كرمانشاه- ايرنا- مديرعامل شركت آب فاضلاب استان كرمانشاه گفت: سيل به تأسيسات آب و فاضلاب شهري استان بيش از 140 ميليارد و 200 ميليون تومان خسارت وارد كرد.

عليرضا تخت شاهي روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: با توجه به حجم بارش و وقوع سيلاب در اكثر شهرها به تأسيسات زيربنايي شامل؛ چاه ها، ايستگاه هاي پمپاژ و خطوط انتقال آب و فاضلاب، تصفيه خانه هاي آب و فاضلاب و شبكه توزيع آب در سراسر استان خسارت وارد شده است.
وي برآورد اوليه خسارات در بخش تأسيسات آب را بيش از 603.5 ميليارد ريال و در بخش فاضلاب 798.5 ميليارد ريال عنوان كرد و گفت: بيشترين خسارت به ترتيب مربوط به شهرستان هاي كرمانشاه، دالاهو، سرپل ذهاب، اسلام آبادغرب، پاوه، گيلانغرب، كنگاور، جوانرود، تازه آباد و ازگله، روانسر، صحنه، قصرشيرين، سنقر و هرسين بوده است.
وي با بيان اينكه با عنايت به پيش بيني سازمان هواشناسي و استانداري، فرمانداري ها، ستاد بحران و... مبني بر ورود جبهه هواي قدرتمند بارش زا و احتمال بسيار زياد وقوع سيل در اغلب مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غربي در حواشي رشته كوه زاگرس، قبل از وقوع بحران، به منظور هماهنگي پرسنل و آمادگي مواجهه با بحران سيل و مرور حوادث و اتفاقات در طي بحران‌هاي گذشته، جلساتي با حضور معاونت هاي بهره برداري، مهندسي توسعه و... مديران و بهره برداران امور تابعه برگزار كرديم.
تخت شاهي، هدف از برگزاري اين جلسات را بررسي موانع و مشكلات و اخذ تصميمات به منظور تدارك و بسيج امكانات براي اجراي بهترين راهكارها براي جلوگيري يا كاهش تبعات و ضرر و زيان و خسارات ناشي از سيل و تخريب زيرساخت هاي موجود مانند شبكه توزيع آب و جمع آوري فاضلاب، منهول ها، خطوط انتقال، تصفيه خانه هاي آب و فاضلاب، ايستگاه هاي پمپاژ و ... عنوان كرد.
وي يادآورشد: با نزول بارش هاي بي سابقه و وقوع سيلاب، در اكثر موارد آبگرفتگي هاي شديد، طغيان رودخانه هاي موجود در شهرها، پرشدن خطوط شبكه جمع آوري فاضلاب و فوران آب ناشي از افزايش حجم ورودي به وضوح قابل مشاهده بود كه طبعا ورود اين حجم از سيلاب كه حاوي انواع رسوبات، گل و لاي، پلاستيك و چوب بود به داخل شبكه هاي فاضلاب، موجبات گرفتگي و انسداد و پس زدن فاضلاب را در نقاطي كه به لحاظ ارتفاع طبيعي پايين تر از ساير نقاط مي باشند را به وجود مي آورد كه اين مشكلات در اغلب موارد با پيگيري و تلاش شبانه روزي پرسنل سختكوش آبفا در تمام امورات، تا حد زيادي برطرف شد.
مديرعامل شركت آب و فاضلاب شهري استان كرمانشاه افزود: خسارات اوليه در سه بخش، كارشناسي و تجزيه و تحليل شده است كه اين سه بخش شامل؛ خسارات قابل رؤيت و آسيب به بدنه تأسيسات، خسارات غيرقابل رؤيت از جمله آسيب هاي شبكه فاضلاب و هزينه هاي مترتب برآن، مانند لايروبي شبكه ها و خطوط انتقال، بازسازي منهول ها، خريد دريچه ها، كاهش عمر مفيد تأسيسات و ضرورت اصلاح لوله هاي تخريب شده و خسارات ناشي از صرف هزينه جهت ايجاد تأسيسات جديد از جمله تصفيه خانه آب براي برخي از شهرها به دليل وارد شدن آسيب جدي به منابع تأمين آب خصوصا منابع كارستيكي در اثر طغيان و بروز مشكلات كدورت آب در هر بارش در اين منابع و ايجاد مشكل خدمات رساني به مشتركين مي باشند.
وي يادآورشد: ضمناً در اثر وقوع سيل اخير، آسيب پذيري بسياري از تأسيسات در بحران هاي بعدي بسيار بالا رفته است و انجام اقدام هاي پيشگيرانه در اثر تجربه اخير مستلزم صرف اعتبارات و هزينه هاي فراواني است.
مديرعامل آبفاي استان كرمانشاه گفت: اگرچه خسارات ناشي از سيلاب، مبالغ هنگفتي به زيرساخت ها و تاسيسات آب و فاضلاب شهرهاي استان وارد كرد و هزينه تعمير و تعويض و خريد اقلام مورد نياز در توان اين شركت نمي باشد، با اين وجود به لطف خدا و با تدبير مديران استان به ويژه استاندار و فرمانداران، تمام اعضاي ستاد بحران، نيروهاي نظامي و انتظامي و همكاري خود مردم، تا حد زيادي از شدت آلام و خسارت ناشي از اين پديده طبيعي كاسته شد.
وي اقدام هاي انجام شده توسط شركت آب و فاضلاب استان كرمانشاه را شامل سه مرحله؛ اقدام پيشگيري از وقوع سيل، اقدام هاي حين بارندگي و اقدام هاي پس از وقوع سيل عنوان كرد و افزود: برخي اقداماتي كه جهت پيشگيري از وقوع سيل انجام شد شامل؛ لايروبي و شست و شوي خطوط اصلي شبكه جمع آوري فاضلاب در معابر اصلي شهر، لايروبي خروجي تصفيه خانه فاضلاب، لايروبي كانال هاي اصلي و فرعي و مسير رودخانه هاي فصلي، تهيه و نصب دستگاه هاي اندازه گيري آنلاين كدورت و كلر و نصب آن در منابع تأمين بويژه چشمه ها و سراب ها، تهيه دستگاه هاي پورتابل و بازديد و كنترل مداوم كدورت و كلر باقيمانده شبكه توزيع و منابع تأمين آب، كنترل سطح آب درياچه مجاور چشمه ها جهت جلوگيري از پيشروي آب درياچه به سمت چشمه ها و آلودگي احتمالي چشمه هاي سراب با تنظيم دريچه خروجي و آماده به كار بودن تمام دستگاه و تجهيزات(بيل مكانيكي، دستگاه واتر جت، پمپ sp، لجن كش برقي، موتور روبين و...) بوده است.
تخت شاهي همچنين اطلاع رساني در شهر و نيروهاي اداري، نگهبانان و مراقبين تأسيسات، چاهها و مخازن و آماده باش كامل وهمچنين لغو مرخصي و مأموريت تمامي كاركنان و خريد بادگير و چكمه براي تمام پرسنل اجرائي، ايجاد مسير انحرافي جهت هدايت آبهاي سطحي به سمت مسيل خروجي، پرنگهداشتن مخازن ذخيره آب براي مواقع ضروري، تهيه مواد منعقد كننده و كمك منعقد كننده و نگهداري آن در تصفيه خانه هاي آب استان، به مدار آوردن تصفيه خانه اضطراري آب هرسين، خريد تجهيزات مازاد بر نياز معمول مانند دستگاه موتور برق، دستگاه موتور روبين بنزيني و تجهيزات روشنايي، ايجاد موانع با كيسه هاي پر از ماسه جهت جلوگيري از نفوذ آب به داخل تأسيسات، بازديد ميداني از تأسيسات و خطوط آب و فاضلاب و انجام اقدام هاي لازم (لايروبي منهول‌ها و كانال‌هاي روباز و ...) به منظور پيشگيري از حوادث محتمل را از جمله ديگر كارهاي پيشگيرانه براي مواجهه با بحران سيل عنوان كرد.
مديرعامل آب و فاضلاب كرمانشاه، اصلاح ارتفاع تابلو زيرترانس برق در برخي تأسيسات، احداث كانيوا و كانال آب جهت هدايت روان آب هاي سطحي در محدوده مخازن و جاده دسترسي به برخي از تاسيسات، مرئي نمودن سيفون فاضلاب و تخليه طبقات زير زمين، از مدار خارج نمودن بافت قديم لوله هاي فرسوده فاضلاب و اجراي شبكه فاضلاب و احداث منهول به منظور عدم پس زدگي فاضلاب به منازل مسكوني در برخي شهرها، انجام مكاتبات با شهرداري ها جهت ملزم نمودن مالكان نسبت به جداسازي آب باران و فاضلاب از هم و جلوگيري از باز گذاشتن دريچه هاي منهول هاي فاضلاب توسط عوامل و اكيپ هاي شهرداري، تهيه و نصب بيلبورد براي اطلاع رساني و ارائه هشدارهاي لازم و انجام مصاحبه هاي راديويي و تلويزيوني مسئولين شركت به منظور اطمينان دهي به مردم درخصوص مطلوب بودن كيفيت تمام منابع آبي و عدم توجه به شايعات احتمالي را از ديگر اقدام هاي پيشگيرانه انجام شده اعلام كرد.
وي در ادامه اقدام هاي انجام شده حين بارندگي را نيز شامل رفع حوادث و اتفاقات براساس ارجاعات سامانه 122 و مراجعات مردمي، رفع گرفتگي فاضلاب (با استفاده از لجن كش)، لايروبي و تخليه منهول ها، تخليه فاضلاب، رفع گرفتگي فاضلاب، رفع آبگرفتگي تصفيه خانه فاضلاب، تخليه فاضلاب از ايستگاه پمپاژ تصفيه خانه فاضلاب، شستشوي مخازن آب، بازديد مداوم و كنترل منابع تامين به همراه نماينده مركز بهداشت و كدورت سنجي منابع آب، لوله گذاري جهت هدايت سيلاب، تخليه فاضلاب از زيرزميني منازل مسكوني، آبرساني توسط تانكرهاي سيار حمل آب، كمك به پرسنل شهرداري براي دفع آبهاي سطحي، نمونه گيري ميكروبي از شبكه و مهار نمودن خطوط انتقال آب برشمرد.
تخت شاهي سپس به اقدام هاي انجام شده پس از وقوع سيل اشاره كرد و گفت: پس از وقوع سيل به طور مكرر منابع تأمين آب با كدورت سنجي، كلرسنجي و انجام ديگر آزمايش هاي كنترل كيفي و سنجش سلامت، پايش شدند و تعمير و بازسازي تأسيسات و خطوط آسيب ديده نيز آغاز شد.
وي مستندسازي حوادث و ثبت سناريو براي رفع بحران در بحران هاي احتمالي آتي، انجام مكاتبات با شهرداري كنگاور در مورد دفع نامناسب آبهاي سطحي كه از طريق شهرداري در حين بارندگي و آب گرفتگي معابر انجام گرفته است، تكميل فرم ارزيابي خسارت و انجام مكاتبات با فرمانداري ها، اطلاع رساني در خصوص اقدام هاي انجام شده توسط آبفا در حين بحران از طريق ظرفيت هاي فضاي مجازي، حضور مستمر در جلسات بحران فرمانداري ها و شهرداري ها و آمادگي تانكرهاي سيار حمل آب جهت آبرساني در مناطقي كه احتمالاً پس از بحران در تأمين آب شرب دچار مشكل هستند را از جمله ديگر اقدام هاي انجام شده پس از وقوع سيل ذكر كرد.
مديرعامل شركت آب و فاضلاب كرمانشاه، خسارات وارده به تأسيسات آب و فاضلاب شهر كرمانشاه (مركزاستان) را با برآورد 87 ميليارد تومان خسارت شامل؛ تخريب محوطه چشمه و تاسيسات سراب قنبر كه موجب از مدار خارج شدن سراب قنبر(منبع تامين آب بخش زيادي از مناطق جنوب شهر) شد، رانش زمين در تاسيسات مخزن و مركز پمپاژ شهيد الفتي نيا كه موجب قطع برق و ايجاد اختلال در روند طبيعي پمپاژ آب به مخازن پايين دست و نهايتا كمبود آب در شبك مربوطه گرديد، بالا آمدن سطح آب رودخانه قره سو و آبگرفتگي محلات مجاور رودخانه از قبيل كرناچي، ميدان رسالت الهيه، شهرك گلها، جانبازان، شهيد نجفي، ظفر، تنگه كنشت و ..، بالا آمدن آب رودخانه چم بشير و ورود آب رودخانه به شكه جمع آوري فاضلاب در محدوده ي چم بشير شامل محله ي چقاكبود، حكمت آباد، آناهيتا، شهرك معلم و...، ورود روان آب هاي سطحي به ايستگاه هاي پمپاژ فاضلاب شماره 1 و 2 و 3 و تاسيسات تصفيه خانه فاضلاب كرمانشاه كه فرآيند پمپاژ و تصفيه فاضلاب را به صورت كامل مختل كرد و تاسيسات ايستگاه پمپاژ شماره 2 نيز به طور كامل زير آب رفت و در سيلاب غرق و به طور كامل از دسترس خارج گرديد و ورود حجم بالاي روان آب حامل رسوب و مواد زائد كه باعث گرفتگي بخش هاي وسيعي از شبكه و خطوط انتقال فاضلاب (مناطق سه گانه شهر كرمانشاه) گرديد، برشمرد.
وي در ادامه به مشكلات پيش آمده در ساير شهرهاي استان اشاره كرد و افزود: كدورت منابع تامين آب شهرهاي اسلام آبادغرب، كرند غرب، هرسين، ريجاب، گهواره و ... افزايش يافت كه با اقدام به موقع همكاران حوزه معاونت بهره برداري و با به مدار آوردن سيستم هاي تصفيه آب از ورود آب با كدورت بالا به شبكه ي توزيع آب جلوگيري به عمل آمد و در امر ارائه آب با كيفيت مناسب شرب هيچگونه وقفه اي ايجاد نشد.
وي يادآور شد: در شهرهاي مذكور ورود آب هاي سطحي موجبات گرفتگي و انسداد شبكه هاي فاضلاب و خطوط انتقال و تاسيسات پمپاژ و تصفيه خانه فاضلاب گرديد كه با تلاش مستمر همكاران از شدت اين امر كاسته شد و به لطف الهي مشكلات كنترل گرديد.
تخت شاهي افزود: در اين بحران، تاسيسات تامين و پمپاژ آب ميرهومر تازه آباد كه در اثر رانش زمين و ورود سيلاب دچار اختلال گرديده بود مرمت و آماده به كار گرديد و تاسيسات آب شرب شهرستان صحنه نيز به صورت مشابه در اثر مشكلات سيلاب دچار آسيب شد كه با تلاش همكاران امور مربوطه برطرف شد.
مديرعامل آب و فاضلاب كرمانشاه تصريح كرد: بلافاصله و در روزهاي پايان بارندگي و وقوع سيلاب، با اقدام هاي انجام شده شهرهاي استان در وضعيت ثبات قرار گرفتند و جز ريجاب كه به علت كارستيك بودن منبع تأمين آب آن پس از وقوع سيلاب دچار كدورت آب شده بود و آبرساني به شهروندان از طريق تانكرهاي سيار آبرسان و توزيع آب هاي بسته بندي شده انجام شد خوشبختانه مشكل خاصي به لحاظ تأمين آب در ساير شهرها نداشتيم ضمن اينكه هيچگونه آلودگي نيز وارد شبكه هاي توزيع آب نگرديد.
وي تأكيد كرد: اكنون تمام شهرهاي استان در شرايط مناسبي قرار دارند و مشكل آب‌رساني يا آلودگي در شهرستان‌هاي درگير سيل وجود ندارد و شرايط كاملا تحت كنترل است.
وي خاطرنشان كرد: در پي سيل اخير آب چند شهرستان به دليل قطع برق و ازكارافتادن ايستگاه پمپاژ و يا به منظور جلوگيري از ورود كدورت يا آلودگي به شبكه توزيع، قطع شد كه با تلاش و كوشش مجموعه همكاران در شركت آبفاي استان در كمترين زمان ممكن اين مشكل برطرف شد.
استان كرمانشاه با 2 ميليون نفر جمعيت 369 هزار مشترك آب دارد كه از اين تعداد 220 هزار مشترك مربوط به شهر كرمانشاه است.
سامانه بارشي قوي كه يازدهم و دوازدهم ماه جاري وارد آسمان استان كرمانشاه شد، در 24 ساعت فعاليت سبب بارش شديد و به دنبال آن آبگرفتگي و سيل منجر شد.
3033/8066