به گزارش گروه نشریات خبری؛بررسی امروز، 27 فروردین ماه روزنامه ها، تارنماها و خبرگزاری های داخلی نشان می دهد كه رسانه های نزدیك به طیف اصلاح طلب ضمن انتشار اخبار و گزارش هایی در خصوص ركوردشكنی بازار سهام، در گفت و گو با كارشناسان بازار سرمایه به بررسی علل و عوامل موثر در رونق بازار بورس پرداخته و به سرمایه گذاران نسبت به موقتی بودن این بازار هشدار دادند.
رسانه های منتسب به جریان اصولگرا نسبت به این موضوع توجه كمتری نشان دادند و در بازتاب این خبر عنوان 'رونق بورس به جای رونق تولید!' را برگزیدند. این رسانه ها همچنین به بررسی علل افزایش بیسابقه شاخص كل بورس پرداخته و رشد این شاخصها در بازار سرمایه را مبهم و غیرواقعی ارزیابی كردند.
رسانه های اصلاح طلب
...............................
** ركوردشكنی در بازار سهام
روزنامه ایران در یادداشتی نوشت: روز گذشته بازار سهام ایران شگفتی دیگری رقم زد و تاریخیترین شاخص بورس را به ثبت رساند. درحالی كه شش ماه قبل و در مهر ماه سال گذشته شاخص بورس به ركورد تاریخی 195 دست یافته بود، درنخستین روزهای سال جدید این ركورد را هم پشت سرگذاشت و دیروز به سقف تاریخی خود یعنی ارتفاع 201 هزار و 805 واحد رسید كه نشان دهنده رشد 5 هزار و 721 واحدی شاخص معادل 2.92 درصد در چهار ساعت دارد. بدین ترتیب روز گذشته شاخص بهطور متوسط در هر ساعت هزار و 430 واحد بالا رفت.
در بخش دیگری از این یادداشت آمده است: روز دوشنبه معاملهگران بورس اوراق بهادار تهران در یك رقم بیسابقه بیش از 7.5 میلیارد اوراق بهادار، سهام و حقتقدم به ارزش یكهزار و 476 میلیارد تومان داد و ستد كردند. همچنین تمام شاخصهای بورس به رنگ سبز درآمد.
برهمین اساس دیروز در صدر نمادهای تأثیرگذار بر بازار سهام نماد معاملاتی بانك تجارت بود. این نماد به تنهایی 601 واحد شاخص كل را تقویت كرد.
'سبزپوشی یكدست در بورس و شگفتی سهامداران' عنوان مطلبی در خبرگزاری ایسنا است كه به رشد شاخص بورس اشاره دارد. درباره آن می خوانیم: امروز در حالی نماگر اصلی بورس تهران شاهد ركوردشكنی پی در پی بود كه حجم و ارزش معاملات فعالان بازار را شگفت زده كرد. در بازار سراسر سبز دیروز بسیاری از سهم ها با صف خرید مواجه شدند و تقاضا بر عرضه پیشی گرفت. در دو ماه گذشته روند قیمتها در بورس و فرابورس ایران افزایشی بوده و از ابتدای روزهای كاری سال 1398 نیز به جز در یك روز قیمت سهمها با روندی فزاینده رشد كرد به طوری كه این روزها بازار اصطلاحاً گاوی شده است.
فرارو نوشت: روز گذشته برای هشتمین روز متوالی خالص تغییر مالكیت سهام به سمت معاملهگران حقیقی بازار رقم خورد. به این ترتیب دیروز بیش از دو میلیارد سهم به ارزش 148 میلیارد تومان از سبد سهام معاملهگران حقوقی بازار به پرتفوی حقیقیها افزوده شد كه بیشترین خالص خرید معاملهگران خرد از 28 مهرماه سال گذشته بود. بیشترین خالص خرید سهامداران حقیقی نیز در این روز در نمادهای زیرمجموعه بانكها و موسسات اعتباری ثبت شد. به این ترتیب دیروز بانكیها شاهد جابهجایی حدود 87 میلیارد تومان نقدینگی در مسیر حقوقی به حقیقی بودند، پس از آن نیز معدنیها با بیشترین خالص خرید معاملهگران خرد به میزان 6.31 میلیارد تومان همراه شدند.
**دلایل ركورد شكنی بورس
'حسین فهیمی' مدیرعامل شركت سپردهگذاری مركزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) درگفتوگو با روزنامه ایران درباره دلایل این ركوردشكنی می گوید: بازار در سالجاری تحت تأثیر مؤلفههای مثبت مختلفی قرار دارد. یكی از این مؤلفههای مثبت برای رشد بازار سهام نرخ ارز است كه در كنار قیمت كامودیتیها یا مواد پایه نظیر سنگ آهن، فلزات و... باعث رشد بالای ارزش سهام شركتهای صادرات محور در بورس تهران شده است. حسین فهیمی افزود: همچنین مؤلفه بعدی كه صنعت بانكداری را دربورس تحت تأثیر مثبت قرار داده بخشنامه جدید بانك مركزی است كه به صادركنندگان اجازه داده است بدون انتقال ارز، ارز حاصل از صادرات خود را به واردكنندگان بدهند. علاوه براین نزدیك شدن نرخ ارز نیمایی با بازار آزاد نیز یكی از دلایلی است كه به رشد بازار سهام كمك كرده است.
روزنامه آرمان در این باره می نویسد: برخی از صاحبنظران یكی از دلایل اصلی این رشد چشمگیر را به منزله مشكلات اقتصادی داخلی و در پی آن افزایش نرخ ارز میدانند و بر این باورند كه شركتهای صادراتمحور بهدلیل افزایش نرخ ارز سودآورتر شده و شاخصها را جابجا میكنند. اما نباید از نظر دور داشت كه در چندماهه اخیر بهویژه اسفند سال گذشته، ورود نقدینگی به این بازار نیز توانسته است سهم بزرگی از بار رشد بورس و فرابورس را به دوش بكشد.
به گزارش مردم سالاری؛ 'سیدرضا فاطمی' كارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با ایرنا به دلایل تاثیرگذار بر رشد شاخص بورس اشاره كرد و گفت: در چند روز اخیر مبلغ قابل توجهی سرمایه وارد بازار سرمایه شد كه این مبلغ ضمن تاثیر مثبت بر روی برخی از سهام زمینه رشد شاخص در بازار سرمایه را فراهم كرد. وی ادامه داد: برخی از سهام مانند بانك تجارت كه معاملات آنها در بازار سرمایه متوقف شده بود بازگشایی شد و معاملات خود را با روند مثبت آغاز كردند كه این موضوع هم در كنار نقدینگی تاثیر به سزایی را بر رشد شاخص بورس گذاشت.
ایسنا می نویسد: با توجه به افزایش نرخ دلار و همچنین كاهش رشد اقتصادی در طی سال گذشته، افراد تمایل دارند كه پول خود را به صورت نقد نگه ندارند و در بازارهای مختلف سرمایهگذاری كنند. در این بین حرفهایهای بازار سرمایه پولهای هوشمند و تازه وارد بازار كردند و در این جو مثبت بسیاری از غیر حرفهایها نیز سرمایههای خرد خود را به سمت بورس فرستادند. مجموع این اتفاقات سبب شد كه بازار سهام روند رشدی داشته باشد و از روز گذشته با ركورد شكنیهای پی در پی شروع به تاریخسازی كند.
'حمید میرمعینی' تحلیلگر بازار بورس در گفت وگو با ایلنا در مورد دلایل این ركوردشكنی گفت: این رشد عمدتا به دلیل رشد ارزشهای جایگزینی دارایی شركتها در اثر رشد قیمت دلار، رشد سودآوری شركتها برای سال مالی 97، ایجاد سامانه جامع تجارت است كه به صادركنندگان اجازه داده میشود تا فارغ از سامانه نیما، ارز خود را در بازار آزاد به فروش برسانند.
خبرآنلاین درگزارشی نوشت: 'فردین آقابزرگی' كارشناس اقتصادی، ضمن ابراز خرسندی از ركوردشكنی بازار سرمایه و رشد 201 هزار پلهای شاخص بورس گفت كه وجود چندین فاكتور از بازه زمانی یك ماه گذشته منجر شده است كه بورس اوراق و بهادار این روزها شاهد رشدهای پیاپی باشد.
وی افزود: یكی از این دلایل، افزایش نرخ محاسباتی از ارز 4200 تومانی به ارز نیمایی در سود و زیان و عملیات شركتهاست كه در شاخص بورس بسیار تأثیرگذار است. در حقیقت پیش بینی می شود اختلاف قیمت ارز آزاد با ارز نیمایی و محدودیت تهیه این نوع ارز هم منجر خواهد شد تا بازار سرمایه شاهد ورود سرمایههای جدیدی باشد.
آقابزرگی ادامه داد: دومین دلیلی كه منجر به رشد چشمگیر شاخص بورس در این روز شد، تحلیلهای اقتصادی است كه از سوی بانك مركزی و مركز آمار ارائه شده است، این آمارها فعالان اقتصادی را كه در بازار سرمایه حضور ندارند، مجاب میكندكه بازار سرمایه محل مناسبی برای ورود نقدینگی و دوری جستن از راكد نگه داشتن پول در یكجا است.
**پیش بینی روند رشد شاخص بورس
مردم سالاری به نقل از سیدرضا فاطمی می نویسد: رشد شاخص بورس با این شدت ادامه دار نخواهد بود و با توجه به پیش بینیهای صورت گرفته، بازار اواخر هفته جاری و یا اوایل هفته آینده یك اصلاحی را تجربه و روند كاهشی را در پیش میگیرد، اما مجددا شاخص سمت و سوی افزایشی را به خود میگیرد.
**لزوم توجه به مولفههای بنیادی
به گزارش تارنمای فرارو، روز گذشته قریب به اتفاق نمادهای بورسی در محدوده سبز قیمت قرارگرفتند. این در حالی است كه بررسیها نشان میدهد تمام نمادهای مذكور از پشتوانه لازم برای رشد برخوردار نیستند. از این رو، ریسك حضور در این دسته از سهمها بالا ارزیابی میشود و میتواند سبب ثبت زیان برای معاملهگران به خصوص تازهواردها شود. این مهم، لزوم توجه به تمامی مولفهها برای دقت بیشتردر انتخاب سهام را گوشزد میكند. در صفنشینی در برخی از گروههای كوچك و متوسط یا تحركات مثبت در تكسهمهای مستعد برای موجسواری طی روزهای اخیر میتوان مصادیقی از این پدیده یافت. هر چند با توجه به وجود سهمهای ارزنده در این گروهها، نمیتوان از لفظ غیرارزنده استفاده كرد اما رشد دستهجمعی تمام نمادهای زیرمجموعه صنایع مزبور خود نشان از هیجانی بودن معاملات دارد.
سیدرضا فاطمی در گفت و گو با مردم سالاری می گوید: زمانی كه شاخص بورس از یك عدد مشخصی بالاتر میرود به صورت اتوماتیك وار باعث افزایش انگیزه سرمایه گذار برای ورود به بازار سرمایه و نیز سرمایه گذاری در این بازار میشود.این كارشناس بازار سرمایه روند كنونی معاملات در بازار سرمایه را مثبت ارزیابی كرد و گفت: در صورتی كه رشد شاخص با همین سرعت ادامه داشته باشد ریسك سرمایه گذاری در بورس افزایش مییابد و سرمایه گذاران نسبت به سرمایه گذاری در این بازار تردید خواهند كرد. زمانی كه بازار به صورت هیجانی افزایشی میشود ممكن است این افزایش واقعی نباشد و منجر به متضرر شدن سرمایه گذاران شود.
روزنامه دنیای اقتصاد در یادداشتی با عنوان 'پرش تاریخی بورس به ابركانال' نوشت: برخلاف تصور عمومی كه عبور سهام از محدوده فعلی را به خاطر برخی گذشته نگریهای عموما تكنیكال محتمل نمیدانست، قدرت نقدینگی توانست فضا را با محركهای بنیادی هماهنگ كند. به این ترتیب نهتنها شاهد عبور از مرزهای روانی شاخص سهام بودیم، بلكه دیروز حدود 90 درصد از نمادهای بورسی در محدوده سبز تابلو به معاملات خود پایان دادند. با این حال، رشدهای دستهجمعی و پرشتاب گروههای بورسی میتواند هشداری برای معاملهگرانی باشد كه بدون توجه به عیار ارزندگی سهام به صف خریداران میپیوندند. بنابراین بهمنظور جلوگیری از هیجانی شدن فضای معاملات و پایداری دوره رونق باید تفكیك سهام بر مبنای معیارهای تحلیلی مدنظر فعالان بورسی و بهویژه تازهواردها قرار گیرد.
رسانه های اصولگرا
.........................
** رونق بورس
روزنامه وطن امروز در یادداشتی با عنوان 'رونق بورس به جای رونق تولید!' نوشت: در حالی سریال ركوردشكنیهای بورس ادامه دارد كه نهتنها هیچ اتفاق مثبتی در جهت رونق اقتصادی و بهبود شرایط تولید نیفتاده، بلكه آمارها از منفی بودن رشد اقتصادی خبر میدهد. روز گذشته شاخص بورس در قله 201 هزار واحد قرار گرفت تا شگفتی از رونق در بازار سرمایه به حد اعلا برسد اما بسیاری این عدد را غیرواقعی و ركوردشكنیها را به علت شرایط خاص اقتصادی و نوسانات نرخ ارز و رونق مقطعی در بخشهای محدودی مانند پتروشیمیها و بانكها میدانند. در این شرایط دیروز صف خرید سهام برخی پتروشیمیها و بانكها ركورد بیسابقه 201 هزار را به ثبت رساند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، شاخص بورس در جریان معاملات بازار سرمایه با صعود 5721 واحدی، در ارتفاع 201 هزار واحد قرار گرفت. تسنیم افزود: بیشترین اثر مثبت بر رشد دماسنج بازار سهام در روز جاری به نام نمادهای بانك تجارت، معدنی و صنعتی گل گهر و فولاد مباركه اصفهان شد و در مقابل نمادهای معاملاتی شهد، پتروشیمی شیراز و قند اصفهان با افت خود مانع افزایش بیشتر شاخص بورس شدند.
**علل افزایش بیسابقه شاخص كل بورس
وطن امروز در گفت و گو با كارشناسان افزود: 'هادی قوامی' نایبرئیس كمیسیون برنامه و بودجه مجلس رشد شاخص بورس و عبور آن از قله 200 هزار واحدی را ناشی از تسعیر نرخ ارز دانست و گفت: رشد واقعی شاخص بورس برگرفته از رونق تولید و تحركبخشی كل اقتصاد كشور است و اینكه اكنون بازار سرمایه در مسیر رونق، پلههای صعود را میپیماید به علت تغییر نرخ ارز از 4200 تومان به بیش از 8 هزار تومان است كه شركتهای پتروشیمی را سودآور كرده است.
'حسن اعتضادی'كارشناس بازار سرمایه نیز درباره وضعیت این روزهای بازار سرمایه گفت: شاخص بورس بیانگر رونق اقتصاد در هركشور است اما از آنجایی كه اكثر شركتها و مراكز تولید حال و روز خوبی ندارند، بنابراین رشد شاخصها در بازار سرمایه مبهم بوده و واقعی نیست.
'محمد آرام' كارشناس بازار سرمایه هم درباره علل رشد شاخص بورس در چند ماه اخیر به ویژه فروردین سال جاری گفت: رشد شاخص بورس متاثر از عواملی نظیر اعمال سیاستهای بانك مركزی در پایین نگه داشتن نرخ سود بانكی، تزریق منابع جدید به بازار سرمایه، رونق بازار كالاهای بورسی و در نهایت تصمیم به برداشت چند میلیارد دلاری از صندوق توسعه ملی برای پرداخت خسارت به سیلزدگان و مرمت و بازسازی خانه و كاشانه آنهاست.
به گزارش خبرگزاری فارس، برخی كارشناسان معتقدند افزایش نرخ ارز در بازار آزاد و همچنین افزایش نرخ جهانی محصولات صادراتی ایران به ویژه محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفت و گاز و محصولات فولادی باعث افزایش سودآوری شركتهای بورسی شده است. همچنین گزارشهای عملكرد و سوددهی شركتهای بورسی در سال 97 به تدریج ارائه میشود كه در سودآوری شركت ها و در نتیجه در تقویت شاخص بورس اثر گذار بوده است.
گروه نشریات خبری
**پژوهشم**9054**1732
تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۳:۵۸
تهران- ایرنا- رسانه های داخلی با اشاره به جهش 5722 واحدی شاخص كل بورس تهران و عبور از كانال 200 هزار واحدی برای نخستین بار در تاریخ بازار سهام ایران، به بررسی دلایل و عوامل تاثیرگذار این ركورد شكنی پرداختند.