تاریخ انتشار: ۲۵ فروردین ۱۳۹۸ - ۰۸:۲۱

سمنان- ایرنا- وقوع سیل و خسارت های ناشی از آن در نقاط مختلف كشور تلنگری برای توجه به ضرورت بیمه به ویژه در مناطق روستایی و تلاش مضاعف برای ترویج فرهنگ بیمه در بین مردم بود.

به گزارش ایرنا، بیمه منازل روستایی و زمین های كشاورزی از روش های مختلف مانند در نظر گرفتن راهكارهای تشویقی و معرفی مزیت های اجتماعی، اقتصادی و امنیتی به عنوان راهكاری برای مدیریت بحران و مُسكنی برای كاهش دردهای ناشی از حوادث طبیعی است.
بیمه كالایی اجتماعی محسوب می شود كه نقشی مهم و غیرقابل انكار در تسریع و تسهیل جبران خسارت های ناشی از وقوع حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله دارد، اما متاسفانه به دلایل مختلف كمتر مورد اقبال عمومی قرار گرفته است.
بیمه یكی از شاخصه های كشورهای پیشرفته است، این جمله ذهن هر اهل خردی را مشغول می كند، چرا كه كشورهای پیشرفته به طور یقین در برابر حوادث مقاومت بیشتر و آسیب پذیری كمتری دارند، اما به واسطه عاقبت اندیشی، همواره بیمه را در سبد هزینه ای خود قرار می دهند و این مهم باید در كشور ما نیز نهادینه شود.
زلزله دو سال پیش كرمانشاه تجربه تلخی بود تا ضرورت توجه به بیمه برای تسریع در جبران خسارت های ناشی از وقوع بلایای طبیعی زیر ذره بین قرار بگیرد، اما با وجود تلاش مسئولان، مردم به ویژه در مناطق روستایی و زیر 20 هزار نفر جمعیت متوجه اهمیت و تاثیر بیمه در بازسازی خرابی ها نشدند.
اكنون وقوع سیل در بیش از 20 استان كشور بار دیگر ضرورت توجه به بیمه را به مردم گوشزد كرد، و بار دیگر اهمیت فرهنگ بیمه را به عنوان جایگزینی برای افسوس و رنج بعد از حادثه برای جبران خسارت های ناشی از وقوع بلایای طبیعی نشان داد.
به گفته كارشناسان، كشورهای جهان سوم در مقایسه با كشورهای پیشرفته كمتر به بیمه گرایش دارند و در این بین در مناطق حاشیه ای كه معمولا افراد آن در قید و بند باورهای سنتی هستند و اتفاقا آسیب پذیری بیشتر در مواجهه با بلایای طبیعی دارند نسبت به پذیرش بیمه سرباز می زنند.
ترویج فرهنگ بیمه به عنوان ابزاری برای حفظ دستاورد زندگی شهروندان و جبران خسارت بلایایی كه همیشه در كمین است نیازمند برخی آموزش های مدون است و باید قبول كرد فرهنگ سازی یك شبه اتفاق نمی افتد و نیازمند صرف زمان است.
در سال «رونق تولید» رسانه های جمعی، گفتاری و نوشتاری نیز با تولید فرآورده های خبری نقشی مهم و موثر در تشویق و فرهنگ سازی بین مردم برای استقبال از بیمه دارند، چرا كه تجربه نشان داده هرجا رسانه با قدرت قلم وارد شد در جامعه اثرگذار بوده است.
البته گاهی در كنار اطلاع رسانی و تشویق، در نظر گرفتن الزام و راهكارهای تنبیهی نیز لازم است و برای نمونه می توان به الزام بیمه وسایل نقلیه اشاره كرد؛ اكنون مردم بیمه را به عنوان یك سرمایه گذاری برای جبران خسارت در سبد هزینه ای خود در این بخش پذیرفته اند و هر سال آن را تمدید می كنند، اما به اهمیت بیمه واحد مسكونی كه در آن زندگی می كنند پی نبرده اند.
به گزارش ایرنا، از 19 شهر استان سمنان، 15 شهر دارای جمعیت كمتر از 25 هزار نفر است و از مجموع 400 روستای سمنان بیش از 284 روستا بالای 20 خانوار جمعیت دارد كه تنها واحدهای مسكونی چهار روستا بیمه هستند.

**ترویج فرهنگ بیمه با اطلاع رسانی و آموزش
نرگس كاشفی، اهل روستای ده صوفیان در شهرستان مهدیشهر یكی از روستاییانی است كه خانه خود را بیمه نكرده و علت استقبال نكردن از بیمه واحد مسكونی را فقدان اطلاعات كافی عنوان می كند، اما وقتی خبرنگار ایرنا درباره مزایای بیمه واحد مسكونی جملاتی را به او می گوید، اقناع شد و گفت كه به زودی برای بیمه خانه خود اقدام می كند.
شعبان قربانی یكی از خسارت دیدگان سیل روزهای گذشته در روستای تویه دروار شهرستان دامغان در استان سمنان گفت: سیل روزهای گذشته موجب تخریب خانه اش شده و اكنون به همراه خانواده اش در مركز بهداشت این روستا اسكان دارند.
وی ادامه داد: خانه اش بیمه نبوده و در شرایط فعلی جبران خسارت ها برایش مشكل و كمرشكن و نیازمند حمایت و كمك مسئولان است.
وی در پاسخ به خبرنگار ایرنا مبنی بر علت بیمه نبودن خانه اش اظهار داشت: از بیمه اطلاع داشتم اما پرداخت حق بیمه را یك هزینه اضافه تصور می كردم ولی اكنون با وقوع سیل اخیر پی به اهمیت بیمه برده ام.

** ترویج فرهنگ بیمه با لحاظ راهكارهای تشویقی
مسئول عوارض نوسازی شهرداری سمنان گفت: شهرداری سمنان برای تشویق مالكان واحدهای مسكونی به پرداخت عوارض، راهكار تشویقی بیمه واحد مسكونی در برابر آتش سوزی را در نظر گرفته كه با استقبال مالكان مواجه بود.
علیرضا احسانپور در گفت و گو با ایرنا افزود: سال گذشته 70 هزار فیش پرداخت عوارض برای مالكان واحدهای مسكونی، تجاری و خدماتی و زمین صادر شد كه 14 هزار فیش مربوط به واحدهای مسكونی و تجاری بود.
وی ادامه داد: هفت هزار واحد مسكونی عوارض نوسازی را در سال گذشته پرداخت كردند و تحت پوشش بیمه آتش سوزی به مدت یكسال قرار گرفتند.
به گفته وی، در صورت بروز آتش سوزی، بیمه تا سقف 500 میلیون ریال خسارت پرداخت می كند كه از این میزان 350 میلیون ریال مربوط به خسارت به ملك و 150 میلیون ریال مربوط به اثاثیه است.
مسئول عوارض نوسازی شهرداری سمنان گفت: برای بیمه هفت هزار واحد مسكونی، 110 میلیون ریال هزینه شده است.

**بیمه بیش از 13 هزار واحد مسكونی روستایی
مدیركل بنیاد مسكن انقلاب اسلامی استان سمنان نیز گفت: 13 هزار و 500 واحد مسكونی در روستاها و 6 هزار و 500 واحد مسكونی در شهرهای زیر 25 هزار نفر جمعیت در استان تسهیلات مقاوم سازی دریافت كردند.
علیرضا فلاحی در گفت و گو با ایرنا افزود: بیش از 20 هزار واحد مسكونی در مناطق روستایی و شهری با جمعیت زیر 25 هزار نفر از تسهیلات طرح ویژه بنیاد مسكن در زمینه مقاوم سازی بهره مند شدند.
به گفته وی، تمام واحدهای مسكونی كه از سال 1384 تا زمان حاضر از تسهیلات مقاوم سازی استفاده كردند به مدت 10 سال بیمه واحد مسكونی شدند.
به گفته وی، تسهیلات از 250 میلیون ریال تا سقف 400 میلیون ریال به متقاضیان خانه سازی در روستاها و شهرهای زیر 25 هزار نفر جمعیت با بازپرداخت 12 ساله و سود پنج درصد پرداخت می شود.

**ضعف مدیریتی عامل آمار پایین پوشش بیمه ای خانه ها
مدیركل شعب بیمه ایران استان سمنان گفت: نبود آموزش، احساس بی نیازی نسبت به پوشش بیمه ای و نبود حساسیت خاص توسط دستگاه های نظارتی و حاكمیتی و ضعف نگاه مدیریتی دهیاری ها، بخشداری ها، فرمانداری ها، عامل پایین بودن آمار پوشش بیمه ای واحدهای مسكونی است.
مهدی اسكندری افزود: اگر مسئولان دغدغه بیمه را داشته باشند برای توجیه و اطلاع رسانی به مردم برای اخذ پوشش بیمه ای تلاش می كنند.
وی ابراز داشت: رسانه های جمعی مانند رادیو و تلویزیون نقش مهم و موثری در ترویج فرهنگ بیمه و ایجاد حساسیت به این مقوله مهم در جامعه دارند.
اسكندری یادآور شد: سال گذشته نشست های توجیهی با حضور مدیر كل مدیریت بحران استانداری سمنان، فرمانداری ها و دهیاری ها برای ترویج بیمه انجام شد، اما تنها چهار روستای مومن آباد در سرخه، خیرآباد در سمنان، محمد آباد در میامی و چشمه نادری در گرمسار اقدام به بیمه خانه های روستایی كردند.
به گفته وی، دولت الزام بیمه خانه های روستایی را در سال 1394 به استان ها ابلاغ كرد اما از آن زمان تاكنون نفوذ بیمه در خانواده ها در زمینه واحد مسكونی افزایش چشمگیر نداشته است.
وی با بیان این كه یكی از معیارهای توسعه یافتگی میزان رشد و نفوذ بیمه در خانواده هاست، ادامه داد: در یك سال حدود 20 تا 22 هزار نفر در جاده ها كشته می شوند اما به دلیل پوشش بیمه ای شرایط بحرانی در كشور ایجاد نمی شود، اما وقوع سیل به دلیل فقدان پوشش بیمه ای موجب بروز خسارت می شود.

**تنها 20 درصد واحدهای مسكونی سمنان بیمه هستند
مدیركل شعب بیمه ایران استان سمنان گفت: تنها 20 درصد واحدهای مسكونی شهری و روستایی استان دارای پوشش بیمه ای در بخش آتش سوزی و بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله هستند.
اسكندری خاطرنشان كرد: بهترین راه مدیریت بحران انتقال مدیریت بحران به خارج از محدوده بحران است و بیمه و اخذ پوشش بیمه ای بهترین راهكار جبران خسارت ناشی از وقوع حوادث و مدیریت بحران است.
وی افزود: بیمه در زمینه های مختلف مانند بیمه وسیله نقلیه، بیمه محصولات كشاورزی گرفته تا واحدهای مسكونی در زمان وقوع حوادثی مانند آتش سوزی، سیل، زلزله و رانش زمین، خدمات ارائه می هد و متقاضیان با اخذ پوشش بیمه ای قبل از وقوع حادثه می توانند در مواقع وقوع حوادث خسارت های خود را جبران كنند.
به گفته اسكندری، سال گذشته هزینه پوشش بیمه واحدهای مسكونی در حدود 274 هزار ریال تا تعهد و پوشش بیمه 500 میلیون ریال بود، اما استقبال روستائیان از پوشش بیمه ای مناسب نبود.

**بیمه در اولویت كاری مسئولان باشد
فرماندار شاهرود گفت: با توجه به رویدادهای چند روز گذشته، مسئولان شهری و روستایی بیمه منازل مسكونی را در اولویت كاری امسال قرار دهند.
محمد كرم محمدی افزود: با توجه به بحران های چند روز گذشته در چند روستای شهرستان با تخریب منازل مسكونی روبرو بودیم كه باید از همین امروز برای بازسازی بافت های فرسوده و ترمیم آنها دست به كار شویم.

**ضعف مالی مهمترین عامل بی توجهی به بیمه
مدیركل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری سمنان، فقدان آموزش و اطلاع رسانی كافی، ضعف توان مالی روستاییان و فراگیر نبودن فرهنگ بیمه منازل در روستاها را از عوامل استقبال كم روستاییان از بیمه واحد مسكونی روستایی عنوان كرد.
راضیه شهاب در گفت و گو با ایرنا افزود: 43 هزار و 467 واحد مسكونی روستایی در استان سمنان وجود دارد كه از این تعداد 13 هزار و 158 واحد مسكونی تحت پوشش بیمه قرار دارند.
وی مشاركت دهیاری ها برای بیمه منازل مسكونی روستایی تا سقف 30 درصد سهم هر واحد و تا 2 درصد از محل بودجه جاری دهیاری ها و انعقاد تفاهم نامه های جمعی به منظور كاهش هزینه بیمه ای را از جمله راهكارهای تشویقی در نظر گرفته شده برای افزایش پوشش بیمه ای در روستاها مطرح كرد.
به گفته وی، سال گذشته بر اساس تفاهم نامه با بیمه ایران، در صورت بیمه جمعی روستا، هر واحد مسكونی روستایی با پرداخت 250 هزار ریال تا سقف 500 میلیون ریال از پرداخت خسارت برخوردار می شد.
مدیركل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری سمنان تصریح كرد: حدود 30 درصد از واحدهای مسكونی روستایی استان دارای پوشش بیمه ای هستند.

** بیمه راهی برای تسریع در جبران خسارت
مدیركل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری سمنان با بیان این كه هر ساله وقوع بلایای طبیعی مناطق مختلف جهان و از جمله ایران را دچار آسیب و خسارت های زیادی می كند، خاطر نشان كرد: در كشورهای توسعه یافته با استفاده از خدمات صنعت بیمه ای، در واقع هر فرد با پرداخت سهم ناچیزی به عنوان حق بیمه، در جبران خسارت مشاركت می كند كه این اقدام موجب تسریع در جبران خسارت ها در بخش های مختلف می شود.
شهاب با بیان این كه همواره پیشگیری بهتر از درمان است، افزود: بهره گیری از خدمات بیمه ای می تواند بخش زیادی از آسیب ها را جبران كند و بر همین اساس بیمه واحدهای مسكونی به ویژه در بخش روستایی كه در معرض خطر و آسیب بیشتری قرار دارند اقدامی اجتناب ناپذیر است.
7342/7408/6103