به گزارش گروه نشریات خبری؛ بررسی امروز (26 فروردین ماه) روزنامه ها، تارنماها و خبرگزاری های داخلی نشان می دهد كه رسانه های منتسب به جریان اصلاح طلب دلایل حذف برنامه 90 و جایگزینی آن با برنامه فوتبال برتر را مورد نقد و بررسی قرار داده و با گلایه از رویكردی كه سازمان صداوسیما در پیش گرفته است، از تعطیلی این برنامه و بیتوجهی به نظر مخاطبان انتقاد كردند.
رسانه های اصلاح طلب همچنین از رویكرد صدا و سیما در قبال دولت انتقاد كرده و نوشتند: همزمان با وقوع سیل در كشور و نیاز مناطق سیلزده به كمك نهادهای دولتی و نظامی، جریانی در صداوسیما در اقدامی غیرحرفهای به نوعی علیه دولت و نیروهای دولتی مشغولند.
برخی از محورهای كانونی به كار برده شده از سوی جریان اصلاح طلب در این ارتباط عبارتند از:
ادامه دار شدن فراخوان های حمایت از عادل فردوسیپور ؛ آلوده نشدن فردوسیپور در فضای مسموم و پُر از فساد فوتبال ایران ؛ فروغیِ جوان با حذف فردوسیپور ظرفیت خود را نشان داد؛ مدیر شبكه سه و رئیس صداوسیما آسوده بخوابند، بدون در نظر گرفتن از دست رفتنِ سرمایهای چون عادل فرودسیپور؛ صدا و سیما یك روز با عوض كردن شبكه توسط بینندگانش سخت مجازات میشود؛ استعدادهای میثاقی پشت میز نابود میشوند و صدا وسیما بی عادل ریزش بیننده ثابت 20ساله دارد؛ صدا و سیما به جای اصلاح اشكالات آن صورت مسئله را پاك كرد؛ جریانی در صداوسیما در اقدامی غیرحرفهای به نوعی علیه دولت و نیروهای دولتی مشغولند؛ صداوسیما همیشه برنامهها را به گونهای میسازد كه فعالیتهای مثبت دولت نادیده گرفته شود؛ باید ویژگیهای دانشگاه و اعتدال و بیطرفی در صدا و سیما رعایت شود؛ هیچگاه صداوسیما در چارچوب قانونی مشخص نبوده است.
رسانه های نزدیك به جریان اصولگرا امروز؛ توجه كمتری به موضوع صدا و سیما نشان داده اند. تارنمای مشرق نیوز به عنوان یكی از پرچمداران اصلی رسانه های اصولگرا به زعم خود در ریشه یابی دلایل حمایت اصلاح طلبان از برنامه 90 این رویكرد را درعلایق اصلاحطلبانه فردوسیپور عنوان كرده و از عملكرد صدا و سیما در این باره دفاع كرده اند.
رسانه های اصلاح طلب
.............................
**حذف برنامه 90
به گزارش روزنامه ایران، فراخوان های حمایت از عادل فردوسیپور همچنان ادامه دارد و این كار وارد فاز تازهای شده است؛ چرا كه جمعی بزرگ از روزنامه نگاران فعال ایرانی در نامهای به عبدالعلی علی عسگری رئیس سازمان صداوسیما كه بیش از هزار خبرنگار و روزنامه نگار مطبوعات و خبرگزاریهای كشورآن را امضا كردهاند خواهان تجدیدنظر در نحوه رفتار و برخورد با فردوسیپور شدهاند و مسئولیت حذف این چهره سرشناس رسانه ملی را متوجه شخص وی دانستند.
روزنامه اعتماد ذیل عنوان «افسانه نیك شو، نه افسانه بد » نوشت: روزنامهنگاران و اهالی رسانه نامهای به رییس سازمان صداوسیما نوشتند و مسوولیت حذف برنامه «نود» را از كنداكتور شبكه سه با او دانسته و از او درخواست كردند: «عادل فردوسیپور و نود بازگردند.»انتشار این نامه باعث شد تا اهالی توییتر فارسی بار دیگر به هشتگهای «نود» و «فردوسیپور» بازگردند و درباره آن بنویسند. آنچه میخوانید منتخبی از این نوشتههاست كه در این هشتگها جمع شده است: «جمعی بزرگ از روزنامهنگاران و خبرنگاران در نامهای به رییس سازمان صدا و سیما خواهان تجدیدنظر در نحوه رفتار و برخورد با عادل فردوسیپور و برنامه نود شدند و مسوولیت حذف این چهره سرشناس رسانه ملی را متوجه شخص او دانستن، حركت خوبیه و كاش جوابی هم داده بشه به این نامه»، «چه جالب نوشتن: ما به عنوان مخاطبان این برنامه و به عنوان آحادی از ملت كه صاحبان اصلی رسانه ملیاند، درخواست میكنیم یكی از سالمترین، حرفهایترین و تماشاییترین محصولات جامجم را از ما دریغ نكنید.»
خبر آنلاین در گزارشی درباره حذف فردوسی پور از صدا و سیما نوشت: فردوسیپور در فضای مسموم و پُر از فساد فوتبال ایران در این سالها هیچگاه دستش آلود نشد و بدون در نظر گرفتن منافع یك شخص، یك باشگاه یا فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش با صراحت در كلام 90 را اجرا كرد. او به قدری عادل بود كه در مراسم تودیع اصغر پورمحمدی، مدیر سابق شبكه سه درباره او چنین گفت: «من خیلی ایشان را اذیت كردم، ایشان هم من را گاهی اذیت میكرد. اما لاقل دیگر از حالا دوشنبهها از پیش لرزهها و پس لرزههای برنامه ما راحت هستند.» پورمحمدی ظرفیت بالا و سعه صدر داشت و ارزش «برنامه 90» را میدانست، اما فروغیِ جوان با حذف فردوسیپور ظرفیت خود را نشان داد. حالا مدیر شبكه سه و رئیس صداوسیما آسوده بخوابند، بدون در نظر گرفتن از دست رفتنِ سرمایهای چون عادل فرودسیپور.
خبر آنلاین در مطلب دیگری در این باره نوشت: نود نیست و میثاق پرچ میز شده. این روزها قضاوتهای زیادی در مورد رفتار میثاقی شده اما قصد ورود به آن را ندارم. فقط میبینم كه صدا وسیما رونالدو را بیرون گذاشته و محمدصلاح را دفاع آخر بازی گرفته. استعدادهای میثاقی پشت میز نابود میشوند و صدا وسیما بی عادل ریزش بیننده ثابت 20ساله دارد. اینها اولین ضربه را به صدا و سیما میزند و چون رقیب ندارد آتشش دامن جای دیگر را هم میگیرد.كسی دلش میسوزد باید اینجا كاری كند بعد دودش به چشم فوتبال میرود كه نود پایین نیامده صدای فسادش درآمده،حتما مخاطبان عادت كرده تلویزیون متضرران بعدی هستند و دست آخر فردوسیپور و میثاقی این بازی هیچ برندهای ندارد حتی مدیران تصمیمگیرنده، یك بازی همه سر باخت است با نابودی دوستاره ستارههایی كه میشد و میشود با ادامه درخشش در جای خودشان همه معادلات بالا را معكوس كنند.
ایلنا به نقل از بیت الله عبداللهی نماینده مردم اهر و هریس در مجلس در نشست علنی دیروز مجلس شورای اسلامی نوشت: برنامه تلویزیونی نود مورد توجه ورزش دوستان، جوانان و مردم بود، صدا و سیما به جای اصلاح اشكالات آن صورت مسئله را پاك كرد، این برنامه، ورزش كشور را نقد می كرد و موجب كاهش فساد و رانت در جامعه ورزشی می شد، انتظار داریم این گونه برنامه ها تقویت و ضعف آن ها اصلاح شود.
(گفتنی است اظهارات نماینده مردم اهر و هریس در خبرگزاری های ایسنا و تارنمای فرارو و انتخاب نیز بازنشر داشته است.)
به گزارش تارنمای فرارو، یاسر هاشمی به عادل فردوسی پور نامه نوشت. در متن این نامه آمده است: چون كه صد آمد نود هم پیش ماست- همشهری عزیزم- عادل فردوسیپور- مولانا شعری در حقانیت نام پیامبر اسلام و ادعاهای شاهان دارد و یك مصرع آن ضرب المثل شیرینی در فرهنگ ایرانیان شده است كه: «چون كه صد آمد نود هم پیش ماست» نود، به گواهی مسئولان صدا و سیما، مردمی ترین برنامه شناخته شده و این یعنی: با محبوبیت خویش، خشم جماعتی را برانگیختی كه باوجود ادعاهای اسلامی، نه با جمهوریت سازگارند و نه برایشان رای و نظر مردم، مهم است. مشكل پدر هم با این جماعت خوددین پندار همین بود كه باهر بهانه، میخواستند جمهوریت را از جمهوری اسلامی بگیرند. سرافراز و استوار باش كه با برنامه 90 نه تنها پیش جوانان عزیزی كه در دل 80 میلیون ایرانی جاودان گشتی.
ایلنا در یادداشتی اختصاصی در حمایت از فردوسی پور و انتقاد از رییس صدا و سیما نوشت: تاریخ معاصر این مملكت پر است از آدمهایی كه به پشتوانه فرضیات غلط، تصمیماتی خانمانسوز میگیرند. امروز هم مدیری كه با صفت تملقگونه «مدیر بادرایت» قند توی دلش آب میشود و دلشاد از داشتن برنامههای تا خرخره كپیكاری شده، فكر میكند این قبیل شوها میتوانند بیست سال دوام داشته باشند، یك روز با عوض كردن شبكه توسط بینندگانش سخت مجازات میشود. تا آن روز هم مردم مجبورند دوشنبهها زودتر بخوابند و حسرت «نود» را در قلبشان نگه دارند تا خدایی نكرده لطمهای به تاختوتاز آقازادهها وارد نشود.
خبر آنلاین در گزارشی اختصاصی نظر كاربران خود را درباره ماجراهای داغ تلویزیون و برنامه «90» جویا شده كه در این رابطه می نویسد: بخش قابل توجهی از كاربران بر پایه خودرای بودن مدیران شبكه سه و صداوسیما نظر دادند و اعتقاد داشتند كه افرادی كه در این سازمان در سطوح مدیریتی قرار دارند برای اعمال سلیقه خود پای مردم را به میان میكشند، این كاربران از این رویكرد در پیش گرفته شده به شدت انتقاد و اعلام كردند كه دیگر شبكه سه را نگاه نمیكنند. مانند كاربری به نام آرش كه در این باره نوشت: «كاملا مشخصه، صداوسیما با این كاراش میخواد به مردم بفهمونه علایق یا چیزایی كه شما میخواین با خواسته ما منافات داره، به عبارت ساده تر: دقیقا بگین چی مورد علاقه شماست ما برعكسش عمل كنیم. والسلام.»
**صدا و سیما علیه دولت
روزنامه آرمان در تیتر نخست «علیعسگری در برابر باند سیاسی جامجم» نوشت: همزمان با وقوع سیل در كشور و نیاز مناطق سیلزده به كمك نهادهای دولتی و نظامی، جریانی در صداوسیما در اقدامی غیرحرفهای به نوعی علیه دولت و نیروهای دولتی مشغولند. اگرچه پیش از این نیز این موضوع در رسانهای كه باید ملی باشد، دیده میشد اما اخیرا این روند شدت گرفته و بسیاری از برنامههای غیرسیاسی سیما نیز به اظهار نظر و تخریب درباره عملكرد دولت میپردازند. این اتفاق در حالی میافتد كه رئیس سازمان صداوسیما نیز در قامت یك منتقد ظاهر شده و ضمن ابراز نارضایتی از تخریب دولت، در جلسهای با حضور رئیسجمهور با اذعان به اشتباه بودن رفتار زیر مجموعهاش، وعده اعمال اصلاحات در این سازمان را داده است.
مصطفی ایزدی، فعال سیاسی و كارشناس رسانه در این خصوص به «آرمان» گفت: «صداوسیما همیشه برنامهها را به گونهای میسازد كه فعالیتهای مثبت دولت نادیده گرفته و اقدامات نادرست پررنگ شود. برای مثال چند روز قبل برنامه خبری بیست و سی، در گزارش بازدید رئیسجمهور از مناطق سیل زده، صرفاً به نمایش تصویر آقای روحانی درون هواپیما اكتفا كرد. در حالی كه بخشهای دیگر خبری حضور رئیسجمهور در میان مردم را نشان میداد. این اقدامات در رسانهای كه ملی است برای تخریب دولت انجام میشود».
**رعایت اعتدال و بیطرفی
محمد هاشمی رئیس اسبق صداوسیما هم به «انتخاب» گفت: صداوسیما یك رسانه ملی است. حالا مدیران با هر گرایشی كه در صداوسیما باشند. امام یك فرمایشی در این باره دارند كه همیشه میتواند ملاك عمل باشد. میفرمودند «حالا كسانی در چارچوب نظام هستند ممكن است نظرات و دیدگاههای متفاوتی داشته و عضو احزاب و گروههای مختلفی باشند این فكر و اندیشه برای خودشان محترم است، اما نباید در برنامههای صداوسیما نظریات و عقاید گروهها و احزاب اعمال شود. آنجا باید سیاستهای نظام باشد، متعلق به مردم است و باید سیاستهای كل نظام مطرح باشد. آموزنده باشد و بد آموزی نداشته باشد صداوسیما یك دانشگاه عمومی و سراسری است. باید ویژگیهای دانشگاه و اعتدال و بیطرفی را رعایت كند. »
**طرح اصلاح اساسنامه صداوسیما
روزنامه ابتكار دریادداشتی به قلم سیده فاطمه ذوالقدر می نویسد: مهمترین موضوع چالشبرانگیز درخصوص اداره و نظارت بر سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی این مطلب است كه هیچگاه صداوسیما در چارچوب قانونی مشخص نبوده، بر این اساس كمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در راستای انجام وظایف محوله در محدوده فرهنگ و هنر، ارشاد و تبلیغات، صداوسیما و ارتباطات جمعی، تلاشهای بسیاری به منظور تدوین قوانین موردنیاز و بازنگری در برخی قوانین و مقررات زائد و دستوپاگیر جهت تسهیل در انجام امور مربوطه به انجام رساند كه طرح اصلاح اساسنامه صداوسیما از جمله آنهاست. در این اساسنامه، یك خط مشی مهم برای صداوسیما تعریف شده كه وحدت و انسجام ملی و حفظ فرهنگ، زبان و منزلت اقوام ایرانی، رعایت حقوق اقلیتهای دینی، تلاش برای تامین و توسعه آزادی بیان و تضارب آراء در چارچوب قانون اساسی، آموزش و ترویج حقوق شهروندی و افزایش كمی و كیفی ضریب نفوذ رسانه ملی و جلب اعتماد و رضایت عمومی در جهت تبدیلشدن به رسانه مرجع و اطمینانبخش تامین شود.
**نظارت بر صداوسیما
محمد هاشمی رفسنجانی، رئیس اسبق سازمان صداوسیما و فعال سیاسی در گفت و گو با نامه نیوز میگوید: «طبق قانون اساسی صداوسیما در زمره دستورات حكومتی است كه در بازنگری این قانون وابستگی این نهاد به حاكمیت بیشتر هم شد. در قانون اساسی اولیه بر اساس اصل175 قوای سهگانه هر كدام دو نماینده انتخاب میكردند و آن 6نفر شورای سرپرستی را تشكیل میدادند و یك نفر مدیرعامل را تعیین میكردند كه سیاستگذاریها با برعهده شورا و فعالیتهای اجرایی بر عهده مدیرعامل بود. پس از بازنگری قانون اساسی، صداوسیما زیر نظر رهبری قرار گرفت كه اكنون نیز به همان منوال است».وی ادامه داد: « البته نظارت بر صداوسیما در قانون فعلی منتفی نشده است؛ چنانكه اصل175 قانون اساسی قوای سهگانه از طریق نمایندگان خود میتوانند بر این نهاد نظارت كنند اما مشكل این است كه در مقام عمل این نظارت وجود ندارد و تشریفاتی است البته این امكان وجود دارد كه با تنظیم آییننامه از وضع موجود عبور كرد اما نیاز به ارادهای واقعی دارد»
رسانه های اصولگرا
..........................
** چرایی حمله اصلاح طلبان به صدا و سیما
تارنمای مشرق نیوز در مطلبی مدعی شد: علت ورود تئوریسینهای اغتشاش و اصلاحطلبان ستادی به فرایند اتمام برنامه نود را بایستی در علایق اصلاحطلبانه آقای فردوسیپور جستجو كرد.مجری توانمندی كه هرگز نتوانست علایق تند اصلاحطلبانهاش را پنهان كند و یك مجری فوتبالی محض برای مردم باقی بماند.تماشاگران نود در ماجراهایی مثل انتقاد بیمبنای فردوسیپور از شهرداری تهران در پرونده آتشسوزی پلاسكو و خواست تلویحی استعفای قالیباف روی آنتن برنامه نود، مصاحبه با محمدجواد ظریف و مصاحبه با آقای سیدحسن خمینی؛ به روشنی دانستند كه دیگر با یك برنامه فوتبالی محض طرف نیستند.
تارنمای مشرق نیوز در مطلبی با اشاره به اظهارات «عبدالله ناصری»، فعال اصلاحطلب درباره ضدیت برنامه های صدا و سیما با دولت نوشت: مشكل اصلی اصلاحطلبان و دولت متبوع آنها؛ نه انتقادات تند و كند در برخی برنامههای تلویزیونی كه امید بستن بیجا به برجام، گوشت 100 هزار تومانی، پراید 50 میلیونی، سفر استاندار گلستان به خارج از كشور در هنگامه سیل، حضور رئیسجمهور محترم در جزیره قشم هنگام وقوع سیل و مقولاتی از این دست است. دروغ و راست بودن ادعاهایی مثل بیمخاطب بودن صدا و سیما و اینكه مردم جایی در صدا و سیما ندارند! نیز با انتقادات پر شدت و حدت اصلاحطلبان از رسانه ملی بهتر فهم میشود.
گروه نشریات خبری
پژوهشم**9344**1732
تاریخ انتشار: ۲۶ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۴:۴۶
تهران-ایرنا- این روزها بحث تعطیلی برنامه «نود» و پایان حضور عادل فردوسیپور در شبكه سه سیما به موضوع داغ رسانه های داخلی بدل و اعتراض های گسترده اهالی رسانه را به دنبال داشته است.