بجنورد- ايرنا- معاون نظارت و پايش اداره كل حفاظت محيط زيست خراسان شمالي از رهاسازي فاضلاب به رود اترك انتقاد كرد و گفت: بايد عوامل آلوده كننده اين رود شناسايي و جلو آنان گرفته شود.

حسين هراتي روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: متاسفانه فاضلاب واحدهاي صنعتي و بعضا حتي فاضلاب انساني به رود اترك رها مي شود كه اين دغدغه ما و ديگر دوستداران محيط زيست است.
وي افزود: محيط زيست با واحدهاي آلوده كننده برخورد مي كند و در مقطعي مشكل برطرف و باز در دوره اي ديگر واحدهاي صنعتي رهاسازي فاضلاب خود به رودخانه را از سرمي گيرند.
هراتي گفت: با وجود اينكه تانكرهاي حامل فاضلاب بايد در لاگون هاي منطقه قارلق تخليه شود اما بعضا در اين خصوص اهمال مي شود.
وي با بيان اينكه تا كنون اقدامي تاثيرگذار براي شناسايي عوامل آلاينده منابع آب استان انجام نشده، گفت: طرح شناسايي عوامل آلوده كننده منابع آب استان به استانداري ارائه شده كه اميد است اجرايي شود.
معاون نظارت و پايش اداره كل حفاظت محيط زيست خراسان شمالي افزود: در سال 86، براي مطالعه عوامل آلوده كننده منابع آبي استان اقداماتي انجام شد اما ناتمام ماند.
هراتي گفت: سموم و كودهاي شيميايي كشاورزي نيز با بارندگي هاي رگباري و سيل شسته شده و به رود راه پيدا مي كند كه اين نيز از ديگر منابع آلوده كننده رود اترك به شمار مي رود.
وي با بيان اينكه يكي از مشكلات رود اترك، عدم تخصيص حقابه رود از سدها است، گفت: در سالهاي خشكسالي و كم باراني، حقابه زيست محيطي رود اترك داده نمي شود. البته امسال آب سد شيرين دره به واسطه بارندگي هاي مناسب رها شد.

* تهديد براي تالاب آق قشلاق
معاون نظارت و پايش اداره كل حفاظت محيط زيست خراسان شمالي با اشاره به تهديدهاي زيستي تالاب آق قشلاق گفت: اين تالاب در حاشيه رود اترك، زيستگاه و مامن پرندگان است و به يقين خطرات رود اترك بر اين تالاب هم تاثيرگذار خواهد بود.
وي افزود: متاسفانه در اين سالها سودجويان نسبت به تصرف زمين هاي اطراف تالاب اقدام كرده و كشت و كار خود را توسعه داده اند، البته خاك اين منطقه بويژه در سال هايي كه سطح آب بالاست براي كشاورزي مناسب نيست.
وي اظهار داشت: كشاورزان سودجو در سال هايي كه سطح آب افت پيدا مي كند، نسبت به تصرف خاك هاي اطراف تالاب و كشت و كار اقدام مي كنند.
هراتي، درباره سوزاندن نيزارها گفت: سوزاندن نيزارها هم براي توسعه زمين هاي كشاورزي انجام مي شود و البته برخي از كارشناسان هم معتقدند كه وجود نيزارها به هنگام سيلاب، سبب بالا آمدن سطح آب مي شود و به زمين هاي اطراف رود خسارت وارد مي كند از اين رو حذف نيزارها با هدف لايروبي رود انجام مي شود اما سوزاندن نيزارها اقدامي خسارت زا براي محيط زيست و طبيعت است.
معاون نظارت و پايش اداره كل حفاظت محيط زيست خراسان شمالي اظهار داشت: اين تالاب هنوز به ثبت نرسيده است و محيط زيست نمي تواند در مديريت آن دخالت و ورود داشته باشد.
رودخانه اترك از دامنه هاي جنوبي ارتفاعات هزارمسجد در حدفاصل شهرستان هاي قوچان و چناران سرچشمه گرفته و پس از عبور از محدوده شهرستان قوچان در استان خراسان رضوي و بخش هاي مياني شهرستان هاي فاروج، شيروان، بجنورد و مانه و سملقان در خراسان شمالي، به شرق استان گلستان وارد شده و به تالاب هاي حاشيه درياي خزر مي ريزد.
حدود 211 كيلومتر ازمسير 535 كيلومتري اين رودخانه در استان خراسان شمالي واقع است.
7185/5132