عزّت الله مرادي روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با اشاره به وقوع سيل و بارش هاي كم سابقه اخير در كشور پس از يك دهه خشكسالي افزود: علاوه بر حفظ مراتع و پوشش گياهي، اجراي طرح هاي آبخيزداري نيز در كنترل سيل و روان آب ها، موثر است.
وي خاطرنشان كرد: سميرم به عنوان منطقه اي كوهستاني با تپه ها، دامنه ها و دره هاي شيب دار متعدد، از مناطق مهم حوضه بزرگ آبريز كارون محسوب مي شود.
به گفته مرادي، دو آبريز بزرگ خِرسان در منطقه 'آب ملخ' كه از بهم پيوستن رودخانه هاي ماربُر، سيستان و تنگاب در جنوب سميرم تشكيل مي شود و آبريز 'سولگان-ونك' در غرب سميرم، هر دو از منطقه ما خارج و وارد حوضه آبي كارون و استان چهارمحال و بختياري مي شوند.
وي با بيان اينكه، متوسط سالانه خروجي آب از اين آبريزها2 تا 3 ميليارد مترمكعب است كه از دسترس استان اصفهان و سميرم خارج مي شود، افزود: در بارش هاي هفته اول و دوم فرودين، با سيلابي شدن، تخريب پل ها و درختان حاشيه در مسير اين رودخانه ها، شاهد افزايش خروج اين حجم آب از منطقه هستيم.
رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري سميرم با تاكيد بر اهميت آبخيزداري اظهار داشت: در بارش هاي بهاره امسال، افزون بر 14 ميليون مترمكعب آب در سفره ها و منابع زير زميني سميرم ذخيره شد.
وي با يادآوري سرريز تعدادي از بندها در بارش هاي اخير گفت: 54 ميليون مترمكعب روان آب و سيلاب نيز توسط بندهاي آبخيز در جاي جاي سميرم در اين مدت ذخيره شد.
مرادي در باره 2 دليل عمده در ايجاد سيل جاري تصريح كرد: نخستين عامل شدت بارش، بعد از سال ها خشكسالي و كم آبي با دور برگشت هاي100 تا 400 ساله بود كه روان آب هاي زيادي را ايجاد كرد و عامل تخريب شد.
وي عامل دوم را تخريب و نابودي گسترده جنگل ها، پوشش گياهي و مراتع عنوان كرد و گفت: لُخت شدن زمين از پوشش گياهي، ايجاد فرسايش خاكي و بادي، سيلابي شدن مناطق مختلف كشورمان را به دنبال داشت.
وي كه سال ها در استان هاي شمالي كشور مانو كشور افريقاي جنوبي، تحقيق ها و تجربه هاي متعددي در زمينه منابع طبيعي كسب كرده است، افزود: سيلاب امروز همراه با گل و لاي كه در حقيقت حامل خاك غني و حاصلخيز است، ضربه اي جبران ناپذير به طبيعت و آب و خاك كشور وارد مي كند.
رييس اداره منابع طبيعي سميرم، يكي ديگر از عوامل تشديد خسارت سيل بهاره را تغيير كاربري هاي غيراصولي اعلام كرد و افزود: اين موضوع بويژه با تصرف در مسير ايلراه هاي عشايري، احداث جاده ها، ريل راه آهن و تغيير و تخريب ساير زيرساخت ها كه به نوعي دست اندازي به ساختار طبيعي طبيعت محسوب مي شود، باعث شدت گرفتن جريان سيل و بيشتر شدن حجم تخريب ها شد.
مرادي گفت: حادثه سيل اخير نشان مي دهد كه هرچه به قوانين طبيعت احترام بگذاريم، خود و نسل هاي بعدي نيز از اين موضوع منتفع خواهيم شد.
وي ادامه داد: بايد در حد توان خود از طبيعت و پوشش آن بهر برداري كرد و از تعادل خارج نشد.
مرادي گفت: آنچه اتفاق مي افتد بلاي طبيعي نيست بلكه حادثه طبيعي است، زيرا طبيعت كار خود را مي كند و راه خود را مي رود بنابراين، حادثه اي كه روي مي دهد با دست اندازي انسان به همان طبيعت ايجاد شده است.
وي توضيح داد: زماني كه چندين سال به اصول منابع طبيعي بي توجه باشيم برآيند آن اين مي شود كه طبيعت فرياد مي زند كه با من درست رفتار كنيد و امروز نيز سيل خروشاني را كه شاهديم در واقع همان فرياد طبيعت است كه در سال هاي اخير، آرام بوده و ما هر بلايي را كه خواسته ايم، بر سرش آورده ايم.
وي رودخانه را به مثابه 'خانه رود' عنوان كرد و افزود: طبيعي است كه وقتي ما به حريم و بستر رود بي توجه باشيم و خانه رود را تخريب يا تصرف كنيم، رودخانه نيز روزي، خانه ما را خراب مي كند.
مرادي در باره اعتبار هزينه شده منابع طبيعي سميرم در سال گذشته گفت: سال 97 افزون بر 20 ميليارد ريال در شهرستان سميرم در اين بخش هزينه شد.
وي با بيان اينكه در سفر اخير استاندار اصفهان به سميرم مقرر شد40 ميليارد ريال به منظور اجراي طرح هاي آبخيزداري در اين شهرستان اختصاص يابد، تصريح كرد: اگر استانداري نيز60 ميليارد ريال سهم تواقفي خود با سازمان جنگل ها را تخصيص دهد، در مجموع يكصد ميليارد ريال اعتبار به بخش مراتع و منابع طبيعي سميرم اختصاص داده شده است.
شهرستان سميرم با چهار محدوده مطالعاتي(دشت) قبر كيخا، سميرم، وردشت و كُمه جزو حوضه آبريز كارون بزرگ محسوب مي شود.
اين خطه كوهستاني، داراي 18 هزار هكتار باغ، 17 هزار هكتار زمين زراعي، 455 هزار هكتار عرصه ملي و 330 هزار هكتار مرتع و جنگل هاي طبيعي است.
شهرستان سميرم در160 كيلومتري جنوب اصفهان و ضلع شمالي ارتفاعات دنا و زاگرس مياني، واقع شده است.
7147/6027
تاریخ انتشار: ۱۹ فروردین ۱۳۹۸ - ۲۰:۰۰
سميرم، اصفهان- ايرنا- رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري سميرم گفت: راهكار اصلي و قطعي كنترل سيل و سيلاب، حفظ و حراست از مراتع و منابع طبيعي است.