استانها-ایرنا- سامانه های بارشی قدرتمند كه از اواخر اسفند ماه در كشور فعال شده و استان های غربی را متاثر ساخته، اكنون به نیمه شرقی گسترش یافته با این تفاوت كه استان های واقع در شرق كشور با هوشیاری و آمادگی مضاعف به مواجهه با بارش های سنگین می روند.

به گزارش ایرنا، گرچه بارش های اخیر در استان های خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان برخی از راه های ارتباطی را قطع كرده بود اما به واسطه آمادگی موجود برای مقابله با شرایط بحرانی و تلاش و همت مسئولان استانی و مدیریت بحران، تخلیه برخی از روستاها و تعطیلی مدارس و ایجاد آمادگی در مردم برای مقابله با سیل، آسیب و خسارت ناشی از سیلاب و آبگرفتگی در این استان ها به حداقل رسیده است.
خراسان رضوی یكی از استان های متاثراز سامانه بارشی اخیر است كه بارندگی شدید در این مدت موجب جریان سیل در شهرستان های كلات، درگز و سرخس واقع در شمال، بجستان در جنوب و خلیل آباد و بردسكن در جنوب غرب خراسان رضوی و خساراتی در این مناطق شده است.
شدیدترین این خسارتها مربوط به شهر كلات بخاطر آبگرفتگی دهها منزل مسكونی است كه منجر به صدور تخلیه یكی از محلات آن شد.
سه جاده فرعی و 28 راه روستایی در این استان بر اثر سیلاب مسدود شده است كه 9 راه روستایی از این تعداد در كلات و بقیه در شهرستان های بجستان، تربت جام، صالح آباد، خلیل آباد، جوین، درگز، باخرز، سرخس، تایباد، فریمان و بردسكن واقع است.
همچنین 12 نقطه در سطح شهر سبزوار واقع در غرب خراسان رضوی دچار فرونشست و چهار روستا در معرض خطر سیل در شهرستان های خلیل آباد و بردسكن در جنوب غرب و تربت حیدریه و بجستان در جنوب این استان از جمعیت تخلیه شده اند.
از روز گذشته تاكنون 233 مورد آبگرفتگی معابر و منازل در شهرستان های كلات، بردسكن، خلیل آباد، بجستان، مشهد و سرخس رخ داده، برق هشت روستا در شهرستان های بردسكن، سرخس و كدكن تربت حیدریه و آب 20 روستا در شهرستان های كلات، سرخس، نیشابور و قوچان نیز قطع شده است.
در پی تداوم بارش شدید هفت سد نیز در خراسان رضوی سرریز شده و چهار سد دیگر در آستانه سرریز شدن قرار گرفته اند.
هشت رودخانه نیز در نقاط مختلف استان بخاطر حجم بارشهای شدید سیلابی شده اند. با این وجود بخاطر تمهیدات و اقدامات پیشگیرانه دستگاههای مسئول و نظارت مستقیم استاندار خراسان رضوی و دیگر مدیران استانی تاكنون سیل در این خطه خسارت جانی نداشته است.
همچنین سامانه بارشی جدید از سه روز گذشته در خراسان جنوبی فعال شده و فعالیت آن روزهای یكشنبه و دوشنبه هفته جاری در سراسر استان شدت گرفته به گونه ای كه برخی محورهای اصلی، فرعی و روستایی مسدود شد و خسارت های مالی نیز بر جا گذاشت.
سیستان و بلوچستان نیز متاثر از این بارش های بهاری بوده و در چند روز اخیر شدت و گستره مكانی فعالیت سامانه بارشی در استان توسعه یافته به طوریكه در این مدت در 150 نقطه بارندگی گزارش شد.

**وضعیت مناطق سیلزده در سرخس
در این میان شهرستان مرزی سرخس در گوشه شمال شرقی خراسان رضوی بخاطر شدت بارندگی كه در مقطعی به 38 میلیمتر به عنوان بیشترین حجم بارش در میان شهرستانهای خراسان رضوی رسید، دومین نقطه در این استان پس از كلات بود كه جریان سیلاب در روستاهای كلاته حاجی مدد، صمدآباد و چاله زرد آن خسارتهایی بر جای گذاشت.
40 خانوار از ساكنان روستا در سالن ورزشی روستای سنگر در پنج كیلومتری صمدآباد اسكان داده شدند، اما حدود 100 خانواده سیلزده با برپایی 40 تخته چادر امدادی و اقامت موقت در منازل همسایگان و اقوام خود در روستا باقی ماندند.
در اثر بارش های شدید اخیر حدود 120 واحد مسكونی در روستای صمدآباد دچار آسیب شده و حدود 150 راس دام كوچك نیزتلف شده اند. همچنین تاسیسات مختلف خدماتی در این روستا از جمله مخازن سوخت و تاسیسات آبرسانی آسیب دیده اند.
سه دستگاه بیل مكانیكی برای اقدامات احتیاطی در نزدیكی روستا مستقر شده اند و آب همه روستا و برق بخشی از روستا آن كه پیشتر قطع شده بود هم اینك وصل است.
80 خانه در این روستا به دلیل سیلاب كاملا آسیب دیده و 40 واحد مسكونی نیز دچار آبگرفتگی و آسیب جزئی شده است.
جریان سیلاب اخیر همچنین علاوه بر تلف كردن حدود 100 راس دام و تخریت تاسیسات دامداری و كشاورزی مردم از جمله یك واحد جوجه كشی، دو دستگاه خودرو شامل یك پراید سواری و یك وانت پیكان را با خود برد.
هم اینك جریان برق روستا وصل است و تاكنون اقلام مختلف امدادی شامل غذای گرم و پتو توسط نیروهای جمعیت هلال احمر و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بین سیلزدگان توزیع شده است. برخی خانوارهای آسیب دیده از سیل نیز در مدرسه روستای چاله زرد اسكان یافته اند و برخی دیگر در منازل همسایگان اقامت كرده اند.
تاكنون بسته های غذایی 72 ساعته جمعیت هلال احمر بین سیلزدگان توزیع شده اند و آبرسانی به برخی روستاها نیز با تانكر در جریان است.
584 نفر از اهالی روستاهای شهرستان های سرخس، بردسكن و نیشابور در این استان كه منازلشان براثر بارندگی روز دوشنبه دچار آبگرفتگی شده بود اسكان اضطراری داده شده اند.
همچنین در پی بارندگیهای شدید اخیر و سیل ناشی از آن هم اینك آب 24 روستا و جریان برق شش روستا در این استان قطع و 26 جاده روستایی بسته است. پنج روستا از مناطق دچار قطعی برق در شهرستان بردسكن و یك روستا در شهرستان كلات واقع است.
شبكه آبرسانی هفت شهر نیز در این استان بر اثر سیلاب خسارت دیده كه بردسكن، شهرآباد، انابد، كلات، گلمكان و بجستان از آن جمله هستند. با این وجود آبرسانی هم اینك در این مناطق برقرار است.
همچنین چهار جاده بین شهری شامل كلات - درگز، بردسكن - عشق آباد، رباط - كدكن و بردسكن - شهرآباد هم اینك بر اثر سیلاب و بارش شدید باران بسته هستند.

** بازگشایی 9 مسیر ارتباطی در شمال و جنوب سیستان و بلوچستان
سه مسیر در شمال استان سیستان و بلوچستان ناشی از طغیان رودخانه های محلی در سیستان بسته شده بود كه پس از فروكش كردن آب صبح امروز (سه شنبه) بازگشایی شد. مسیر ارتباطی هیرمند- بی بی دوست، بنجار - روستای سنجرانی و سفید آبه به میل نادر در شمال سیستان و بلوچستان كه از روز گذشته به دلیل طغیان رودخانه های محلی بسته شده بود لحظاتی قبل بازگشایی شد.
هم اینك تمام مسیرهای ارتباطی شمال سیستان و بلوچستان باز و تردد در آنها امكان پذیر است.
همچنین 6 مسیر ارتباطی در جنوب استان بسته شده بر اثر سیلاب پس از 48 ساعت صبح امروز (سه شنبه) بازگشایی شد.
6 مسیر سیلابی در جنوب سیستان و بلوچستان بازگشایی شد. مسیرهای اسپكه - فنوج، نیكشهر - بنت، دلگان -زهكلوت، دلگان -ایرانشهر، قصرقند - نیكشهر و بزمان - دلگان مسیرهای بازگشایی شده امروز در جنوب سیستان و بلوچستان هستند.
6 مسیر دیگر در این استان براثر طغیان رودخانه های محلی بسته است كه تلاش نیروهای راهداری برای بازگشایی این مسیرها ادامه دارد.
قطعی تلفن براثر سیلاب موجب قطع تمامی خدمات ارتباطی از قبیل سرویس‌ اینترنت در شهر بنت شده كه این امر خدمات ‌رسانی ادارات، واحدهای تجاری، اقتصادی، بانكها و جایگاههای سوخت را مختل كرده است.

**طبس، سربیشه و زیركوه كانون اصلی امدادرسانی در خراسان جنوبی
با توجه به گزارش هواشناسی در حال حاضر سامانه بارشی از خراسان جنوبی خارج شده اما نیروهای امدادی و عملیاتی استان تا پایان اردیبهشت ماه در حالت آمادگی ضمنی هستند.
در سومین روز پس از آغاز بارندگی ها هیچ گونه سیلابی در استان وجود ندارد فقط راه های دسترسی برخی مناطق با مشكل مواجه است اما كمك های امدادی و ارسال آذوقه مورد نیاز همچنان ادامه دارد.
در حال حاضر 28 تیم ارزیاب به مناطق سیلزده استان اعزام شدند كه با توجه به میزان خسارات و وسعت استان میزان خسارات تا 2 هفته دیگر جمع بندی و برای تعیین تكلیف چگونگی بازسازی مناطق خسارت دیده به تهران ارسال خواهد شد.
سیل به غیر از بیرجند و سرایان در سایر شهرستان های استان خسارت هایی وارد كرده و این در حالی است كه امدادرسانی هنوز ادامه دارد.
خبر از ورود سامانه بارشی جدید به خراسان جنوبی رسیده كه تاكنون اخطاریه یا اطلاعیه ای مبنی بر آماده باش كامل تیم های امدادی و عملیاتی به مدیریت بحران استان ارسال نشده اما تیم های امدادی و عملیاتی آمادگی ضمنی دارند.
در پی بارندگی و سیلاب در استان سه محور اصلی و فرعی هنوز مسدود است ولی مسیر جایگزین برای تردد رانندگان تعیین شده است. محور اصلی دیهوك - راور از 2 روز قبل به دلیل شكسته شدن پل در حوزه استان كرمان بسته شده اما مسیر جایگزین از استان یزد انتخاب شده است.
با توجه به اینكه بیشترین آسیب این محور مربوط به كرمان است با همكاری راهداری خراسان جنوبی اقدامات لازم برای بازگشایی مسیر انجام می شود.
محور فرعی عشق آباد - بردسكن به سمت خراسان رضوی نیز به دلیل طغیان 2 آبنما در انتهای حوزه مسدود شده است كه رانندگان می توانند از مسیر جایگزین فردوس - بجستان استفاده كنند.
با تلاش همه عوامل راهداری، ناجا و دستگاه های امدادی تمامی محورهای شریانی، اصلی و فرعی و روستایی استان به جز سه محور مذكور باز و تردد با رعایت احتیاط در نقاط آشكار سازی شده امكانپذیر است.
سیلاب در خراسان جنوبی مهار شده و اكنون امدادرسانی به سیل زدگان در برخی مناطق از جمله شهرستان های طبس و سربیشه ادامه دارد.
به گزارش ایرنا، از 28 اسفند ماه تاكنون مناطق مختلفی از كشور درگیر بارش های شدید بهاری و بروز سیلاب و روان آب شد؛ سیل ابتدا استان گلستان و شرق مازندران را تحت تاثیر قرار داد و دشت گرگان را به زیر آب برد؛ بعد از آن نیمه غربی و جنوبی كشور شاهد بارش ها بود و ساكنان استان های فارس، ایلام، لرستان، همدان، خوزستان، كهگیلویه و بویراحمد و مناطقی از كرمانشاه مجبور به ترك خانه های خود شدند.
سپس سیل به سراغ دشت خوزستان رفت؛ ساخت سیل بندهای چند كیلومتری با همكاری نیروهای مردمی، امدادی و یگان های نظامی نتیجه بخش بود؛ هرچند شدت آب سرشاخه های كارون و كرخه و همچنین بالا آمدن آب در اروند رود سبب تخریب برخی سیل بندها و تشدید وسعت آبگرفتگی دشت ها، مزارع و نخلستان های خوزستان شد و هنوز این خطه درگیر آثار ناشی از سیلاب است.
نزدیك به 2 هفته از سیل روز 12 فروردین لرستان می گذرد ؛ سیلابی كه بر اثر آن رودخانه های استان طغیان كردند كه این طغیان باعث خسارات سنگین به مردم شهرهای خرم آباد، نورآباد، درود، معمولان و پلدختر شد.
سیلابی كه به واسطه وسعت وشدت امواجش خسارات زیادی به زیر ساخت ها ی عمرانی و ساختمان ها وارد كرد.
مردم شهرهای پلدختر و معمولان و روستاهای اطراف حاشیه كشكان از 12 فروردین 24 ساعت و به مدت یك شبانه روز را بدون دریافت خدمات امدادی و هرگونه امكاناتی در پشت بام منازل یا كوه های اطراف گذراندند.
برآورد اولیه خسارت سیل اخیر در لرستان بیش از 37 هزار میلیارد ریال است و تاكنون 15 نفر در این سیل جان خود را از دست داده است.
از 25 فروردین نیز نیمه شرقی و جنوبی كشور میزبان این بارش های بهاری است؛ منطقه ای كه از نظر وسعت حدود 45 درصد مساحت ایران را در بر می گیرد البته ویژگی اقلیمی این محدوده را از دیگر استان های درگیر سیل متمایز كرد كه همان كویری بودن اغلب این استان هاست.
سیلاب و بارش های بهاری به خودی خود سبب به جریان افتادن رودخانه های فصلی در این مناطق كویری می شود كه می تواند برای بومیان منطقه مشكلاتی بویژه در زمینه قطع راه های روستایی به دنبال داشته باشد.بر اساس پیش بینی های اداره كل هواشناسی در خراسان رضوی بارش شدید باران كه از شنبه شب در این استان آغاز شده تا عصر امروز 27 فروردین ادامه دارد.
1354/
گزارش از پروانه امانی