شیراز- ایرنا- نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز گفت: سیل اخیر نشان داد كه همه شیرازی‌ها مشتركاً همراه هم می‌توانند كار كنند و این همكاری‌ها می‌تواند برای آینده كشور و جهان اسلام الگویی جدید پایه ریزی كند.

به گزارش ایرنا، آیت الله لطف‌الله دژكام یكشنبه در نشست جمع بندی مسائل سیل اخیر شیراز ضمن قدردانی از عملكرد نیروهای خدمات رسان در این حادثه افزود: افتخاری كه شیراز آفرید مدیون كسانی است كه این فرهنگ را ایجاد كردند، اینكه مردم شیراز نشان دادند كه 'بنی آدم اعضای یكدیگرند' را بدهكار افرادی هستیم كه این فرهنگ را ایجاد كردند و در این راستا باید از مردم تشكر كنیم.
وی افزود: گاه بلایی حادث می‌شود اما مردم خوب با آن برخورد می‌كنند و تبدیل به نعمت می‌شود در این بحران نیز عموم مردم خوب حركت كردند و رهبری نیز قدرت بسیج شوندگی آنان را ستودند.

** اختصاص كمك های مقام معظم رهبری به 3 روستای سیل زده شیراز
نماینده ولی فقیه در استان فارس در بخش دیگری از سخنان خود گفت: مقام معظم رهبری به سه روستای كوشكك، اقبال آباد و ماه‌فیروزان در اطراف شیراز كه در سیل اخیر تخلیه شده بود، كمك هایی اهدا كرده‌اند.
وی افزود: برای این روستاها طرح هادی شكل نگرفته بود و بنا شد به صورت موقت طرح هادی این سه نقطه تكمیل شود.
آیت الله دژكام اظهار داشت: استاندار فارس نیز معادل كمكی كه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب به این روستا‌ها اختصاص دادند، برای این روستاها در نظر گرفته است.

** اهتمام هیات دولت برای گره گشایی از مشكلات شیراز
امام جمعه شیراز همچنین با اشاره به رخدادهای سیل پنجم و ششم فروردین ماه این شهر اظهار داشت: وسعت مسیل روان‌آب‌هایی كه از خارج از شهر به سمت رودخانه خشك جاری می‌شود، بیشتر از وسعت آن در داخل شهر است.
آیت‌الله دژكام ادامه داد: درباره تنگ الله اكبر (دروازه قرآن) نظریه این بود كه این كانال گنجایش این حجم آب را ندارد و باید محاسبه دقیق تری صورت می‌گرفت كه متاسفانه بررسی كافی صورت نگرفته بود.
امام جمعه شیراز تاكید كرد: برخی كارها نیاز به حمایت در سطحی ملی دارد وقتی می‌خواهیم مسیلی را باز كنیم یا ببندیم به امكاناتی نیاز داریم كه به صورت ویژه باید در دستور كار دولت قرار گیرد.
وی با اشاره به اینكه در سیل گذشته، موضوع روان آب‌ها منحصر به تنگ قرآن نبوده است، افزود: روان‌آب‌ها در شهرك سعدی و جوادیه نیز به راه افتادند كه نشان می‌دهد باید طرحی جامع برای شهر در نظر گرفته شود.
آیت‌الله دژكام همچنین افزود: مسیر رودخانه خشك نیز مشكلاتی دارد كه نیاز به بررسی دارد؛ البته خوشبختانه در این سیل مشكلی در آن نقطه نداشتیم اما در سیل قبل سرریز رودخانه موجب بروز مشكل شد.

** سیل شیراز تلنگری برای پیشگیری از خطرات آینده بود
نماینده ولی فقیه در استان فارس در ادامه گفت: سیل اخیر در شیراز تلنگری بود كه می‌تواند در صورت اقدام همه دستگاه های مسئول جلوی خطرات سنگین‌تر را در آینده بگیرد.
وی افزود: حادثه سیل پنجم و ششم فروردین‌ماه كه بیش از دیگر از شهرستان‌های فارس شیراز را درگیر كرد، باید درسی برای آینده باشد تا از این پس دربرابر چنین اتفاقاتی آماده‌تر برخورد كنیم.
وی با بیان اینكه حادثه اخیر به ما یادآور شد در مقابل باران‌های سیل‌آسا هیچ دفاعی نداریم، افزود:این درحالی است كه امكان بارش‌های سنگین تر وجود دارد؛ ‌چراكه در ساخت و ساز‌هایی كه براثر توسعه شهر شكل گرفته از برخی مسائل شهرسازی غفلت كرده‌ایم كه یكی از آن‌ها موضوع دفع آب‌های سطحی است.
امام جمعه شیراز ادامه داد: وقتی حتی گمان رخ‌دادن حادثه‌ای همچون رانش زمین و كوه می‌رود، هرچند وقوع آن در لحظه دور از ذهن باشد، باید رسیدگی به آن با جدیت در دستور كار مجموعه مدیریت‌های مسئول قرار گیرد.
آیت‌الله دژكام با تاكید بر ضرورت آمادگی دستگاه های مختلف برای مقابله با مشكلات احتمالی افزود: پیش از آنكه فاجعه‌ای رخ دهد باید مسائل را مدیریت كنیم.
وی ادامه داد: تجربه سیل اخیر نشان داد كه برخی دستگاه‌ها باید به صورت مشترك برای مدیریت و كاهش آسیب های سیل اقدام كنند و ارتباط میان مدیران این دستگاه ها نزدیك باشد.
نماینده ولی فقیه در استان فارس گفت: گاه احساس می‌شود در ستاد بحران آن هماهنگی‌ها و اقداماتی كه باید سریعاً انجام شود، رخ نمی‌دهد و این مهم نشانگر آن است كه باید مانورهای مواجهه با بحران طراحی كنیم، مانور‌هایی كه جنبه نمایشی نداشته باشد.
وی اظهار داشت: مانور نمایش نیست، تمرین است و نیرو‌ها را درگیر می‌كند و آسیب های ناشی از بحران را كاهش می دهد، از همین رو باید در مساله مدیریت بحران با جدیت وارد شویم و شاخصی برای آن تعیین كنیم.

** همه دستگاه ها برای پیشگیری از خطرات مسیل ها پای كار بیایند
آیت‌الله دژكام با اشاره به پیگیری‌های قضایی برای مشخص‌كردن مقصران احتمالی حادثه سیل شیراز گفت: مباحث حقوقی این موضوع بسیار جدی است. وقتی مسیلی در شهر است نمی‌توان گفت تنها یك اداره تكلیف دارد. گاه در وسط مسیل خانه ساخته می‌شود، در این مواقع همه دستگاه‌ها باید پای كار بیایند و ادای وظیفه كنند و اگر واقعاً احتمال خطر هست، در همان زمان تملك صورت گیرد.
آیت‌الله دژكام افزود: هر دستگاهی كه كوتاهی كرده و مالك را به امكانات وسیع رسانده و بار مردم را روی دوش دولت انداخته، باید پاسخگو باشد. مردم امروز بسیار فهیم و عالم هستند و كسی نمی‌تواند بگوید شبانه فروختم و رفتم.
نماینده مقام معظم رهبری در استان فارس خاطرنشان كرد: دستگاه قضا ممكن است برای هر دستگاه سهمی در نظر بگیرد،همه باید حكم قاضی را بپذیریم. ما در مقام داوری نیستیم؛ اما آن كه داور است وظیفه‌ای جدی دارد و باید حقوق هر كسی را ادا كند.
نماینده ولی فقیه در استان فارس تاكید كرد: نمی‌خواهیم از گذشته شكایت كنیم، می‌خواهیم برای آینده درس بگیریم و امروز كه داریم برنامه‌ای 50 ساله می‌نویسیم باید همه جوانب را در نظر داشته باشیم.
به گزارش ایرنا، بارش كم سابقه باران طی مدت زمان كوتاه در روزهای پنجم و ششم فروردین 98 در شیراز موجب كشته شدن 21 نفر و خسارت های مالی فراوان به خانه ها و تاسیسات شهری و اتومبیل ها شد. این سیل هرچند موجب اندوه و خسارات زیادی شد اما جلوه های مهربانی و مهمان نوازی مردم شیراز را باری دیگر در سطح ملی و بین المللی بازتاب داد.
7375 / 2027