به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا، بیست سال از شهادت سردار شهید امیر سپهبد علی صیاد شیرازی می گذرد، فرمانده ای نام آور كه حماسه های بسیاری در جنگ تحمیلی به نام او و یارانش به ثبت رسید.
امیر سپهبد علی صیادشیرازی در 1323 خورشیدی در یكی از شهرهای مشهد چشم به جهان گشود و به علت موقعیت شغلی پدر تحصیلات ابتدایی خود را در شهرهای مختلف گذراند و با اتمام مقطع متوسطه و به دلیل علاقه به شغل پدری در كنكور دانشكده افسری شركت كرد و با گذراندن تحصیلات خود به عنوان ستوان دومی در ارتش ایران مشغول به خدمت شد.
او در دوران دفاع مقدس در عملیات های مختلفی شركت جست كه از آن جمله می توان به عملیات های طریقالقدس، فتحالمبین، بیتالمقدس، رمضان، مسلمبنعقیل، مطلعالفجر، محرم، والفجر 1، 2، 3، 4 و 8 و 9، خیبر، بدر و قادر اشاره كرد.
امام خمینی(ره) در هفتم مهر 1360 خورشیدی به دلیل رشادتها و ایثارگری های این مبارز، او را به فرماندهی نیروی زمینی منصوب كردند. وی در 1365 خورشیدی از فرماندهی نیروی زمینی استعفا كرد و با پیشنهاد آیت الله خامنهای به نمایندگی امام(ره) در شورایعالی دفاع انتخاب شد. سرتیپ صیاد شیرازی در 1367 خورشیدی در عملیات مرصاد كه مرزهای غرب ایران مورد هجوم منافقان قرار گرفته بود، شركت كرد و ضربه های محكمی را بر پیكر مزدوران منافق وارد ساخت.
صیاد شیرازی در مهر 1368 خورشیدی به درخواست رییس ستاد فرماندهی كل نیروهای مسلح و با موافقت آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری به «معاونت بازرسی كل نیروهای مسلح» انتخاب شد و در شهریور 1372 خورشیدی با حكم فرمانده معظم كل قوا، «جانشینی رییس ستاد كل نیروهای مسلح» را بر عهده گرفت و در 16 فروردین 1378 خورشیدی همزمان با عید غدیر خم و تنها پنج روز پیش از شهادت به درجه سرلشگری نایل آمد.
علی صیاد شیرازی پس از سال ها مبارزه و جانفشانی در راه دفاع از آرمان های انقلاب اسلامی در 21 فروردین 1378 خورشیدی مقابل در منزل هدف تیر كین دشمنان قرار گرفت و به شهادت رسید.
پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت سالروز شهادت امیر سپهبد علی صیاد شیرازی با «سرهنگ علی سجادی انصاری، امیر سرتیپ دوم خلبان كریم عابدی و امیر سرتیپ فرض الله شاهین راد» از همراهان و همرزمان این شهید والامقام به گفت و گو پرداخت.
** تعهد و نقش مهم شهید صیاد شیرازی در عملیات های مختلف دفاع مقدس
سرهنگ انصاری، زندگی این شهید والامقام را به لحاظ اعتقادی بسیار خاص دانست و گفت: شهید صیاد شیرازی پیش از انقلاب یكی از مبارزان علیه رژیم پهلوی بود و با تاسی از فرمان و پیام امام خمینی(ع) در مبارزات آشكار و نهان آن دوران شركت داشت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و با شروع جنگ تحمیلی نیز در عملیات های بسیاری حضور و در بیشتر آنها فرماندهی آن عملیات را بر عهده داشت. این فرمانده یكی از نوابغ نظامی به شمار می رفت كه هوش و نبوغ او در اجرای عملیات ها زبانزد خاص و عام بود. این موضوع به وضوح در بسیاری از خاطره ها و كتاب های نگاشته شده از فرماندهان دفاع مقدس آمده است.
** ساماندهی نیروهای رزمنده در میدان های جنگ
همرزم و یار شهید صیاد شیرازی در سال های جنگ بیان داشت: امیر صیاد شیرازی هنگامی كه فرماندهی نیروی زمینی ارتش را عهده دار شد با درایت و تدابیری كه می اندیشید به واقع فرمانده جنگ نیز بود. وقتی هواپیمای فرماندهان نظامی كه شامل رییس ستاد ارتش، وزیر دفاع وقت و چند تن از فرماندهان دیگر سقوط كرد از نظر وضعیت روحی و موقعیت راهبردی تمامی رزمندگان در شرایط بحرانی قرار گرفتند اما در چنین شرایطی او به ساماندهی نیروها كه بعدها نام تركیب مقدس را به خود گرفت، پرداخت. این مهم از بزرگترین ابتكارهای این شهید بود و پس از آن نیز طراحی و اجرای عملیات های طریق القدس، فتح المبین و بیت المقدس را كه نشان دهنده نبوغ نظامی امیر سپهبد بود، عهده دار شد. وضعیت میدان جنگی پس از فرماندهی او بسیار منظم شد و تمامی عملیات ها با تدبیر و راهبردهای سازمان یافته صورت می گرفت.
** امیر سپهبد علی صیاد شیرازی كهنه سرباز اسلام
امیر سرتیپ دوم خلبان كریم عابدی از رزمندگان جنگ تحمیلی نیز درباره شهید صیاد شیرازی می گوید: صیاد شیرازی از جمله مشهورترین نظامیانی شناخته می شود كه در سراسر جهان نام او را به عنوان فرماندهی شجاع و بی باك می شناسند. زمانی كه حكم فرماندهی نیروی زمینی به او ابلاغ شد، وی و چند تن دیگر از فرماندهان در جنوب كشور درگیر نبرد با دشمنان بودند و این خبر بدون اینكه شهید صیاد شیرازی از آن مطلع باشد از رسانه ملی پخش و فرمان امام(ره) درباره فرماندهی او بر نیروی زمینی ارتش خوانده شد. شاید در نگاه نخست هر فردی متوجه می شد كه شهید صیاد شیرازی از شنیدن این موضوع خوشحال نشد و وقتی كه من از او درباره احساسش نسبت به این موضوع سوال كردم، در پاسخ گفت: احساس سنگینی می كنم.
این رزمنده اسلام در ادامه بیان داشت: با به شهادت رسیدن صیاد شیرازی حدود 180 وابسته نظامی از كشورهای مختلف برای حضور در مراسم تشییع او آمدند و ادای احترام كردند. نكته جالب این موضوع بود كه تمامی آنها به خوبی از این مبارز شناخت داشتند و از نبوغ و ابتكارات او آگاه بودند.
** هماهنگی خرد نظامی با احساسات مردمی، راهبرد شهید صیاد شیرازی در جنگ تحمیلی
امیر سرتیپ فرض الله شاهین راد نیز با اشاره به این موضوع كه یكی از ویژگی بارز شهید صیاد شیرازی این بود كه با خلاقیت و نبوغ نظامی خود مردم را با خود همراه می كرد، گفت: خلاقیت و نبوغ نظامی شهید صیاد شیرازی بر هیچ فردی پوشیده نیست و همه به خوبی به این امر واقف هستند كه او توانست مردم را نیز همراه با رزمندگان كند. در واقع آنچه كه اهمیت دارد این موضوع به شمار می رود كه این شهید خِرَد نظامی را با احساس مردمی هماهنگ كرد و توانست تمام نیروهای تحت امر را به طرف هدف هدایت كند.
وی در پایان خاطر نشان كرد: وحدت فرماندهی نخستین اصولی است كه در جنگ وجود دارد. هنگامی كه شهید صیاد شیرازی مسوولیت نیروی زمینی ارتش را برعهده گرفت، ستاد فرماندهی یا ستاد جنگ تغییر كرد و استادان مراكز آموزش علمی و و ستاد ارتش(دافوس) در منطقه عملیات حضور یافتند. سپس طرح ریزی عملیات ها با یك حساسیت نظامی شروع شد و آن خِرد نظامی كه باید در طراحی به كار گرفته شود، از بُعد طراحی اجرایی شد و با تركیب یگان های نظامی و نیروهای مردمی توانستیم در چندین عملیات با هزینه بسیار كم و دستاوردهای بسیار زیاد پیروز شویم.
پژوهشم**9117**2002**9131
تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۱:۳۱
تهران- ایرنا- شهید امیر سپهبد علی صیاد شیرازی فاتح بزرگترین عملیات های نظامی و عنصری مبتكر در عملیات های نامتقارن جنگی به شمار می رود. او استعداد و نبوغ خود را در جنگ تحمیلی در راه حفظ آرمان های انقلاب و نظام به كار بست و اینگونه از سرآمدان عرصه نظامی ایران شد و نام و یاد خویش را در تاریخ پر ارزش دفاع مقدس همیشه ماندگار كرد.