اصفهان -ایرنا - استاد تمام گروه مهندسی آب دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: تخریب جنگل ها، مراتع و منابع طبیعی احتمال وقوع سیل را دستكم30 درصد بیشتر می كند.

جهانگیر عابدی كوپایی عصر سه شنبه در نشست تخصصی بررسی سیلاب های اخیر ایران در دانشگاه صنعتی اصفهان افزود: از بین بردن پوشش های طبیعی و ایجاد ساختارهای مصنوعی به جای آن، از اصلی ترین دلایل سیل های اخیر در ایران بود و این نقص در صورتی كه اصلاح نشود، در سال های آینده تبعات دیگری نیز خواهد داشت.
وی تصریح كرد: سد كردن معابر طبیعی آب و بی توجهی به حقوق زیست محیطی، مانند آنچه در شیراز رخ داد، اثرات مخربی را به دنبال داشت و این مقوله در سایر نقاط كشور نیز به چشم می خورد.
این پژوهشگر با بیان اینكه پایبندی به قانون در همه موارد از جمله آب ضروری است، خاطرنشان كرد: رعایت نكردن قانون توزیع عادلانه آب و ساخت و ساز در حریم رودخانه ها در سال های اخیر به وفور دیده شد كه نتیجه آن تخریب ها و خسارات متعدد بود.
عضو هیات علمی دانشكده مهندسی كشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان اضافه كرد: سیل و سیلاب 32 درصد از حوادث طبیعی كشور را شامل می شود بنابراین از بلایای اصلی ایران به شمار می رود و اگرچه افكار عمومی، كشور ما را از مناطق خشك می پندارد، اما احتمال وقوع سیل و سیلاب همواره وجود دارد.
به گفته این محقق، انتشار بیش از حد گازهای گلخانه ای و سوخت های فسیلی اثرات مُخرب خود را در تغییر اقلیم و وقوع پدیده هایی مانند سیل نشان می دهد و توجه بیشتر به مباحث زیست محیطی را گوشزد می كند.
عابدی با اشاره به اینكه هشت میلیون نفر از هموطنان هم اكنون درگیر اثرات سیل هستند، تصریح كرد: 6.4 میلیون نفر از این افراد را شهرنشینان و 1.6 میلیون دیگر را روستانشینان تشكیل می دهند.
وی در باره جنبه های مختلف خسارات گفت: خسارات ناملموس سیل از جمله مباحث اجتماعی و فرهنگی بویژه روانشناسی مردم باید مَد نظر مسوولان باشد و در كنار جنبه های زیرساختی و عمرانی، به آن نیز پرداخته شود.
استاد گروه مهندسی آب دانشگاه صنعتی اصفهان به اهمیت طراحی سازه های استاندارد عمرانی برای جلوگیری از تخریب در زمان وقوع بلایا تاكید كرد و گفت: برای مثال بسیار مشاهده شده كه عرض دهانه های پل ها كه نباید كمتر از 3 متر باشد، كمتر از این میزان ساخته می شود و همین امر گیر كردن تنه های درختان و عدم عبور سیلاب را در پی دارد.
عابدی كوپایی با تاكید بر ضرورت ساخت سدهای آشغالگیر در بالادست پل ها اظهار داشت: این موضوع در كشور مغفول واقع شده كه نیازمند توجه بیشتر مسوولان است.

*** پدیده سیل در ایران جدی است***
همچنین عضو هیات علمی دانشكده عمران دانشگاه صنعتی اصفهان نیز در این نشست گفت: برنامه ریزی برای مدیریت سدها و حفظ آمادگی برای هرگونه پدیده احتمالی، بیش از گذشته باید جدی گرفته شود.
عبدالرضا كبیری سامانی افزود:70 درصد از اعتبارات مربوط به جبران خسارات پدیده های طبیعی، در سال های اخیر برای سیل صرف شده است و این مساله ضرورت توجه بیشتر به سیل و سیلاب را نشان می دهد.
به گزارش ایرنا، سیلاب مهیب و طغیان رودخانه ها در یك ماه اخیر سبب بروز مشكلات عدیده در بسیاری از استان ها از جمله گلستان، فارس، خوزستان و لرستان شده است.
نشست تخصصی بررسی سیلاب های اخیر ایران، عصر سه شنبه با حضور محققان، استادان و دانشجویان در تالار اجتماعات دانشكده كشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد.
6027/6020