به گزارش یكشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری ناسا، اهداف اصلی این ماموریت، آزمایش فناوریهای In-Situ Resource Utilization یا به اختصار (ISRU) به منظور تولید اكسیژن مورد نیاز برای سوخت و تنفس از اتمسفر مریخ و همچنین شناسایی اندازه و ریختشناسی غبار موجود در اتمسفر این سیاره به منظور درك بهتر آثار آن بر عملكرد سیستمهای سطحی را شامل میشوند.
سیستم MOXIE گاز دی اكسید كربن موجود در اتمسفر مریخ را با استفاده از یك فرآیند الكتروشیمیایی به مولكولهای مونوكسید كربن و اكسیژن خالص تبدیل میكند. برای این منظور یك سیستم فشردهسازی موسوم به Acquisition and Compression یا CAC اتمسفر مریخ را به درون كاوشگر مكیده و پس از عبور از فیلتر و جداسازی دی اكسید كربن، آن را تا یك اتمسفر فشرده میكند. دی اكسید كربن فشرده شده به سیستم دیگری موسوم به Solid OXide Electrolyzer یا SOXE وارد میشود تا مولكولهای آن در كاتد شكسته شده و مولكولهای اكسیژن خالص تولید شوند. این فرآیند عكس فرایندی است كه در سلولهای سوختی رخ میدهد.
سیستم SOXIE در دمای 800 درجه سانتیگراد عمل میكند و نیازمند بهرهگیری از یك سیستم دمایی جامع از جمله مكانیزمهایی برای گرمایش گاز ورودی و خنك سازی گاز خروجی است. این سیستم یك جریان خروجی از گازهای اكسیژن، دی اكسید كربن و مونوكسید كربن دارد كه برای ارزیابی میزان تولید اكسیژن، خلوص آن و كنترل فرایند، مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرند. جریان الكتریكی درون SOXIE نتیجه مستقیم انتقال یونهای اكسید درون الكترولیت است و شاخص مستقلی برای اندازهگیری میزان اكسیژن تولید شده توسط سیستم محسوب میشود.
بر اساس نرخ تبدیل اكسیژن كه بر اساس معیارهایی از قبیل نرخ ورودی دی اكسید كربن، دما و ولتاژ اعمال شده، محاسبه میشود، میزان تولید اكسیژن بسته به شرایط محیطی مریخ بهینه میشود. گازهای خروجی نیز به منظور حفظ سلامت سیاره، خنك شده و توسط كاوشگر در اتمسفر آزاد میشوند.
علمی **9259** 1055
تاریخ انتشار: ۱۸ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۸:۱۵
تهران- ایرنا- ناسا خود را برای ماموریت 2020 مریخ آماده میكند كه در آن قرار است عملكرد سیستم تامین اكسیژن موسوم به MOXIE مورد آزمایش قرار گیرد.