25 روز از شروع سیل در برخی نقاط خوزستان می گذرد شهرها و روستاهای در مسیر رودخانه های كارون، دز و كرخه یكی پس از دیگری دچار آبگرفتگی شده و افراد بسیاری مجبور به ترك خانه های خود شدند از همان روزهای ابتدایی در شهر اهواز نیز اخطارهایی مبنی بر بالا آمدن آب رودخانه كارون داده شد آب كارون در مقطع اهواز هنوز بالا نیامده اما فاضلاب شهر را فراگرفت و خیابان های بسیاری در سطح شهر مملو از فاضلاب شدند.
جاری شدن فاضلاب در بسیاری از خیابان های شهر اهواز زندگی مردم را مختل كرده است و بسیاری نگران انتقال آلودگی از فاضلاب به سطح منازل خود هستند.
یكی از نقاطی كه مدت هاست با مشكل فاضلاب دست و پنجه نرم می كند هسته مركزی شهر اهواز است؛ محوطه بیمارستان فاطمه الزهرا در چهار راه زند از زمان افزایش دبی رودخانه كارون با معضل پس زدگی فاضلاب روبه رو است؛ بیماران بسیاری برای مراجعه به این بیمارستان دچار تردید شده اند از سویی دیگر این حجم از فاضلاب سبب ایجاد گره های ترافیكی نیز شده است.
از دیگر مناطقی كه به گفته خود مسئولان آبفا نقطه ای بحرانی در پس زدگی های فاضلاب تلقی می شود منطقه پردیس اهواز است؛ مشكل این منطقه از سال ها پیش رها شده بود و حال با افزایش دبی رودخانه كارون و ریزش شبكه دفع فاضلاب وضعیتی غیر قابل تحمل را برای ساكنان ایجاد كرده است.
حدود 30 روز است كه فاضلاب خیابان های این منطقه به ویژه گلفام مملو از فاضلاب شده است تنها درمانگاه این منطقه به دلیل بالا آمدن فاضلاب تا چند روز پیش تعطیل بود بسیاری از مغازه داران قادر به باز كردن مغازه های خود نیستند و رفت و آمد شهروندان در این خیابان بدون خودرو غیرممكن است.
خیابان انوشه معروف به خیابان فلافل فروشان اهواز نیز از 2 سمت خیابان اصلی گلستان و میدان مسجد آذربایجانی ها با روان فاضلاب ها احاطه شده است كه این مساله سلامت و بهداشت مواد غذایی را تهدید می كند.
یكی دیگر از نقاط درگیر با پس زدگی های فاضلاب منطقه كیانپارس اهواز است كه ساكنان آن به عنوان یك محله مرفه نشین توقع دارند در ازای پرداخت های به موقع عوارض و مالیات از حداقل های حقوق شهروندی برخوردار باشند.
اگرچه مشكل بالازدگی فاضلاب در خیابان های منطقه كیانپارس اهواز جدید نیست اما با افزایش دبی رودخانه كارون، حجم این بالازدگی ها افزایش یافته تا آنجا كه برخی خیابان های این منطقه دیگر قابلیت تردد ندارند.
** سرایت آلودگی فاضلاب به منازل
خانم میرقائد یكی از ساكنان خیابان 13 غربی كیانپارس در این خصوص می گوید: بوی متعفن فاضلاب در این خیابان همیشگی است با كوچكترین بارندگی فاضلاب از منهول ها خارج و به سطح خیابان وارد می شود.
وی ادامه داد: فاضلاب كه با فاضلاب انسانی مخلوط است علاوه بر آنكه سلامت و بهداشت مردم را تهدید می كند طبق احكام دین اسلام نجس است. تردد خودروها در فاضلاب علاوه بر انتشار این آلودگی در محیط اطراف سبب ورود آنها به منازل هم می شود كه این امر بر نگرانی ما افزوده است.
یكی دیگر از ساكنان این منطقه بر تعلل شركت آبفا در اصلاح شبكه های دفع فاضلاب انتقاد كرد و گفت: چند روز است كه شركت آبفا خیابان های 13 غربی و شرقی كیانپارس را برای ترمیم شبكه های دفع فاضلاب شكافته این امر سبب اختلال در رفت و آمد مردم می شود انتظار می رود كه مسئولان اهتمام بیشتری برای تسریع در اتمام كار داشته باشند.
** نگرانی از شیوع بیماری های روده ای
این حجم از جریان فاضلاب در سطح شهر در نهایت مركز بهداشت خوزستان را وادار به ابراز نگرانی از وضعیت فاضلاب در اهواز كرد. سرپرست مركز بهداشت خوزستان با اعلام نگرانی در خصوص بالازدگی اخیر فاضلاب در اهواز گفت: با توجه به اینكه در فصل شیوع بیماری های اسهالی و پیك بهاره بیماری های روده ای قرار داریم ، وجود فاضلاب در خیابان ها نگرانی ها را در خصوص شیوع و امكان ابتلا مردم به بیماری های رودهای از جمله اسهال را افزایش داده است.
سید مهدی حسینی زاده ادامه داد: شركت آب و فاضلاب و شهرداری اهواز باید به سرعت اقدامات لازم را برای رفع این مشكل انجام دهند.
وی خاطر نشان كرد: بی توجهی و نبودرسیدگی به موقع از جانب متولیان امر به رغم تذكرات متعدد مراكز بهداشت در مورد گرفتگی در سیستم جمع آوری فاضلاب شرایط محیطی كلانشهر اهواز را تبدیل به بحران كرده است و بی شك مراكز بهداشت اهواز پیگیری قانونی خود را به استناد ماده 688 قانون مجازات اسلامی در خصوص اقداماتی كه باعث تهدید علیه سلامت عمومی می شود ، صورت خواهند داد.
رییس مركز بهداشت خوزستان گفت: از مردم می خواهیم تا از تردد غیرضروری در سطح شهر و به ویژه معابری كه فاضلاب تجمع پیدا كرده خودداری كنند و مواظب حضور كودكان خود در معابری كه فاضلاب در آنها بالا زده باشند.
مدیركل دفتر نظارت بر بهداشت و كیفیت آب شركت آب و فاضلاب كشور نیز در سفر به خوزستان از كنترل مكش منفی فاضلاب خبر داد و گفت: مشكل مكش منفی فاضلاب به درون شبكه آب اهواز در روزهای گذشته كه در چند نقطه محدود شاهد آن بودیم ، با قطع سریع آب این مناطق و تلاش برای رفع آن، در كنترل است.
این حجم از مشكلات فاضلاب در اهواز در نهایت سبب بركناری مدیرعامل سابق آبفای اهواز و تعیین یك سرپرست برای این شركت شد تا شاید بخشی از این مشكلات مدیریت شود.
** كنترل 15 نقطه بحرانی
مدیرعامل شركت آب و فاضلاب خوزستان به عنوان سرپرست شركت آبفای اهواز اما از كنترل 15 نقطه از 16 نقطه بحرانی فاضلاب خبر می دهد و معتقد است: تا زمانی كه دبی رودخانه كارون در مقطع اهواز به 2هزار مترمكعب بر ثانیه نرسد این شرایط كم و بیش ادامه دارد.
صادق حقیقی پور ادامه داد: فاضلاب اهواز در 24 نقطه به رودخانه كارون می ریزد به همین دلیل با بالا آمدن دبی رودخانه كارون برخی از این پس زدگی ها قابل پیش بینی بود.
وی درخصوص پس زدگی های فاضلاب در خیابان های فاز دوم كیانپارس گفت: گرفتگی هایی در شبكه فاضلاب خیابان های 14 و 15 كیانپارس وجود داشت كه با اقدامات صورت گرفته به حالت عادی بازگشته است.
حقیقی پور با فاجعه بار خواندن شرایط فاضلاب پردیس اهواز ادامه داد: لوله های دفع فاضلاب با قطر بالا در عمق زیاد كارگذاری می شوند كه این امر ترمیم آنها را با سختی همراه می كند اما تلاش كردیم تا در مدت كوتاهی این خطوط را اصلاح كنیم.
** اختلال در زندگی شهروندان
از سویی دیگر رییس كل دادگستری خوزستان رفع مشكل سرریز فاضلاب كلانشهر اهواز را خواستار شده و گفته است: شركت آب وفاضلاب هرچه سریع تر مشكلات ناشی از فاضلاب این شهر را رفع كند.
فرهاد افشارنیا ادامه داد: موضوع آب و فاضلاب از اهمیت بالایی برخوردار است و شركت آب و فاضلاب باید با تمام قوا برای رفع این مشكل اقدام كند.
به گفته وی مشكلات فاضلاب بیماری و مختل كردن زندگی مردم را به دنبال دارد و نباید این موضوع سلامتی مردم را تهدید كند.
رییس كل دادگستری استان خوزستان گفت: شركت آب و فاضلاب كمبودها را به فرمانداری شهرستان اهواز اطلاع دهد، تا در این خصوص چاره اندیشی كنند.
درحالی مدیرعامل آبفای خوزستان از كنترل نقاط بحرانی فاضلاب در شهر اهواز خبر می دهد كه زندگی بسیاری از مردم به ویژه نقاط درگیر با پس زدگی های فاضلاب به دلیل ترس از انتقال آلودگی و تحمل بوی بد فاضلاب سخت شده است.
گزارش: ندا رضاپور
9887/ 6037
تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۳۹۸ - ۲۱:۲۸
اهواز – ایرنا - جاری شدن فاضلاب در بسیاری از نقاط شهر اهواز سبب شده تا شهروندان نگران از انتشار آلودگی ها و به خطر افتادن سلامتی خود باشند، فاضلاب علاوه بر بوی متعفن و غیر قابل تحمل مشكلاتی در رفت و آمد شهروندان نیز ایجاد كرده است.