به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، انتخابات پارلمان یا كنست اسرائیل در حالی به پایان رسید كه با وجود همه ترفندها، «بنیامین نتانیاهو» نتوانست پیروزی تمام عیار و خیره كننده ای را به ثبت برساند.
پس از شمارش نزدیك به 97 درصد آرا مشخص شد كه حزب راستگرای لیكود تحت رهبری نتانیاهو در كل توانسته است 35 كرسی از 120 صندلی پارلمان را به دست آورد. نكته اینجاست كه رقیب اصلی نتانیاهو در این انتخابات ژنرال «بنی گانتس» رئیس پیشین ستاد مشترك ارتش رژیم صهیونیستی، از ائتلاف آبی و سفید هم 35 كرسی پارلمان را كسب كرد.
از آنجا كه هیچ یك از احزاب قادر نشدند اكثریت مطلق را در پارلمان كسب كنند، اكنون مجبور هستند ائتلافی را با احزاب كوچكتر برای معرفی كابینه تشكیل دهند. با توجه به آرای انتخابات و تعداد كرسی های دیگر احزاب به نظر می رسد نتانیاهو بخت بیشتری را برای نخست وزیری در یك دولت ائتلافی داشته باشد. از این رو وی با دستیابی به پنجمین دوره نخست وزیری از این جهت ركورد دار می شود.
تاكنون دیوید بن گوریون، اولین نخستوزیر رژیم صهیونیستی طولانیترین دوره نخست وزیری را داشته است.
قبل از این هم هیچ حزبی در تاریخ پارلمان رژیم صهیونیستی (كنست) اكثریت آرا را كسب نكرده اند و به همین دلیل دولتهای اسرائیل همواره ائتلافی بودهاند.
این نتیجه شكننده در حالی برای نتانیاهو رقم خورد كه وی از حمایت های گسترده ای در خارج از اسرائیل برخوردار شده بود. برخی رسانه ها در غرب شانس هایی را كه باعث شدند نتانیاهو قادر به كسب این موفقیت باشد حمایت های «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا از وی و هدیه انتخاباتی روسیه به نتانیاهو دانستند.
چند هفته قبل از انتخابات، ترامپ با دعوت از نتانیاهو در اعلامیه ای بلندی های جولان را به عنوان بخشی از خاك اسرائیل به رسمیت شناخت. در اقدامی دیگر ترامپ در شب انتخابات به آرزوی دیرینه نخست وزیر رژیم صهیونستی جامه عمل پوشاند و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به فهرست گروه تروریستی دولت آمریكا اضافه كرد.
هدیه دیگر انتخاباتی نیز از سوی «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه به نخست وزیر رژیم صهیونیستی داده شد. وی با دعوت از نتانیاهو به كاخ كرملین باقیمانده جنازه یك سرباز اسرائیلی را كه در سوریه دفن شده بود به وی داد. نتانیاهو 5 روز قبل از انتخابات تبلیغات وسیعی را با این هدیه انتخاباتی به راه انداخت. وی با ادعای موفقیت در جامه عمل پوشاندن به یكی از خواسته های مردم در افكار عمومی اسرائیل خودنمایی كرد.
** مسیر هموار نتانیاهو برای تشكیل دولت ائتلافی
جالب اینجاست در ساعات اولیه پس از پایان رای گیری و اندكی پس از مشخص شدن نتایج اولیه شمارش آرا، هم نتانیاهو و هم گانتس ادعای پیروزی كردند و از آمادگی خود برای تشكیل دولت ائتلافی سخن گفتند. گمانه زنی خبرگزاری «اسوشیتدپرس» حكایت از آن دارد كه راستگراها در اسرائیل به رهبری نتانیاهو (حزب لیكود) با یكدیگر ائتلافی را تشكیل می دهند و وی را صاحب 65 كرسی در پارلمان می كنند.
روزنامه بریتانیایی «گاردین» در گزارش خود نوشت اگرچه رقابت نتانیاهو و گانتس بسیار نزدیك بود اما شانس نخست وزیر كنونی برای تشكیل دوباره كابینه بیشتر است. حزب لیكود توانست بیش از 26 درصد و ائتلاف گانتس هم اندكی كمتر از 26 درصد را از آرا را كسب كردند با این حال گفته می شود نتانیاهو قادر خواهد شد تا راحت تر ائتلافی را با احزاب مذهبی و راستگرا تشكیل دهد.
به نوشته این روزنامه در این بازی «آویگدور لیبرمن» رهبر حزب راستگرا و تندروی «اسرائیل، خانه ما» شاه مهره و عامل تعیین كننده ای خواهد بود. البته وی از مدتی قبل از انتخابات به منتقد نتانیاهو تبدیل شده بود.
روزنامه آمریكایی «نیویورك تایمز» نیز احتمال چهارمین پیروزی نخست وزیر محافظه كار اسرائیل در انتخابات را بیشتر دانست و افزود: تعداد كرسی های كسب شده دو رقیب اصلی این انتخابات برابر بوده است اما مسیر نتانیاهو برای تشكیل ائتلاف هموارتر است.
بسیاری از تحلیلگران وجود سه پرونده فساد مالی و اختلاس علیه نتانیاهو را عامل اصلی برای كاهش شدید محبوبیت وی می داند. به نظر می رسد نتانیاهو را باید در این انتخابات كه حكم یك همه پرسی در مورد ویژگی های سیاسی و شخصیتی وی داشت را شكست خورده دانست.
به نوشته نیویورك تایمز این پیروزی در انتخابات به نتانیاهو فرصت بیشتری را می دهد تا با اتهام های فساد و رشوه علیه خود به مقابله بپردازد. همچنین وی می تواند سیاست خارجی موفق خود به ویژه در مورد ترامپ را دنبال كند.
**گانتس، تازه واردی كه چهره شد
در تقسیم بندی های حزبی كه در این انتخابات مطرح شدند اتحاد میانه روی «آبی و سفید» به رهبری گانتس جریانی چپگرا معرفی می شود. با این حال جریان فوق در برخی حوزه ها رویكردهای تندتری نسبت به نتانیاهو اتخاذ كرده است. اتحاد دوباره اسرائیل، وعده ای بود كه گانتس پیش از انتخابات به رای دهندگان می داد.
گانتس ائتلاف 'آبی و سفید' را در فوریه سال جاری به همراه 'یائیر لاپید'، رهبر حزب میانه 'یش عتید (آینده آنجاست)، 'گبی اشكنازی'، یكی دیگر از ژنرالهای بازنشسته ارتش و 'موشه یعلون'، وزیر سابق دفاع تشكیل داد.
این ائتلاف در مقابل نتانیاهو بر این موضوع تمركز كرد كه آن ها تنها گزینه هایی هستند كه می توانند اسرائیل را امن كنند.
در مقابل، نتانیاهو با توجه به هدایای انتخاباتی كه از واشنگتن و مسكو دریافت كرده بود بر توانایی و موفقیت های خود در حیطه سیاست خارجی تمركز كرده بود. وی نیز الحاق شهرك های یهودی نشین در كرانه باختری به اسرائیل را مهمترین هدف خود بعد از پیروزی در انتخابات عنوان كرده بود.
طبق گزارش نیویورك تایمز، گانتس در این انتخابات توانست خود را چهره ای مهم نشان دهد. وی به عنوان یك تازه وارد در عرصه سیاست، دستاورد خوبی را داشته است.
به نوشته این روزنامه آمریكایی بیش از یك میلیون اسرائیلی به گانتس رای دادند و وی را به مهمترین گزینه در مقابله راستگراها تبدیل كردند.
حامیان وی به عنوان منتقدان نتانیاهو اعتقاد دارند كه نخست وزیر در دوره حضور خود در قدرت، سیاست های عوام فریبانه ای را در پیش گرفته و باعث تفرقه شده است. از دیدگاه آن ها از جمله پیامدهای اقدامات نتانیاهو دشمن نشان دادن اعراب و دیگر اقلیت ها در اسرائیل بوده كه موجب دوری آن ها از ساختار شده است.
گفته می شود در حالی كه حدود 18 درصد از آرا در اسرائیل به اعراب اختصاص دارد اما میزان مشاركت آن ها در انتخابات اخیر بسیار پایین تر از دوره های قبل بوده است.
پژوهش**9130 **1552
تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۷:۴۸
تهران- ایرنا- آخرین نتایج شمارش آرای انتخابات پارلمانی رژیم صهیونیستی موید آن است كه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر فعلی این رژیم، بتواند برای پنجمین دوره این مقام را با تشكیل یك دولت ائتلافی حفظ كند. این موفقیت شكننده بی تردید با حمایت قدرت های جهانی به ویژه كاخ سفید حاصل شد.