به گزارش ایرنا حمایت از خودكفایی و توانمندسازی بخش های راهبردی از بندهای اقتصاد مقاومتی است كه سیاست های آن در سال 1392 ابلاغ شد.
سال 1395 از سوی رهبری «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» نام گرفت، سال 1396« اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال » نامگذاری شد و معظم له شعار سال گذشته را «حمایت از كالای ایرانی » اعلام فرمودند و سال جاری رونق تولید نامیده شد .
در این ارتباط بسیاری از صاحب نظران و كارشناسان رشته های مختلف تلاش دارند با بررسی آسیب های اجرای این سیاست ها طی سال های اخیر، به دولت برای تحقق شعال رونق تولید، رشد اشتغال و كاهش آمار افراد جویای كار كمك كنند.
به همین منظور میزگردی با حضور جمعی از صاحب نظران و متفكران حوزه اقتصادی، با عنوان « راهكارهای تحقق رونق تولید بر مبنای سیاست های اقتصاد مقاومتی» با همكاری اندیشكده صنعت ، فناوری و اقتصاد ( صفا ) یزد برگزار شد .
در این نشست مباحثی همچون نامگذاری 98 با عنوان رونق تولید و تطبیق الزام آن با سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی بررسی شد و شركت كنندگان دیدگاه ها، نظرها و پیشنهادهای خود را بیان كردند.
** الزام تحقق رونق تولید با شفاف سازی و دولت الكترونیك
در این میزگرد نایب رئیس اندیشكده صفا اظهار داشت: قبل از هر كاری، باید بند 19 سیاست های اقتصاد مقاومتی یعنی شفاف سازی را به عنوان الزام تحقق رونق تولید مدنظر قرار گیرد.
محمدحسین فنایی با بیان اینكه برای این كار باید به فكر ایجاد و توسعه دولت الكترونیك و كوچك سازی دولت نیز بود ، افزود: اگر می خواهیم شفاف باشیم باید به صنعتگران و تولید كنندگان هویت دهیم و تسهیلات به افرادی پرداخت شود كه توانسته اند بهترین استفاده را از وام قبلی كرده اند.
** لزوم استفاده از نیروی انسانی جوان
وی تصریح كرد: از سوی دیگر مزیت نسبی یزد نیروی انسانی جوان استان است، اگر به این ظرفیت به عنوان تهدید نگاه شود، اشتباه بزرگی مرتكب شدیم در حالیكه این ظرفیت، فرصت بزرگی است.
عضو هیأت مدیره اندیشكده صفای یزد یكی دیگر از راهكارهای رونق تولید در كشور و استان را تولید « صادرات محور» بر مبنای ابلاغیه اقتصاد مقاومتی عنوان كرد.
فنایی بر این باور است: در این خصوص باید از تجربه چینی ها استفاده كرد كه بر این مبنا موفق شدند اقتصاد جهانی را تحت سیطره قدرت خود قرار دهند، ولی نتوانستیم در این ارتباط به صورت علمی و عملی حركت مناسبی انجام دهیم.
** لزوم تقویت ضابطه محوری به جای رابطه محوری
نایب رئیس اندیشكده صفا در عین حال یكی از ایرادهای اساسی جامعه كنونی را گسترش « رابطه محوری» به جای « ضابطه محوری » در حوزه اقتصاد دانست و ادامه داد: برای سكانداری بخش های اقتصادی ، ضابطه خاصی وجود ندارد و باید در ساختارها تجدیدنظر شود.
به گفته این صنعتگر یزدی، دولت باید نظارت بیشتری انجام دهد و به جای رقابت با بخش خصوصی، نظارت بیشتری داشته باشد.
وی افزود: در ایران برخی فعالیت ها عكس سایر كشورهاست به جای اینكه تولید داخلی را به دلیل رونقی كه ایجاد می كند معاف از مالیات كنیم، از برخی وارد كنندگان نسبت به ارزش كالای خود كم اظهاری می كنند، مالیات كمتری دریافت می شود.
نایب رئیس اندیشكده صفا افزود: همچنین از سرمایه گذاری در تولید با ریسك های موجود مالیات اخذ می شود اما سپرده گذاران در بانك ها علاوه بر پرداخت سودهای بالا، از پرداخت مالیات هم معاف هستند.
** ضعف در بزنگاه های نبرد اقتصادی
همچنین مدیرعامل اندیشكده صفا اظهار داشت: بر پایه بررسی اندیشكده در متن سیاست های ابلاغی با نگاه رونق تولید ، از بهمن 92 كه این سیاست ها، ابلاغ شد و شعارهایی كه تاكنون انتخاب شد و كارگروه هایی كه برای تحقق شعارهای انتخابی در كشور و استان ها شكل گرفته است، متاسفانه در بزنگاه نبرد اقتصادی ضعف های بسیاری داریم.
حسن بلندیان افزود: هم اكنون به عنوان نمونه در بحث تحركات آمریكا ، بازار ایران در پایین ترین سطوح تولید هم با مشكل مواجه شد كه نشان می دهد در تحقق سیاست های ابلاغی بویژه در بحث اقتصاد مقاومتی با مشكل مواجه هستیم و باید در راستای رفع آنها تلاش كنیم.
** ارتباط مستقیم 15بند اقتصاد مقاومتی با رونق تولید
وی تاكید كرد: از 24 بند سند اقتصاد مقاومتی، 5 بند غیرمستقیم با رونق تولید ارتباط و 15 بند هم مستقیما با تولید، صادرات و موارد دیگر كه كلید واژه های اصلی رونق تولید است، ارتباط دارد.
عضو هیأت مدیره اندیشكده صفا تأكید كرد: در واقع اگر رفتارها در كشور از سال قبل بر اساس ابلاغیه اقتصاد مقاومتی تنظیم شده بود الان در اجرای سیاست های سال جدید موفق تر عمل می كردیم و اوضاع خیلی بهتر از این بود.
بلندیان راهكار تحقق رونق تولید را به بازدهی رساندن عوامل تولید عنوان كرد و اظهار داشت: فناوری، منابع انسانی ،كارآمدی سازمان و مدیریت منابع مالی باید به بازدهی برسد و از سوی دیگر توجه به میزان هزینه و تولید و درآمد بیشتر مدنظر باشد.
** فشار دشمنان نظام بر اقتصاد كشور
همچنین یكی از استادان دانشگاه های یزد در نشست یادشده با لزوم بررسی میزان هماهنگی مباحث اقتصاد مقاومتی با شعار سال در استان اظهار داشت: اقتصاد ایران در شرایط خاصی قرار دارد و در 100 سال اخیر، هیچ كشوری در چنین فشاری از سوی دشمنان روبرو نبود.
عباس علوی راد با بیان اینكه باید سراغ مسائل بنیادین و اصلاح ساختار رفت، افزود: دولت ها بابد به نسخه هایی كه رهبر معظم انقلاب بیان می فرمایند، كاملا توجه كنند و نباید بی توجهی در اجرای اصل 44 و سند 1404 را این گونه هستیم ، شاهد باشیم.
وی تصریح كرد: با این وجود، شرایط فعلی اجازه ورود به مسائل ساختاری حداقل تا یك سال آینده را نمی دهد و اگر كسی دوستدار و دلسوز انقلاب، نظام و كشور است، باید سعی كنند از این چالش عبور كنیم .
عضو هیأت مدیره اندیشكده صفا با تشریح برخی آمارهای ارائه شده درباره وضعیت اقتصادی در 9 ماهه پارسال تاكید كرد: رشد اقتصادی در این مدت با نفت منفی 3.9 درصد و بدون نفت منفی 1.9 درصد بود، اگر با فصل مشابه آن با سال 96 مقایسه كنیم بیانگر آن است كه وضعیت چندان رضایت بخش نیست.
** هوشمندی در انتخاب شعار رونق تولید
علوی راد انتخاب شعار رونق تولید از سوی رهبری را بسیار هوشمندانه دانست و ادعا كرد: با توجه به مصرف بالا از ذخایر و انبارها، در سال 98 احتمالا با بحران عرضه كالا روبرو هستیم و اگر هر تولید كننده بتواند 2 درصد تولید را افزایش دهد در واقع به كشور در رفع چالش و بحران كمك كرد.
وی مهمترین مشكل اقتصاد را عدم مقاومت در برابر كمترین « تكانه ها» به ویژه در بحث قیمت ارز عنوان كرد و افزود: رشد منفی حدود هشت درصد كمتر در اقتصاد دنیا اتفاق می افتد و در ایران چون اقتصاد و تولید به شدت به نفت وابسته است با چنین مشكلی مواجه هستیم.
این استاد دانشگاه یكی از مشكلات را نبود تعادل میان واردات و صادرات دانست و گفت: در آمارهای ارائه شده در 9 ماهه سال گذشته ، اعلام مثبت بودن تراز تجاری كشور، جای سئوال دارد، با این حال اگر دلسوز هستیم باید مسائل را خیلی عمیق تر و متفاوت تر نگاه كنیم .
** حمایت از صنایع با ارزبری كمتر و تولید و اشتغال بیشتر
وی مقصر اصلی مسائل اقتصادی را دولت ها دانست و ادامه داد: پیشنهادش این است در شرایط فعلی با پرهیز از ارائه نسخه های بلندمدت، برای بازه زمانی یك ساله برنامه ریزی كرد و حمایت از صنایعی كه ارزبری كمتر و تولید و اشتغال بیشتری دارد را در اولویت قرار داد.
عضو اندیشكده صفا با بیان اینكه برخی صنایع همچون شیلاب رشد 16 درصد با وجود منفی بودن رشد سایر بخش ها در سال قبل داشت، تصریح كرد: در واقع راهكار دیگر ، شناسایی صنایع درآمدزا همچون پرورش ماهی تیلاپیا و یا شهرك كشاورزی هیدروپونیك باشد تا بتوانیم در سال 98 به نتیجه برسیم.
علوی راد با اشاره به ركورد رشد بیكاری یزد در 15 سال گذشته و رسیدن به مرز 13.9 درصد اظهار داشت: كشور در سال های 74، 77 ، 91 و 97 دچار چهار شوك بزرگ اقتصادی شد و در تمام موارد ، تولید با ریزش روبرو شد اما چرا دولت ها از این اتفاق ها درس نگرفت و برای جلوگیری از وقوع چنین مواردی برنامه ریزی نكرد و یا چقدر در این شوك ها مقصر هستند؟
** لزوم ایجاد نظام مهندسی صنعت / بررسی تعهد سیاسی و تعهد دینی در میان مدیران
همچنین یكی از استادان دانشگاه های یزد و اصفهان اظهار عقیده كرد: باید هدف محور باشد و به همین دلیل درآمدهای ارزی به سمت مجموعه صنعت كشور می رود .
محمدعلی صالحی افزود: بر همین مبنا چند سال قبل پیشنهاد داد، كه در بخش ساختمان و كشاورزی، نظام مهندسی داریم برای صنعت هم این تشكل تعریف شود.
وی تأكید كرد: با ایجاد نظام مهندسی صنعت، فعالیت در این حوزه كه محور ارز آوری اقتصاد برای كشور است دارای ساختار می شود و افراد متخصص می توانند بر اساس چارچوب تعریف شده ورود پیدا كنند.
این استاد دانشگاه راهكار دیگر را تعریف سه الزام در واحدهای صنعتی عنوان كرد و ادامه داد: مدیر توانا ، تولید بر مبنای نیاز بازار و داشتن مهندسان حرفه ای و متخصص مرتبط با هر بخش می تواند به رشد تولید و رونق تولید كمك زیادی كند و بهره وری اتوماتیك را به همراه داشته باشد.
صالحی بر لزوم بررسی تأثیر « تعهد سیاسی » و « تعهد دینی » در انتخاب مدیران تأكید كرد و خواستار تقویت هدایت شده اقتصاد كشاورزی برای رونق تولید و اشتغال در استان نیز شد.
** تمركز بر تولید نهایی و تكمیل حلقه تولید
همچنین دیگر عضو هیأت مدیره اندیشكده صفا معتقد است كه این مجموعه باید راهكار و نسخه اجرایی برای تحقق شعار رونق تولید ارائه كند.
ناصر صدرا ابرقویی می گوید: هزینه ای كه دولت بر اساس اصول اقتصاد هزینه می كند، اگر با پشتوانه تولید بر مبنای ارزش افزوده همراه نباشد، هزینه ها را چندین برابر می كند.
وی افزود: دلیل اینكه رشد بخش كشاورزی نسبت به سایر عرصه های اقتصادی ، رسیدن به تولید نهایی است نه اینكه مثل بخش صنعت و معدن كه سنگ آهن و شمش با آن همه آلودگی تولید كنیم و پس از صادرات و فرآوری ، آن را با چند برابر قیمت به عنوان یك محصول خریداری می كنیم.
این استاد دانشگاه راهكار رونق تولید را رفع مشكل اشتغال و خارج شدن استان از مشكلات و ایجاد چند كارگروه متشكل از متخصصان برشمرد.
وی تشكیل كار گروه های شناخت ظرفیت های تولیدی استان و اولویت بندی آنها، تقویت سرمایه گذاری موجود و ایجاد سرمایه گذاری مولد در راستای تولید نهایی و شناسایی نیازهای آموزشی كاربردی استان در سیستم تولید عنوان كرد.
ابرقویی، ایجاد كارگروه های جلوگیری از سوء استفاده ها از طریق شفاف سازی امور، تشكیل كارگروه شناسایی و ظرفیت های بازار داخلی و خارج كشور و كارگروه پشتیبانی از بخش تولید فعال را از دیگر كار گروه ها برای رسیدن به تحقق شعار امسال دانست.
عضو اندیشكده صفا تأكید كرد: امسال باید فكر، ذكر و نگرش همه ، تولید نهایی و تكمیل حلقه تولید برای ایجاد ارزش افزوده باشد و واردات هم باید در این حوزه متمركز شود.
** لزوم داشتن مدیران توانمند
همچنین امام جمعه شهر احمدآباد شهرستان اردكان و عضو هیأت مدیره اندیشكده صفا در این نشست با تأكید بر اینكه باید افكار ما فراجناحی و با پرهیز از نگاه و عملكرد سلیقه ای باشد، گفت: اگر برای تمام بخش ها برنامه ریزی داشته باشیم با مشكل مواجه نخواهیم شد.
حجت الاسلام مهدی صابری افزود: به مدیران توانا و توانمند نیاز داریم تا بتوانند جامعه را از شرایط خاصی همچون امروز نجات دهند.
وی تأكید كرد: ضروری است در این خصوص نگاه همه جانبه به مسائل داشته باشیم و صادرات و واردات بر اساس ضابطه و قواعدی درست انجام شود.
همچنین در ادامه محمدمهدی فقیه دیگر عضو اندیشكده صفا ، توجه ویژه به « دین مداری» و نیز » اخلاق مداری » را خواستار شد و گفت: اگر این 2 مبحث رشد كند، خیلی از مشكلات رفع می شود.
همچنین یكی از اعضای اندیشكده صفا با انتقاد از تعدد كارگروه های مختلف در سال های گذشته اظهار داشت: این كارگروه ها نتیجه نداد و اكنون با مشكلاتی روبرو هستیم.
محمدمهدی زارع افزود: افراد خبره و آشنا به كار در استان زیاد هستند، باید از تخصص و تجربه آنها در مسائل مختلف برای رفع مشكل بهره گرفت و پیشنهادهای آنها را مورد توجه قرار داد.
وی خاطرنشان كرد: متأسفانه برخی مسئولان ، مشكل اقتصادی را به خوبی می شناسند ولی در آنها عزمی برای اجرا و رفع آن دیده نمی شود.
1968/ 2047
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۱:۴۸
یزد - ایرنا - رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام نوروزی 1398 را سال رونق تولید نامگذاری فرمودند، برای تحقق رهنمودهای معظم له و كمك به دولت در دستیابی به توسعه فعالیت اقتصادی تمام نیروهای مردمی، مسئولان و كارشناسان حوزه های مختلف توان و تلاش های خود را به كار گرفتند.