به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، طرح ایجاد صندوق بیمه حوادث طبیعی پس از وقوع سیلاب های اخیر و به ویژه تاكید «عبدالناصر همتی» رییس كل بانك مركزی در مركز توجه قرار گرفت.
بارندگی های شدید و سیلاب از بیست و هشتم اسفندماه گذشته آغاز شد و بیشتر استان های كشور را درگیر كرد كه تبعات آن همچنان ادامه دارد.
درباره میزان دقیق خسارت های ناشی از سیلاب های اخیر، رقم دقیقی اعلام نشده است زیرا هنوز سیلاب ها پایان نیافته و مناطق زیادی همچنان دچار آبگرفتگی هستند، بنابراین باید تا پایان بارندگی ها و رفع آبگرفتگی ها منتظر ماند، اما وزیر كشور میزان خسارت سیل را تا 35 هزار میلیارد تومان برآورد كرده است.
پس از پایان سیلاب و فروكش كردن آبگرفتگی ها، موضوع مهم، چگونگی جبران خسارت ها خواهد بود؛ با توجه به گستردگی و حجم عظیم خسارت، دغدغه ها و سوالات جدی درباره روند تامین مالی این خسارت ها مطرح شده است.
اگرچه برخی از تجهیزات و منازل در مقابل سیل و حوادث بیمه شده بودند، اما میزان آن در مقایسه با حجم خسارات، اندك است.
«غلامعلی ثبات» عضو شورای عالی بیمه در این باره به ایرنا می گوید: برآورد می شود كه 10 درصد از خسارتهای مربوط به سیل در تعهد شركت های بیمه قرار دارد و بقیه خسارت دیدگان بیمه نشده اند.
اكنون، با توجه به مشكلات جدی كه در تامین منابع مالی برای جبران خسارت ها دارد، یكبار دیگر توجه ها به تشكیل صندوق بیمه حوادث طبیعی جلب و حتی این موضوع در شورای هماهنگی اقتصادی نیز مطرح شده است.
رییس كل بانك مركزی چندی پیش در یادداشت «اینستاگرامی» در این باره گفت: درجلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی موضوع اهمیت بیمه حوادث طبیعی وضرورت انجام همگانی آن مورد تأكید قرار گرفت.
عبدالناصر همتی با بیان اینكه حادثه خیز بودن كشور، ضرورت این امر را ایجاب می كند، افزود: اینك با مباحث انجام شده در جلسه شورای هماهنگی اقتصادی مطمئن شدم با پیگیری وزیر اقتصاد و بیمه مركزی با توجه به حادثه خیز بودن كشورمان، این صندوق تأسیس و كار خود را با راهبری بیمه مركزی برای خدمت رسانی به مردم شروع خواهد كرد.
** راه اندازی صندوق بیمه حوادث طبیعی با حق بیمه های اندك مردم
عضو شورای عمومی سندیكای بیمه گران ایران در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره طرح ایجاد صندوق بیمه حوادث طبیعی گفت: در همه دنیا كشورهایی كه با بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله مواجه هستند اقدام به تاسیس چنین صندوق بیمه ای كرده اند.
«معصوم ضمیری» با بیان اینكه بخشی از منابع این صندوق ها توسط مردم و بخش دیگر توسط دولت تامین می شود، ادامه داد: مبالغ مربوط به حق بیمه نیز از طریق قبوض آب و برق به مقدار ناچیز از مردم اخذ خواهد شد.
مدیرعامل بیمه پاسارگاد با بیان اینكه صندوق بیمه حوادث طبیعی، خسارت های وارد شده در زمان وقوع بلایای طبیعی را جبران خواهد كرد، ادامه داد: با پرداخت حق بیمه های اندك توسط همه مردم، مبالغ قابل توجهی در اختیار این صندوق قرار می گیرد تا در زمان وقوع حوادث طبیعی، خسارت ها جبران شود.
عضو شورای عمومی سندیكای بیمه گران ایران ادامه داد: حق بیمه هایی كه برای این صندوق از مردم اخذ خواهد شد بسیار كم است، بنابراین مشكلی برای پرداخت توسط مردم وجود نخواهد داشت.
وی درباره بیمه اتكائی این صندوق نیز گفت: این صندوقها از بازارهای بین المللی استفاده كرده خود را بیمه اتكایی می كنند كه هدف از آن كاهش ریسك پذیری و افزایش توان مالی است.
ضمیری یادآور شد: در صورت وقوع هر حادثه طبیعی مانند سیل و زلزله بخشی از خسارت ها را دولت جبران كرده و بخش دیگر از طریق بیمه اتكائی این صندوق جبران خواهد شد.
وی درباره تداوم تحریم ها و احتمال ناتوانی این صندوق برای استفاه از بیمه اتكایی بین المللی گفت: وضعیت تحریم همیشه اینگونه نخواهد ماند و تغییر خواهد كرد، همچنین باید توجه داشت كه صندوق بیمه حوادث طبیعی، طرحی بلند مدت است.
عضو شورای عمومی سندیكای بیمه گران ایران یادآور شد: با توجه به اینكه هدف از راهاندازی این صندوق كمك به زیان دیدگان و مردم در زمان وقوع حوادث طبیعی است امكان دارد كه بیمه اتكایی این صندوق مانند مسائل مربوط به دارو، از تحریم ها معاف شود.
ضمیری اضافه كرد: البته اگر تحریمها لغو نشود این صندوق تا جایی كه بتواند خسارت ها را جبران خواهد كرد و بقیه را دولت از محل منابع عمومی پرداخت می كند.
وی تصریح كرد: در صورتی كه حادثه طبیعی بزرگی در كشور رخ ندهد این صندوق می تواند پس از گذشت یك دوره زمانی مثلا 10 ساله به حدی توانمند و پر قدرت شود كه نیازی به اخذ حق بیمه از مردم نیز نداشته باشد.
عضو شورای عمومی سندیكای بیمه گران ایران اظهار داشت: این طرح پیش از این مطرح شده بود اما در اجرا پیشرفتی نداشت، اما این بار با توجه به وقوع سیل اخیر در كشور و خسارت های زیادی كه وارد كرد، شرایط به گونه ای شده كه دولت، مجلس، بیمه مركزی و حتی مردم از راه اندازی این صندوق استقبال می كنند.
** انتظار 16 ساله برای راه اندازی صندوق بیمه حوادث طبیعی
سابقه تاسیس صندوق بیمه برای حوادث طبیعی به سال های دور بازمی گردد كه رئیس كنونی بانك مركزی درباره آن می گوید: از 16 سال پیش تاكنون، به دنبال تأسیس صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی بودم.
به گفته همتی در دور نخست مسؤلیتم در بیمه مركزی در سال 82 موضوع تشكیل صندوق را بصورت لایحه به دولت وقت ارائه كردیم لایحه از آن سال در رفت و برگشت بین بیمه، دولت و مجلس بود و تلاش مسؤلان وقت پس از من در بیمه مركزی هم به نتیجه نهایی نرسید.
وی یادآور شد: در نهایت در دور دوم مسوولیتم در بیمه مركزی در سال 96 ، موضوع تشكیل این صندوق به تصویب مجلس رسید، اما به خاطر ابهاماتی كه شورای نگهبان در مورد بار مالی آن مطرح كرد، به دولت اعاده شد.
مجلس شورای اسلامی اردیبهشت ماه 95 به لایحه تاسیس صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی رای مثبت داده بود.
اقتصام**2022*9189
تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۳۹۸ - ۰۸:۵۴
تهران- ایرنا- جای خالی صندوق بیمه حوادث طبیعی در سیلاب های گسترده هفته های اخیر آشكار بود؛ این نوع صندوق ها مدتهاست كه در كشورهای حادثه خیز برای جبران خسارت ها بكار گرفته می شوند اما تاسیس آن در ایران تاكنون به علت برخی مخالفت ها و خلاهای قانونی به تاخیر افتاده است.