اردبیل - ایرنا - ﮔﺮدﺷﮕﺮی ﺳﻼﻣﺖ و ﺗﻮرﯾﺴﻢ درﻣﺎﻧﯽ ﯾﮑﯽ از ﺣﻮزه ﻫﺎﯾﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ﻧﻘﺸﯽ ﺑﺴﺰایی در ﺗﻮﺳﻌﻪ ﮔﺮدﺷﮕﺮی در تمام فصول سال داشته باشد و استان اردبیل در چند سال اخیر گام هایی مهمی در این راستا برداشته است.

به گزارش ایرنا ، گسترش صنعت گردشگری علاوه بر نقش و تاثیر آن در ابراز هویت ملی، موجب ارتقای ابعاد وسیع اقتصادی از جمله ایجاد فرصت ‌های شغلی، درآمدزایی، كاهش فقر و گسترش عدالت اجتماعی و رفاه در جامعه می‌شود. در ﻣﯿﺎن ﺣﻮزه ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﮔﺮدﺷﮕﺮی، ﮔﺮدﺷﮕﺮی ﺳﻼﻣﺖ ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﻗﺎﺑﻠﯿﺖ و ﻣﺰﯾﺖ ﻫﺎی رﻗﺎﺑﺘﯽ از ﺗﻮﺟﻪ زﯾﺎدی ﺑﺮﺧﻮردار ﺷﺪه اﺳﺖ.
وجود ده ها چشمه آبگرم معدنی با خاصیت درمانی فرصت بی نظیری برای توسعه صنعت گردشگری در سطح كشور از جمله استان اردبیل ایجاد كرده، اما از این ظرفیت به شكل ابتدایی و بیشتر در فصول گرم سال استفاده می شود و بخش درمانی و پزشكی آن همچنان مغفول مانده است.
آب های گرم استان اردبیل كه منشاء آن آتشفشان خاموش سبلان است، بر اساس مطالعات علمی دارای خواص درمانی بی نظیری بوده و حتی استفاده سنتی از آنها نیز موجب تسكین درد و درمان بیماری های بسیاری می شود.
بیماری های عضلانی و استخوانی، رماتیسم، قلب، اعصاب و روان، چشم، زردی و پوست از جمله امراضی است كه استفاده از آب های گرم معدنی استان اردبیل به درمان و تسكین آنها می انجامد.
به گفته كارشناسان، وجود حتی درصد اندكی از آب های گرم استان اردبیل در كشورهای توسعه یافته و یا در حال توسعه می توانست سرمایه گذاری كلان در این كشورها را موجب شود، اما حدود 120 دهنه آب معدنی گرم و سرد موجود در استان چندان تاثیر شگرفی در بخش گردشگری استان ایجاد نكرده است.
در كشورهایی كه تنها دسترسی محدود به آب های معدنی دارند، ایجاد كلینیك های درمانی موجب رونق گردشگری سلامت و در نتیجه كسب درآمد هنگفت برای آنها شده اما با اینكه استان اردبیل در زمینه آب های گرم معدنی بسیار غنی است تاكنون اقدام شایسته ای در زمینه بخش پزشكی و سلامت آن نشده است.
شهر سرعین با داشتن 22 دهنه آب گرم معدنی به عنوان مهم ترین كانون آب درمانی ایران شهرت جهانی دارد، آب های گرم این شهر هر یك با خواص شیمیایی، درمانی و درجه حرارت متفاوت یكی از عوامل مهم جذب گردشگر به منطقه است.
مجتمع آب درمانی سبلان سرعین، آبگرم قره سو (اعصاب سویی) ، چشمه گوز سویی (آب چشم) ، آبگرم ژنرال (جنرال) ، آبگرم گاومیش گلی ، آبگرم پهنلو (پهن ‌سو) ، آب درمانی بش باجیلار (پنج خواهران) ، مجتمع آب درمانی سرعین ایرانیان ، مجتمع هتل و آب درمانی قهوه سویی مهم ترین كانون های آب گرم سرعین است.
'مشگین شهر' هم در شمال اردبیل دومین شهر پر تعداد از نظر داشتن آب های گرم های محسوب می شود، قینرجه، شابیل، موییل، قوتور سویی ، نگین دودو و آخار باخار از جمله آبگرم های این شهرستان است.
سردابه در شهرستان اردبیل، قینرجه، سقزلو در شهرستان نیر و آبگرم خلخال سویی در شهرستان كوثر از جمله دیگر آب گرم های موجود در استان اردبیل بشمار می رود.
استان اردبیل به سبب داشتن این تعداد آبگرم معدنی به سرزمین چشمه های بهشتی معروف شده است اما این چشمه ها بیشتر به صورت سنتی و نیمه سنتی مورد بهره برداری قرار می گیرد.
كارشناسان معتقد هستند كه آب های گرم استان اردبیل بیشتر برای آب تنی و شنا مورد استفاده قرار می گیرد و عمده مشتریان آن نیز با توجه به این ویژگی مسافران و گردشگران ارزان داخل كشور هستند.
به گفته آنها، گردشگران خارجی بیشتر به ویژگی های درمانی آب های معدنی توجه كرده و برای جلب و جذب آنها می بایست اقدام به رونق بخش پزشكی و آب درمانی های استان كرد.
به باور كارشناسان، در صورت توسعه گردشگری سلامت ، حوزه گردشگری استان اردبیل از تك فصلی بودن خارج شده و در تمام فصول پذیرای گردشگران داخلی و خارجی خواهد بود.
توجه تخصصی به موضوع گردشگری سلامت و ایجاد امكانات ویژه درمانی برای گردشگران خارجی و داخلی ، مراوده با مقام های دولتی و نیز بخش خصوصی فعال در زمینه توریسم كشورهای خارجی ، توجه به ایجاد زیرساخت های لازم برای پذیرش گردشگران سلامت ، اشاعه فرهنگ پذیرش و رفتار مناسب با گردشگران و ایجاد امكانات اقامتی و رفاهی لازم برای گردشگران سلامت از جمله عواملی است كه در توسعه توریسم سلامت می بایست به آن توجه كرد.

** ظرفیت های گردشگری سلامت در اردبیل باید معرفی شود
محمد رضا كرباسی ، معاون امور بین الملل اتاق بازرگانی ایران در جلسه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان اردبیل گفت: قابلیت های استان اردبیل باید با تمام ظرفیت به ویژه گردشگری سلامت به كشورهای هدف شناسانده شود و این موضوع باید از طریق اتاق های بازرگانی و سفرای كشورها انجام گیرد.
وی افزود: لازم است ظرفیت های اقتصادی استان اردبیل در همه ابعاد و توان برای كشورها در قالب پنل های اختصاصی هر حوزه كار شود تا این استان به برند گردشگری سلامت در كشور تبدیل شود.
كرباسی بیان كرد: در صورت توسعه گردشگری سلامت اردبیل ، گردشگران خارجی برنامه های سلامت محور استان اردبیل را مقصد اصلی خود می دانند.
او اظهار داشت: اجلاس كشورهای عضو اكو در حوزه سلامت در استان اردبیل ظرفیت خوبی برای شناسایی قابلیت ها است و این كار مستلزم یك سرمایه گذاری بین المللی بلند مدت است.

** توسعه گردشگری سلامت در استان اردبیل ضروری است
اكبر بهنامجو ، استاندار اردبیل هم در این باره گفت: توسعه گردشگری سلامت در استان اردبیل در اولویت برنامه قرار گرفته است.
وی افزود: برای توسعه گردشگری سلامت اقدامات خوبی در استان انجام شده بطوریكه برای تحقق آن ایجاد دانشكده طب سنتی و دانشكده پزشكی درمانی مد نظر قرار گرفته است.
بهنامجو بیان كرد: با توجه به استعدادهای خدادادی منطقه در زمینه آب های معدنی، در كنار استفاده گردشگری، بهره گیری پزشكی نیز از این آب ها در اولویت برنامه های استان قرار دارد.
استاندار اردبیل افزود: به همین منظور گروهی از پزشكان اردبیلی برای گذراندن دوره های تخصصی پزشكی آب درمانی به خارج از كشور اعزام شده و یك دوره آموزشی كامل نیز با همكاری دانشگاه های تركیه در اردبیل برگزار می شود.
بهنامجو اظهار داشت: شرایط اقلیمی و موقعیت جغرافیایی استان اردبیل تشابه زیادی با وضعیت جوی و جغرافیایی تركیه دارد و 2 طرف می توانند همكاری های زیابیشتری در زمینه آب درمانی پزشكی داشته باشند.
استاندار اردبیل معتقد است كه وجود آب درمانی های متعدد در اردبیل می تواند پای گردشگران خارجی را به این منطقه باز كند و در این راستا نیاز به معرفی و شناساندن خاصیت درمانی آنها است.

** حمایت ویژه از احداث دهكده سلامت در اردبیل
نادر فلاحی ، مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل هم به ایرنا گفت: به صورت ویژه از احداث دهكده های سلامت در اردبیل حمایت می شود ، امكانات و بسترهای ویژه ای برای گردشگران در دهكده سلامت در سه حوزه آبدرمانی، مجموعه های ریلكس و بحث آرامش اعصاب و روان مهیا خواهد شد.
وی با بیان اینكه 30 درصد اتباع خارجی با هدف گردشگری سلامت به اردبیل می آیند، افزود: برای ساماندهی برنامه های سلامت محور، از ظرفیت آبدرمانی های 2 شهر سرعین و مشگین شهر كه در مجموع 110 چشمه گرم و سرد هستند، بهره خواهیم برد.
فلاحی اضافه كرد: ایجاد هتل اسكول ، آموزش پزشكان استان اردبیل و تفاهم نامه با دانشگاه استانبول تركیه از جمله اقداماتی است كه انجام شده و تا زمان اجلاس كشورهای عضو اكو هم تمامی پنل های گردشگری سلامت آماده خواهد شد.
او با اشاره به راه اندازی نهضت هتل های پنج ستاره در استان اردبیل بیان داشت: مجوز احداث 5 هتل پنج ستاره در استان اردبیل صادر شده كه در صورت راه اندازی بستر مناسبی برای جذب گردشگران خارجی ایجاد می شود.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل عنوان كرد: ایجاد پل های معلق نیز از جمله برنامه‌ های جذب گردشگران است.
وی گفت: بیش از 110 چشمه آب معدنی گرم و سرد در سطح استان اردبیل ظرفیت بی نظیری است كه باید از آن در جهت نیل به اهداف توسعه ‌ای در استان استفاده كنیم.
فلاحی بیان كرد: با توجه به انتخاب استان اردبیل به عنوان پایلوت گردشگری طبیعی در سطح كشور این استان می‌ تواند مقصد خوبی برای گردشگری تندرستی و گردشگری سلامت باشد.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل افزود: طبق رایزنی‌های انجام شده با معاون رییس جمهوری آذربایجان در نمایشگاه بین المللی گردشگری باكو مقرر شد تا ساماندهی گردشگران سلامت آذری نیز از خاك آذربایجان انجام شود.

**پزشكی آبدرمانی گردشگری سلامت را توسعه می دهد
دكتر قدرت اخوان اكبری ، رییس دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی - درمانی استان اردبیل هم در این باره گفت: راه اندازی دانشكده طب سنتی و ایجاد رشته پزشكی آب درمانی در دستور كار است و با نهایی شدن صدور مجوز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی ساخت این دانشكده آغاز می شود.
وی با اشاره به ایجاد رشته پزشكی آب درمانی در این دانشكده افزود: هدف از راه اندازی این دانشكده رونق توریسم درمانی و استفاده بهینه از منابع آب درمانی استان است.
اخوان اكبری بیان كرد: برای فعال سازی توریسم درمانی، طرح ایجاد دهكده سلامت و مجتمع آبدرمانی نوین نیز در سرعین با سرمایه گذاری بخش خصوصی از برنامه های دانشگاه علوم پزشكی اردبیل است.
رییس دانشگاه علوم پزشكی اردبیل همچنین با اشاره به ایجاد دپارتمان پذیرش بیمار در اردبیل افزود: سال گذشته سه بیمارستان امام خمینی (ره)، تامین اجتماعی سبلان و بیمارستان خصوصی قائم موفق به اخذ گواهینامه بین‌المللی شدند و امكانات پذیرش گردشگر سلامت در این سه بیمارستان به صورت ویژه فراهم شده است.
اخوان اكبری برنامه سال جاری علوم پزشكی استان برای ساماندهی گردشگران سلامت را راه‌اندازی دپارتمان بین‌ المللی پذیرش مسافر در پایانه مرزی بیله سوار ذكر كرد و گفت: بعد از معاینه اولیه به صورت رایگان، بیمار به مراكز درمانی تخصصی هدایت می‌شود.
او بیان اینكه اردبیل قابلیت كم‌ نظیری در رونق توریسم درمانی دارد، افزود: اشتراكات فرهنگی این استان با كشورهای همسایه فرصت مطلوبی برای رونق گردشگری سلامت است.
اخوان اكبری بیان كرد: تاكنون استفاده مطلوبی از ظرفیت های گردشگری سلامت استان عملیاتی نشده و به منظور رونق بخش گردشگری طرح های مهمی برای اجرا مدنظر قرار گرفته است.
وی افزود: بخش گردشگری یكی از مسیرهای توسعه استان اردبیل است و باید تلاش كرد با جذب سرمایه‌گذاران بخش خصوصی از ظرفیت‌های موجود گردشگری به منظور رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال برای جوانان استفاده شود.

*** همایش بین‌المللی گردشگری سلامت كشورهای اكو به میزبانی اردبیل برگزار می‌شود
حسین پیرموذن ، رییس اتاق بازرگانی، صنایع معادن و كشاورزی استان اردبیل هم ضمن تاكید بر رونق گردشگری سلامت برگزاری همایش گردشگری سلامت كشورهای اكو را بستر ساز توسعه گردشگری سلامت در این استان دانست و گفت: این همایش در خردادماه با حضور 10كشور عضو اكو در اردبیل برگزار می شود .
وی افزود: این همایش به همراه 5 كشور اروپایی و 3 كشور عربی در نظر گرفته شده واتاق بازرگانی اردبیل در این زمینه تمهیدات لازم و مناسبی را در دستور كار قرار داده است.
رییس اتاق بازرگانی استان اردبیل بیان كرد: معرفی و تبیین ظرفیت‌ ها و قابلیت ‌های گردشگری استان اردبیل از اهداف مهم این همایش است.
وی با بیان اینكه برگزاری این همایش توسعه و تحول گردشگری سلامت را به دنبال خواهد داشت، افزود: توسعه گردشگری سلامت این استان را از تك فصلی بودن گردشگری خارج می كند.
پل معلق مشگین شهر ، كوه سبلان با ظرفیت كوهنوردی و وجود پیست اسكی آلوارس در 12 كیلومتری سرعین و شهر چشمه های بهشتی از جاذبه های گردشگری ، ورزشی استان اردبیل است.
وجود 120 دهنه آبگرم معدنی ،مجموعه تاریخی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی به عنوان نگین بناهای باستانی استان ، بقعه شیخ كلخوران متعلق به امین الدین جبرئیل پدر شیخ صفی الدین اسحق جد سلاطین صفوی واقع در روستای كلخوران ، خانه ارشادی ، حمام ملاهادی ، برج شاطر ، پل هفت چشمه ، مجموعه بازار تاریخی و مسجد جمعه از دیگر جاذبه های اردبیل هستند.
همچنین مقبره شیخ حیدر ، كاروانسرای قانلی بولاغ ، سنگ نبشته های ساسانی ، قلعه های دیو ، قهقهه و كهنه در مشگین شهر ، قیز قلعه و شاه تپه در گرمی ، حمام سنگی در كوثر ، قلعه بوینی یوغون در نیر ، هفت تپه در خلخال و بناهای باستانی بازمانده از دوره های مختلف در گوشه و كنار این خطه نمونه هایی از تاریخ و فرهنگ این دیار است.
گزارش: یعقوب شاددل
7110/6016