كرج - ايرنا - قائم مقام پژوهشگاه بيوتكنولوژي كشاورزي ايران گفت كه پژوهشگران و محققان بيوتكنولوژي كشاورزي در مركز اصفهان موفق به جمع آوري گنجينه اي ارزشمند از برترين ارقام شيرين بيان موجود در كشور شدند.

به گزارش ايرنا، دكتر پژمان آزادي روز دوشنبه در حاشيه بازديد مسئول فن بازار محصولات گياهي منطقه تجاري گردشگري سپاد مشهد از پژوهشگاه
بيوتكنولوژي كشاورزي ايران در كرج ، افزود: پژوهشكده بيوتكنولوژي اصفهان در زمينه گياهان دارويي فعاليت مي كند و اكنون با جمع آوري ژنوتيپ هاي برتر شيرين بيان كار ارزشمندي را انجام داده است.
وي اظهار داشت: اين پژوهشكده حدود 30 رقم ارزشمند را به صورت درون شيشه اي و برون شيشه اي (كشت بر روي خاك) جمع آوري كرده كه منبع ژنتيكي مناسبي در اين حوزه است.
آزادي گفت: شيرين بيان گياهي است كه هر ساله ايران دراين بخش بيش از 30 ميليون دلار صادرات داشته كه اوج صادرات گياهان دارويي از طريق اين گياه است.
قائم مقام پژوهشگاه بيوتكنولوژي ايران بيان داشت: شيرين بيان همچون بسياري از گياهان دارويي ديگر از طبيعت برداشت مي شود و ژنوتيپ هاي مشخصي ندارد.
وي يادآور شد كه برداشت اين محصول توسط افراد بومي و محلي به طبيعت آسيب مي زند در عين حال كه گونه هاي برتر را نيز از طبيعت برداشت نمي كنند.
آزادي افزود: آمادگي داريم تا با مراكز مختلف براي توليد گونه هاي برتر شيرين بيان به صورت زراعي قرارداد همكاري منعقد كنيم تا ژنوتيپ مشخص و مناسبي را توليد كرده ضمن اينكه به محيط زيست نيز آسيب وارد نشود.
قائم مقام پژوهشگاه بيوتكنولوژي كشاورزي ايران يكي ديگر از برنامه هاي اين پژوهشگاه را توليد ريشه هاي معين انواع گياهان دارويي در شرايط آزمايشگاهي عنوان كرد.
وي اظهار داشت: با توليد اين ريشه ها در زمان كم آبي مي توان از ظرفيت هاي آزمايشگاهي براي تكثير و توليد انبوه آن استفاده كرد.

***تحقيقات در حوزه گياهان داروي مغفول مانده است
آزادي ادامه داد: تحقيقات در حوزه گياهان دارويي كشور مغفول مانده و پژوهشگاه بيوتكنولوژي با توجه به توانمندي ها و تجارب خود در اين زمينه آمادگي دارد تا در قالب قراردادهاي واگذاري دانش فني و مشاوره از استارتاپ ها و گروه هاي فعال در اين حوزه حمايت كند.
وي تصريح كرد: پژوهشگاه بيوتكنولوژي كشاورزي از مجموعه هاي پژوهشي به نسبت جوان كشور است كه حدود 20 سال از راه اندازي آن مي گذرد و طي اين مدت فعاليت ها و دستاوردهاي متنوعي در زمينه هاي مختلف زيست فناوري كشاورزي داشته است.
قائم مقام پژوهشگاه بيوتكنولوژي كشاورزي ايران گفت: در زمان حاضر علاوه بر پنج بخش تحقيقاتي تخصصي در ستاد پژوهشگاه، سه پژوهشكده منطقه اي در گيلان ، اصفهان و آذربايجان شرقي و يك مديريت منطقه اي در مشهد داريم.
آزادي با بيان اين كه رويكرد پژوهشگاه به طور عمده توسعه فناوري و محصول محور و معطوف به جلب مشاركت بخش خصوصي است، اظهار داشت: از برنامه هاي اين پژوهشگاه، واگذاري فناوري هاي حاصل شده به بخش خصوصي است و البته پس از آن هم در تمام مراحل به عنوان مشاور و ... در كنار خريدار فناوري هستيم.
اين محقق افزود: پژوهشگاه براي واگذاري دانش فني فقط پيش پرداختي از شركت متقاضي مي گيرد و در ادامه پس از به نتيجه رسيدن و تجاري سازي آن، درصدي از فروش محصول را به عنوان روياليتي دريافت مي كند.
قائم مقام فناوري پژوهشگاه بيوتكنولوژي كشاورزي با اشاره به فناوري هاي واگذار شده به بخش خصوصي در حوزه بذور هيبريد، گفت: در زمينه گياه ساليكورنيا هم قرارداد خيلي خوبي براي كشت در حدود 90 هكتار داشتيم كه براي توسعه تا چند هزار هكتار هم هدفگذاري شده است.
وي اضافه كرد: در زمينه كشت بذري گياه استويا هم به زودي قراردادي با بخش خصوصي منعقد خواهد شد.
وي در ادامه با اشاره به دستاوردهاي پژوهشگاه در زمينه ساخت فتوبايوراكتورهاي بسيار كارآمد و در عين حال كم هزينه براي توليد مواد موثره گياهي، اظهار داشت: يكي از مشكلات كشور در زمينه گياهان دارويي عدم دسترسي به بذر مناسب است.
قائم مقام پژوهشگاه بيوتكنولوژي كشاورزي ايران يادآور شد كه آمادگي داريم تا پروتكل هاي تكثير كشت بافتي برخي گياهان دارويي را نيز به متقاضيان ارائه كنيم.

***امكانات خوبي براي توليد انواع فرآورده هاي گياهي در شرق كشور وجود دارد
صبوري، مسوول فن بازار محصولات گياهي منطقه آزاد تجاري گردشگري سپاد مشهد در اين بازديد با اشاره به تلاش فن بازار براي ارتباط با بخش هاي اجرايي و پژوهشي گفت: زمينه بسيار مساعدي براي توليد انواع محصولات و فرآورده هاي گياهي در شرق كشور وجود دارد كه مي توان با استفاده از تحقيقات و فناوري هاي به دست آمده به بهترين شكل از ظرفيت هاي موجود بهره برد.
وي خاطرنشان كرد: افغانستان همسايه شرقي ما كه از مزيت آب كافي، خاك خوب و نيروي كار ارزان برخوردار است علاوه بر قاچاق گسترده پياز زعفران ايران و تصاحب بازارهاي جهاني در مورد محصولات گياهي ديگر مثل زيره هم به شدت فعال است با اين حال هنوز هم مي توانيم از مزيت دانش فني كه در اختيار محققان كشور است براي موفقيت در اين عرصه استفاده كنيم.
همچنين نشستي مشترك بين مسئولان پژوهشگاه بيوتكنولوژي كشاورزي ايران و فن بازار محصولات گياهي منطقه آزاد تجاري گردشگري سپاد مشهدبراي همكاري علمي و تحقيقاتي و انعقاد قرارداد همكاري برگزار شد.
6156/ 6155