تهران- ایرنا- كارشناسان مسائل منطقه معتقدند سفر عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق به ایران نشانگر آن است كه مقامات بغداد و تهران در مسیر گسترش بیش از پیش روابط تجاری و اقتصادی جدیت دارند.

به گزارش گروه تحلیل،تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق، صبح شنبه( 17 فروردین)، وارد فرودگاه مهرآباد شد و «حسن روحانی»، در كاخ سعدآباد به طور رسمی از او استقبال كرد.
روحانی، رئیس جمهور كشورمان در نشست خبری مشترك با عبدالمهدی گفت: محورهای مذاكره با نخست وزیر عراق شامل بحث درباره توافقات به دست ‌آمده در سفر اخیرش به بغداد، افزایش مبادلات تجاری و اقتصادی، لایروبی اروندرود، اتصال راه آهن شلمچه و بصره، است.
سفر نخست وزیر عراق به تهران در حالی انجام گرفت كه كمتر از یك ماه پیش دكتر حسن روحانی در صدر هیاتی بلند پایه از عراق دیدن كرد.
با توجه به اهمیت سفر نخست وزیر عراق به كشورمان، پژوهشگر ایرنا با «فرزان شهیدی» كارشناس مسائل عراق به گفت وگو نشست.

**توسعه مبادلات اقتصادی تهران-بغداد
شهیدی در این گفت و گو بیان داشت: هدف اصلی از سفر نخست وزیر عراق به تهران توسعه و تقویت مناسبات اقتصادی بین دو كشور است گرچه رابطه در این زمینه وجود داشته اما مطلوب نبوده است.
وی اظهار داشت: این اولین سفر عادل عبدالمهدی در مقام نخست وزیر به ایران است و علاوه بر یك هیات بلندپایه اقتصادی، وزرای نفت،امور خارجه، دارایی، تجارت، برنامه ریزی، برق و منابع آبی، و نیز مشاور امنیت ملی، رییس ستاد ارتش، قائم مقام وزیر كشور، رییس گذرگاه‌های مرزی و برخی از نمایندگان پارلمان عراق، وی را همراهی می كنند و این امر نشان می دهد سطح سفر در سطح بالایی صورت گرفته است.
این كارشناس منطقه افزود: در این سفر دو طرف مصمم به توسعه روابط تجاری و اقتصادی و افزایش حجم مبادلات از 12میلیارد دلار به 20میلیارد دلار هستند و تسهیل روابط بانكی و اجرای توافقات در این راستا می تواند یك فرصت بزرگ برای دو دولت، دو ملت و فعالان اقتصادی بوجود می آورد.

**بازسازی عراق محور مذاكرات
شهیدی كارشناس مسائل عراق در این مورد می گوید: ایران در نظر دارد در بازسازی عراق در دوران پسا داعش نقش فعالی داشته باشد اما حضور ایران در هر سطح در عراق خوشایند آمریكا نبوده و نیست و سفر نخست وزیر عراق به كشورمان فرصت مناسبی برای شركت های مهندسی و ساختمانی ایران برای حضور در عراق است.
وی افزود: مقامات عراقی نیز بارها از تمایل خود برای حضور دولت ها و بخش خصوصی كشورهای همسایه بخصوص ایران در روند بازسازی عراق خبر داده اند.
این كارشناس مسائل عراق در ادامه یادآور شد: عراق در مرحله پسا داعش قرار دارد و از جنگ سختی بیرون آمده و بسیاری از زیر ساخت های این كشور نابود شده است و در حوزه بازسازی ایران با توجه به تجاربی كه در این زمینه دارد می تواند كمك شایانی برای ترمیم زیر ساخت های عراق بنماید و در خلال این سفر بحث بازسازی به صورت جدی مطرح می شود.
وی همچنین گفت: رقابت برای بازسازی در عراق سنگین است و دولت های تركیه و چین نیز خواهان حضور گسترده برای بازسازی در این كشور هستند و البته دولت عربستان نیز ادعا های در این زمینه دارد اما عملا نمی تواند در این زمینه با ایران رقابت كند.
وی اظهار داشت: ما باید به دنبال روزنه ها و ظرفیت ها باشیم تا بتوانیم نسبت به بقیه رقبا در بازار عراق موفق شویم و فرصت پیش آمده می تواند به سرمایه گذاری ایران در بازار عراق كمك نماید.

** روابط تهران-بغداد و رفع ایران هراسی در منطقه
شهیدی همچنین اضافه كرد: ایران هراسی برنامه راهبردی ایالات متحده و هم پیمانانش در منطقه است و آنها به دنبال این سیاست هستند كه ایران تهدید بزرگی برای خاورمیانه است و با ایجاد تبلیغات علیه كشورمان به دنبال تخریب و منزوی كردن جمهوری اسلامی هستند و رابطه با عراق می تواند برای خنثی نمودن سیاست ایران هراسی در منطقه تاثیر گذار باشد.
وی بیان داشت: عراق سیاست خوبی را در برخورد با همسایگان خود بخصوص ایران دنبال می كند، مقامات این كشور تاكید كرده اند كه سیاست متوازن را با همه همسایگان تعقیب می كنند و با توجه به اینكه مرز طولانی بین ایران و عراق وجود دارد، وجود مشتركات تاریخی ، فرهنگی و مذهبی بین دو ملت ایران و عراق نیز حائز اهمیت است.
وی افزود: روابط دو كشور می تواند الگو باشد و پیام این است كه ایران هراسی را كه دشمن در منطقه ایجاد كرده است را تحت الشعاع قرار دهد و بر آن غلبه كند.

**مخالفت آمریكا از روابط تهران-بغداد
این كارشناس منطقه بیان داشت: حضور فعال ایران در عراق می‌تواند برگ برنده برای تهران در مقابل آمریكا تلقی شود زیرا واشنگتن از دولت عراق می خواهد كه روابط سیاسی و اقتصادی خود را با ایران كاهش دهد اما بغداد هرگز به خواسته دولت امریكا عمل نكرده است و این سفر دستاوردهای مهمی برای كشورمان در همه زمینه ها اعم از سیاسی و اقتصادی محسوب می شود.
وی در ادامه اظهار داشت: دشمنان ما در منطقه تاب و تحمل روابط سیاسی تهران – بغداد را ندارند و به دنبال مانع تراشی و سنگ اندازی در این روابط هستند و دو طرف بخصوص طرف عراقی عزم جدی برای تقویت این روابط با همسایه بزرگ شرقی خود دارد.
شهیدی بیان داشت: دولت جدید عراق یك فرصت را برای كشور مان بوجود آورده است زیرا این دولت اعلام كرده است كه با توجه به منافعی كه در بحث روابط خود با ایران دارد نمی تواند به تحریم های اعمال شده آمریكا در قبال ایران عمل نماید.
وی همچنین اظهار داشت: پس از بازگشت تمامی تحریم‌های آمریكا علیه ایران، دولت آمریكا علاوه بر معافیت موقتی كه به 8 كشور مشتری نفت ایران داد، به عراق نیز موقتا مجوز داد كه به خرید برق از ایران ادامه دهد و این یك فرصت برای دو كشور در افزایش حجم مبادلات تجاری می باشد. عراق در حال حاضر حدود 30 درصد از برق مورد نیازش را، عمدتا برای مصرف در بصره، از ایران وارد می‌كند و دولت آمریكا حدود دو هفته پیش معافیت عراق در این زمینه را تا سه ماه دیگر تمدید كرد.
این كارشناس منطقه افزود: سفر نخست وزیر عراق به تهران تاثیر زیادی در گسترش روابط تهران و بغداد خواهد داشت قراردادهای مهمی هم در روابط میان این دو كشور منعقد خواهد شد، قراردادهای سیاسی، اقتصادی و همچنین عملیاتی كردن نهایی لغو روادید میان اتباع ایران و عراقی از دستاوردهای مهم این سفر است.
پژوهشم** 9220 **1552