به گزارش ایرنا، تولید ارگانیك را می توان به عنوان یكی از بسترهای محرك اقتصاد مقاومتی دانست چرا كه حضور در بازارهای جهانی و تامین نیاز داخل از مولفه های اثربخش این نوع تولید است.
بنا بر آخرین آمار موجود، 172 كشور جهان در شمار تولیدكنندگان محصولات كشاورزی ارگانیك قرار دارند و تا سال های پیشین بخش قابل توجهی از محصولات ارگانیك كشور به نقاط مختلف دنیا صادر می شد.
آلمان در تولید گندم، حبوبات و گوشت، آمریكا در حوزه محصولات لبنی و پروتئین، كشورهای حاشیه مدیترانه در زیتون و كشورهای حوزه آمریكای لاتین نیز در بخش علوفه با راهبرد ارگانیك سرمایه گذاری های بالقوه ای داشته اند.
خرما، كشمش، انار و گل محمدی از جمله محصولات اولویت دار تولید ارگانیك كشور محسوب می شوند كه در استان های مختلف كشور تولید و به بازار مصرف عرضه می شوند.
محصولات ارگانیك بدون هر گونه افزودنی، نگهدارنده، رنگ های مجاز خوراكی، طعم دهنده ها و مونو سدیم گلوتامات تولید شده و كشاورزان فعال در این حوزه برای افزایش رشد گیاهان و تغذیه خاك از كود های طبیعی و كمپوست استفاده می كنند.
استفاده از محصولات ارگانیك ابتلا به بیماری ها و آلرژی در انسان را كاهش می دهد.
تحقیقات نشان داده كه محصولات كشاورزی ارگانیك سطوح پایین تری نیترات دارند زیرا مقادیر بالای نیترات خطر ابتلا به انواع سرطان در انسان را افزایش می دهد.
به گفته كارشناسان حوزه كشاورزی، به دلیل عدم استفاده از سموم و كودهای شیمیایی در محصولات ارگانیك میزان تولید این محصولات نسبت به محصولات غیر ارگانیك 27 درصد كاهش می یابد كه این مهم افزایش قیمت این محصولات را به همراه دارد.
این كارشناسان معتقدند افزایش قیمت محصولات ارگانیك، فاصله شاخص های كیفی تولیدات با استانداردهای جهانی و از سوی دیگر نبود اطلاعات كافی در جامعه مصرف، فروش این محصولات را با مشكل مواجه كرده و نبود تثبیت بازار نیز به یكی از مشكلات تولیدكنندگان محصولات ارگانیك تبدیل شده كه باید با فرهنگ سازی و معرفی مزایای این محصولات زمینه رونق بیشتر در كشور فراهم شود.
مدیر باغبانی سازمان جهاد كشاورزی استان مركزی در این خصوص گفت: 340 هكتار پسته و 130 هكتار محصول انار در این استان تا كنون توانسته اند مجوز های تولید محصولات ارگانیك را دریافت كنند.
«علی اصغر زارعی» افزود: 500 تن پسته و یك هزار و 950 تن انار سالانه به صورت ارگانیك در این اراضی تولید و به خارج از كشور صادر می شود.
وی ادامه داد: تولیدكنندگان محصول های باغی برای كسب مجوز تولید محصولات ارگانیك باید به مدت سه سال با نظارت و زیر نظر شركت های مجاز داخلی و خارجی كه از استانداردهای تولید این محصول ها برخوردار هستند، فعالیت كنند.
مدیر باغبانی سازمان جهاد كشاورزی استان مركزی خاطر نشان كرد: محصول هایی كه توسط شركت های خارجی مجوز تولید محصول ارگانیك دریافت می كنند می توانند محصول های خود را بدون محدودیت و بازرسی به این كشورها صادر كنند.
زارعی افزود: محصول هایی كه توسط شركت های داخلی مجوز تولید محصول ارگانیك را دریافت می كنند می توانند محصول های خود را در بازار داخلی و نمایشگاه های عرضه این محصولات كه در سطح استان های كشور برگزار می شود، عرضه كنند.
مدیر باغبانی سازمان جهاد كشاورزی استان مركزی گفت: تولیدكنندگان پسته و انار استان مركزی تا كنون توانسته اند با رعایت استانداردهای لازم زیر نظر شركت BCF آلمان محصول های ارگانیك تولید و به صورت مستقیم به این كشور صادر كنند.
زارعی خاطر نشان كرد: تولیدكنندگانی كه بتوانند مجوز تولید محصولات ارگانیك را از شركت های مجاز دریافت كنند به صورت سالانه توسط این شركت ها مورد ارزیابی قرار می گیرند.
وی افزود: 200 هكتار از باغات انار و پسته استان مركزی نیز در دوران گذار( فعالیت سه ساله زیر نظر شركت های مجاز تولید محصولات ارگانیك) برای دریافت مجوز تولید محصولات ارگانیك هستند.
مدیر باغبانی سازمان جهاد كشاورزی استان مركزی افزود: حمایت از تولیدكنندگان محصولات ارگانیك از برنامه های اولویت دار سازمان جهاد كشاورزی استان مركزی بوده و این سازمان آمادگی دارد اعتبارات و مساعدت های لازم را با تولیدكنندگان این محصولات داشته باشد.
مدیركل دامپزشكی استان مركزی نیز در این نشست گفت: محصولات ارگانیك محصولاتی هستند كه در طول زنجیره تولید آنها از هیچگونه مواد افزودنی، سموم و داروها استفاده نشده و غذا و مواد مصرفی تولید این محصولات باید عاری از میكروب و آتتی بیوتیك است.
دكتر«محسن شانقی» افزود: در تولید محصولات ارگانیك آب و خوراك دام و طیور در طول زنجیره تولید تحت كنترل بوده و برای پرورش و تولید این محصولات تنها از جیره غذایی طبیعی استفاده می شود.
وی ادامه داد: تولید مرغ بدون آنتی بیوتیك از مهمترین برنامه ها و سیاست های سازمان دامپزشكی برای بهبود كیفیت فرآورده های خام دامی و تولید غذای سالم در راستای تامین امنیت مواد غذایی است.
وی ادامه داد: جلوگیری از ایجاد مقاومت آنتی بیوتیكی در طیور و انسان، كاهش طول دوره پرورش، افزایش كیفیت گوشت(طعم و مزه)، افزایش تعداد دوره پرورش در طول سال، افزایش تعداد جوجه ریزی در واحد، جلوگیری از بیماری های طیور و افزایش درآمد ملی و صادرات را به دنبال دارد.
مدیر جهاد كشاورزی شهرستان ساوه نیز در این خصوص گفت: 650 هزار تن انواع محصولات كشاورزی در این شهرستان تولید می شود كه 20 درصد این محصولات را محصولات ارگانیك تشكیل می دهند.
«حسن شریفی» افزود: 70 نوع محصولات كشاورزی در شهرستان ساوه تولید می شود كه حدود یك چهارم این محصولات به صورت ارگانیك است.
وی ادامه داد: 60 درصد تولید انار و برخی محصولات از جمله گندم، جو، بادام، گوجه سبز، گردو، بادام و انگور به صورت ارگانیك تولید و به تهران و استان های همجوار ارسال می شود.
مدیر جهاد كشاورزی شهرستان ساوه گفت: میزان تولید محصولات ارگانیك نسبت به محصولات غیر ارگانیك حدود 27 درصد كمتر بوده و برای جبران هزینه های تولید این محصولات گرانتر از محصولات معمولی به بازار عرضه شود.
شریفی افزود: نبود اعتقاد به مصرف محصولات ارگانیك در بازار های داخلی، افزایش هزینه تولید محصولات ارگانیك و بالا بودن قیمت این محصولات نسبت به محصولات غیر ارگانیك و نبود بازار از مهمترین مشكلات تولیدكنندگان این محصولات است.
استان مركزی به عنوان دومین قطب صنایع مادر تخصصی، چهارمین قطب صنعت كشور محسوب می شود و در زمینه تنوع تولیدات صنعتی رتبه نخست كشور را به خود اختصاص داده است.
این استان با وجود صنعتی بودن در زمره 10 استان نخست كشور در بخش كشاورزی است كه 90 هزار بهره بردار شامل 20 درصد شاغلان استان در این حوزه فعال هستند.
670 هزار هكتار اراضی باغی و كشاورزی در استان مركزی وجود دارد كه یك و 2 دهم درصد تولیدات كشاورزی مازاد بر نیاز استان به سایر مناطق ارسال می شود.
این استان رتبه چهارم تولید بچه ماهی قزل آلا، رتبه اول در تنوع تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم تولید گل ها شاخه بریده، رتبه سوم در تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم سطح زیر كشت و تولید انار كشور، رتبه ششم تولید پسته، مقام هشتم تولید گل محمدی، مقام نهم در تولید انگور، رتبه سوم در تولید لوبیا و رتبه پنجم در تولید جو را به خود اختصاص داده است.
استقرار ایستگاه انار ساوه، پژوهشكده گل و گیاهان زینتی محلات، ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین، وجود شعبه ششم تحقیقات واكسن و سرم سازی رازی، وجود ایستگاه تحقیقات ماهیان زینتی و مركز تحقیقات كشاورزی و منابع طبیعی نیز از ظرفیت های علمی و تحقیقاتی استان مركزی است.
گزارش از: مهدی عظیمی
1955/3075
تاریخ انتشار: ۲۴ فروردین ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۲
اراك - ایرنا - تولید محصولات ارگانیك به عنوان یكی از راهبردهای افزایش ارزش افزوده غیرنفتی همواره در كشورهای مختلف دنبال می شود كه در ایران با توجه به حجم بالای تولیدات به ویژه در بخش كشاورزی، می توان از این فرصت برای حضور در بازارهای جهانی به خوبی بهره برد.