به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، «بهروز كمالوندی» امروز - سه شنبه- در حاشیه روز ملی فناوری هسته ای در گفت گو با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره احتمال باز شدن مجدد پرونده پی ام دی( ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته ای ایران) اظهار داشت: یوكیا آمانو آنچه را كه باید بگوید، مرتبا بیان كرده است. ممكن است در ذهن نتانیاهو (نخست وزیر رژیم صهیونیستی) و یكی دو نفر باز كردن پی ام دی باشد و در ذهن آنها چنین آرزویی داشته باشند ولی هم به لحاظ حقوقی و هم سیاسی این موضوع كاملا بسته شده است.
سخنگوی وزیر كشور افزود: آژانس بین المللی اتمی هم در سال 2015 گزارش آن را داده است و آمانو مكرر اشاره كرده كه این موضوع مربوط به گذشته بوده و بررسی شده است و آقای آمانو حتی در پارچین آمد و نمونه گیری ها انجام و به همه سوالات جواب داده شد نهایتاً این پرونده در شورای حكام بسته شد.
كمالوندی با بیان این كه تلاشی كه امثال نتانیاهو می كنند تلاش بیهوده ای است، افزود: آنها حتی قبل از موضوع برجام این كار را میكردند بعد از برجام هم ادامه دادند، ولی تنها سر و صداهای رسانه ای می كنند.
**ورود به زنجیره 20 تایی سانتریفیوژ یعنی آمادگی برای تولید صنعتی
وی در پاسخ به این سوال دیگری درباره آغاز عملیات نصب زنجیره 20 تایی IR6 و اینكه آیا این برنامه در چهارچوب برجام است، گفت: نصب IR6 زنجیره ای ده تایی را داشتیم، نصب زنجیره 20 تایی را هم شروع كردیم كه امروز ارائه شد.
كمالوندی اظهار داشت: این برنامه در چهارچوب برجام انجام می شود ولی نكته مهم به لحاظ فنی جهشی است كه ما داریم. وقتی آزمایش ها در زنجیره 10 تایی سانتریفیوژ انجام می شود وسراغ زنجیره 20 تایی سانتریفیوژ می روید در واقع برای تولید صنعتی آماده می شوید.
كمالوندی با بیان اینكه این كار زمان بر است و باید تست های خود را داشته باشد، افزود: درحال حاضر میتوانیم بگوییم كه این ماشین قابل اعتماد و قابل اتكاست و به فرض اینكه به هر دلیل بخواهیم از برجام بیرون بیاییم میتوانیم روی آن حساب كنیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی یادآورشد:ممكن است حتی اگر تست های آن را هم ادامه ندهیم بتوانیم تولید صنعتی كنیم ولی احتمال دارد كرش( شكستگی) بیشتری داشته باشد، اما اگر بخواهیم ماشین صد در صد قابل اعتماد باشد و به راحتی تولید صنعتی داشته باشیم، نیاز به زمان داریم و ما بر اساس زمان بندی كه در چارچوب برجام دیده شده كار را پیش میبریم.
وی در پاسخ به این سوال كه تزریق گاز طبق مرحله زمانبندی انجام میشود،گفت: زنجیره ده تایی مدتهاست كه زیر گاز كار خود را انجام می دهد وقتی نصب زنجیره 20 تایی تمام ، و تست های مكانیكال هم انجام شود، وارد مرحله گازدهی میشود.
كمالوندی اظهار داشت: الان می توانیم بگوییم بالای 50 الی 60 درصد اقدامات اساسی انجام شده و باید تست ها انجام، و گاز تزریق شود و معمولا چند سالی باید تحت فشار گاز باشد تا اشكالات آن مرتفع شود.
وی یادآورشد: وقتی ماشین ها تك ماشین است یك رفتار دارند، یا 4 ماشین و یا 10 ماشین میشود، رفتار متفاوتی دارند و باید طوری باشد كه هر چقدر تعداد این ها بیشتر می شود، ظرفیت اسمی و مشخصاتی كه می خواهیم انجام دهد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اظهارداشت: به لحاظ زمانی حتی جلوتر از چیزی هستیم كه می تواند در برنامه باشد ولی ما در چارچوب برجام اقدام می كنیم.
كمالوندی گفت: ما تا ۸ سال با همین تعداد پیش می رویم ولی از سال هشتم شروع به تولید انبوه این ماشین ها خواهیم كرد.فعلا به لحاظ برجام ما تولید انبوه نمی كنیم. در سال هشتم عملاً محدودیت ها رفع می شود و ما می توانیم بدون روتور به هر تعداد تولید كنیم البته رتور محدودیتی دارد كه از سال دهم و دوازدهم این محدودیت ها هم از بین می رود.
وی اضافه كرد: تحقیق و توسعه كار زمانبر است. اگر فردا هم از برجام بیرون بیاییم این طور نیست كه زنجیره 100 تایی داشته باشیم. زنجیره باید كار خود را ادامه دهد، تستهای آن انجام شود و ایرادات ماشین و آبشار گرفته شود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: زمانی شما می خواهید مواد غنی شده را به سرعت افزایش دهید و برای شما مهم نیست كه ماشین كاملاً خوب نباشد و یا كرش (شكستگی) هم داشته باشد و به لحاظ مالی برای شما موضوع اهمیت ندارد كه ماشین چه مدت كار كند و شما دنبال مواد هستید اما به لحاظ اقتصادی ما باید زمانی دنبال تولید انبوه برویم كه تمام تست های آن انجام شده باشد.
**ظرفیت 252 هزار سو صد درصد دست یافتی است
كمالوندی اضافه كرد: آنچه در مذاكرات برجام در قالب برنامه ۱۵ ساله درباره تحقیق و توسعه و غنی سازی انجام شد و به تایید شورای امنیت رسید و مسئولین نظام این برنامه را تایید كردند، این است كه در انتها ما به ۲۵۲ هزار سو میرسیم.
وی یادآورشد: كف مد نظر رهبری ۱۹۰ هزار سو بود ولی برنامهای كه ارائه و به آژانس هم داده شد این بود كه ما در سال پانزدهم به ۲۵۲ هزار سو برسیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با تاكید بر این كه رقم ۲۵۲ هزار سو صد درصد دست یافتنی است، اظهارداشت: ما بر روی ماشین های چهارسو، چهار سو و نیم پنج سو حساب كرده بودیم.در حالی كه الان می توانیم روی IR6هم حساب كنیم كه ظرفیت آن 10 سو است و می توانیم به مراتب بیش از 252 هزار سو برسیم.
** سازمان انرژی اتمی هم می تواند به شرایط قبل بازگردد، هم پیشرفت های كنونی را ادامه دهد
كمالوندی در پاسخ به سوال دیگری درباره بازطراحی راكتور اراك گفت: بازطراحی اراك بر اساس برنامه زمانبندی خود پیش می رود و مدام ما و چینی ها رفت و آمد داریم و به طور موازی كارها پیش میرود. یعنی از یك طرف ما طراحی اولیه را انجام داده و به چینی ها می دهیم چینی ها آن را تایید می كنند و طراحی ثانویه را هم انجام می دهیم در واقع دو طرف به طور همزمان كار می كنند.
وی با بیان این كه موضوع مهم راكتور اراك طراحی است نه ساخت و نصب، اظهارداشت: همانطور كه آقای دكتر صالحی هم اشاره كردند اگر خلف وعده این ها ادامه یابد و تصمیمی گرفته شود، میتوانیم رآكتور قبلی را احیا كنیم و آقای دكتر صالحی هم اشاره كردند كه ما لوله ها را داریم آنها را عوض می كنیم و دوباره رآكتور برقرار میشود
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: ما دنبال این نیستیم كه راكتور قبلی را دوباره راه بیاندازیم. اگر بتوانیم كار بازطراحی را با سرعت پیش ببریم نیازی به آن نیست. این امر مستلزم این است كه طرف های مقابل هم تعهدات خود را انجام دهند.
كمالوندی یادآورشد: سازمان انرژی اتمی از هر لحاظ آمادگی دارد هم میتواند با سرعت به شرایط قبل برگردد هم این كه پیشرفت های كنونی مانند IR6را ادامه دهیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره رادیو داروی مربوط به درمان كبد اظهارداشت: تست های بالینی این دارو انجام شده نتایج خوبی هم داشته و مورد تایید وزارت بهداشت است. این پروژه ها زمانبر هست باید مراحل آزمایشگاهی و بالینی را طی كند و نتایج آن كاملا مثبت باشد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اضافه كرد: آن چه الان گفته شده كسانی كه ( این دارو) بر روی آنها كار شده حدود ۶۰ درصد جواب مثبت گرفتند ولی خود وزارت بهداشت هم شاخصهایی دارد و ما منتظر وزارت بهداشت هستیم.
سیام2021**3070**1336
تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۳:۳۶
تهران - ایرنا- سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: پیامدی موضوعی مربوط به گذشته است و به لحاظ حقوقی و سیاسی این موضوع در شورای حكام آژانس بین المللی انرژی اتمی بسته شده است.