بجنورد - ایرنا - معاون امور بازسازی و مسكن روستایی بنیاد مسكن انقلاب اسلامی گفت: بر اساس مصوبه دولت، واحدهای مسكونی سیل زده كه بیمه هستند، مشمول كمك های بازسازی نمی شوند كه این امر چندان منطقی نیست.

عزیزالله مهدیان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: سازمان برنامه و بودجه هم اعلام كرده واحدهای خسارت دیده ای كه بیمه هستند، مشمول دریافت كمك های بازسازی نمی شوند كه البته پیگیری برای حل این مشكل در دست انجام است.
وی تاكید كرد: واحدهای مسكونی بیمه شده، نباید از كمك های بازسازی سیلاب محروم بمانند.

* خسارت سیل به بیش از 135 هزار واحد
مهدیان گفت: بر اساس آخرین آمار، 135 هزار و 436 واحد مسكونی شهری و روستایی كشور از سیل آسیب دیده اند كه 47 هزار و 320 واحد از این تعداد نیاز به بازسازی و 79 هزار و 937 واحد نیاز به تعمیر دارد.
وی اظهار داشت: از مجموع واحدهایی كه نیاز به ساخت پیدا كرده اند، هفت هزار و 19 واحد شهری و 40 هزار و 301 واحد روستایی است و از واحدهای نیازمند تعمیر هم 28 هزار و 295 واحد شهری و 51 هزار و 642 واحد روستایی است.
معاون امور بازسازی و مسكن روستایی بنیاد مسكن خاطرنشان كرد: هشت هزار و 179 واحد تجاری هم در سیلاب اخیر دچار خسارت شده است كه 2 هزار و 730 واحد آن در روستاها و مابقی در نقاط شهری است.

* رانش زمین، چالشی برای ساخت و ساز
مهدیان گفت: تمام ارزیابی ها از برآورد خسارات ناشی از سیل تا چهارشنبه همین هفته جمع بندی می شود.
وی افزود: بارندگی ها سبب بروز مشكل رانش زمین در برخی نقاط كشور شده است كه بیشترین مشكل این حادثه طبیعی در استان گلستان بوده است.
معاون امور بازسازی و مسكن روستایی بنیاد مسكن گفت: برخی از ساخت و سازها در حریم و نزدیكی رودخانه ها انجام شده كه باید نسبت به جابه جایی آنها اقدام شود.
مهدیان اظهار داشت: بررسی ها برای تعیین دقیق و نهایی خسارت ها، به صورت خانه به خانه توسط كارشناسان انجام می شود.

* ابلاغ تسهیلات
وی درباره كمك های دولت به بازسازی مناطق سیلزده گفت: به هر واحد روستایی كه نیاز به بازسازی پیدا كرده، 400 میلیون ریال تسهیلات و 100 میلیون ریال كمك بلاعوض تعلق می گیرد و برای بازسازی هر واحد شهری نیز 500 میلیون ریال وام و 120 میلیون ریال كمك بلاعوض داده می شود.
وی گفت: برای تعمیر هر واحد خسارت دیده شهری و روستایی هم 150 میلیون ریال تسهیلات و 50 میلیون ریال كمك بلاعوض پرداخت می شود و علاوه بر آن تمام حادثه دیدگان سیل، 50 میلیون ریال كمك بلاعوض و 150 میلیون ریال وام بانكی برای جبران خسارت های معیشتی دریافت می كنند.
معاون امور بازسازی و مسكن روستایی بنیاد مسكن خاطرنشان كرد: نرخ تسهیلات در نقاط روستایی 4 و در شهرها 5 درصد است.
وی با بیان اینكه اعتبارات بازسازی در مرحله نخست به صورت علی الحساب ابلاغ شده است گفت: برای كمك بلاعوض سه هزار و 260 میلیارد ریال ابلاغ شده و 860 میلیارد ریال هم برای تاسیسات زیربنایی روستاها و 9 هزار و 380 میلیارد ریال تسهیلات برای بازسازی مسكن ابلاغ شده است.

* بازسازی مناطق زلزله زده كرمانشاه در مراحل پایانی
مهدیان درباره اقدامات انجام شده در مناطق زلزله زده كرمانشاه گفت: تا كنون 98 درصد از كار بازسازی واحدهای آسیب دیده از زلزله در نقاط روستایی و 85 درصد آن در شهرها به پایان رسیده است و تلاش داریم مناطق زلزله زده این استان را تا نیمه امسال بازسازی كنیم.
معاون امور بازسازی و مسكن روستایی بنیاد مسكن انقلاب اسلامی خاطرنشان كرد: در استان كرمانشاه حدود 27 هزار واحد روستایی و 11 هزار واحد شهری ساخته شده است.
وی با اشاره به پیش بینی ها برای اسكان موقت سیلزدگان گفت: با توجه به اینكه فصل گرم سال در پیش است و حادثه دیدگان می توانند چند ماه در چادر و یا منزل بستگان به سر ببرند مشكل خیلی حاد نیست اما پیش بینی لازم برای اسكان موقت آنان شده و پیشنهادهایی هم برای اجاره مسكن مطرح شده كه هنوز در این باره تصمیم گیری نهایی نشده است.
وی خاطرنشان كرد: برای اسكان موقت در مناطق زلزله زده كرمانشاه بیش از 20 هزار كانكس توزیع شده كه 13 هزار واحد از منابع دولتی و مابقی از طرف خیران تامین شد و برای اسكان موقت برخی از حادثه دیدگان هم اجاره بها پرداخت شد.

* افزایش سقف تسهیلات مسكن روستایی
مهدیان با اشاره به افزایش سقف تسهیلات طرح ویژه مسكن روستایی، گفت: امسال سقف وام مسكن روستایی به 400 میلیون ریال افزایش یافته است.
معاون امور بازسازی و مسكن روستایی بنیاد مسكن تصریح كرد: امسال 200 هزار واحد مسكونی در روستاهای كشور با استفاده از این تسهیلات ساخته می شود.
وی افزود: سال گذشته هم قرار بود 200 هزار واحد مسكونی با استفاده از این تسهیلات ساخته شود اما تنها 45 هزار و 500 فقره پرونده، منجر به انعقاد قرارداد با بانك ها شد.

* همكاری نكردن بانك ها
معاون امور بازسازی و مسكن روستایی بنیاد مسكن خاطرنشان كرد: به علت همكاری نكردن مطلوب بانك ها، تنها یك چهارم از سهم 200 هزار فقره وام بانكی، منجر به عقد قرارداد شده و این در حالی است كه متقاضی برای دریافت وام ها زیاد است.
وی افزود: البته بدهكاری روستاییان به بانك ها هم بر میزان همكاری بانك ها تاثیر گذارده است و شاید این بدهكاری ها، سبب عدم استقبال بانك ها از این طرح شده است.
به گفته مهدیان از آغاز اجرای طرح پرداخت تسهیلات ویژه مسكن روستایی در سال 84 تاكنون، یك میلیون و 686 هزار و 600 واحد مسكونی در روستاها ساخته شده و 403 هزار واحد هم در قالب بازسازی مناطق حادثه دیده در روستاها ایجاد شده كه در مجموع 2 میلیون و 90 هزار واحد با این وام ها ساخته شده است.
وی افزود: حدود 200 هزار واحد هم تا سال 84 در قالب بهسازی مسكن روستایی، در این مناطق ساخته شده و بر این اساس حدود 43 درصد از پنج میلیون و 300 هزار واحد مسكن در روستاهای كشور، مقاوم شده است.
معاون امور بازسازی و مسكن روستایی بنیاد مسكن انقلاب اسلامی گفت: البته این رقم در برخی استان ها 65 درصد و در برخی كمتر است و اكنون در استان خراسان شمالی هم بیش از 50 درصد روستاییان در منازل مقاوم زندگی می كنند.
معاون امور بازسازی و مسكن روستایی بنیاد مسكن در سفری یك روزه به استان خراسان شمالی، از مناطق سیل زده این استان دیدن كرد.
بارندگی و سیلاب های نوروز امسال به بیش از 6 هزار واحد مسكونی استان خراسان شمالی آسیب رسانده است.
7185/5132