به گزارش ايرنا، بر اساس بررسي هاي انجام شده سيلاب به عنوان يك بلاي طبيعي شناخته شده ولي در عمل سيلاب هم از نظر تلفات جاني و هم از نظر خسارات مالي مهيب ترين بلاي طبيعي در جهان محسوب مي شود.
ماه جاري ايران را بارش هاي شديد و سيل آسا فرا گرفته و سبب سرازير شدن سدها و سبب طغيان رودخانه ها در بيشتر استان هاي آن از جمله گلستان، لرستان و خوزستان شده است.
بسياري از مردم سيل زده ايران در شوك ناگهاني و غيرمنتظره سيل اخير به سر مي برند و بيش تر از هر زمان ديگري نيازمند همدردي و كمك هموطنان خود هستند.
در نخستين ساعات سيل و آبگرفتگي برخي از شهرهاي اين كشور نيروهاي امدادي، خدمات رسان و مردمي آستين همت را بالا زدند و براي كاهش آلام مردم و جبران خسارت ها شتافتند كه اين مهم نشان دهنده اوج همدلي مردم و مسئولان بوده است.
بار ديگر حماسه همبستگي و همدلي ايرانيان تكرار شد و در بسياري از استان ها و شهرهاي كشور پايگاه هاي جمع آوري كمك هاي مردمي به راه افتاد.
پايگاه هاي جمع آوري كمك هاي مردمي با همكاري جمعيت هلال احمر و تشكل هاي مردم نهاد در ديگر استان ها نيز راه اندازي شده و فراخوان براي مشاركت گسترده مردم در رسانه هاي رسمي و حتي فضاي مجازي پخش شده است.
در فضاي مجازي نيز بسياري از كاربران ضمن ارسال و تبادل تصاوير و فيلم هاي كوتاه اين حادثه، عكس هاي پروفايل خود را با تصاويري از سيل تغيير داده اند و اينگونه با سيل زدگان احساس همدردي مي كنند.
امام جمعه موقت ياسوج مي گويد: در سيلاب هاي اخير تمامي دستگاه هاي امدادرسان و نيروهاي مسلح با تمام قوا به ياري سيل زدگان شتافته اند كه نشان دهنده اوج همدلي مردم و مسئولان است.
حجت الاسلام سيد علي صالح موسوي اعظم تصريح كرد: مردم نوع دوست ايران از جمله استان كهگيلويه و بويراحمد با كمكهايشان به سيل زدگان كشور همبستگي و نوع دوستي خود را در مواقع سخت به خوبي نشان خواهند داد.
وي افزود: گرچه همدرديها و كمكهاي مردم سراسر كشور و مسئولان التيام بخش دردهاي سيل زدگان خواهد بود اما بايد قبول كرد حال آنها در اين روزهاي سخت و سرد كه خانه و زندگي خود را از دست دادهاند، قابل وصف نيست.
حجت الاسلام موسوي اعظم عنوان كرد: مردم ايران با الگو گرفتن از پيشوايان ديني خود در اين روزهاي سخت و سرد استان هاي سيل زده مقتدرانه و سلحشورانه حماسه آفريدند و در ياري رساندن به آنها پيشقدم بودند.
وي بيان كرد: از ابتداي سيلاب هاي اخير رهبر معظم انقلاب در پيام هايي به كمك رساني و بازسازي ويراني ها تاكيد كردند و همچنين رييس جمهوري، معاون اول رييس جمهوري، اكثر وزيران، فرماندهان ارتش و سپاه نيز بر رسيدگي به مناطق سيل زدگان تاكيد داشتند و شانه به شانه هم در ميدان حضور يافتند و در مجموع بسيج همفكري در ارتباط با خدمات به سيل زدگان به وجود آمد.
وي گفت: هم اينك بسياري از هم وطنان سيل زده نياز به حمايت مالي دارند هر چند دولت كمكهاي اساسي را خواهد داشت اما مردم نيز بايد پاي كار باشند و مشكلات را برطرف كنند.
با توجه به تداوم سيل و آبگرفتگي در شهرهاي سيل زده ايران از جمله گلستان، لرستان و ايلام و ديگر شهر ها و روستاها بسته هاي غذايي آماده در ميان سيل زدگان توزيع مي شود.
از آنجايي كه سيل خانه و كاشانه مردم اين ديار را نابود كرده نياز هاي سيل زدگان به ويژه كودكان كمتر از 6 سال، مادران باردار و شيرده، سالمندان، معلولان، بيماران، خانواده هاي پرجمعيت، افراد تنها يا بي سرپرست، تنها با توزيع بسته هاي غذايي رفع نمي شود و نيازهاي بيشتري در زمينه هاي مختلف داند.
تجربه و مطالعات علمي نشان داده كه پس از فروكش كردن مرحله حاد حادثه، مشكلات رواني و اجتماعي به صورت جديتر بروز ميكند و تا مدت طولاني نيز باقي ميماند و اين امر بار افراد گرفتار حادثه را دو چندان ميكند.
اين امر لزوم برنامهريزي مناسب براي مقابله با چنين پيامدهايي را نشان ميدهد.
به طور معمول در سوانح و حوادث بزرگ، كودكان و نوجوانان بيشتر در معرض آسيب قرار ميگيرند و بعضا از نيازهاي آنها غفلت ميشود.
سيل زدگان براي سازگاري با شرايط بحراني و از سرگرفتن فعاليت هاي عادي خود نيازمند حمايت هاي رواني و اجتماعي هستند.
به طور كلي و بر اساس عقيده كارشناسان بلايا و اتفاقات ناخوشايند بر روي همه افراد تاثير يكساني ندارند.
يك پژوهشگر در اين مورد ابراز كرده است كه حوادث غير مترقبه غيرمنتظره، ناگهاني و خطرناك هستند و مي توانند تهديدي براي زندگي افراد به شمار روند.
دكتر سيد اكبر بيان زاده افزوده است كه بعد از وقوع حوادث غير مترقبه موضوعي كه از اهميت بسيار برخوردار است اما به زودي و در خلال مشكلات مورد غفلت قرار مي گيرد ، وضعيت روحي گروه هاي حساس به ويژه كودكان، افراد بي سرپرست، زنان باردار و سالمندان است.
اين پژوهشگر بيان مي كند: بهداشت رواني آسيب ديدگان و بازماندگان حوادث غيرمترقبه از جمله سيل و زلزله از اهميت ويژه اي برخوردار است زيرا كه بود يا نبود بهداشت رواني خود مي تواند دارايي و سرمايه اي بزرگ خود مي تواند دارايي و سرمايه اي بزرگ و يا سدي نيرومند در راه بهبودي مشكلات ناشي از پيامد هاي زيانبار بلاياي طبيعي در كوتاه مدت و مهم تر از آن در بلند مدت باشد.
بيان زاده معتقد است كه ارائه خدمات امداد رساني بلافاصله پس از بروز حادثه و رسيدگي به بازماندگان نقش اساسي در كاهش آسيب هاي بدني، روان شناختي و پيامد هاي رواني زيان بار اين حوادث دارند.
بر اساس نظر اين پژوهشگر، پس از بروز حوادث مترقبه افراد بازمانده كه فشار رواني شديدي را تحمل كرده اند با وجود داشتن مشكلات رواني از دريافت خدمات روانشناسي و روانپزشكي خودداري مي كنند كه وظيفه دست اندركاران بهداشت رواني است تا به آن ها مراجعه كرده و خدمات را ارائه دهند.
به اعتقاد اين روانشناس توجه به برآورده شدن نياز هاي اوليه و اساسي بازماندگان و همچنين نياز هاي بهداشت روان و كوشش در راستاي بهبود زخم هاي ناشي از اين فاجعه طبيعي حياتي به نظر مي رسد.
شكل دادن فعاليت هاي اجتماعي و مشاركت دادن آن ها در امور اجتماعي خود تاكيد مي شود زيرا سبب ايجاد افق هاي نو و اميد هاي تازه در زندگي آنها مي شود.
پس بهتر است با شناسايي اقلام مورد نياز اين گروه هاي آسيب پذير و شناساندن آن ها به مردم كمك هاي بيشتري در اين زمينه ها براي افراد مذكور ارسال شود.
بر اساس ارزيابي هاي انجام شده توسط گروه هاي امدادرسان هم اينك ضروري ترين نيازهاي سيل زدگان استان هاي مختلف كشور اقلام زيستي شامل چكمه، زيرانداز، كلمن آب، بسته هاي ظروف غذا خوري، اقلام بهداشتي مصرفي، سرويس هاي بهداشتي، حمام هاي صحرايي، نانوايي صحرايي، آب آشاميدني سالم و بسته هاي غذايي آماده براي شرايط اضطراري عمومي و پيچيده است.
اما در اين ميان نيازهاي ضروري كودكان، بانوان و سالمندان به عنوان گروه هاي آسيب پذير نيز در گفت و گو با آنان اين گونه ارزيابي شد.
نيازهاي ضروري كودكان در زمان حاضر (لباس نو، چكمه و كفش نو، دمپايي، جوراب، ژل ضد عفوني دست، خمير دندان و مسواك، ناخن گير، شانه سر، شامپو بچه گانه و دهان شويه، اقلام خوراكي براي تغذيه كودكان(بيسكويت، مويز، كشمش سبز، خرما و ميوه) ارزيابي شده است.
نيازهاي ضروري بانوان در زمان حاضر نيز (چكمه، لباس زير زنانه، جوراب زنانه، روسري يا شال، پدهاي بهداشتي، وازلين، ژل بهداشتي ويژه بانوان، قطره شيرافزا، ويتامين K2، كيت خياطي، قيچي، آينه كوچك، كرم دست و صورت، دستمال مرطوب، صابون، اقلام خوراكي براي تغذيه زنان باردار( مغزگردو و بادام، آجيل سويا، كشمش،خرما،توت خشك، انجير خشك و برگه هلو) ارزيابي شده است.
نيازهاي ضروري سالمندان در زمان حاضر نيز (چكمه، لباس زير، كپسول ويتامينD، ويتامين B12، مكمل روي، لباس گرم نو، دستگاه فشار سنج، دستگاه اندازه گيري قند خون و پوشاك بي اختياري ادرار بزرگسالان) ارزيابي شده است.
در هفته هاي اخير بارش هاي سيل آسا در برخي از مناطق ايران از جمله گلستان، لرستان، خوزستان و چندين شهر ديگر سبب بروز حادثه و طغيان رودخانه ها و مسيل ها و در نهايت به راه افتادن سيل هاي غيرمنتظره اي شد.
9868/6110
تاریخ انتشار: ۱۹ فروردین ۱۳۹۸ - ۰۸:۵۳
ياسوج- ايرنا- به طور معمول در سوانح و حوادث مترقبه بزرگ و ناگهاني، كودكان، مادران باردار و شيرده، سالمندان، معلولان، افراد تنها يا بي سرپرست بيشتر از ساير افراد در معرض خطر قرار مي گيرند و در بيشتر مواقع از نيازهاي آنها غفلت ميشود.