به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، از زمان به قدرت رسیدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیس جمهوری آمریكا از 20 ژانویه 2017تاكنون، مساله فلسطین به عنوان یكی از مهمترین مسائل فراروی كاخ سفید مطرح شده است.
ترامپ با تشكیل گروهی ویژه به رهبری «جرد كوشنر» داماد و مشاور خود، ارائه طرحی برای حل مساله فلسطین را خواستار شد كه از آن به عنوان «معامله قرن» یاد میشود. اكنون با سپری شدن بیش از 2 سال از دوران ریاست جمهوری ترامپ به نظر میرسد كاخ سفید قصد دارد طرح معامله قرن را بهصورت رسمی اعلان كند.
احتمال اعلام رسمی طرح معامله قرن در شرایطی است كه ترامپ طی چند ماه گذشته با اعلام قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی، انتقال سفارت آمریكا از تل آویو به قدس، قطع كمك های مالی واشنگتن به آژانس امداد رسانی و كاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی(آنروا) و به رسمیت شناختن حاكمیت رژیم صهیونیستی بر جولان، گامهای بزرگی را در راستای توجیه و مشروعیتبخشی به زیادهخواهیهای این رژیم برداشته است.
طرح معامله قرن كه شامل انضمام كامل قدس و شهرك های موجود در كرانه باختری به رژیم صهیونیستی و نابودی كامل حق بازگشت آوارگان فلسطینی و تعیین منطقه «ابودیس» به عنوان پایتخت كشور فلسطین است با مخالفت بسیاری از كشورها و حتی اروپاییها روبرو شده است. كشورهای اروپایی به دنبال راهكار دو دولت برای پایان دادن به مساله فلسطین هستند، اما طرح امریكا تشكیل دولت فلسطینی را نادیده گرفته و به سود رژیم صهیونیستی است. با توجه به اینكه مردم فلسطین و جهان اسلام مخالف طرح معامله قرن ترامپ و اطرافیان او هستند اجرایی سازی این طرح نه تنها به تنش ها در سرزمینهای اشغالی پایان نخواهد داد، بلكه میتواند تشدید تنش ها در منطقه را به دنبال داشته باشد.
** معامله قرن؛ طرحی شكست خورده و مرده
تارنمای «فلسطین اونلاین» به نقل از «محمد الدهون» كارشناس مسائل فلسطین نوشت: هیچ قدرتی نمی تواند طرح معامله قرن را بر مردم فلسطین تحمیل كند. مخالفت مردم فلسطین با این طرح مانع از عملی شدن آن می شود. بسیاری از كارشناسان رژیم اسرائیل هم به آمریكا، رژیم اسرائیل و كشورهای عربی كه در این زمینه همكاری می كنند هشدار داده اند كه در صورت عملی شدن این طرح، انتفاضه سوم مردم فلسطین رقم خواهد خورد.
المدهون افزود: بر دسیسه چینان آسان نخواهد بود كه طرح معامله مشكوك را كه حقوق مردم فلسطین را نادیده می گیرد، به پیش ببرند. مردم فلسطین از طریق راهپیمایی های موسوم به «بازگشت» می توانند این طرح را خنثی سازد و برای همیشه آن را در قبر دفن كند.
به نوشته روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن، «واصل ابو یوسف» عضو كمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین گفت اظهارات اخیر مقام های اتحادیه اروپا و مخالفت آنان با درخواست مقام های آمریكا درباره الحاق شهرك های یهودی نشین به كرانه باختری و نادیده گرفتن برپایی دو دولت نشان می دهد كه كشورهای ارویایی با طرح معامله قرن مخالف هستند.
به نوشته روزنامه «العربی الجدید»، تصمیم ترامپ در به رسمیت شناختن حاكمیت جولان برای اسرائیل سبب تقویت جایگاه دولت خودگردان فلسطین و دیگر جریان های مخالف طرح معامله قرن می شود. در میان كشورهای منطقه هم ترامپ برای همراه سازی كشورهای عربی برای پیش بردن معامله قرن قدرت چندانی ندارد. كشورهای عربی پس از تصمیم رییس جمهوری آمریكا درباره جولان، در میان افكار عمومی توجیهی برای همكاری با ترامپ و تیم وی برای اجرایی سازی طرح معامله قرن ندارند. گزارش رسانه های آمریكا نشان از این دارد كه دولت ترامپ به طور گسترده برای عملی ساختن این طرح بر روی نظام های حكومتی در مصر و عربستان شرط بندی كرده است. مخالفت كشورهای اروپایی و روسیه با تصمیم ترامپ در به رسمیت شناختن حاكمیت جولان به سود رژیم اسرائیل فرصت همكاری جامعه بین الملل برای اجرایی سازی طرح معامله قرن را از بین برده است.
روزنامه «الغد» اردن هم در گزارشی به قلم «موسی شتیوی» نوشت: معامله قرن مرده به دنیا خواهد آمد و با وجود اینكه جزئیات نهایی این طرح هنوز مشخص نیست، اما جزئیاتی از این طرح كه آشكار شده وحشت دوستان آمریكا را به دنبال داشته است. آنان به این طرح به عنوان كابوسی برای مردم می دانند.
این روزنامه افزود: افزایش مخالفت ها با این طرح تحول مهم و مثبت است. پیش بینی می شود در روزهای آینده بر شمار مخالفان افزوده شود و چالش های بسیاری را برای دوستان آمریكا در منطقه كه تامین كننده هزینه این طرح هستند به دنبال داشته باشد.
** سازوكارهای لازم برای نابود سازی طرح معامله قرن
روزنامه «الدستور» اردن در گزارشی به قلم «كمال زكارنه» با عنوان «جنبش فلسطینی – عربی برای اسقاط معامله قرن» نوشت: كشورهای اروپایی موضع مخالفی را درباره طرح معامله قرن و تصمیم ها ترامپ درباره قدس و جولان در پیش گرفته اند. وزیران و مسوولان سابق این كشورها تلاش می كنند برای به شكست كشاندن طرح آمریكا كه مساله فلسطین و حقوق عربی را از بین می برد یك لابی تشكیل دهند. این اقدام می تواند سبب شكل گیری سونامی سیاسی و دیپلماسی فلسطینی – عربی هدفمند و هماهنگی شود كه همه كشورهای اروپایی و جهان را در برگیرد تا حمایت آنها از حقوق مردم فلسطین را به دنبال داشته باشد و سبب شكل گیری یك جبهه مخالف جهانی با طرح معامله ترامپ شود و این طرح را در نطفه خفه كند. تحرك دسته جمعی كشورهای عربی منطقه كه بیانگر موضوع واحدی در این زمینه باشد می تواند كشورهای جهان را با خود همراه كند و در این زمینه موفقیت بزرگی به دست آورد و یك ضربه سنگین به این طرح شوم وارد سازد.
روزنامه «رای الیوم» چاپ لندن هم در گزارشی به قلم «بسام روبین» نوشت: مخالفت با طرح معامله قرن نیاز به شماری از اقدام ها از جمله همسویی جبهه داخلی و اتحاد و آمادگی برای پایداری در برابر شرایط سخت اقتصادی و همزیستی با آن است. این اقدام نیاز به دولت ملی دارد كه قدرت رقابت سیاسی را داشته باشد و به اقتصاد و مدیریت بحران ها توجه داشته باشد و بتواند از برگ برنده هایی موجود استفاده كند.
این روزنامه چندی پیش نیز در گزارشی به قلم «شاكر فرید حسن» آورد : برای حمایت از قضیه فلسطین و به شكست كشاندن همه دسیسه ها و طرح های استعماری و صهیونیستی كه مساله فلسطین را هدف قرار داده است باید در سریعترین زمان ممكن همه اختلاف ها را كنار گذاشت و با تقویت قدرت مقاومت مردم فلسطین و بازسازی نهادهای سازمان آزادیبخش فلسطین بر اساس اصول ثابت و پایدار و ایجاد یك برنامه راهبردی و تاكتیكی مورد پذیریش همه جریان های فلسطینی تلاش كرد.
پژوهش **9278**1552
تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۲:۱۷
تهران- ایرنا- بسیاری از تحلیلگران عرب معتقدند طرح معامله قرن بین مردم فلسطین و رژیم صهیونیستی با میانجیگری جرد كوشنر راه حلی برای مشكلات ارائه نداده و مقاومت مردم فلسطین و جهان عرب و افزایش دامنه مخالفت ها با آن در سراسر جهان اجازه نخواهد داد این طرح، جنبه عملی به خود بگیرد.