رييس اداره منابع طبيعي و آبخيز داري سميرم روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: امسال تعداد زيادي از عشاير، زودتر از زمان تقويم كوچ (25 ارديبهشت) كوچ كرده اند و چند روزي است به مرزهاي عشايري رسيده اند.
عزت الله مرادي افزود: تعدادي نيز با تريلي و كاميون دام هاي خود را به ييلاق منتقل كرده اند كه يگان حفاظت منبع طبيعي از ورود آنان به مراتع و محل هاي استقرارشان جلوگيري كرده و آنها را به طرف مرزهاي شهرستان بازگردانده است.
وي با يادآوري شرايط ناپايدار آب و هوايي و سردي هوا در ييلاق، تصريح كرد: رعايت نكردن زمان قانوني كوچ تخلف بوده و جريمه هاي سنگيني براي متخلفان در سال جاري در نظر گرفته شده است.
رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري سميرم ادامه داد: هر چند بيشتر خانوارهاي عشايري كه دام خود را با تريلي به سميرم منتقل كرده اند، ساكنان روستاها و حاشيه آبادي ها هستند اما ما با همين تعداد نيز به دليل آماده نبودن مراتع و پوش گياهي برخورد خواهيم كرد.
مرادي افزود: با ادامه خشكسالي، دست اندازي و تصرف ايل راه ها، گرمتر شدن هوا در ييلاق و صنعتي شدن كار و زندگي، كوچ را با تحولات زيادي روبه رو كرده است.
وي افزود: دام هاي عشاير بايد به مرور و در يك دوره كوتاه 30 تا 40 روزه در مسير قشلاق به ييلاق حركت كنند تا به ييلاق برسند و در يوردهاي (محل برپا كردن سياه چادرهاي عشايري) خود مستقر شوند نه اينكه يك يا 2 روزه با كاميون به منطقه برسند.
مرادي تصريح كرد: پيش از اين 2 ماه به ييلاق مي آيند اما حدود 15 سال اخير همواره شاهد قرق شكني و ورود زودهنگام عشاير و دام هاي آنان به مناطق ييلاقي بوده ايم.
وي با بيان اينكه طرح كنترل و مديريت كوچ از سه دهه پيش تا امروز اجرا مي شود و همه از آن مطلع هستند، گفت: اعزام گروه هاي كارشناسي به استان هاي گرمسيري در زمستان و جلسه با عشاير و دامداران، هر سال اولين اقدام منابع طبيعي براي كنترل كوچ بهاره است.
به گفته مرادي، دومين اقدام و برنامه كاري سالانه، سفر مديران استاني و شهرستاني به استان هاي قشلاقي براي هماهنگي بهتر كارها و هشدار نسبت به كوچ نكردن زودتر از موعد عشاير است.
وي ادامه داد: فعاليت ديگر در اين رابطه برپايي جلسه هايي با استان ها و شهرستان هاي همجوار همچون آباده، اقليد، بويراحمد و فلارد براي هماهنگي هاي لازم در خصوص بسته بودن مرزهاي عشايري ييلاق تا زمان فرارسيدن تقويم كوچ است.
رييس اداره منابع طبيعي سميرم اظهار داشت: اين اداره چهار پاسگاه در گلوگاه هاي مرزي سميرم از 25 اسفند ماه با همكاري و هماهنگي دادستاني، فرمانداري، نيروي انتظامي، اداره اطلاعات، امور عشاير و جهاد كشاورزي، هر سال مستقر مي كند تا از ورود زودهنگام عشاير جلوگيري كند.
وي به شرايط نامساعد و ناپايدار آب و هوايي بهار امسال نيز اشاره كرد و گفت: عشايري كه زودتر از زمان قانوني كوچ كنند متخلف هستند و در صورت بروز مشكل جمعيت هلال احمر موظف نيست به متخلفان و نابودگران طبيعيت خدماتي ارائه كند.
مرادي با يادآوري تلف شدن حدود يكهزار رأس دام عشاير و روستاييان در سال گذشته خاطر نشان كرد: با ورود زودهنگام عشاير در روزهاي ابتدايي ارديبهشت ماه 97، شاهد كاهش شديد دماي هوا، بارندگي و رگبارهاي شديد در زمان كوچ و از بين رفتن اين تعداد دام بوديم.
وي با اشاره به اينكه ورود دام ها در فصل بارش ورويش ، سبب نابودي گياهان خودرو در مراتع مي شود، گفت: اين موضوع در بلندمدت درجه اول به ضرر خود عشاير تمام شده و در مرحله بعد محيط زيست را تخريب و نابود مي كند.
رييس اداره امور عشاير سميرم نيز در همين پيوند به خبرنگار ايرنا گفت: گرماي هواي شهرهاي جنوبي عامل اصلي كوچ زودهنگام عشاير است.
به گفته علي اكبر نادري، قرُق شكني عشاير اواخر فروردين ماه سال 97 بي سابقه بود اما امسال به وجود كاهش دماي هوا و تشديد بارش ها، هر چند باز هم تعدادي از عشاير زودتر به مرزهاي عشاير رسيده اند اما هنوز قُرق آزاد نشده و مرزها بسته اند.
استان اصفهان داراي 9هزار و 605 خانوار عشايري است؛ عشاير كوچرو اصفهان كه شامل 2 ايل قشقايي و بختياري مي شوند كه بيش از 6 ماه از سال را در شهرستان ييلاقي و كوهستاني سميرم و مناطق جنوب و جنوب غربي اين استان زندگي مي كنند.
عشاير سميرم حدود 750هزار دام وارد اين منطقه مي كنند كه بيش از نيمي از اين دام ها مازاد بر مراتع و پوشش گياهي منطقه است.
شهرستان سميرم در 160كيلومتري جنوب اصفهان و 164 كيلومتري شمال ياسوج، واقع شده است.
6022/ 7147
تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۱:۳۲
اصفهان - ايرنا - اداره منابع طبيعي و آبخيزداري سميرم مانع ورود زود هنگام تعدادي از عشاير و تريلي هاي حامل دام هاي آنان به مراتع ييلاق اين منطقه شد.