سعيدرضا جندقيان بيدگلي روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: به دنبال بارش باران شديد در بخشهاي مختلفي از كشور شاهد جاريشدن سيل در برخي از استانها بوديم كه خسارات جاني و مالي زيادي را به همراه داشت و در اين بين بسياري از روستاها نيز دستخوش آسيب فراواني شدند.
وي ادامه داد: بارش در مناطق سيلزده بسيار زيادتر از متوسط بارندگي سالانه و حتي 10 ساله اين مناطق بوده است و به همين دليل، مناطق بسياري در كشور را درگير سيل و آبگرفتگي شديد كرد.
معاون امور دهياريهاي سازمان شهرداريها و دهياريها گفت: در كشور بيش از 39 هزار واحد سكونتگاهي روستايي وجود دارد كه در 37هزار روستا، نهاد دهياري تاسيس و راهاندازي شده است و حدود 95 درصد از جمعيت روستايي تحت پوشش خدمات دهياريها قرار دارند.
وي ادامه داد: بر اساس قانون، دهياريها وظايفي برعهده دارند كه اغلب آنها در حيطه ارائه خدمات عمومي است اما برخي از اين وظايف در راستاي كمك به ساير دستگاههاي خدماترسان است.
جندقيان بيدگلي ادامه داد: به عنوان مثال دهياريها موظف هستند در امور پيشگيرانه، خطرات احتمالي كه روستاها را تهديد ميكنند، شناسايي و با نهادهاي امدادي نيز همكاري كنند.
وي گفت: سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور بر اساس وظايف خود كه هدايت مديريتهاي محلي و راهبري آنها است، اقداماتي را براي توانمندسازي مديريتهاي محلي در مراحل سهگانه مديريت بحران (پيش، حين و پس از بحران) انجام داده است.
معاون امور دهياريهاي سازمان شهرداريها و دهياريها با اشاره به اينكه در بحرانها وظيفه اصلي برعهده هلال احمر و سازمان مديريت بحران است، خاطرنشان كرد: شهرداريها و دهياريها در زمينه كمك و امدادرساني در مواقع بحراني مانند سيل اخير با هلال احمر و مديريت بحران همكاري ميكنند.
وي ادامه داد: در مرحله پيش از بحران دستورالعملهايي به دهياريها ابلاغ شده است كه از وقوع بحران جلوگيري شود كه از جمله آن ميتوان به بخشنامههاي مربوط به «ممانعت از ساخت و سازها در مسيلها و حريم رودخانهها، لايروبي مسيلها و رودخانههاي فصلي و دائمي و جلوگيري از ريختن زباله و نخالههاي ساختماني در حريم مسيلها» به عنوان اقدامات پيشگيرانه اشاره كرد.
* بيمه اماكن و واحدهاي روستايي
معاون امور دهياريهاي سازمان شهرداريها و دهياريها گفت: بيمه اماكن و واحدهاي روستايي يكي از مباحث مهم در جبران خسارت ناشي از حوادث طبيعي مانند سيل و زلزله است كه با هماهنگيهاي انجام شده، استانداريها (دفاتر امور روستايي و شوراها)، اقدام به بيمه اماكن روستايي از طريق دهياري ها كردهاند و ميزان سقف بيمه براي پرداخت خسارت هم بستگي به قرارداد شركت بيمهگر با بيمه شده دارد.
وي با بيان اينكه لازم است فرهنگ بيمه و استفاده از خدمات بيمهاي در كشور و به خصوص در روستاها گسترش يابد، اظهار داشت: دفاتر امور روستايي و شوراهاي استانداري و دهياريها، مردم روستانشين را تشويق كردهاند كه اماكن روستايي و واحدهاي روستايي را بيمه كنند و خوشبختانه در سيل اخير كه نقاط زيادي در كشور را درگير كرد، بسياري از خانههاي روستايي بيمه بودهاند و هماهنگي لازم براي استقرار شركتهاي بيمهاي در محل حادثه و ارزيابي خسارت در حال انجام است.
جندقيان بيدگلي با اشاره به اينكه در استانهاي لرستان و خوزستان كه از كانونهاي مهم سيل بودند، بيشتر خانههاي روستايي بيمه بودهاند، افزود: 140 هزار واحد مسكوني روستايي در استان خوزستان بيمه بودند كه مي توانند از خدمات بيمه اي استفاده كنند.
معاون امور دهياريها اعلام كرد: واحدهاي مسكوني كه داراي بيمه هستند و خسارت ناشي از سيل را از شركت بيمهاي دريافت ميكنند، باز هم ميتوانند از كمك هاي دولت برخوردار شوند.
وي در زمينه اقدامات نهاد دهياريها در حين بحران نيز خاطر نشان كرد: دهياران مديران محلي هستند كه نقش بسيار مهمي را برعهده دارند و وظايف آنها در قالب بخشنامههايي به آنها ابلاغ شده است. يكي از اين وظايف اين است كه نيازهاي ضروري آسيبديدگان را احصا و به نيروهاي امدادي اعلام كنند؛ همچنين بر اساس تفاهمنامهاي كه در اين خصوص با هلال احمر داريم، دهياران نيروهاي داوطلب هلال احمر و رابط روستا هستند و با ارسال اطلاعات صحيح به هلال احمر در توزيع اقلام امدادي بين روستاييان آسيب ديده همكاري مي كنند.
* اعلام وضعيت فوق العاده توسط دهياري ها
جندقيان بيدگلي گفت: زماني كه خطري مانند سيل، روستايي را تهديد ميكند، تنها نهاد مستقر در روستاها دهياري ها هستند كه قابل اعتماد مردم بوده و از اين طريق وضعيت فوقالعاده و همچنين فرامين و اطلاعيه و خبرهاي دولتي براي جلوگيري از خطرات احتمالي را به روستانشينان اعلام مي كنند.
وي ادامه داد: موضوع ديگري كه در حين بحران مهم است استمرار خدماترساني به روستاهاي آسيبديده است كه توسط دهياريها ادامه مي يابد، مانند جمعآوري پسماند و گل و لاي و آوار ناشي از سيل كه بايد از محيط مسكوني روستا پاكسازي شود.
معاون امور دهياريهاي سازمان شهرداريها و دهياريها گفت: زماني كه بحراني مانند سيل در منطقه اتفاق ميافتد، دهياران ساير استان ها در استانهاي معين موظف هستند كه با ارسال تجهيزات مورد نياز به كمك دهياريهاي محل آسيبديده بشتابند و ميتوانند براي تسريع در امدادرساني، دهياران داوطلب را نيز براي كمك به مناطق آسيب ديده اعزام كنند.
* برآورد خسارتها توسط دهياريها
جندقيان بيدگلي اعلام كرد: برآورد خسارات توسط دهياريها يكي ديگر از اقداماتي است كه توسط دهياريها انجام ميشود و بر اين اساس ميزان خسارت به روستاها و تاسيسات عمومي روستا مانند اماكن عمومي، آرامستانها، فضاي سبز و سيستم هدايت آبهاي سطحي برآورد و به نهادهاي ذيربط اعلام ميشود.
وي تاكيد كرد: دهياران همان طور كه در زلزله كرمانشاه خدمات ارزنده و به موقعي را انجام دادند، بازوي توانمند و اجرايي دولت در بحرانها هستند و به دليل پراكندگي سكونتگاههاي روستايي، نخستين سنگر مردمي در مواجهه با سوانح محسوب ميشوند و مسئولان اجرايي هم با استفاده از اطلاعات محلي بهروز دهياريها ميتوانند در مواقع بحراني بهترين خدمات را ارايه كنند.
اجتمام*2181*1834*1193
تاریخ انتشار: ۲۲ فروردین ۱۳۹۸ - ۰۸:۲۳
تهران- ايرنا- معاون امور دهياريهاي سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور گفت: مديريت محلي بايد از ساخت و ساز در مسيلها جلوگيري كند و دهياران به عنوان مديران محلي موظفند كه ساخت و سازها در حواشي و حريم رودخانهها را كنترل كنند تا مسير آب باز باشد.