به گزارش روز يكشنبه ايرنا، گزارش هاي مركز آمار كشور حاكي از اين است كه در سال 1397، سهم جمعيت دانش آموختگان مراكز آموزش عالي بيكار از كل بيكاران 38.5 درصد بوده است. اين سهم در بين زنان نسبت به مردان و در نقاط شهري نسبت به نقاط روستايي بالاتر است. بررسي ها نشان مي دهد اين شاخص نسبت به سال قبل 1.4 درصد افزايش يافته است.
نتايج همچنين بيانگر اين است كه در سال 1397، سهم جمعيت شاغل دانش آموخته آموزش عالي از كل شاغلان 23.9 درصد بوده است. اين سهم در بين زنان نسبت به مردان و در نقاط شهري نسبت به نقاط روستايي بالاتر است. با بررسي تغييرات مشاهده مي شود، اين شاخص نسبت سال قبل 2.4 درصد افزايش يافته است.
در اين ارتباط، يكي از مباحثي كه همواره مطرح مي شود، اعزام نيروي انساني به خارج از كشور است؛ سازمان آموزش فني و حرفه اي كشور چندي پيش اعلام كرد دانش آموختگان و متقاضيان داراي مهارت مي توانند براي كار در كرواسي تا بيست و پنجم فروردين ماه امسال در سامانه كاريابي هاي خارجي وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي ثبت نام كنند.
همچنين در هفته گذشته هياتي از كشور كرواسي براي رايزني در خصوص جذب نيروي انساني به كشور سفر كرد و نمايندگان و اعضاي انجمن كارفرمايي كرواسي در نشستي كه در تهران با معاون وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي داشند، از اعزام نيرو به اين كشور استقبال كردند.
در اين خصوص به سراغ كارشناسان اقتصادي رفتيم تا نظر آنها را در خصوص افزايش آمار بيكاري دانش آموختگان و اعزام آنها به خارج از كشور جويا شويم.
** تعاملي بين دانشگاه و بازار كار نداريم
«پوراندخت نيرومند» كارشناس اقتصادي در بخش اشتغال به خبرنگار اقتصادي ايرنا، گفت: دانش، مهارت و بينش دانشجويان متناسب با بازار كار نيست و اساتيد و بدنه دانشگاه ها، شناختي از بازار كار ندارند.
وي تصريح كرد: متاسفانه بودجه اي كه به دانشگاه ها اختصاص مي يابد مبتني بر عملكرد آنها نيست و تنها مطابق روال سال هاي گذشته پرداخت مي شود.
نيرومند افزود: دانشگاه هاي ما بدنبال تئوري گرايي هستند و واحدهاي عملي در آنها كمرنگ شده و نظارتي هم بر اين مسائل وجود ندارد؛ در حالي كه بايد كارورزي و كارآموزي پررنگ شود.
اين كارشناس توصيه كرد كه آئين نامه ارتقاي هيات علمي از ارائه مقاله به توسعه تكنولوژي بنگاه ها و هدايت فارغ التحصيلان و دانشجويان به بازار كار و دريافت آموزش هاي لازم به آنها تغيير كند.
نيرومند اظهارداشت: بايد تحليلي از بازار كار كشور و نيازهاي آن داشته باشيم و سپس سرفصل هاي درسي متناسب با آن به روز شوند.
وي افزود: دولت مي تواند ارائه مشوق به بنگاه ها را مشروط به تعامل با دانشگاه ها قرار دهد.
اين كارشناس حوزه اشتغال گفت: نحوه تربيت افراد، سياست هاي اقتصادي ناهماهنگ و بسياري عوامل ديگر نيز بر افزايش نرخ بيكاري در كشور تاثير دارد.
** تمايل70 درصد فارغ التحصيلان دانشگاهي براي كار در خارج از كشور
نيرومند درباره تمايل نيروي انساني براي كار در خارج از كشور، گفت: در اكثر نقاط دنيا، ميل به اشتغال در خارج از كشور در ميان فارغ التحصيلان دانشگاهي به طور ميانگين بالاي 70 درصد است.
وي افزود: اين ميل در آمريكاي شمالي و آسياي شرقي به طور ميانگين 69 درصد، در منطقه اوراسيا و اروپا 70 درصد، در خاورميانه و اقيانوسيه حدود 75 درصد و در آفريقا و آمريكاي جنوبي به ترتيب 93 و 81 درصد است.
اين كارشناس حوزه كار در خصوص اعزام نيرو گفت: معاونت روابط كار وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي به عنوان سفير كار وظيفه معرفي نيروي كار به كشورهاي متقاضي را برعهده دارد.
وي تاكيد كرد: اين معاونت مي تواند با سياستگزاري مناسب و هوشمند مانع مهاجرت افراد و دانش آموختگان شود چرا كه زيرساخت هاي لازم در اين زمينه نيز وجود دارد.
اين كارشناس اقتصادي با اشاره به علاقه افراد به تحصيل در رشته هاي فني و مهندسي گفت: برخلاف ديگر كشورها كه افراد تمايلي به اين رشته ندارند، اقبال دانشجويان ما به اين سمت زياد است و اين امر فرصتي را فراهم كرده است.
به گفته وي، بر اساس اعلام بانك جهاني بيش از 250 ميليون نفر از جمعيت كره زمين مهاجر هستند و بيشتر اين مهاجران وجوه نقدي و غيرنقدي به كشور و خانواده خود ارسال مي كنند و نزديك به 700 ميليون خانواده از مزاياي وجوه ارسالي مهاجران بهره مند مي شوند.
نيرومند افزود: در سال 2017 حجم وجوه ارسالي مهاجران 585 ميليارد دلار بوده كه 429 ميليارد دلار از اين وجوه به كشورهاي در حال توسعه ارسال شده است.
** اعزام نيروي انساني موجب كاهش نرخ بيكاري و ارز آوري
«حميد حاج اسماعيلي» ديگر كارشناس در حوزه كار در ارتباط با اعزام نيروي كار، گفت: اين امر مهمي است كه از گذشته مطرح بوده و همواره به دولت ها انتقاد داشتيم و خواهان اين بوديم كه سفارت هاي ما وابسته كار تعريف كنند.
وي افزود: كشور ما در بخش فني و مهندسي، بهداشت و درمان نيروي متخصص خوبي داريم، اما چون بازار كار توسعه نيافته، بسياري از فارغ التحصيلان بيكار هستند و اين هدر رفتن سرمايه هاي كشور است.
حاج اسماعيلي گفت: وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي بايد از گذشته برنامه هاي جدي تري براي اين كار درنظر مي گرفت و به كمك وزارت امور خارجه سفارتخانه ها را براي مذاكره با كشورها فعال مي كرد.
اين كارشناس با اشاره به كهولت سن در كشورهاي اروپايي، گفت: آنها نيازمند نيروي كار خارجي هستند و كشور صنعتي و پيشرفته اي همچون آلمان از مهاجرين سوري و عراقي استفاده مي كند، در حاليكه با برنامه اي ريزي درست ايران مي تواند جايگزين مناسبي باشد.
وي تاكيد كرد: در بخش فني و مهندسي و بهداشت و درمان به دليل اينكه بازار كار كوچك شده نتوانستيم از آنها استفاده كنيم حتما اينها مي توانند نيروهاي بالقوه اي براي اعزام به خارج باشند و دانش فني بيشتري را به كشور بازگردانند. علاوه بر اين اعزام نيرو مي تواند علاوه بر كاهش نرخ بيكاري، ارز آوري براي كشور داشته باشد.
حاج اسماعيلي تصريح كرد: مباني اعزام نيرو در قانون كار و حوزه تعاملات سياسي با كشورهاي مختلف وجود دارد و اين اقدام درست بايد پيش از اين توسط مديران كشور انجام مي شد كه متاسفانه كوتاهي كردند.
اين كارشناس گفت: اگرچه آمريكا كشور ما را تحريم كرده است اما از لحاظ بين المللي تحريم نيستيم و بسياري از كشورها با ايران رابطه خوبي دارند، بنابراين بايد رايزني ها را شروع كنيم. مطمئن باشيد كه يك مبنا و باب درست و منطقي و تاثيرگذاري به لحاظ اقتصادي و كاهش نرخ بيكاري است.
به گزارش ايرنا، وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي بيست و هشتم فروردين ماه در حاشيه مراسم گفت و شنود با جمعي از نخبگان جوان كشور كه به مناسبت روز جوان در محل وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي برگزار شد، گفت: در روزهاي گذشته سه هزار نيروي انساني براي اعزام به كشورهاي خارجي ثبت نام كردند كه 300 نفر از آنها اعزام مي شوند و در اين خصوص نيز هم اكنون هياتي از كشور كرواسي كه نيازمند 60 هزار نيروي انساني است و بخشي از آن را به ايران اختصاص داده در كشور حضور دارند و در حال رايزني هستند.
اقتصام**9132**9189
تاریخ انتشار: ۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۳:۵۴
تهران – ايرنا- كارشناسان معتقدند با توجه به اينكه سهم جمعيت بيكار فارغ التحصيلان آموزش عالي در سال گذشته 38.5 درصد از كل بيكاران بوده و رشد 1.4 درصدي داشته است، اعزام آنها به خارج از كشور يك مبنا و باب درست و منطقي به لحاظ اقتصادي و كاهش نرخ بيكاري است.