به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، نشست اخیر وزرای امور خارجه كشورهای عضو گروه 7 چند روز قبل در حالی در شهر «دینارد» در شمال غرب فرانسه برگزار شد كه كشورهای عضو به جای پرداختن به چالش های مهم بین المللی، بار دیگر گوشه هایی از نیات ضدایرانی خود را نشان دادند.
در این نشست وزرای امور خارجه كشورهای آلمان، فرانسه، ایتالیا، ژاپن، كانادا و «فدریكا موگرینی» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در كنار «جان سولیوان» معاون وزیر خارجه آمریكا شركت داشتند. جالب اینجاست كه شركت كنندگان در این نشست به ویژه نمایندگان اروپا به جای آنكه رویكرد سختگیرانه ای را نسبت به سیاست های ایالات متحده به ویژه در مورد خروج از برجام و خط مشی های ضدایرانی آن اتخاذ كنند، سكوت كردند و بر فعالیت های موشكی ایران متمركز شدند و نسبت به پیشرفت آن ابراز نگرانی كردند.
**سكوت اروپا و تكرار ادعاهای بی اساس
درحالیكه جمهوری اسلامی ایران پیش از این بارها ماهیت برنامه موشكی خود را دفاعی و صلح آمیز اعلام كرد اما شركت كنندگان در نشست «جی7» مدعی شدند كه فعالیت های كشورمان در زمینه های توسعه موشكی و توانایی های پهپادی برخلاف قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل است. شركت كنندگان در این نشست ادعا كردند به همین دلیل فعالیت های ایران موجب افزایش تنشها و بی ثباتی در منطقه می شود. این كشورها خواستار آن شدند كه تهران ظرفیت و فعالیت های خود در این حوزه ها را به اطلاع جامعه جهانی برساند.
در واكنش به ادعاها در بیانیه پایانی نشست فرانسه، «بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت امور خارجه كشورمان اتهامات را واهی و ناشی از برداشت و تفسیر نادرست از برنامه صلح آمیز هسته ای، نقش منطقه ای و برنامه موشكی ایران دانست. وی این ادعاها را غیرسازنده، كاملا یك سویه و یك جانبه ارزیابی كرد. قاسمی با اشاره به تناقض صریح این رفتارها با برجام و تعهدات سه كشور اروپایی، ادبیات به كار رفته در بیانیه پایانی را اقدامی برای جلب نظر و تامین خواسته های ایالات متحده دانست كه تحت تاثیر رفتار غیرقانونی و قلدرمآبانه آمریكا ایجاد شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی كشورمان موضعگیری جی7 در مورد ایران را نادرست و با دركی غیرواقعبینانه از ماهیت فعالیت های ایران دانست و تصریح كرد: «جمهوری اسلامی ایران با پایبندی به تعهدات بین المللی خود، حسن نیت خود را در تعامل، گفت وگو و حفظ ارتباط با جامعه بین المللی نشان داده و معتقد است طرح مسایل غیرواقع بینانه و تلاش های نافرجام و بیهوده برای القای وجود تهدیدات ساختگی از جانب جمهوری اسلامی ایران، تاثیری بر عزم و اراده ملت ایران و تداوم رویكرد جمهوری اسلامی ایران در پیگیری منافع و مصالح ملی خود در منطقه و جهان نخواهد داشت».
**اختلافات آشكار در جی 7
نكته جالب اینجاست كه اختلاف نظر میان اعضا موضوع قابل پنهان كردن نبود اما گویا هیچ یك از كشورهای شركت كننده در نشست قادر به مقاومت در برابر واشنگتن نبودند. حتی «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه اعلام كرد كه وزرای امور خارجه گروه 7 در زمینه موضوع های فراوانی به توافق رسیدند اما اختلافات آن ها در مورد ایران و منازعه میان بین رژیم صهیونیستی و فلسطینی ها حل نشده است.
خبرگزاری چینی «شینهوا» در گزارشی عنوان داشت اگرچه وزیر امور خارجه فرانسه گفت وگوهای انجام شده در نشست گروه 7 را سازنده دانست اما وی تصریح كرد كه اختلاف نظر در مورد ایران و مناقشه خاورمیانه هنوز به قوت خود باقی مانده است.
لودریان در نشست خبری خود با اذعان به وجود نظرات متفاوت در دو موضوع فوق گفت: باوجودی كه هوای دینارد خوب بود اما ما نتوانستیم بر برخی از اختلافات خود فائق شویم.
وزیر امور خارجه فرانسه در نشست خبری در مورد دو موضوع چالشی این نشست عنوان داشت كه در مساله فلسطین همه اعضا نگران طولانی شدن این منازعه هستند؛ وی در مورد ایران هم خواستار رویكردهای هماهنگ میان همه اعضا شد.
خبرگزاری «اسوشیتدپرس» هم در گزارشی از وجود اختلاف میان اعضای حاضر در نشست خبر داد و نوشت وزرای خارجه حاضر در فرانسه نتوانستند به اجماعی در مورد مسائل اصلی خاورمیانه دست پیدا كنند.
روزنامه « Japan News» هم در گزارشی عنوان داشت كه گروه 7 نتوانست در قبال مسائل خاورمیانه به توافقی دست پیدا كند اما در حیطه مسائلی همچون جرایم سایبری، نقش زنان در برقراری صلح، مهاجرت و مسائل در كشورهای آفریقایی شركت كنندگان نظرات مشابهی داشتند.
در مقابل این دیدگاه های مشترك، بیانیه پایانی به تنهایی حاكی میزان اختلاف ها میان اعضا بود. حتی به نوشته رسانه ها یك مقام اروپایی از پرداخته نشدن به مسائلی مهم همچون منازعه خاورمیانه میان اسرائیل و فلسطین و بی توجهی به برجام و نقش اتحادیه اروپا ابراز تاسف كرد.
براساس گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس، حاضران در ابتدای حضور در محل دیدار دو روزه، منسجم و هماهنگ به نظر می رسیدند اما این نشست به علت غیبت «مایك پومپئو» وزیر امور خارجه آمریكا از ابتدا متزلزل بود. طبق تحلیل ها این تنش و اختلاف نظرها ممكن است در نشست سران 7 كشور كه قرار است در ماه اوت (اوایل شهریورآینده) برگزار شود چشمگیرتر شود.
تا چند ماه دیگر شهر بیاریتز فرانسه میزبان سران 7 كشور صنعتی جهان خواهد بود. به نوشته نشریه «Irish Examiner» اختلاف نظرها در مورد مسائل خاورمیانه كاملا آشكار بود؛ این درحالی است كه هدف اصلی از برگزاری نشست فرانسه یافتن زمینه های مشترك برای پرداختن به چالش های جهانی در آینده بود.
براساس این تحلیل ادبیات بیانیه پایانی در زمینه مسائل غیرخاورمیانه ای متعادل بود اما پیش بینی می شود شكاف میان اقتصادهای بزرگ جهان در نشست آتی سران عمیق باشد. حتی «فدریكا موگرینی» هم متن بیانیه و جایگاه اروپا را كم اهمیت تر از آن چیزی دانست كه انتظار آن ها بود.
در حالی كه چهار كشور از اعضای جی7 اروپایی هستند اما به نوشته رسانه های غربی این كشورها اقدام خاصی را در مقابل كاخ سفید انجام ندادند. روزنامه «دیلی میل» آورده است مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا حتی اعتراف كرد كه ادبیات بیانیه پایانی در مورد ایران لحنی نبود كه اعضای اتحادی اروپا مایل به استفاده از آن باشند.
پژوهش**9130 **1552
تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۱:۱۴
تهران- ایرنا- اگرچه وزرای امور خارجه «گروه7» در فرانسه مقابل سیاست های كاخ سفید مقاومتی را نشان ندادند اما به نوشته رسانه های جهان شكاف میان آن ها در مورد مسائل اصلی خاورمیانه حل نشدنی باقی مانده است.