بندرعباس- ایرنا - مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزی هرمزگان گفت كه برای مقابله جدی با موج جدید حمله ملخ های صحرایی به مزارع كشاورزی این استان نیاز به تخصیص اعتبارات ملی و استانی بموقع است.

حمید دولتی روز سه شنبه درمصاحبه با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با توجه به خطری كه از این ناحیه استان هرمزگان را تهدید می كند متاسفانه همكاری دستگاه های دولتی تاكنون بسیار كم رنگ بوده است.
وی با اشاره به حجم بالای ریزش حداقل نیمی از ملخ های بالدار صحرایی در هرمزگان از مسوولان این استان به خصوص ستاد بحران، منابع طبیعی و آبخیزداری و همچنین نیروهای مسلح خواست برای جلوگیری از بروز خسارت های بیشتر از برنامه های سازمان جهاد كشاورزی پشتیبانی و حمایت كنند.
وی خاطرنشان ساخت: برای مبارزه بی امان با دسته های چند صد میلیونی ملخ های صحرایی در غرب هرمزگان با پایگاه هوا دریا (تحت امر نیروی دریایی ارتش ) مكاتبه كرده ایم و منتظر موافقت آنها با استفاده دو فروند هواپیمای سم پاش از باند پروازی آنها هستیم.
وی با بیان اینكه در هرمزگان ملخ ها از آسمان می ریزند بیان داشت: برای سم پاشی نیاز به لباس های مخصوص است كه دراین زمینه نیز برای تامین 100دست البسه ضد سم (مواد شیمیایی) بطور كتبی از نیروهای مسلح مستقر در این استان درخواست كمك كرده ایم كه تا این لحظه پاسخی دریافت نكرده ایم.
این منبع مسوول از حمله ملخ های صحرایی به مزارع كشاورزی به عنوان تهدیدی برای امنتیت غذایی نام برد كه اگر توجه نشود امنیت اقتصادی را كه از اركان امنیت ملی است را تهدید می كند.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزی اظهار داشت: مردم بستك و لنگه طی سه شبانه روز گذشته با حضور در محل های تعیین شده به جنگ دسته های ملخ بالدار صحرایی رفتند و آنها را قبل از تخم گذاری نابود كردند.
دولتی ابراز داشت: اما از آنجایی كه دسته های ملخ در مسیر باد حركت می كنند امروز صبح شاهد ریزش انبوه آنها در جزیره قشم بودیم.
وی تاكید كرد: همه اینها نشان از حمله گسترده ملخ های صحرایی بالدار در هفته های آینده (تاخردادماه ) دارد كه اگر از سازمان جهاد كشاورزی در زمینه مبارزه با آنها حمایت و پشتیبانی از سوی مسوولان استان انجام نشود شاهد نتایج نوخوشایندی ازجمله نابودی صدها و هزاران هكتار زمین كشاورزی این استان و حتی استانهای همجوار خواهیم بود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزی هرمزگان بیان داشت: با وجود دسته های ملخ صحرایی درشرق، غرب و حتی مركز این استان ازجمله قشم متاسفانه به دلیل مشكلات اعتباری (برای تامین تجهیزات ترابری و جاری) عملیات مبارزه و پاكسازی در اراضی آلوده به این آفت به كندی پیش می رود.
دولتی با اشاره به اخطار بهمن ماه سال گذشته از سوی سازمان خواربار و كشاورزی ملل متحد (فائو) در زمینه گسترده ترشدن محل فرود دسته های ملخ مهاجر در هرمزگان بیان داشت: ردیابی این آفت بایستی به صورت جدی در دستور كار كلیه ارگانها و نهادها ازجمله منابع طبیعی و آبخیزداری قرار بگیردكه تاكنون چنین چیزی نبوده است.

** مبارزه در سطح 12هزارو 364 هكتار در هرمزگان
وی یاد آورشد: تا روز گذشته در سطح 386هزار هكتار زمین های این استان ردیابی و 12هزارو 364هكتار مبارزه داشته ایم كه از این میزان یكهزارو 800هكتار آن مبارزه با پوره ملخ های صحرایی بوده است.
وی ابراز داشت: تنها در چهار روز گذشته در سطح 2هزار هكتار با دسته های جدید ملخ صحرایی در بستك و بندرلنگه به صورت شبانه روزی و با حمایت و پشتیبانی مردم این شهرستانها مبارزه موفقیت آمیز داشته ایم .
كار مبارزه با دسته های ملخ بالدار صحرایی در هرمزگان با استفاده از هشت دستگاه سم پاش وانتی ، 12دستگاه سم پاش دستی و 2فروند هواپیمای مخصوص سم پاشی درحال انجام است.
' وجود اولین دسته ملخ های مهاجر صحرایی دریایی در هرمزگان چهارم بهمن ماه پارسال (1397هجری خورشیدی) در بندرنخیلو از توابع بندرلنگه درغرب این استان گزارش شد.
این ملخ ها به علت نبود بارش و غذای كافی در سواحل دریای سرخ و عربستان به مناطق مختلف از جمله یمن، عمان و ایران (از طریق آبهای خلیج فارس) مهاجرت كرده اند كه سازمان فائو هشدار مهاجرت آنها را از قبل به تعدادی از كشورها داده بود.

** ورود این آفت به هرمزگان از دوم اسفند 97
دومین گزارش از ورود این آفت به هرمزگان دوم اسفندماه سال گذشته از بخش سندرك میناب واقع در شرق این استان( درفاصله 450كیلومتری ازكانون اول دربندرلنگه) دریافت شد كه نشان می دهد ملخ های صحرایی باعبور از كشور عمان، دریای عمان و سواحل مكران وارد خاك ما شده اند.
ملخ های صحرایی در مسیر عبور خود با تغذیه از سبزینه های مختلف ازجمله جنگل ها، باغهای میوه، علوفه، غلات، صیفی و مراتع آنها را از بین می برند و با توجه به قدرت تخریبی كه دارند باعث قحطی نیز می شوند.
'وسعت زمین های كشاورزی هرمزگان 259هزار هكتار با تولید سالانه دو میلیون و 300هزارتن محصول زراعی و باغی اعلام شده كه بیشترین آن به میزان یك میلیون و 650هزار تن شامل سبزی و صیفی خارج از فصل می شود كه بهترین تغذیه برای ملخ های صحرایی محسوب می شوند.
آخرین گزارش ازحمله ملخ های مهاجر صحرایی دریایی (درغرب هرمزگان) به بندرلنگه به سال 1368هجری خورشیدی برمی گردد درحالیكه سال 92 نیز درشرق این استان در سطح سه هزار هكتار با آفت خطرناك ملخ صحرایی مبارزه شد.
طبق اعلام مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزی هرمزگان از سال 92هجری خورشیدی تا چهارم بهمن ماه سال گذشته ریزش ملخ صحرایی مهاجر در این استان گزارش نشده بود.
6149 /6048