به گزارش ایرنا، استقبال گردشگران از یك مكان با عنوان مقصد گردشگری تنها به دیدن جاذبه های طبیعی و تاریخی ختم نمی شود و تجربه مصرف غذاهای سنتی یكی دیگر از نیازها برای رقم خوردن خاطره خوش سفر به هر منطقه است.
مناطق صاحب نام در صنعت گردشگری از غذاهای سنتی به عنوان بخش درآمدزای این صنعت استفاده می كنند و از این طریق افزون بر كمك به توسعه گردشگری هر جغرافیای انسانی، فرهنگ خود را نیز تبلیغ می كنند.
به استناد آمارهای سازمان گردشگری جهانی وابسته به سازمان ملل بیشتر از 80 درصد گردشگران در جهان آشنایی با سبك های مختلف آشپزی و خوردن غذاهای سنتی را از فاكتور های مهم برای سفر خود می دانند و به استناد آمار همین سازمان 30 درصد درآمد كل گردشگری جهان وابسته به صنایع غذایی است.
تاثیر غذا، خوراك و نوشیدنی بر جذب گردشگر به گونه ای است كه 'غذا' به عنوان یكی از نمادهای اصلی معرف و نشانه فرهنگ، سنت، خلق و خو و دیدگاه های زیستی مردمان هر جامعه محسوب می شود و در صورتی كه هدف گردشگران را آشنایی با فرهنگ، سنت و صبغه تاریخی هر خطه بدانیم، غذاهای بومی و محلی در این زمینه یار و پیام رسان خوبی می توانند باشند.
مازندران از تنوع غذایی بسیاری برخوردار است و به دلیل رونق كشاورزی و دامپروری غذاهای محلی و بومی مازندران هنوز در خانه های این استان پخت می شود و خوشبختانه مازنی ها از غذاهای ریشه دارشان غافل نشدند.
غذاهایی مانند گرماس،كئی پلا( كدو پلو)، ماهی شكم پر، انارتیم پهلو، كرك بپرس، هلی قورو، ملا قرمه ، لوه كباب ( كباب دیگی)، شامی بابلی ،كچلیك هاوریش، ته چین پلا، بنه بزه آش، آش ترش ، آش اگره و دیگر غذاها كه در بین مردم بومی به خصوص مناطق روستایی بسیار مرسوم است اما به زحمت در چند رستوران انگشت شمار سرو می شوند.
متاسفانه با وجود رشد گردشگری و حتی ایجاد خانه های بومی برای استقبال از گردشگران كه نمایش سبك ، شیوه و تغذیه بومی مردم استان را ضروری می كند، باز هم شاهد غذاهای حاضری یا غیر بومی بر سر سفره گردشگران هستیم كه در هر رستوران و یا آشپزخانه ای در سراسر كشور می شود پیدا كرد .
نگاهی به منو رستورانها از ضعیف ترین تا لوكس ترین آنها نیز صف طولانی غذاهای غیر بومی همچون انواع كباب ، قرمه سبزی ، قیمه و انواع دیگر غذاها جایی برای غذاهای بومی مازندرانی نگذاشته است.
*نگاهی به غذاهای بومی مازندران
**كئی پلا
این غذا كه یكی از غذاهای منحصر به فرد مازندران است با برنج محلی، كدو حلوایی،شكر، كره،پیاز و گردو خرد شده تهیه می شود.این غذای محلی كه در تمام نقاط استان به یك شیوه پخته می شود سرشار از مواد مغذی مثل كلسیم ،فسفر ، منیزیم و آهن می باشد.
**انار تیم پهلو
بیشتر غذاهای مازندرانی با انار و گردو عجین است ، چه اینكه در سراسر این خطه سبز ، درختان انار ترش وحشی می روید و محصولش اغلب رایگان در اختیار مردم این دیار قرار می گیرد و رب انار پای ثابت غذاهای محلی است.' انار تیم پهلو' یا خورشت ناردون با گوشت پرندگان بومی مانند اردك، غاز،مرغ به همراه تخم انار ترش ،پیاز،گردوی آسیاب شده و رب انار درست میشود.
**لوه كباب
یكی از غذاهای سنتی در روستاهای مازندران ' لوه كباب ' یا كباب دیگی است كه در مراسم ولیمه و عروسی درست می شود . این غذا از گوشت تازه گوسفند به همراه پیاز خرد شده و زردچوبه داخل قابلمه با حرارت كم درست می شود.
**شامی بابلی
سبزی در 'شامی بابلی' حرف اول را می زند؛ جعفری، تره، شنبلیله ، زلنگ اناریجه، گشنیز، سیر، سرسم و اوجی(پونه كوهی) از تركیب سبزی های این غذا هستند. گوشت گوساله ، نخود، لپه ،مغز گردو ،پیاز ، سیب زمینی و تخم مرغ از شامی بابلی غذایی مقوی و كامل می سازد كه از غذاهای پرطرفدار مازنی ها به شمار می رود.
*فقدان استفاده رستورانهای مازندران از غذاهای بومی در هاله ای از ابهام
معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت: اینكه چرا رستورانها همچنان اصرار بر استفاده از غذاهای غیر بومی دارند، در هاله ای از ابهام قراردارد.
مهران حسنی افزود: تاكنون بارها با برگزاری جشنواره های متعدد، جلسات توجیهی، اقدامات تشویقی و توصیه های كارشناسی
سعی كردیم تا رستوران های استان را به ارائه غذاهای بومی هدایت كنیم كه باید اعتراف كرد كه موفق نبودیم.
به گفته او، این موضوع برای بومگردی های استان نیز صادق است و آنها نیز با وجود اخطارها و تشویق ها به طبخ و پذیرایی گردشگران با غذاهای غیر بومی اصرار دارند.
معاون گردشگری مازندران با اشاره به اینكه برخی از رستورانهای مازندران كه تعدادشان انگشت شمار است با ارائه غذاهای بومی تاكنون بازخورد خوبی چه از لحاظ مشتری و چه از جهت افزایش درآمد داشتند، اظهار داشت: حتی معرفی این رستورانها به واحدهای پذیرایی دیگر نیز تاكنون بی تاثیر بود.
حسنی گفت: یكی از احتمالات فقدان ارائه غذاهای بومی-محلی در رسترانهای استان شاید پخت راحت تر غذاهایی همچون كباب و یا دیگر غذاهای غیر بومی باشد، در حالی كه غذاهای بومی مازندران از ظرافت خاصی برخوردار است.
به گفته او غذاهای بومی مازندران به اصطلاح كدبانوگری خاصی می خواهد كه شاید از عهده هر كسی بر نمی آید.
* راهكارهای عملی ورود غذاهای سنتی بر میز رستورانهای مازندران
معاون گردشگری مازندران گفت: از آنجایی كه استفاده از غذاهای غیر بومی در رستوران ها امروز از یك موضوع اقتصادی به یك موضوع فرهنگی تبدیل شد تنها راهكار آن اقدامات فرهنگی است.
حسنی اقدامات فرهنگی را به دو بخش تقسیم كرد و افزود: در بخش نخست باید این باور در رستوران داران مازندران نهادینه شود كه پذیرایی از گردشگران و مردم با غذاهای بومی ، محلی بخش اصلی زنده نگه داشتن هویت و فرهنگ مازندران است.
به گفته او در طرف دیگر باید در ذائقه گردشگران ایجاد میل به غذاهای بومی و محلی مازندران به عنوان یك برنامه بلند مدت و سیاست گردشگری دنبال شود.
وی اظهار داشت: برنامه هایی شامل تبلیغات غذاهای بومی و محلی مازندران در رسانه ها و فضای مجازی ، برنامه های گردشگری ، انتقال از مردم مازندران به مردم استان های دیگر از مهم ترین اقدامات فرهنگی است كه می توان به آن اشاره كرد.
استان مازندران دارای چهارصد واحد رسمی پذیرایی شامل رستواران، فست فود ،كافه رستوران و كبابی است.
آمارهای رسمی نشان می دهد كه سالانه بیش از 17 میلیون نفر مسافر به مازندران می آیند و نوروز امسال نیز سفربیش از چهار میلیون و 500 هزارنفر مسافر در این استان ثبت شد.
9919/1899
تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۵:۱۴
ساری- ایرنا-مازندران به عنوان استانی دارای تاریخی كهن در طبخ غذاهای بومی كه ریشه در هماهنگی با طبیعت اش دارد، از قدیمی ترین و اصلی ترین مقاصد گردشگری كشور است اما همواره با غذای غیر بومی از گردشگران خود پذیرایی كرده است.