تهران - ایرنا - نشریه 'اشپیگل' نوشت: عربستان بزودی نخستین نیروگاه هسته ای خود را كه با همكاری مخفیانه آمریكا ساخته شده، به دور از چشم ناظران آژانس بین المللی انرژی اتمی افتتاح می كند.

به گزارش ایرنا، در گزارش این روزنامه آلمانی كه امروز(دوشنبه) انتشار یافته، آمده است: «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان موجب وقوع یك اتفاق غیرممكن در آمریكا شده و آن اتحاد بین جمهوریخواهان و دموكرات ها است.
هفته گذشته مجالس سنا و نمایندگان آمریكا قطعنامه ای را مصوب كردند كه بر اساس آن حمایت نظامی از ائتلاف سعودی در یمن پایان می یابد.
برای این كار دو علت بیان شده است: یكی واكنش به گزارش های متعدد از جنایات جنگی ائتلاف سعودی در یمن و دیگری مجازات ریاض به خاطر قتل 'جمال خاشقچی' روزنامه نگار مخالف در اكتبر سال گذشته در استانبول.
هر چند این احتمال وجود دارد كه «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریكا در آخرین مرحله با وتوی این مصوبه از اجرای آن جلوگیری كند، اما جمهوریخواهان و دموكرات ها برای مقابله با این اقدام ترامپ، دست به یكی كرده اند.
طبق طرحی كه «ماركو روبیو» سناتور جمهوریخواه و «تیم كین» دموكرات ارائه كرده اند، دولت آمریكا باید همكاری هسته ای مخفیانه خود با عربستان سعودی را افشا كند.
پیشتر بلومبرگ از این همكاری پرده برداشته و اعلام كرده كه ساخت یك نیروگاه هسته ای از سوی آمریكا در عربستان به مراحل پایانی خود نزدیك می شود.
به گفته «رابرت كلی» نماینده سابق آژانس بین المللی انرژی اتمی این تاسیسات هسته ای تا یك سال دیگر قابل بهره برداری خواهد بود.
بر این اساس، نیروگاه مذكور كه در شمال غرب پایتخت عربستان واقع شده، شامل یك رآكتور تحقیقاتی بوده و هدف از آن تربیت و آموزش تكنسین های هسته ای است.
این مركز به حكومت سعودی امكان غنی سازی اورانیوم و یا پلوتونیوم را داده و گام مهمی جهت ساخت بمب اتمی از سوی سعودی ها به شمار می رود.
اشپیگل افزود: با وجود عضویت عربستان در پیمان منع گسترش سلاح های اتمی (ان.پی.تی) تا كنون هیچیك از ناظران آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه بازدید از این مركز را نیافته است.
در همین رابطه «لاورا راكوود» از كاركنان آژانس بین المللی انرژی اتمی در گفت وگو با روزنامه 'گاردین' هشدار می دهد: عربستان جزو آخرین كشورهایی است كه پروتكل الحاقی را امضا كرده اما تا كنون از اجرای مفاد آن خودداری كرده است.
این مساله بویژه با توجه به اظهارات محمد بن سلمان قابل توجه است.
وی سال گذشته گفت: «عربستان سعودی بدنبال ساخت بمب هسته ای نیست اما بدون شك اگر ایران بمبی بسازد، ما هم بلافاصله همین كار را می كنیم».
به نوشته اشپیگل این اظهارات به وضوح نقض پیمان 'ان.پی.تی' به شمار می رود.
این نشریه آلمانی در بخش دیگری از این گزارش با طرح این سووال آیا عربستان سعودی مجاز به داشتن چیزی است كه ایران مجاز نیست، افزود: بر این اساس درست زمانی كه ترامپ به صورت یكجانبه از توافق هسته ای با ایران كه فعالیت های هسته ای اش تحت نظارت كامل نهادهای بین المللی است خارج شد، وزارت انرژی آمریكا هفت مجوز گسترش همكاری ها با عربستان را برای توسعه نیروگاه هسته ای این كشور صادر كرد و این اقدام بدون كوچكترین اطلاع رسانی و بدون نظارت بازرسان آژانس انجام گرفت.
«مایك پمپئو» وزیر خارجه و «ریك پری» وزیر انرژی آمریكا تا كنون از ارائه هر گونه اطلاعات در مورد اینكه كدام شركت های آمریكایی و با كدام مجوز در روند این انتقال فناوری به عربستان سهیم هستند، خودداری كرده اند.
از این رو اكنون قانونگذاران آمریكایی نظیر روبیو و كین می كوشند از طریق قانونی، دولت آمریكا را وادار به ارائه توضیح در این خصوص كنند.
اروپام ** 6143 ** 1071