ايلام - ايرنا - در حاليكه طي سيلاب‌هاي اخير بخش مهمي از خسارت‌ها ناشي از عدم وجود سدهاي بزرگ براي جلوگيري از هدررفت آب و كنترل سيلاب‌ها بود، در استان ايلام سدهاي نيمه كاره زيادي وجود دارد كه سرنوشت آنها نامشخص است.

به گزارش ايرنا، ايلام به عنوان يك استان كوهستاني از مناطق پربارش كشور محسوب مي‌شود كه ميانگين بارش سالانه استان بيش از 400 ميلي متر است كه به دليل شيب جغرافيايي، بيشتر بارندگي‌ها به استان ‌هاي اطراف و حتي كشور عراق سرازير مي‌شود.
هم اكنون سدهاي مهمي در استان ايلام مثل سد سيمره، كنجاچم، كنگير، دويرج در ايلام ساخته شده كه تا حدودي از هدررفت آب‌هاي استان جلوگيري مي‌كند، اما سيلاب اخير نشان داد جاي سدهاي ديگر در استان همچنان خالي است.
سد چناره در شهرستان چرداول از جمله طرح‌هايي كه سال‌ها از مطالعات آن مي‌گذرد ولي هم اكنون با گذشت سال‌ها اين پروژه همچنان بلاتكليف است و سرنوشتي براي آينده نيز مشخص نشده است.
در سال‌هاي اخير وعده‌هاي فراواني براي اين طرح مطرح شده حتي عنوان شد كه سرمايه گذاران خارجي اين سد را مي‌سازند ولي هر بار اين وعده‌ها عملياتي نشد، اين سد از نوع سنگريزه اي با هسته رسي به طول تاج 604 متر، ارتفاع از پي 118 متر، ارتفاع از كف بستر 104 متر، حجم بدنه سد 6 ميليون متر مكعب آب است كه نقش مهمي در توسعه كشاورزي، تأمين آب شرب و كنترل سيلاب‌هاي فصلي دارد.

*همچنان پيگير اجراي سد چناره هستيم
نماينده مردم ايلام در مجلس در اين ارتباط به خبرنگار ايرنا گفت: در تلاش هستيم كلنگ ساخت پروژه ملي و بزرگ سد چناره در شهرستان چرداول تا پايان سال جاري به زمين زده شود، تا حصول نتيجه قطعي اين مهم كوتاه نخواهيم آمد.
سلام اميني عنوان كرد: سد چناره نقش ارزشمندي در تأمين آب آشاميدني، كشاورزي و توليد برق دارند، علاوه براين كاركردهاي بسيار مهم و حياتي، در جلوگيري از تخريب و خسارت به خانه‌هاي مردم، زير ساخت‌ها و مزارع كشاورزي در هنگام بارش‌هاي سيل آسا تأثير شگرفي دارد.
وي بيان داشت: سد چناره از مطالبات مهم و جدي مردم است و در تلاش هستيم اين مهم محقق شود، با پيگيري‌هاي صورت گرفته سال 98 مبلغ 250 ميليارد ريال براي شروع اجراي آن در كميسيون تلفيق مصوب شد.
وي با اشاره به اينكه قرار بود از طريق فاينانس اين سد اجرا شود كه امكان آن فراهم نشد، تصريح كرد: ولي با رايزني‌هاي صورت گرفته قرار است اين سد از محل منابع بانكي ساخته شود.
اميني با اشاره به اينكه به دليل همجواري با عراق و شيب جغرافيايي سالانه بيش از چهار ميليارد مترمكعب آب اين استان به خاك عراق واريز مي‌شود، گفت: پروژه‌هاي سدسازي در اين استان از اهميت بالايي برخوردار هستند و توسط نمايندگان در سطح ملي پيگيري مي‌شوند.

*سرنوشت مبهم سد سيكان و زمين‌هايي كه هنوز تملك نشده است
ديگر پروژه مهم سدسازي استان سد سيكان واقع در شهرستان دره شهر است، عمليات اجرايي سد مخزني سيكان سال 88 با هدف ذخيره سازي جريان‌هاي سطحي و آب چشمه‌هاي موجود و نيز مهار سيلاب‌هاي رودخانه سيكان در 130 كيلومتري جنوب شرقي مركز استان ايلام آغاز شد ولي بعد از مدتي تعطيل شد.
با گذشت تعطيلي چند ساله پروژه، مسئولان استان با اختصاص اعتبار در سال 97 كار عمليات اجرايي پروژه را دوباره آغاز كردند، اما مشكل بزرگ بر سر راه اين سد است كه مردم روستا فرهاد در كنار سد بايد جابجا شوند و به نوعي زمين‌هاي مسكوني و كشاورزي منطقه بايد خريداري و تملك شود كه تاكنون اين مهم محقق نشده است.
معاون عمراني استانداري ايلام در اين ارتباط در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: سد سيكان در شهرستان دره شهر از پروژه‌هاي مهم سدسازي استان است و 500 ميليارد ريال براي حل مشكلات اين در نظر گرفته شده است.
احمد كرمي عنوان كرد: سد سنگ ريزه اي با هسته رسي سيكان با حجم مخزن 21 ميليون متر مكعب و با ارتفاع 70 متر قرار است آب مورد نياز چهار هزار و 600 هكتار اراضي پايين دست سد محل سد را تأمين كند.
وي اظهار كرد: هم اكنون سد سيكان با پيشرفت فيزيكي بيش از 15 درصد در دست اجراست و علاوه بر تأمين آب كشاورزان، آب آشاميدني سه شهرستان بدره، دره شهر و آبدانان را نيز تأمين مي‌كند.
كرمي يادآور شد: مشكلات حوزه سد سيكان از جمله بحث تملك اراضي به نوبت در حال شدن است و اميدواريم اين سد در سال جديد از پيشرفت فيزيكي بهتري برخودار باشد.

*سدهاي گلال و كنجانچم امسال آبگيري مي شوند
وي با اشاره به اينكه تاكنون چهار سد بزرگ در استان ايلام به بهره‌برداري رسيده است، اضافه كرد: امسال آبگيري 2 سد مخزني گلال و كنجانچم در استان ايلام انجام مي‌شود و هم اكنون اين سدها بالاي 80 درصد پيشرفت فيزيكي داشته است.
معاون عمراني استاندار ايلام تاكيد كرد: امسال سدهاي استان ايلام شامل دويرج، كنگير، كنجاچم به دليل بارش‌هاي بسيار خوب سرريز كرده اند.
كرمي اظهار كرد: سد ميمه با هدف تأمين آب 6 هزار هكتار از اراضي دشت دهلران با پيشرفت فيزيكي 55 درصد در حال احداث است.
وي ادامه داد: در حوزه آب و سدسازي و زهكشي و احداث شبكه‌هاي آبياري طي 40 سال گذشته بالغ بر 100 هزار ميليارد ريال در استان ايلام سرمايه گذاري شده است.
با توجه به اينكه ايلام استاني محروم است و شغل اكثر مردم كشاورزي، پروژه‌هاي سدسازي علاوه بر توسعه بخش كشاورزي در كاهش محروميت‌ها و افزيش اشتغال در استان نقش مهمي ايفا خواهند كرد.

90 درصد ظرفيت سدهاي سه گانه ايلام تكميل است
مديرعامل شركت آب منطقه اي ايلام نيز گفت: 90 درصد ذخاير سدهاي استان در پي بارش هاي بهاره سال جاري پر شده و هم اكنون ذخاير آب سدهاي سه گانه استان ايلام 170 ميليون متر مكعب است.
علي پوراحمد در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: قبل از شروع بارش ها و به منظور تنظيم ورودي و خروجي سدها با هدف جلوگيري از بروز حوادث مخرب ناشي از سيلاب 180 ميليون متر مكعب آب به صورت مديريت شده از خروجي سدها به اراضي پايين دست هدايت شد.
وي افزود: با توجه به اينكه حجم عمده اي از آب رودخانه هاي بالادست سدها كه در بارش هاي اخير پر شده اند به اين مخازن مي ريزد، براي جلوگيري از سرريز شدن سدها همچنان خروجي اين ذخيره گاه هاي آبي در حال خروج آب اضافي است.
مديرعامل شركت آب منطقه اي ايلام يادآور شد: همچنين با توجه به اينكه بارش نزولات جوي ادامه دارد، خروجي سدها براي افزايش ظرفيت اين ذخيره گاه ها به منظور پذيرش آب جديد و اضافي باز است.
7177/6119