به گزارش روز شنبه ایرنا از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری؛ درگذشته برای تكثیر درختان و گیاهان از قلمه یا بذر آنها استفاده میشد. كشت بافت فناوری نسبتاً قدیمی است كه در سالهای اخیر برای تولید سریع گیاهان مورد استفاده قرار گرفت. در روش كشت بافت میتوان حتی در خارج از فصل كشت گیاهان، به تولید هزاران گیاه مورد نظر دست یافت.
گروهی از محققان خوش ذوق داخلی با روی آوردن به فناوری كشت بافت موفق شدند علاوه بر تولید چند نوع گیاه سرشناس به تكثیر سریع آنان نیز دست یابند.
از جمله گیاهان تولیدشده توسط این تولید كنندگان ایرانی میتوان به گیاه اركیده فلاموپسیس، گل محمدی، ونوس حشرهخوار، كاكتوس، آبزی آلترنانترا رینیكی، آبزی آكینودروس، آبزی پوگستمون هلفری، آبزی همیانتوس، آبزی مونت كارلو اشاره كرد كه بیشتر محصولات با استفاده تكنیك كشت بافت گیاهی تولید و تكثیر شده اند كه به سایر مراكز استانها عرضه میشوند.
سبحان گایینی یك بیوتكنولوژیست گیاهی و صاحب ایده و طرح كشت بافت؛ درباره گیاهان تولیدشده از این روش گفت: گیاه اركیده فلانوپسیس از گیاهان گران قیمت در جهان بوده و از نظر زیبایی گل بسیار معروفی است. تكثیر اركیدهها عمدتاً از بذر صورت میگیرد و به دلیل نداشتن ماده مغذی در داخل بذر قدرت رویش ندارند.
وی در ادامه با اشاره به تكنیك كشت بافت كه تأمینكننده ماده غذایی بذر گیاه است، توضیح داد: كشت بافت برای جوانهزنی است كه به وسیله آن بذرها در مدت كوتاهی رشد میكنند.
این فعال حوزه گیاهشناسی افزود: گیاه آبزی آلترنانترا رینیكی مینی گونه ای از گیاه است كه ما به كمك تكنیك كشت بافت آن را تكثیر كردیم. این گونه گیاهی برگهایی قرمز رنگ دارد و به عنوان گیاه تزئینی مورد استفاده قرار میگیرد. امروزه تكثیر این گیاهان با استفاده از تكنیك كشت بافت به دلیل افزایش سرعت رشد و محصولی باكیفیت بالا در جهان و بالاخص در این شركت صورت میگیرد.
وی در ادامه افزود: تولید كننده اصلی این گیاه كشور مالزی است.
گایینی با اشاره به آخرین نمونه تولیدشده دانش بنیان گفت: گیاه آبزی آكینودروس خانواده آكینو جزء گیاهان زینتی در خشكی و آبزی هستند، این گیاه به دلیل رشد كم و زمانبر بودن تكثیر آن با استفاده از تكنیك كشت بافت گیاهی انجام میگیرد.
وی در ادامه در تعریف این گیاه زیبا افزود: رنگ برگهای این گیاه، قرمز رنگ است و جزء گیاهان گران قیمت بشمار می رود كه تولید كننده اصلی آن كشور تایلند است.
علمی ** 1201 **1485
تاریخ انتشار: ۲۴ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۳:۲۷
تهران - ایرنا - با تلاش محققان، زمینه تكثیر سریع گیاهان با استفاده از تكنیك كشت بافت گیاهی و تولید كود و سموم بیولوژیك كشاورزی امكانپذیر شد.