علی اسدی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار سلامت ایرنا درباره تاثیر عوامل اجتماعی بر بروز بیماری های روان پزشكی توضیح داد: آسیب ها و عوامل اجتماعی بر بروز بیماری های روان پزشكی از جمله افسردگی و اختلالات افتراقی تاثیرگذار هستند. وقتی فشارهای اجتماعی و اقتصادی شكل می گیرد، می تواند به عنوان عوامل خطر بروز بیماری های روان پزشكی محسوب شود.
وی ادامه داد: مسائل فیزیولوژیكی و زیستی نیز بر بروز بیماری های روان پزشكی موثر است، اما اصولا عوامل اجتماعی بر بروز این نوع از بیماری ها قوی تر هستند. یعنی افراد تحت تاثیر محیط و فشارهای اقتصادی و اجتماعی بیشتر مبتلا به افسردگی یا بیماری های روان پزشكی می شوند. به طور مثال افسردگی ممكن است علت طلاق یا اعتیاد باشد و عكس این قضیه نیز صادق است.
معاون دفتر سلامت روان وزارت بهداشت اظهار داشت: هر شخص ممكن است زمینه ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت و بیماری های قلبی و عروقی را داشته باشد و عوامل محیطی باعث تشدید این بیماری ها به عنوان عوامل زمینه ای ابتلا به افسردگی شود. حالا اگر شخصی زمینه ابتلا به افسردگی را داشته و این موضوع سال ها پنهان باشد، ممكن است در صورت بروز عوامل دیگری، مبتلا به بیماری های روان پزشكی شود. البته ممكن است برخی افراد سال ها با انگیزه زندگی كنند و اتفاقی در زندگی آنها رخ دهد و بعد مبتلا به افسردگی شوند. به طور مثال از دست دادن فرد مورد علاقه، آسیب های اجتماعی مانند جنگ، سیل، زلزله، شكست های اقتصادی می تواند باعث مبتلا شدن فردی به افسردگی شوند كه قبلا هیچ مشكلی نداشته است.
وی بیان كرد: بیشتر افرادی دچار این بیماری ها می شوند كه مهارت لازم برای مقابله با آن مسئله یا مشكل عاطفی یا اجتماعی و اقتصادی را ندارند. این افراد مهارت مدیریت استرس و مهارت حل مسئله را ندارند و تاب آوری آنها كم است و در نتیجه مبتلا به افسردگی می شوند و حتی ممكن است سراغ راهكارهای نادرستی مانند اعتیاد و خودكشی بروند.
* عوامل ژنتیكی نیز در ابتلا به بیماری های روان پزشكی موثر هستند
اسدی درباره عوامل موثر بر بروز بیماری های روان پزشكی بیان كرد: عوامل متعددی بر بروز افسردگی موثر هستند. عوامل ژنتیكی و عوامل فیزیولوژیك فردی مثل تغییرات هورمون ها در هر دو جنس زن و مرد می تواند منجر به بروز اختلالات روان پزشكی شود.
معاون دفتر سلامت روان وزارت بهداشت افزود: سوابق بیماری ها در خانواده نیز می تواند باعث بیمار شدن افراد از نظر روان پزشكی شود.
* 23.6 درصد افراد 15 تا 64 سال دچار اختلال روان پزشكی هستند
اسدی در مورد شایع ترین اختلالات روانی در جامعه گفت: بر اساس پژوهش های انجام شده در كشور، آمار اختلالات روان پزشكی در گروه جمعیتی 15 تا 64 سال 23.6 درصد است كه این عدد نسبت به كشورهای همسایه و منطقه، آمار بالایی محسوب می شود.
وی افزود: از حدود 50 میلیون نفر در گروه سنی 15 تا 64 سال، حدود 12.5 میلیون نفر حداقل از یك اختلال روان پزشكی از سطح خفیف تا شدید رنج می برند. یك درصد از این 23.6 درصد، بیماری های شدید روان پزشكی مانند اسكیزوفرنیا یا اختلال ادراك و غیره دارند.
وی ادامه داد: شایع ترین بیماری روان پزشكی در كشور، اختلال افسردگی است كه 12.7 درصد از عدد 23.6 درصد را شامل می شود. بعد از افسردگی، اختلالات افتراقی قرار دارد كه شامل اختلالات اضطرابی حاد، اختلال اضطرابی منتشر، وسواس و غیره است. اختلالات افتراقی نیز 15.6 درصد از اختلالات را به خود اختصاص داده است. در نتیجه شایع ترین اختلال روان پزشكی در كشور، افسردگی و اختلالات افتراقی هستند. بقیه اختلالات روان پزشكی در كشور ما مانند همه جهان، حدود یك یا دو درصد است.
اجتمام*9482*1834
تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۳۹۸ - ۰۸:۳۹
تهران- ایرنا- معاون دفتر سلامت روان وزارت بهداشت گفت: آسیب های اجتماعی مانند جنگ، سیل، زلزله و شكست های اقتصادی می تواند باعث مبتلا شدن افراد به افسردگی شود كه لازم است مدیریت استرس و مهارت های تاب آوری برای پیشگیری از بروز این مسائل به افراد جامعه آموزش داده شود.