی كه شناخت و برنامه ریزی برای آگاهی بخشیدن آن در جامعه امر حیاتی و مهم تلقی می شود.
9914 **6081
تاریخ انتشار: ۱۸ فروردین ۱۳۹۸ - ۰۷:۵۰
زاهدان - ایرنا - سیستان بهشت آثار باستانی و تاریخی، ابنیه ها و قلعه های كهن متعددی را در خود جا داده كه قلعه رستم از جمله آنهاست، قلعه ای تاریخی در دل كویر سیستان كه هیبت آن همچون ارگ قدیمی بم می ماند اما ناشناخته مانده است.